Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Hoe kies ik de juiste fietskleding?

Op zoek naar de ideale fietskleding? Wij helpen je kiezen! Ontdek comfort, stijl en prestatie in onze collectie.

Je kunt natuurlijk met een sportbroekje en sportshirt gaan fietsen maar na een aantal kilometers zal je ongetwijfeld last krijgen van zadelpijn.
Voor het optimale fietsplezier is de juiste fietskleding van belang. Fietsen is waanzinnig leuk wanneer je comfortabel kunt bewegen en geen last hebt van zadel- of spierpijn. Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar het mag niet knellen. Afhankelijk van het jaargetijde en de inspanning is het dus belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Wat heb je nodig voor jouw fietsrit? Wij raden je een fietsbroek, shirt, sokken, een helm en schoenen aan!

Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Het belang van een goede fietsbroek

Als er een ding is waar een fietser niet op moet bezuinigen is het wel een fietsbroek! Een goede fietsbroek is onmisbaar voor een fietser die flink wat kilometers wegtrapt. Waar moet je op letten en hoe kies je de broek die aan jouw eisen voldoet? Bij de aanschaf van een fietsbroek moet je in gedachten houden hoe vaak je wilt gaan fietsen en welke afstanden je daarbij gaat afleggen. Ga je  grotere afstanden afleggen dan stel je waarschijnlijk hogere eisen aan de kwaliteit van de gebruikte stoffen en de zeem. De één geeft de voorkeur aan een dikke zeem en de ander juist een wat dunnere zeem. Wat is eigenlijk het voordeel van een dunnere zeem? Ga je voor comfort dan is het aan te raden een broek met bretels (bovenstuk) te nemen de zogenoemde bibshort. Wat is eigenlijk het verschil in draagcomfort met een broek zonder bovenstuk?  Natuurlijk wil je dat je fietskleding lang mooi en fris blijft. Wil je weten waar je op dient te letten en welke tips we kunnen geven voor het mooi houden van je fietskleding. Wij adviseren je graag

Het kiezen van de juiste zeem
Een zeem is bepalend voor het comfort van je fietsbroek. Deze zorgt ervoor dat het zweet wordt afgevoerd, gaat irritaties tegen en dempt schokken. Het verschil zit veelal in de dikte van de zeem. Een goede zeem is dikker op de plekken waar je meer ondersteuning nodig hebt. De keuze voor de zeem is erg persoonlijk, de één heeft liever een dikkere zeem, terwijl de ander een dunnere zeem fijner vindt omdat je dan meer feeling hebt met het zadel. Tevens is de positionering van de zeem in de broek van belang. Bij een damesbroek zal de zeem anders gepositioneerd zijn dan bij een herenbroek. Goede zemen zijn naadloos en worden gemaakt  van synthetische stoffen welke gemakkelijk te reinigen zijn.

Tips voor het dragen en onderhouden van een fietsbroek
Draag tijdens het fietsen geen onderbroek onder je fietsbroek. Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk hierbij aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken. Een fietsbroek is gemaakt voor direct huidcontact.
Om de bretels van je bibshort niet onnodig te rekken, zorg dat je tijdens het toiletbezoek de bretels omlaag doet. Je moet echter hiervoor wel je fietsshirt uitdoen wat niet altijd prettig is maar het voorkomt vroegtijdig slijtage van je bibshort.
Was direct na gebruik je fietsbroek, week eerst je fietskleding ongeveer 15 minuten in koud water met een kopje azijn. Was vervolgens de fietskleding binnenstebuiten op een handwasprogramma met maximaal 30 graden. Gebruik geen wasverzachter en het liefst een vloeibaar wasmiddel. De zeem van en fietsbroek kan bij niet wassen een brandhaard van bacteriën worden, dit kan weer leiden tot irritatie aan de huid. Was daarom na iedere fietstocht de fietsbroek en kleding.

Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Fietsshirt

In dit onderdeel voor fietsshirts gaan we in op de volgende drie pasvormen: race, sportief en recreatief.

Race pasvorm; Dit is een wielershirt dat strak om het lichaam zit. Een race shirt voor de fanatieke wielrenner voor wie snelheid belangrijk is. Deze wielershirts zijn strak om het lichaam aangesloten en hebben een aerodynamische pasvorm. Door deze strakke en aerodynamische pasvorm is het mogelijk om een zo hoog mogelijk snelheid te bereiken. Voor de fanatiekelingen onder ons is dit het perfecte shirt.
Sportieve pasvorm; Dit wielershirt is geschikt voor de sportieve fietser, die iets minder belang hecht aan een hoge snelheid. Het draagcomfort van het shirt gaat bij deze fietser boven snelheid. De sportieve pasvorm van dit shirt valt iets losser om het lichaam dan het shirt met een race pasvorm. Hierdoor zal dit shirt wat comfortabeler dragen. Ook dit shirt zal mooi op het lichaam aansluiten, echter zonder dat het te strak zit.
Recreatieve pasvorm; deze pasvorm is met name geliefd bij fietsers die liever geen (strakke) jersey shirts willen dragen. Deze fietsshirts hebben daarom een wat wijdere pasvorm. Het verschil in pasvorm met een sportieve pasvorm is niet heel erg groot. Ook dit shirt zal soepel om het lichaam aansluiten zonder dat het al te strak zit.

Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Fiets ondershirt

Een fietsondershirt is belangrijk voor het fietscomfort van een fietser. Tijdens een fietstocht sta je vocht af en zonder het juiste ondershirt is het lastig om je lichaam op de juiste temperatuur te houden, mede door een minder goede zweetafvoer.
Fietsondershirt bij warm weer:
Kies bij warm weer een shirt zonder mouwen of een shirt met korte mouwen. Let hierbij op dat het shirt goede ventilatiegaten heeft, zodat de zweetafvoer optimaal is en je niet het gevoel hebt dat je huid kletsnat is.
Fietsondershirt bij fris of koud weer:
Je kunt nu het beste een fietsondershirt nemen met lange mouwen en een absorberende stof. Dit zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Een 2e winddichte laag is bij koud weer aan te raden.

Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Fietshelm

Fietshelm;
Voordat je op de fiets stapt, denk dan na over een goede helm. Veiligheid staat uiteraard voorop tijdens het wielrennen. Veelal wordt er met hoge snelheid gereden en ook kun je te maken hebben met een slecht wegdek. Een valpartij kan dan zo gebeurd zijn. Het is dan ook belangrijk dat met name je hoofd goed beschermt is door een kwalitatieve fietshelm. Nu denk je misschien dat een helm een helm is, maar met de volgende tips heb je ongetwijfeld meer profijt van je helm.

Pasvorm:
De pasvorm is van groot belang bij het kopen van een fietshelm, daarnaast kun je ook letten op de kwaliteit van de helm, of deze ventilatie heeft en het gewicht van de helm. Een fietshelm die goed past zit eigenlijk als een tweede huid op je hoofd. Het is daarbij van belang dat de helm op dezelfde positie op het hoofd blijft zitten nadat de riempjes van de helm zijn ingesteld. Een fietshelm die te groot is zal tijdens het fietsen niet goed blijven zitten. Dit is niet alleen heel vervelend maar ook gevaarlijk. Als je valt met een te grote helm is de kans aanwezig dat deze van je hoofd glijdt en daardoor je hoofd niet voldoende kan beschermen. Daarentegen is een te kleine helm ook niet prettig. Een te kleine helm knelt en geeft te veel druk waardoor je hoofdpijn kunt krijgen en niet kunt genieten van de fietstocht. Indien je langere tijd een te kleine helm draagt is de kans op langdurige klachten aanwezig.

Hoe bereken je de maat:
Neem een meetlint en leg deze op je voorhoofd, net iets boven je wenkbrauwen. Trek het meetlint via de ruimte boven je oor naar de achterzijde van je hoofd. Dit is namelijk de  breedste plek van het hoofd.  Je kunt dit ook door iemand anders laten doen zodat je niet zelf staat te klungelen. Zorg dat het meetlint niet te strak wordt getrokken, hoe strakker het meetlint om je hoofd wordt getrokken hoe strakker de helm zal zitten.

Kijk vervolgens in de onderstaande maattabel welke fietshelm geschikt is.
Standaard helmmaten:
XXS 51/52 cm
XS 53/54 cm
S 55/56 cm
M 57/58 cm
L 59/60 cm
XL 61/62 cm
XXL 63/64 cm

Hoe kies ik de juiste Fietskleding

Fietsschoenen

Waar let je op bij het kiezen van fietsschoenen?
Fietsschoenen zijn er in verschillende breedtes, maak niet de fout door een maat groter te nemen om de voetbreedte op te vangen. Kies dus de schoen die voor jou past zonder compromissen. Niemand fiets fijn met een schoen die pijn doet! Lees de volgende tips om tot de juiste schoen te komen.

Je voeten zijn de basis van je lichaam. Als hier iets niet goed zit kun je dit merken in je enkel, heup of rug. Geef je voeten voldoende ruimte zodat ze effectief kracht over kunnen brengen op de pedalen.
Stijfheid, steun en stabiliteit van de schoen zijn van groot belang. Hoe stijver de zool, hoe directer de krachtoverbrenging op de pedalen is. Het materiaal, kunststof of leer, moet je voeten steun geven zonder dat de doorbloeding wordt afgeknepen.
Heb je snel last van warme voeten, vooral op warme dagen neem dan een lederen schoen. Zorg ervoor dat je voeten goed kunnen ademen.
Neem geen te grote schoenen, hierdoor is de kans aanwezig dat het hier niet vastzit in de schoen. Tijdens een beklimming of een sprint zou de voet uit de schoen kunnen schieten.
Check of de gaten voor je schoenplaatjes ver genoeg achteruitstaan.
Probeer zoveel mogelijk verschillende modellen. Zo kom je er achter welke fabrikant voor jou de perfecte schoen heeft in de juiste maat en breedte.
Heb je 2 verschillende voetlengtes dan kun je ook op zoek gaan naar aangepaste (custom) schoenen. Deze worden speciaal naar de vorm van je voet gemaakt.
Zorg dat de schoen op de middenvoet niet te veel spanning geeft, hierdoor kan de doorbloeding beperkt worden waardoor je tintelende voeten kunt krijgen.
Heb je last van ingevallen voeten, kies dan voor een op maat gemaakte binnenzool zodat de schoen comfortabel zit.