sphere media background sample

Hoe kies je een zadeldekje?

Geniet je van een rit te paard? Maak het nog aangenamer voor jou en je paard door het perfecte zadeldek te vinden!

Met plezier paardrijden? Dat doe je met je favoriete paard! Maak de ervaring voor jou en je paard nog fijner door het juiste zadeldekje te kopen. Een zadeldekje heeft invloed op het comfort van je paard en het is dus belangrijk om een goede aan te schaffen. Benieuwd welk zadeldekje bij jou en je paard past? Decathlon helpt je graag het juiste zadeldekje te kiezen.

Hoe kies je een zadeldekje?

Waarom gebruik je een zadeldekje?

Je ziet ruiters altijd met een zadeldekje onder het zadel, maar wat is daar eigenlijk het nut van? Tegenwoordig zijn dekjes een onmisbaar mode-accessoire die de paardrij-uitrusting compleet maakt. Je koopt ze in verschillende materialen en kleuren naar wens. Maar het dekje is meer dan alleen maar mooi: het biedt meerdere voordelen voor zowel paard als ruiter. Zo voorkomt het schuurplekken bij je paard. Het dekje verdeelt bovendien de druk van het zadel beter. Doordat het materiaal zweet opneemt van de paardenrug, blijft je zadel bovendien beschermd en gaat deze langer mee. Daarnaast zijn er speciale onderleggers die extra comfort bieden aan je paard. Deze zijn geschikt voor zeer gevoelige paarden. Denk hierbij aan bontonderleggers of gelpads. Een goed passend zadeldek schuurt niet, is geschikt voor jouw paard en voor het type zadel dat je gebruikt.

Als je een zadeldekje gebruikt, is het nog steeds belangrijk dat het zadel goed aansluit op de rug van je paard. Controleer dit een keer per jaar. De rug van je paard ondergaat veranderingen en een goed passend zadel is essentieel voor jou én je paard om optimaal van de rit te genieten.

Hoe kies je een zadeldekje?

Moet je altijd een zadelonderlegger gebruiken?

Een zadelonderlegger ligt tussen het zadeldekje en het zadel in. Vaak zijn ze gemaakt van traagschuim. Het doel van een zadelonderlegger is om het gewicht van jou en je zadel beter te verdelen over de rug van je paard. Zo ervaart het dier minder druk op de schoft of wervelkolom.

In de topsport gebruikt vrijwel iedere ruiter een onderlegger. Je gebruikt deze altijd in combinatie met een zadeldekje. Is een zadelonderlegger echt noodzakelijk? Meestal niet. Het is wel een goede aanvulling van de uitrusting van je paard wanneer het dier een gevoelige rug heeft. Bedenk wel dat de onderlegger ruimte inneemt. Heb je je zadel aangemeten zonder onderlegger? Dan is het zadel waarschijnlijk te klein om te gebruiken met onderlegger. Is je zadel juist wel met onderlegger aangemeten? Dan is het zaak om de onderlegger altijd te gebruiken. Anders is het zadel te groot en verschuift deze.

Je kan ook een zadelonderlegger gebruiken om het zadel passender te maken. Dit is een goede tijdelijke oplossing, maar het is op de lange termijn beter om het zadel aan te passen of een nieuw zadel te kopen. Anders kunnen er op den duur toch drukpunten ontstaan. In tegenstelling tot zadelonderleggers is het gebruik van zadeldekjes wel altijd noodzakelijk. Zonder dekje is de kans op schuurplekken en pijnlijke drukpunten op de rug van je paard groot.

Welke soorten paardendekjes zijn er?

Voor ieder paard en elke paardensport is het juiste paardendekje te vinden. Doe je voornamelijk aan dressuur? Dan heb je waarschijnlijk een dressuurzadel. Deze zadels hebben langere zweetbladen en een diepere zit dan de meeste andere zadelsoorten. Als je een dressuurzadel hebt, is ook het kopen van een dressuur zadeldekje de beste optie. Dit model is vaak rechthoekig van vorm en heeft een lange snit. Doordat deze dekjes relatief lang zijn, liggen ze tussen de langere zweetbladen en de romp van je paard in. Is de paardenspringsport juist meer jouw ding? Dan heb je een zadel met kortere zweetbladen en stijgbeugelriemen. Kies voor een zadeldekje dat perfect aansluit op een springzadel. Deze dekjes zijn korter dan dressuurdekjes. Doe je aan westernrijden? Dan heb je geen normaal zadeldekje, maar een westernpad nodig. Deze zijn dikker dan de meeste zadeldekjes. Westernzadels hebben weinig tot geen vulling en zijn slechts beperkt aanpasbaar. De westernpads moeten dus dik zijn. Zo beschermen ze je paard tegen drukpunten.

Heb je je niet toegelegd op een specifieke tak van de paardensport of ben je een beginner? Met een veelzijdigheidszadel kun je alle kanten op. Deze zadels kom je vaak ook tegen op maneges. Dressuur zadeldekjes passen dankzij hun grote vorm vaak ook prima onder veelzijdigheidszadels. Dan bestaan er naast zadeldekjes ook nog barebackpads. Dit zijn technisch gezien geen zadeldekjes, omdat je ze gebruikt wanneer je zonder zadel paardrijdt. Door zo nu en dan zonder zadel te rijden, voel je de beweging van je paard goed aan en verbeter je jullie communicatie.

Welke materialen zijn geschikt voor een zadeldekje?
Zadeldekjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Veel zijn van katoen of polyesterkatoen, maar er zijn ook dekjes verkrijgbaar van bamboe. Welk materiaal je kiest, heeft invloed op het comfort van je paard. Hoe meer vocht het materiaal opneemt, hoe beter. Zo blijft de huid van je paard droger onder het dekje en is de kans op schuurplekken kleiner. Bamboe en katoen nemen veel vocht op. Daarnaast heeft bamboe een anti-bacteriële werking. Het droogt ook snel, waardoor je de volgende dag weer met een droog dekje rijdt.

Het belangrijkste is dat je een zadeldekje koopt dat past bij je zadel en de precieze soort paardensport die je beoefent. Je hebt echter ook veel keus waar het aankomt op het uiterlijk van zadeldekjes. Sommige hebben bijvoorbeeld een lamsvel of een mooie teddyfleece rond de schoft. Andere hebben zelfs sierkoorden of logoplaatjes. Daarnaast zijn de dekjes verkrijgbaar in allerlei kleuren. Aan keus dus geen gebrek!

Wat is het verschil tussen een zadeldek en een sjabrak?
Naast normale zadeldekjes kom je ook sjabrakken tegen. Wat is het verschil hiertussen? In principe zijn ze hetzelfde, op de snit na. Zadeldekjes zijn altijd rechthoekig, terwijl sjabrakken een snit in de vorm van een zadel hebben. Als je een sjabrak gebruikt, is er minder stof zichtbaar. Sjabrakken zijn verkrijgbaar voor verschillende soorten paardensporten en in verschillende materialen, net als zadeldekjes. Wel zijn sjabrakken vaak wat dunner.

Hoe kies je een zadeldekje?

Hoe kies je de juiste maat voor jouw zadeldek?

Voor ieder paard is het juiste dekje te vinden. Om het juiste zadeldekje te kiezen, is het belangrijk de afmeting te overwegen. Ze zijn verkrijgbaar in de volgende maten:
- shetlander: voor de kleinste pony’s;
- pony: voor de meeste pony’s;
- cob/middel: voor grote pony’s en kleine paarden;
- full: voor de meeste paarden;
- xfull: voor grote paarden en koudbloeden.

Houd er rekening mee dat merken hun eigen afmetingen aanhouden per maat. Het beste verricht je dus zelf ook een meting om de juiste maat voor je zadeldekje te verkrijgen. Dit doe je aan de hand van het contactoppervlak van het zadel: dit bepaalt of een zadeldekje past of niet. Meet je zadel op door een meetlint vanaf de voorste zadel rand langs de zadelkamer te trekken. Trek het door tot de achterste rand. Tel bij dit resultaat 6 centimeter op. Dit getal is de minimale lengte van een passend zadeldek.

Hoe kies je een zadeldekje?

Welke dikte moet een sjabrak hebben?

Sjabrakken en zadeldekjes vind je niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende diktes. Wat is de meest geschikte dikte voor een sjabrak? Een dik dekje is niet nodig, zeker niet als je een zadel hebt dat uitstekend past. Sjabrakken zijn al verkrijgbaar vanaf een dikte van 0,5 centimeter. Dikkere zadeldekjes zijn vaak 1,5 centimeter dik. Uiteindelijk komt dit ook aan op je persoonlijke voorkeur.

Laat je zadel altijd aanmeten met het door jou gewenste dekje. Zo weet je zeker dat deze goed past. Heeft het dekje of de sjabrak zijn beste tijd gehad? Kies dan voor een nieuwe die dezelfde dikte heeft als het oude model. Kies je voor een dunner model? Dan bestaat de kans dat je zadel gaat verschuiven. Kies je juist voor een dikker model? Dan kan het zadel gaan knellen en dat is ook niet de bedoeling.

Hoe kies je een zadeldekje?

Hoe hoort het zadeldekje op het paard te liggen?

Heb je het perfecte zadeldekje gekozen? Dan is het vervolgens belangrijk om deze op de juiste manier op je paard te leggen. Leg het dekje recht neer, zodat het aan beide zijden van je paard tussen de romp van het dier en de zweetbladen in zit. Ook moet de singel door de lussen kunnen. Leg de voorkant van het dekje niet over de schoft van het paard. Dit geeft namelijk schuurplekken. Belangrijk is dat het dekje nergens dubbelgevouwen ligt. Dit is erg oncomfortabel voor het paard.

Het juiste zadeldekje kiezen maakt paardrijden plezierig voor zowel ruiter als paard. Let bij je zoektocht naar het juiste dekje vooral op de maat. Deze moet goed aansluiten op de maat van het zadel. Overweeg ook welk dekje het beste past bij het type zadel dat je gebruikt. Is je zadel aangemeten met een dun dekje? Kies dan opnieuw voor een dun model, zodat het zadel nog goed past. Hetzelfde geldt voor een zadel dat aangemeten is met een dik dekje. We hopen dat de bovenstaande tips je helpen om het beste zadeldekje te kiezen voor jou en je paard. We wensen je alvast veel plezier toe met je volgende paardrijtocht, trainingssessie of wedstrijd!

Lees meer

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Welke paardrijkleding past het beste bij jouw rijbehoeften?

Of je nu aan dressuur doet, gewoon buitentochten maakt of gaat springen: je hebt speciale paardrijkleding nodig. Lees hier meer over!

Zo kies jij de juiste paardrijsokken

Zo kies jij de juiste paardrijsokken

Een van de meest onderschatte elementen van deze uitrusting zijn de juiste paardrijsokken. Lees hier waarom!

sphere media background sample

Hoe kies je een paardrij-jas?

Een paardrij-jas is essentieel om in ieder jaargetijde en op elke locatie comfortabel in het zadel te zitten. Lees hier meer over de juiste keus!

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.