Unselected
sphere media background sample

Vissen met lood

Er zijn verschillende manieren om controle te houden tijdens het vissen. Vissen met lood is daar een uitstekend voorbeeld van. Lees hier meer over lood!

Unselected

Controle hebben over je lijn is het belangrijkste principe in de vissport. Er zijn verschillende manieren om die controle te houden. Vissen met lood is daar een uitstekend voorbeeld van. Door lood te gebruiken, heb je meer te zeggen over de locatie van je aas en de weerstand op de lijn. Welke soorten vislood zijn er en hoe bepaal je welk gewicht je nodig hebt? Hier vind je de antwoorden.

Unselected
Vissen met lood

Wat is vissen met lood?

Vislood is een extra accessoire dat je aan je vislijn vastmaakt. Het lood werkt verzwarend. Door wat lood aan je vislijn toe te voegen, is het gemakkelijk om het aas op de bodem te krijgen. Hierdoor hapt de vis makkelijker aan en ontstaat er meer weerstand. Vissen met lood op de bodem is dus heel gebruikelijk. Het maakt het makkelijker om vissen aan de lijn te krijgen en om controle te hebben over de plaatsing van het aas.

Unselected
Vissen met lood

Hoe zwaar moet het vislood zijn?

Het is belangrijk om vislood met het juiste gewicht te gebruiken. Het gewicht bepaalt niet alleen hoeveel weerstand er is wanneer de vis aan de haak hapt. Het heeft ook invloed op de plaatsing van je aas en haak. Het doel van vislood is om je aas op de ideale diepte te krijgen. Gebruik je lood dat te licht is? Dan zal je aas sneller verschuiven en is er niet genoeg weerstand voor de vis. Gebruik je lood dat te zwaar is? Dan zakt het aas mogelijk weg in de bodem.

Om het juiste gewicht voor je vislood te bepalen, kijk je vooral naar de omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het type vis dat je wilt vangen. Een grote karper heeft natuurlijk meer weerstand nodig dan een kleine vis. Daarom gebruik je bij de karpersport gemiddelde tot hoge gewichten. Een gewicht van 80 tot 100 gram is ideaal bij deze vissport.

Ook je eigen comfort is belangrijk. Met welk gewicht vind je het prettiger om je lijn uit te gooien? Sommige vissers vinden een hoog gewicht fijner, terwijl anderen hun lijn makkelijker uitgooien wanneer ze licht vislood gebruiken. Het is daarom lastig om te zeggen wat het ideale gewicht voor je vislood is. Het gemiddelde ligt tussen de 50 en 200 gram, maar het is afhankelijk van jouw uitrusting en de omstandigheden welk gewicht de juiste keuze is.

Unselected

Soorten lood

Vislood is in allerlei vormen verkrijgbaar. Ieder type lood heeft weer zijn eigen functie. Zo is er toplood. Dit gebruik je om je lijn goed onder water te houden. Je bevestigt het lood gewoon aan je lijn en gooit deze vervolgens in het water. Het zware lood zorgt ervoor dat de lijn goed naar de bodem zakt. Hierdoor heb je geen last van een lijn die steeds verschuift door anderen die het water verstoren, zoals boten of zeilers.

Vislood is ook een uitkomst wanneer je wilt weten hoe diep het water is. Dat helpt je om je dobber goed in te stellen. Peillood is een zwaar gewichtje dat je aan de haak van je hengel bevestigt. Door het lood in het water te gooien, kun je de stand van je dobber aflezen. Staat deze mooi overeind op het water? Dan is hij precies goed afgesteld. Een zinkende dobber is te ondiep afgesteld, terwijl een dobber plat op het water juist te diep is afgesteld. Door speciaal peillood te gebruiken, weet je zeker dat je aas op de juiste plek in het water zit.

Andere loodnamen zeggen vooral iets over de manier waarop je het lood gebruikt. Zo is er knijplood. Dit is lood dat je gemakkelijk met een tangetje op de lijn zet. Heb je net wat meer gewicht nodig? Dan knijp je gewoon wat extra lood op de lijn. Dit maakt deze loodsoort heel veelzijdig. Je hebt namelijk altijd exact het juiste gewicht bij de hand. Dat geldt ook voor kneedbaar lood. De naam zegt genoeg: dit lood is kneedbaar en zo gemakkelijk aan de lijn te bevestigen. Ook hier heb je alle controle over het gewicht dat je toevoegt.

Sommige loodsoorten zijn gemaakt om echt in je lijn te verwerken. Inline lood is daar een goed voorbeeld van. Dit lood bevestig je aan een speciale onderlijn. Deze gooi je tegelijkertijd met je hoofdlijn uit. Het voordeel is dat de hoofdlijn helemaal vrij is voor de vissen, terwijl deze wel mooi naar de bodem zakt. Wartellood bevestig je ook aan je lijn, maar dat gaat een stuk makkelijker. Dit lood is namelijk uitgerust met een handig haakje. Vaak is dit een veiligheidssysteem. Zit het lood dus ergens vast? Dan klikt het makkelijk los, zonder je hele lijn door de war te halen. Wartellood is ook goed te combineren met aas.

Verschillende loodvormen
Niet alleen de manier waarop je het lood bevestigt verschilt per type. Al deze soorten vislood zijn ook in verschillende vormen verkrijgbaar. Iedere vorm heeft weer zijn eigen voordelen. Zo is er botlood. Dit heeft een platte vorm en meerdere hoeken. De platte vorm zorgt ervoor dat het lood goed op de bodem blijft liggen. Vooral bij zachte bodems loop je het risico dat het lood in het zand zakt. Door het lood zo breed mogelijk te maken, voorkom je dat.

Druppellood is weer een andere variant. Dit vislood heeft de vorm van een druppel, zoals de naam al zegt. Dit is vooral bij hoge gewichten een pluspunt. De druppelvorm zorgt voor een zeer geconcentreerd gewicht. Zo heb je veel meer controle over je dobber. Dat is juist in onrustig water een fijn voordeel. Gebruik je kneed- of knijplood? Dan bepaal je zelf hoe het vislood eruitziet. Hierdoor maak je zowel platte als druppelvormige constructies, afhankelijk van de omstandigheden.

Unselected

Invloed van de omgeving

Genoeg verschillende soorten vislood, dus hoe weet je welke soort je moet kiezen? Dat is voor een deel afhankelijk van je eigen voorkeuren. Misschien vind je de precisie van knijplood fijn of vind je het gemak van wartellood een pluspunt. Daarnaast spelen de omstandigheden een rol. De bodem van het water, de drukte op het water en zelfs de afstand van je lijn zijn allemaal belangrijke factoren.

Bij een harde bodem hoef je je geen zorgen te maken dat het lood in de bodem zakt. Daardoor kom je makkelijker weg met een hoger gewicht. Gebruik bijvoorbeeld vislood van minstens 100 gram. Dit zorgt voor een stabiele basis en meer weerstand. Bij zachte bodems met veel modder, slijk en slib, is lichter lood een betere optie. Het is niet erg wanneer het lood iets in de modder zakt, want dit zorgt voor meer weerstand en dus een hardere prik. Voorkom wel dat het lood te diep in de bodem zit. Dit maakt je aas onvindbaar en de kans dat je een vis vangt aanzienlijk kleiner. Daarom gebruik je altijd een lichter gewicht in deze omstandigheden, bijvoorbeeld een van rond de 50 gram.

Dan is er de werpafstand. Het is natuurlijk lastiger om je lijn ver uit te werpen wanneer je er een zwaar vislood aan bevestigt. Daarom is zwaar lood van 150 gram of meer echt alleen geschikt voor korte afstanden. Voor een gemiddelde worp is een gewicht van 80 tot 100 gram een goede keuze. Wil je een zeer lange lijn uitgooien? Kies dan een nog lichter gewicht uit. Denk ook aan het gewicht dat je hengel kan dragen. Sommige hengels zijn te kwetsbaar om zwaar lood mee uit te gooien.

In onrustig water heeft het de voorkeur om zwaar lood te gebruiken. Dat kan gaan om rivieren met een zware stroming, maar ook om plassen waar veel andere watergebruikers zijn. Het zware lood raakt minder snel verstoord. In een rustig meer zonder andere watergebruikers is licht lood juist een prima keuze.

Houd dus altijd rekening met alle verschillende factoren als je gaat vissen met lood. De afstand, staat van de bodem en staat van het water maken samen een optelsom. Wil je dus een lange lijn uitgooien op een harde bodem, in rustig water? Dan is vislood met een gemiddelde zwaarte een goede keuze.

Unselected
Vissen met lood

Is vissen met lood verboden?

Met lood vissen is voor veel vissers onmisbaar. Toch is de kans groot dat dit op de lange termijn niet meer mag. Lood is namelijk een schadelijke stof. Niet alleen bij het maken van vislood komen er schadelijke stoffen vrij. Het lood kan ook langzaam afbreken in het water. Er komen dan kleine looddeeltjes in het water terecht, die vervuilend werken. Dit is niet alleen slecht voor de vele vissen die in het water zwemmen, maar de deeltjes komen ook terecht in de voedselketen. Door vissen, planten of schaaldieren te eten die veel lood bevatten, breng je je eigen gezondheid in gevaar.

Daarom is er een plan opgesteld om met lood vissen te ontmoedigen. Over een paar jaar is het misschien niet meer toegestaan om vislood te verkopen of te gebruiken. In de tussentijd zetten verschillende partijen vooral in op ontmoediging. Zo raadt Sportvisserij Nederland af om lood te gebruiken bij het vissen. Er zijn wel verschillende alternatieven verkrijgbaar. Zo is vissen met ijzer, steen of beton een goed alternatief. Ook deze materialen zijn betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar, maar aanzienlijk beter voor het milieu.

Unselected

Vissen met lood is een makkelijke manier om je aas op de juiste plaats te krijgen. Er ontstaat meer weerstand wanneer de vis bijt, wat de kans groter maakt dat hij aanhaakt. Vislood is in allerlei vormen verkrijgbaar, van knijplood tot inline lood. Ook druppellood en botlood zijn bekende benamingen. Al deze vormen hebben weer hun eigen voordelen, van gewicht dat nauwkeurig te bepalen is tot een vorm die niet wegzakt in een zachte bodem.

Het gebruik van echt lood staat wel onder druk. Dit materiaal komt namelijk in het water en in de voedselketen terecht. Hoge concentraties lood zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid. Daarom is met lood vissen steeds minder gebruikelijk. Alternatieven als beton, steen of ijzer komen vaker voorbij.

Unselected

Lees meer

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

sphere media background sample

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Lees dat hier!

sphere media background sample

Hoe kies je de beste vismolen?

Om echt te genieten van de hengelsport heb je niet enkel een goede hengel, maar ook de beste vismolen nodig. Welke vismolen past bij jou?

sphere media background sample

Wat is de beste visdraad?

Het is belangrijk om te weten wat al die verschillende vormen, materialen en kleuren betekenen. Hier lees je alles wat je moet weten!