Hoe kies ik skeelers voor volwassenen ?

Skeelers of inline skates zijn aangepast aan het niveau van de gebruiker. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aankoop van de skates. Hieronder staat alle informatie die je kan gebruiken bij het uitzoeken van inline skates.

De keuze van de inline skates wordt gemaakt volgens twee criteria: het type gebruik en het niveau van de beoefenaar. 

Het gebruik 

Er zijn vier soorten disciplines of gebruiken binnen het inline skaten.

Freeride / freestyle

Ik skate, spring en ik maak tricks. Ik skate in het skate park en ik gebruik de stad als mijn speelplaats.

Roller derby

Bij deze teamsport worden snelheid en duels gecombineerd. Het wordt beoefend op een ronde indoor baan.

Fitness

Ik skate meestal rechtdoor en ik skate intensieve en lange afstanden.

Roller hockey

Deze teamsport is afkomstig uit ijshockey waarbij snelheid, kracht en technische vaardigheden worden vereist. Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

BELANGRIJKE SPECIFICATIES

Bij het inline skaten horen wat begrippen die voor beginners soms nog onduidelijk zijn. Wij hebben de begrippen hieronder in een lijstje gezet :

ABEC

Deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Bij Decathlon geld: hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Je kiest best een lage waarde (ABEC 1) voor beginners. Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder te hard te gaan.

COMPOSIET OF ALUMINIUM FRAME

Bij het inline skaten zitten de wielen vast in een frame. Dit frame is meestal van aluminium of composiet.
Een composiet frame is soepeler in het gebruik en zal comfortabeler zijn doordat het trillingen absorbeert. Composiet reageert daarentegen minder snel op jouw bewegingen. Een aluminium frame vind je terug op rollers voor ervaren skaters. Het is stijver, voor meer precisie, reactievermogen en gevoel.

HARDHEID EN DIAMETER VAN DE WIELEN

De hardheid van de wielen wordt aangeduid met de ‘’A’’ rating. Zo is een 78A wiel een zacht wiel. Het zal veel gebruikscomfort en grip bieden. Maar het zal ook sneller verslijten. Een 88A wiel zal dan weer harder zijn en maar zal sneller reageren op jou bewegingen verder slijten harde wielen minder snel als zachte wielen.

HET NIVEAU

In het inline skaten zijn er verschillende niveaus. Het niveau bepaald welke skates voor jou het beste geschikt zijn. Hieronder staan de niveaus uitgelegd.

BEGINNER

Je wilt graag inline skaten maar je weet nog niet goed hoe en wat. Het inline skaten vereist veel behendigheid. Daarom is het belangrijk dat je skates kiest volgens je niveau, zodat het risico op vallen verkleint en je van het skaten kan genieten. Wanneer je nog aan het leren bent, moet je de voorkeur geven aan inline skates met composiet frame, die zijn soepeler en comfortabeler. Daarnaast raden wij zachte wielen aan voor meer grip met ABEC 3 lagers om veilig je evenwicht te bewaren.

GEVORDERDE

Ik oefen korte of middellange afstanden (10 tot 20km). Ik beheers de fundamenten bij hoge snelheid, evenals het remmen in "T" en ik kan korte of lange bochten maken. In een veilige omgeving kan ik stoppen bij een noodgeval en een obstakel vermijden of overwinnen.

Je hebt de basis onder de knie: je kan remmen en bochten maken. Op dit niveau ben je klaar voor performantere skates. Je hebt een skate nodig, met een goed rolvermogen zodat je kunt genieten van tochtjes op asfalt. De gemiddelde eisen aan de inline skates staan hier onder.

Een skate met aluminium frame voor meer precisie tijdens het skaten.

Lagers van het type ABEC 5 (of hoger) voor meer rolvermogen en om sneller te kunnen gaan.

Hardere wielen die meer gevoel geven op de ondergrond en heel wat minder snel zullen slijten dan de wielen voor beginners.

Olivier

Inline skate specialist

Vallen is een onderdeel van het skaten. Wij raden daarom aan om de volledige beschermende uitrusting te dragen (een helm en de beschermers).

Ontdek nog meer skeeler, step en skateboard tips!