Wat is pupillen en junioren voetbal?

Wat is pupillen en junioren voetbal?

In dit artikel lees je welke afdelingen er gebruikt worden voor junioren en pupillen voetbal en hoe de leeftijdscategoriën worden ingedeeld.

Veel jongens en meiden staan te popelen om het voetbalveld op te mogen om in de voetsporen van hun idolen te treden. Voor kleine kinderen en jongeren zijn er speciale afdelingen: pupillen- en juniorenvoetbal. Wat is het verschil tussen deze twee afdelingen en hoe zit het met de leeftijdscategorieën? En zijn er speciale teams voor meiden of spelen zij gewoon mee in een gemengde competitie? Wij vertellen je alles wat je moet weten over voetbal voor junioren, zodat je helemaal op de hoogte bent.

Wat is pupillen en junioren voetbal?

Wat is pupillenvoetbal?

Jonge kinderen die willen beginnen met voetbal komen terecht bij het pupillenvoetbal. Dit zijn teams voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud. Ze leren de eerste basisprincipes van het spel en oefenen met het beheersen en overspelen van de bal. Omdat de leeftijdsverschillen erg groot zijn wanneer pupillen voetbal spelen, gelden er aparte regels voor verschillende leeftijdscategorieën. Wij leggen je uit hoe dat zit.

De allerkleinste voetballers komen terecht bij pupillenvoetbal Onder 6. Dit zijn kinderen vanaf 4 jaar oud. De KNVB heeft speciale regels voor deze groep opgesteld om ervoor te zorgen dat de kinderen veel aan de bal komen. Zo is het advies om altijd in teams van 2 kinderen te spelen. Hierdoor spelen de kinderen altijd een grote rol in het spel en leren ze de basis goed kennen. De wedstrijden vinden plaats op een klein veld van 30 bij 20 meter. Er is nog geen keeper nodig en de wedstrijden duren 7,5 minuut per helft.

De volgende categorie is de pupillen Onder 7. Wanneer kinderen 6 jaar oud zijn, krijgen ze meer kansen om grotere wedstrijden te spelen. Door de teams uit te breiden naar 4 personen is er meer samenspel nodig, wat voor meer uitdaging zorgt. Voor deze wedstrijden gelden dezelfde richtlijnen als voor de groep Onder 6. Een scheidsrechter is ook nog niet nodig. Het doel is vooral om de kinderen een vriendelijke en enthousiaste wedstrijd te laten spelen.

De volgende leeftijdscategorie loopt tot en met de pupillen Onder 10. Zij spelen in teams met 6 spelers, inclusief een keeper. Het veld is groter met een afmeting van 42,5 bij 30 meter en er staat een scheidsrechter langs de zijlijn. De scheidsrechter is nog niet in het veld, om de kinderen de kans te geven om het spel zelf te ontdekken. Voor teams Onder 8 en Onder 9 geldt een speeltijd van 20 minuten per helft, terwijl de kinderen Onder 10 helften van 25 minuten spelen. Door de regels steeds verder uit te breiden, raken de kinderen bekend met alle spelelementen van het voetbalspel.

Onder de laatste categorie vallen de pupillengroepen Onder 11 en Onder 12. Op een veld van 42,5 bij 64 meter spelen ze in teams van 8. Met 30 minuten per helft is het spel langer, maar ze krijgen wel een time-out op iedere kwart van de wedstrijd. Dit is de eerste leeftijdscategorie met een ranglijst. De pupillen spelen dus mee in uitgebreidere competities en kunnen een beker winnen.

Een ander verschil tussen de leeftijdsgroepen is het formaat van de bal. De grootte en het gewicht van de bal groeien mee met de spelers, zodat ze deze makkelijk kunnen beheersen. Dit zijn de gebruikelijke balformaten per groep:

• Onder 6 en Onder 7: balmaat 3 van 290 gram

• Onder 8, Onder 9 en Onder 10: balmaat 4 van 290 gram

• Onder 11 en Onder 12: balmaat 5 van 320 gram

Kinderen kunnen dus veel jaren vooruit bij het pupillenvoetbal, maar na verloop van tijd stappen ze over op het juniorenvoetbal. Dit gebeurt meestal wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan. Zij stappen dan over op het Onder 13 team, waar ook weer andere regels bij komen kijken.

Wat is pupillen en junioren voetbal?

Wat is juniorenvoetbal?

Juniorenvoetbal is voetbal voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar oud. Het is niet nodig om eerst bij de pupillen te trainen voordat je bij de juniorenvoetbal mag spelen. Je leeftijd is namelijk bepalend en niet je ervaring. Vanaf 12 jaar spelen teams met een volledige bezetting van 11 personen. Het veld krijgt dan ook dezelfde grootte als bij het seniorenvoetbal. De spelregels lijken ook steeds meer op de regels voor volwassenen, met een aantal uitzonderingen.

Voor de groep Onder 13 geldt dat iedere helft van een wedstrijd 30 minuten duurt. Deze leeftijdsgroep neemt hoekschoppen ook nog niet helemaal in de hoek, maar 10 meter dichter bij het doel. Ook mogen spelers een foute inworp opnieuw ingooien. De gebruikte bal is bij Onder 13 teams ook lichter, namelijk 370 gram in plaats van 450 gram.

Voor de oudere junioren gelden alle seniorenregels. Alleen de duur van de wedstrijd bouwt nog op. Onder 14 en Onder 15 spelen helften van 35 minuten, terwijl Onder 16 en Onder 17 helften van 40 minuten hebben. Pas vanaf Onder 18 geldt de normale tijdsduur van 45 minuten per helft. Groepen vanaf 15 jaar spelen met een voetbal van 450 gram.

Oude jeugdcategorieën

Er is niet veel veranderd in de manier waarop kinderen en jongeren voetballen, maar de categorieën zijn wel aangepast. Voorheen speelden pupillen en junioren in de categorieën A tot en met F. In de A speelde de oudste jeugd en in F de jongste. Voor de allerkleinsten tot 6 jaar oud was er geen aparte categorie. Zij werden de minipupillen genoemd.

Bij de oude jeugdcategorieën was het gebruikelijk dat spelers gemiddeld twee jaar binnen een bepaalde categorie voetbalden. Zo startte je als speler van 7 jaar oud bij de F-pupillen. Na een jaar stroomde je door naar de tweedejaars F-pupillen. De leeftijdsindeling was als volgt:

• F-pupillen: 7 en 8 jaar oud

• E-pupillen: 9 en 10 jaar oud

• D-pupillen: 11 en 12 jaar oud

• C-junioren: 13 en 14 jaar oud

• B-junioren: 15 en 16 jaar oud

• A-junioren: 17 en 18 jaar oud

In 2016 besloot de KNVB (https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/kennis/18079/nieuwe-aanduidingen-het-jeugdvoetbal) om het oude systeem om te gooien. De oude jeugdcategorieën waren namelijk een echte Nederlandse norm en niet internationaal erkend. Een nieuw systeem zou voor meer stroomlijning zorgen. Tegelijkertijd zijn de nieuwe categorieën nauwkeuriger. Zo kan de KNVB wedstrijden organiseren per geboortejaar, waar de niveaus dichter bij elkaar liggen.

Nieuwe jeugdcategorieën

De oude jeugdcategorieën moesten dus plaatsmaken voor nieuwe categorieën, maar wat houdt dit nieuwe systeem in? De nieuwe jeugdcategorieën geven duidelijk aan welke leeftijd de spelers hebben. Voor ieder team geldt een bovengrens. Zo is er de Onder 6, voor alle kinderen van 4 of 5 jaar die beginnen met voetballen. Vervolgens is er een categorie voor iedere leeftijd tot en met 18 jaar oud. Deze geeft de KNVB als volgt aan:

• O6 - Onder 6

• O7 - Onder 7

• O8 - Onder 8

• O9 - Onder 9

• O10 - Onder 10

• O11 - Onder 11

• O12 - Onder 12

• O13 - Onder 13

• O14 - Onder 14

• O15 - Onder 15

• O16 - Onder 16

• O17 - Onder 17

• O18 - Onder 18

• O19 - Onder 19

Vanaf 18 jaar stromen voetballers door naar het seniorenvoetbal. Het is bij de nieuwe categorieën nog steeds gebruikelijk om spelers pas door te laten stromen aan de start van het volgende seizoen. Zo kunnen ze samen met hun vertrouwde teamgenoten blijven voetballen en blijft het team sterk. Ben je na je verjaardag dus ouder dan de bovengrens van je team? Dan hoef je niet direct het team te verlaten.

Veel voetbalclubs hebben meerdere teams binnen een bepaalde categorie. Waar ze vroeger misschien het A1 en A2 team hadden, is dat nu het O18-1 en het O18-2 team. Met deze aanduiding zie je wat de leeftijd van de spelers is en is er nog steeds het onderscheid tussen verschillende teams in dezelfde categorie.

Wat is pupillen en junioren voetbal?

Meiden junioren

Alle groepen tot O12 zijn standaard gemengd. Vanaf O13 krijgen meiden de kans om te kiezen waar ze willen spelen. Hun opties zijn afhankelijk van de clubs in hun omgeving, maar de KNVB keurt drie varianten goed:

• Spelen in een gemengde competitie met een gemengd team.

• Spelen in een meidencompetitie met een meidenteam.

• Spelen in een gemengde competitie met een meidenteam.

Niet alle voetbalclubs in Nederland hebben een gespecialiseerd meidenteam. Daarom is er altijd de mogelijkheid om je als meisje aan te sluiten bij een gemengd team. Het verschil tussen een gemend team en meidenteam zie je aan de letter die voor een teamaanduiding staat. Dit kan een J of M zijn, zoals JO14 en MO16. De J staat voor 'jeugdcompetitie' en geeft aan dat het om een gemengd team gaat, terwijl de M voor 'meidencompetitie' staat. De samenstelling van een team binnen de jeugdcompetitie kan allerlei vormen hebben. Het is dus ook mogelijk om met een compleet meidenteam mee te doen aan de jeugdcompetitie.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is het al mogelijk om kennis te maken met het voetbalspel. Doordat de jeugdafdelingen in Nederland per leeftijd zijn ingedeeld, is het mogelijk om kinderen stapje voor stapje de fijne kneepjes van het vak te leren. Waar de allerkleinsten eerst beginnen met korte wedstrijden in teams van twee, bouwen ze langzaam op naar volwaardige wedstrijden op een groot voetbalveld. In 2016 heeft de KNVB de jeugdvoetbal categorieën aangepast, zodat deze aansluiten op de internationale norm. Deze nieuwe categorieën zorgen er ook voor dat leeftijdsgenoten alleen met elkaar spelen, voor eerlijkere wedstrijden. Ook meiden doen gewoon mee met deze competities. Vanaf 12 jaar oud mogen zij ook kiezen voor een speciale meidencompetitie met een meidenteam. Zo is er een voetbalteam voor iedereen, van pupillenvoetbal tot juniorenvoetbal.

Gerelateerde artikelen

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

In dit artikel lees je wat je nodig hebt als je kind wilt beginnen met voetballen. Voetbalschoenen, voetbaltenue en sporttas, wij geven je enkele tips.

Wat is voetbal?

Wat is voetbal?

In dit artikel vertellen we je hoe voetbal is ontstaan, hoe je het speelt en welke vormen er zijn.

Wat zijn de spelregels van voetbal?

Wat zijn de spelregels van voetbal?

In dit artikel leggen we je alle spelregels uit van veldvoetbal. Van de basis tot aan de verschillende overtredingen en straffen. Ontdek het hier.

Voetbal opstellingen

Voetbal opstellingen

In dit sportadvies lees je de best mogelijke opstellingen die je kan hanteren bij het spelen van een voetbalwedstrijd.

Hoe kies ik een voetbal?

Hoe kies ik een voetbal?

Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Hoe kies ik voetbalschoenen?

Voetbalschoenen of kicksen zijn er voor verschillende ondergronden en je kunt onderscheid maken tussen gras, kunstgras en zaalvoetbalschoenen.