Hoe kies ik een American football?

gooi je eerste touchdown met Decathlon!

Decathlon biedt American football ballen aan voor zowel de gevorderde speler, als voor de recreatieve ballengooier. Maar hoe weet je nu welke jij nodig hebt?

Gebruiksomgeving

Als de bal alleen op een veld gebruikt wordt, heeft hij andere eigenschappen nodig dan een bal die op allerlei ondergronden wordt overgegooid. Als jij ook op straat gaat gooien, koop dan een simpele, rubberen bal. Die kan beter tegen ongelukkig schaafwerk.

Komt de bal alleen op gras? Ballen met ‘polyurethaan’ geven een comfortabel grip en een heerlijk gevoel. Met deze ballen gooi je fijner én ze zijn gemakkelijker te vangen!

 

Verschillende maten

American football wordt bij de jeugd met een kleinere bal gespeeld, dan bij volwassenen. Met kleinere handen zijn de grote ballen namelijk niet gemakkelijk te gooien, en ook vangen gaat gemakkelijker. In Nederland speelt de jeugd tot 19 jaar met een 'junior American football'. Voor de allerkleinsten zijn er tot slot foam ballen beschikbaar. Je kunt immers niet vroeg genoeg met de sport beginnen!

 

Intensiteit

Niet elke bal wordt aan dezelfde behandeling blootgesteld. Als er alleen mee gegooid wordt is een goedkopere variant geschikt. Komen er echter tackles bij kijken? Dan is het verstandig een luxer uitgevoerde bal te kopen. Die zal door zijn superieure afwerking langer meegaan dan een goedkopere variant.

 

Tip van de profs

American football ballen worden in wedstrijden en tijdens trainingen niet alleen gegooid. The kicking game is een essentiëel deel van het spel. Veel Nederlandse clubs gebruiken nu versleten ballen om te trappen. De ballen van Kipsta zijn een goedkoop alternatief met een veel betere feel. Want stel: Je wil een keer een fake fieldgoal trappen. Dan is het wel fijn als je de bal ook nog een beetje kunt gooien!