Hoe kies ik een kinderstep?

Steppen is enorm populair onder kinderen. Ze hebben de techniek vlug onder de knie, om meteen vorderingen te boeken en het echte snelheidsgevoel voor het eerst te ervaren. Het is voor de allerkleinsten een uitstekend hulpmiddel is voor hun psychomotorische ontwikkeling en het is voor de oudere kinderen een echte sport waarin ze zich volledig kunnen uitleven. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste step kiest voor je kind, voor een aangenaam gevoel en urenlang step plezier!

Er bestaan verschillende soorten kindersteps. Ze moeten voldoen aan een hele reeks criteria afhankelijk van de leeftijd, de lichaamsbouw en het gewicht van de gebruiker. Houd dus rekening met de technische kenmerken van het model bij de keuze van een kinderstep. Hieronder staan alvast wat termen die van belang zijn bij het uitkiezen van een kinderstep.

Steps voor jonge kinderen

Steps voor oudere kinderen (6-12 jaar)

Kinderen groeien snel, het is dan ook handig dat de step met ze meegroeit. Kies daarom een model dat is aangepast aan je kind. Steps voor oudere kinderen (van 6 tot 12 jaar) zijn beter geschikt voor dagelijks gebruik. De lagers draaien vloeiender en de wielen zijn zachter, dit is ideaal voor veel rolcomfort. Het vouwsysteem is ontworpen zodat kinderen de step zelf kunnen open- en dichtvouwen, en de vork is voorzien van een vering. De vering is voor onregelmatige ondergrond om de trillingen aan de benen en armen te verminderen.

Let op! Als je kind steeds beter wordt en bijvoorbeeld wilt gaan stuntsteppen, dan heeft hij een ander soort step nodig die aan die behoefte voldoet.

Steps voor jonge kinderen (2-6 jaar)

Steppen is een activiteit die je van jongs af aan kunt ontdekken. Er bestaan zelfs modellen die speciaal zijn gemaakt voor de allerkleinste. Deze zijn erg stabiel en ideaal om de techniek te leren en te ontdekken hoe ze zich veilig op een step moeten verplaatsen. Ze leren in evenwicht te blijven en verschillende bewegingen te combineren om zich te verplaatsen. Een uitstekend hulpmiddel dus om de fijne motoriek te ontwikkelen, en dat op een leuke manier. Wij kunnen je verschillende type steps aanraden voor jonge kinderen. De stabiele modellen met drie wielen zijn ideaal voor beginners en perfect om de techniek onder de knie te krijgen. Deze steps zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar. De modellen met twee wielen zijn voor kinderen die hun evenwicht al kunnen bewaren. Deze steps zijn eerder geschikt voor kinderen vanaf 5 à 6 jaar.

Waar moet je op letten als je een kinderstep kiest?

De ABEC: deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Bij Decathlon geldt: hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Je kiest best een lage waarde (ABEC 1) voor beginners. Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder al te hard te gaan.

De wielen: de hardheid en de grootte van de wielen verschillen voor de verschillende manieren van gebruik en gewenste comfort of de verwachte stevigheid. Het aantal wielen kan variëren. Er zijn de klassieke modellen waar bij twee wielen in één lijn staan, maar ook modellen waar bij de wielen bijvoorbeeld in een driehoek geplaatst zijn.

Het deck: dit is de plaat waar de voeten op rusten. De breedte varieert per model. Hoe breder, hoe stabieler en hoe beter uw kind zijn evenwicht kan bewaren.

Het headset: het balhoofdstel om te sturen met de step. Dankzij het uitschuifbare stuur kan de hoogte aangepast worden aan de lengte van je kind.

Het remsysteem: dit is een handrem op het stuur of een voetrem op het achterwiel.

VALERIE

Step specialist bij Oxelo

Vallen is een onderdeel van het leren steppen. Om het de verwondingen te voorkomen, is het daarom aan te raden om uzelf te voorzien van een helm en specifieke beschermingen.

Ontdek nog meer skate tips: