Unselected
sphere media background sample

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Lees dat hier!

Unselected

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een middag langs de waterkant zitten en een prachtige roofvis uit het water halen? Voor vissers is het de ideale tijdsbesteding. Maar je hebt er wel het juiste materiaal voor nodig. Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Wat is het verschil tussen alle verkrijgbare materialen en is een korte of lange vishengel beter? Hier vind je tips om de beste vishengel voor jouw situatie te vinden. Voor je het weet zit je langs het water en haal je een prachtige vangst binnen.

Unselected

Het juiste materiaal kiezen

Het materiaal van je vishengel heeft veel invloed op de levensduur en prestaties. Wat de beste vishengel is, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Je hebt over het algemeen de keuze tussen drie materialen: glasvezel, koolstof en composiet.

Glasvezel
Glasvezel is een heel sterk materiaal dat tegen een stootje kan. Daarom is het geschikt voor ruige omstandigheden. Gebruik deze vishengels urenlang in de regen of om zeer zware vissen mee te vangen. De hengels buigen goed met je mee. Hierdoor liggen ze comfortabel in de hand. Een extra voordeel van glasvezel is dat het betaalbaar is. Een nadeel is dan weer dat het relatief zwaar is. In vergelijking met de andere materialen kost het dus meer kracht om een glasvezel hengel overeind te houden.

Koolstof of carbon
Bij koolstof, ook wel carbon genoemd, is het gewicht juist geen probleem. Dit is een heel licht materiaal, maar tegelijkertijd is het sterk. Waar glasvezel nog een beetje met je meebeweegt, doet koolstof dat een stuk minder. Hierdoor kun je ook meer kracht zetten en heb je meer controle over de bewegingen van de vishengel. Vishengels van koolstof zijn ook heel gevoelig. Kleine bewegingen onder water zijn goed aan de hengel te voelen. Zo kun je in een mum van tijd handelen wanneer je beet hebt. Koolstof is wel een duurder materiaal dan glasvezel.

Composiet
Composiet is een combinatie van glasvezel en koolstof. Hierdoor geniet je van het beste van twee werelden. De toevoeging van koolstof maakt de hengel net wat lichter. De buigbaarheid van de vishengel valt ook precies in het midden. Hij buigt dus goed mee, maar behoudt ook zijn kracht. Je geniet van de betaalbaarheid van glasvezel, maar ook van de nauwkeurigheid die koolstof biedt. Composieten vishengels hebben altijd een iets andere samenstelling. De hengel bestaat dus niet altijd voor 50% uit glasvezel en voor 50% uit koolstof. Hengels met een hoger koolstofpercentage zijn duurder, maar ook lichter en stijver. Zoek je juist een goedkope vishengel die toch net wat lichter is dan puur glasvezel? Koop dan een hengel die bijvoorbeeld voor 20% uit koolstof bestaat.

Unselected
Wat is de beste vishengel voor jou?

Lengte en actie

De lengte van je vishengel heeft veel invloed op hoe je de hengel kunt gebruiken. De lengte bepaalt namelijk hoe ver je de lijn uit kunt gooien. Bij een langere hengel is dat natuurlijk verder dan bij een kortere hengel. Maar hoe weet je welke lengte de juiste keuze is in jouw situatie? Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat langere vishengels automatisch zwaarder zijn. Het kost je dus meer kracht om de lijn uit te gooien en om de hengel overeind te houden. Voor beginners is het daarom verstandig om in eerste instantie voor een kortere hengel te kiezen. Een gemiddelde van 2,1 meter is een goede richtlijn. Een korte hengel maakt het bovendien makkelijker om controle over de lijn te houden. Deze hengels zijn wendbaar, waardoor je meer te zeggen hebt over de plaatsing van de lijn. Zo is het makkelijker om je aas door het water te bewegen om vissen te lokken. Een nadeel van korte hengels is dat ze minder afstand kunnen overbruggen. Zo is het lastiger om je lijn uit te gooien als er bijvoorbeeld riet langs de kant van het water staat.

Daarom gebruik je in sommige situaties bij voorkeur een langere vishengel. Deze stelt je in staat om alle obstakels te overbruggen. Een lange vishengel is ook noodzakelijk wanneer de vissen verder in het water zitten. Daarom is het belangrijk om na te denken over waar je precies gaat vissen. In een groot meer zitten de vissen verder van de kant dan in een kleine plas. Ga je juist op een boot vissen? Dan kom je makkelijk in de buurt van de vissen en is een korte hengel dus voldoende.

De actie
Los van de lengte is er ook nog de actie van de vishengel. Dit geeft aan waar de hengel buigt, bijvoorbeeld wanneer er een vis aanhapt. De actie wordt aangegeven met de Engelse termen fast, moderate en slow. Een vishengel met een snelle actie is vrij stijf. Het einde van de hengel buigt lichtjes wanneer hij onder spanning staat. Bij een gemiddelde actie is die buiging groter en start hij meer bij het midden van de hengel. Een hengel met een langzame actie buigt makkelijk en ook vrij dicht bij de basis van de hengel.

Wat maakt de actie uit? Deze bepaalt hoeveel kracht je uit kunt oefenen en hoe de hengel in het water beweegt. Zo helpt een langzame actie je om heel natuurlijke bewegingen met het aas te maken. Dat maakt het aas weer aanlokkelijker. Een snelle actie helpt je om veel kracht te zetten en snel te handelen. Daar staat tegenover dat het wat minder comfortabel is om met een vrij stijve vishengel te werken. Een tragere actie betekent ook dat de hengel wat veert. Hierdoor ligt hij fijner in de hand.

Unselected
Wat is de beste vishengel voor jou?

Gewichtsklasse

De gewichtsklasse van een vishengel zegt niets over het gewicht van de hengel zelf. Dit getal geeft namelijk aan hoeveel gewicht je met de hengel kunt werpen. Dit bepaalt dus welk aas je kunt gebruiken. Het ene aas weegt nog geen 10 gram, terwijl fuiken voor feedervissen makkelijk 50 gram wegen. Je vishengel moet in staat zijn om dat gewicht te dragen bij het uitwerpen. Kijk dus goed naar het type aas dat je gebruikt en wat dat precies weegt. Koop vervolgens een hengel met een gewichtsklasse die daarbij past.

Het is misschien verleidelijk om al bij voorbaat voor een hoge gewichtsklasse te kiezen. Wanneer je hengel 100 gram kan dragen zit je altijd goed, toch? Maar een hogere gewichtsklasse brengt ook nadelen met zich mee. Deze vishengels zijn namelijk minder gevoelig. Dat maakt het vissen uitdagender. Daarom is de beste vishengel altijd die met een gewichtsklasse die het dichtste bij het gewicht van jouw aas in de buurt komt. Voor de meeste vissers is een lage gewichtsklasse dus voldoende. Pas wanneer je met fuiken of ingewikkelde constructies gaat werken, is een hogere gewichtsklasse belangrijk.

Unselected

Specifieke visstijlen

Iedere visstijl vraagt weer om een ander soort hengel. Zo zijn er verschillende vishengels verkrijgbaar voor uiteenlopende vissoorten. Een krachtige roofvis vraagt natuurlijk om sterker materiaal dan een vrij lichte witvis. Bij iedere hengel staat aangegeven voor welke vissoort hij geschikt is. Verwacht je vooral op karpers te gaan vissen? Dan koop je een karperhengel. Een meervalhengel is juist wat zwaarder en ideaal om in rivieren op meervallen te vissen.

Voor veel beginners is een vaste hengel de beste vishengel. Het voordeel van deze hengels is dat je er niet mee hoeft te werpen. Je laat de dobber gewoon in het water vallen en bent klaar. Vind je het juist belangrijk om op grote afstand te vissen en wil je de lengte van de lijn goed onder controle houden? Dan is een vishengel met een molen of reel wat je nodig hebt. Je moet dan wel een goede werptechniek onder de knie krijgen. Het voordeel is dat je veel meer te zeggen hebt over de afstand waarop je vist.

Ook wanneer je op zee gaat vissen, heb je een speciale hengel nodig. Deze zeehengels zijn net wat krachtiger. Het materiaal is beter bestand tegen het zoute water. De hengel is ook goed opgewassen tegen de sterke stroming in zee. Hier heb je weer de keuze uit modellen die je op het strand of in een boot gebruikt. Ga je vliegvissen? Ook dan heb je speciaal materiaal nodig. Vliegvissen is een totaal andere tak van sport en je normale vishengel is er dus niet geschikt voor. Denk dus goed na over het type vis dat je wilt vangen en waar je dat wilt doen. Ook je eigen niveau speelt een rol bij je keuze. Zo is het voor beginners een stuk makkelijker om met een vaste hengel te beginnen. Je leert zo langzaam je eigen visstijl kennen en kunt uit je comfortzone stappen wanneer je een tweede hengel gaat kopen.

Unselected

Vishengels zijn in allerlei vormen en materialen verkrijgbaar. Het materiaal heeft niet alleen invloed op het gewicht, maar ook op de flexibiliteit van de hengel. Zo is carbon erg licht en sterk, terwijl glasvezel wat goedkoper is en soepeler beweegt. De ideale lengte van de vishengel is afhankelijk van de plek waar je vist. Ook de wendbaarheid speelt een rol. Zo is het een stuk makkelijker om een korte vishengel te bewegen dan een lange. Houd bij het uitzoeken van je vishengel ook rekening met de gewichtsklasse, zodat hij het gewicht van je aas goed kan dragen. Je visstijl speelt altijd een rol, want voor roofvissen heb je weer een andere vishengel nodig dan voor kleine feedervissen.

Het vinden van de beste vishengel lijkt misschien lastig. Toch is het niet moeilijk wanneer je gewoon goed kijkt naar jouw wensen. Waar ga je vissen, op welke vissen en welk aas wil je gebruiken? Zodra je dat weet, is de keuze snel gemaakt. Dan is het tijd om je spullen in te pakken en rustig van de waterkant te gaan genieten.

Unselected

Lees meer

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

beginnen met vissen met vaste hengel

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

Een hengel, een lijn, een dobber, ... veel heb je niet nodig om het plezier van vissen met de vaste hengel te ontdekken. Deze techniek is ideaal voor beginners maar daarom niet minder boeiend. Je kunt het hele jaar door sensationele vangsten doen van verschillende vissoorten (voorn, alver, brasem, ...).

karper

GO TRY: Karpervissen

Vaste stok vissen is bij uitstek de tak van de hengelsport om mee te starten! Met vrienden, vriendinnetjes of de familie lekker naar de waterkant om verschillende soorten vissen te gaan vangen met een ‘simpele’ vishengel en een dobber. Maar welke soorten vissen kun je hiermee vangen?

vissen

GO TRY: Vaste Stok Vissen

Vaste stok vissen is bij uitstek de tak van de hengelsport om mee te starten! Met vrienden, vriendinnetjes of de familie lekker naar de waterkant om verschillende soorten vissen te gaan vangen met een ‘simpele’ vishengel en een dobber. Maar welke soorten vissen kun je hiermee vangen?