Unselected
basic van de padel

Wat is padel?

De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water.

Unselected

De geschiedenis van padel gaat terug tot in 1890, waar de sport werd uitgevonden om de passagiers op Engelse schepen te vermaken met een verwante sport van het tennis. De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water. Padel zou pas echt zijn uitgevonden in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco door Erique Corcuera en later door diens Spaanse vriend geïntroduceerd worden in Spanje. Daar werd in de jaren 90 de grens van de 1 miljoen spelers overschreden. Dat maakt padel vandaag, na voetbal, de tweede populairste sport in Spanje. Het is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd, en ook in Nederland sluiten we de sport met plezier in de armen.

Unselected
Wat is padel?

Een padelbaan

Padel is afgeleid van tennis, logisch dus dat een padelveld of -baan daarom ook op een tennisbaan lijkt. Maar wat is een padelbaan eigenlijk en hoe ziet deze eruit? En waarom staat er een muur omheen? Een padelbaan of -veld is een zand ingestrooid kunstgrasveld van 20 meter lang en 10 meter breed, met 4 opslagvlakken en een net. De achterwand is een muur van 3 meter hoog met aansluitend 1 meter rastering van metaaldraad. De zijmuren van het veld worden gevormd door het verlengde van de achterwand over een hoogte van 2 meter en 12 meter rastering van metaaldraad. Een padelveld lijkt daardoor een beetje op een mix tussen een tennis- en squashveld, zeker omdat je bij padel ook gebruik kan maken van de muren. Daarover meer bij de uitleg over hoe je padel speelt.

Unselected
speler-padle-man

Wat zijn de regels van padel?

Misschien wel de belangrijkste vraag als je begint met padel: Hoe speel je padel en wat zijn de regels van padel? Hierbij daarom een kort overzicht van de regels van padel:

Padel is een sociale sport, want je staat altijd met z'n vieren op de baan. Je speelt het spel 2 tegen 2, een dubbelspel dus. Er bestaan ook velden voor enkelspel, maar dat is over het algemeen wat minder leuk voor het dynamische spel. Hoe werkt het spel?

1) Het spel, of de rally zoals je dat noemt, begint met de opslag:
- Je krijgt 2 opslagpogingen waarbij je de bal onderhands in het spel brengt. De opslag moet diagonaal over het net in het opslaggebied landen.
- De ontvanger moet de bal 1 keer op de grond laten stuiteren voordat de bal terug wordt geslagen.
- Bij de opslag geldt dat de bal na 1 keer stuiteren op de grond, ook nog tegen de wand mag komen. Let op: de bal mag na de opslag alleen tegen de wand komen en niet tegen de rastering.

2) De rally: net zoals bij tennis geldt dat de bal tijdens de rally maar 1 keer mag stuiteren op de grond en je de bal maar 1 keer mag raken. Bij padel heb je wel het geluk dat de bal niet snel uit gaat, want er staat een wand om het veld. Komt de bal na het stuiteren op de grond nog tegen de muur, dan mag je gewoon doorspelen! Je kan de muur dus ook gebruiken als hulpmiddel.
Let op: speel je de bal over het net, dan moet de bal eerst op de grond stuiteren voordat de bal de muur of de rastering raakt. Raakt de bal eerst de muur of de rastering, dan is de bal uit.

3) Wanneer is de rally afgelopen? Dit lijkt uiteraard ook op de regels bij tennis. Zo eindigt de rally als:
- de bal 2 keer is gestuiterd.
- de bal in het net komt.
- de bal over het net wordt gespeeld en direct tegen de muur of rastering komt.
- de bal in een keer uit de "kooi" wordt geslagen.
Let op: de bal mag wel via de grond uit de kooi worden geslagen, je tegenstander moet vervolgens wel heel snel zijn om die bal nog te halen 😉

4) Hoe werkt de puntentelling bij padel? 
- De puntentelling is hetzelfde als bij tennis (15-30-40-voordeel, 6 games per set).

Nu ken je de basisregels om aan de slag te gaan met padel. Je hoeft alleen nog te zorgen voor een goede uitrusting om maximaal te genieten van deze fantastische sport!

Unselected
speler-padle-vrouw

Wat heb je nodig om te beginnen?

Om te beginnen met padel heb je niet veel nodig: namelijk een padelracket en padelballen. Ga je steeds meer spelen? Dan kan je uiteraard ook een hele padeluitrusting met schoenen en kleding aanschaffen. De basis om te kunnen padellen is in ieder geval een padelracket en -ballen.

Padelballen zijn te vergelijken met tennisballen, maar ze zijn iets groter en wat trager.
Padelrackets verschillen behoorlijk van tennis- en squashrackets. De voornaamste eigenschappen van een padelracket zijn:
- Een slagvlak in druppelvorm: voor een grotere sweetspot en dus meer mogelijkheden om te centreren en de bal goed terug te slaan.
- Licht racket: tussen 350 en 380 g, voor een goede wendbaarheid.
- Kopzwaar: voor meer vermogen en om gemakkelijker de bal terug te slaan.
- Een dikte van ongeveer 36 mm: hoe dunner het padelracket, hoe beter het balgevoel en hoe groter de balbeheersing.

Nu je weet wat het basismateriaal is om te kunnen padellen, is het ook handig om te weten hoe je het juiste padelracket en de goede padelballen kiest. Dat kan je hier lezen:
- Hoe kies ik een padelracket?
- Hoe kies ik padelballen?

Naast een racket en ballen heb je ook een paar padelschoenen met visgraatprofiel nodig (zoals voor gravel bij tennis). Padel wordt namelijk gespeeld op ingezand kunstgras, daarom moet je goed kunnen afzetten om de bal juist te raken. Schoenen met een visgraatprofielzool helpen daarbij.

Unselected
man-padle-artengo

Klaar voor de start?

Het is zover! Ben je klaar om het veld op te gaan? Heb je de ideale speelpartner gevonden? Hier heb je nog enkele tips voor een goed begin.

Een goede opwarming is absoluut noodzakelijk! Vooral voor de enkels, de knieën, het bekken en de rug. Je zult snel merken dat je minder fouten maakt naarmate je erin slaagt om sneller om je eigen as te draaien.

Speel eerst heel langzaam tegenover elkaar 1 tegen 1 op de helft van het veld. Laat de bal door zodat hij stuitert tegen de muur en sla op het moment dat hij terugkeert. Dit is een specifiek traject dat je best een aantal keer mag oefenen  Probeer verschillende muurtrajecten uit om sneller vorderingen te maken.

Na de opwarming kun je een dubbelspel spelen. Speel zeker niet te snel! Precisie en geduld zijn van groot belang bij padel. Denk ook niet te snel dat je een punt binnengehaald hebt, want bij padel is een bal die voorbij je tegenstander gaat niet zomaar een gewonnen punt. De muren zullen je daar snel aan herinneren.

Wanneer een rally bezig is, moet je ervoor zorgen dat je op jouw kant van het veld blijft. Elke bal aan jouw kant is van jou, dus houd je vooral niet in.

Het grote voordeel van padel is dat het geen hele moeilijke sport is. Daarom kan je altijd leuke rally's spelen, wat je spelniveau ook is. En zoals bij veel sporten geldt: hoe vaker je speelt, hoe beter je wordt.

Tot slot: Geniet! Dat is dé sleutel om vooruitgang te boeken met padel! Het is een dynamische sport die al je spieren op de proef stelt. Daarnaast is het ook nog een sociale sport, omdat je gezellig met z'n vieren op de baan staat. Dit alles maakt dat padel een populaire sport is geworden. Veel plezier dus!

Unselected

Meer over padel

Como elegir mi pala de padel

Welk padelracket kopen? Waar op letten?

Welk padelracket past bij mij? Ontdek de beste padelrackets voor beginners en gevorderden. Hier moet je op letten bij het kopen van een padelracket.

Hoe kies ik een padel bal?

Hoe kies ik een padelbal?

Het kiezen van de juiste bal voor padel is niet gemakkelijk, zeker omdat de bal ook nog eens op een tennisbal lijkt! Volg de gids om de juiste bal te selecteren.

Padelschoenen kiezen

Hoe kies je padelschoenen en waar op te letten?

Bekijk hier onze advies voor het kiezen van de juiste padel schoenen.

basic van de padel

Waarom gebruik je een padel overgrip?

Veel padelspelers gebruiken overgrips op hun padelracket. Dit is geen toeval! Ze helpen om een grotere mate van grip en comfort te krijgen.