Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Het is geen tennis, maar het lijkt er wel op: padel. Een van de snelstgroeiende sporten van deze tijd. Het verschil? Dat leggen we in dit artikel uit.

Het is geen tennis, maar het lijkt er wel op: padel. Een van de snelstgroeiende sporten van deze tijd. Je speelt het op een baan die lijkt op een tennisbaan, met een racket dat lijkt op een tennisracket en op schoenen die lijken op tennisschoenen. Wat is dan precies het verschil tussen padel en tennis? Dat leggen wij je in dit artikel uit!

Verschil padel en tennis

Padel is een relatief nieuwe sport, die ontzettend dynamisch is. Omdat je het speelt op een veld met glazen wanden, gaat de bal telkens weer andere kanten op. Dat maakt het erg verrassend! Daarnaast is padel ook een enorm sociale sport, want je speelt het met z’n vieren: in twee teams van elk twee spelers. De spelregels zijn niet heel moeilijk en met de verschillende padelslagen kun je oefenen, zodat je op elk niveau kunt spelen.

Verder lijkt deze sport enorm op tennis, maar als je goed kijkt zie je wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Wat is het verschil tussen een tennisbaan en een padelbaan?

Het meest opvallende verschil tussen een tennisbaan en een padelbaan is de kooiconstructie waaruit een padelbaan bestaat. Een tennisveld is in principe open, terwijl een padelveld omringd wordt door een hekwerk van minimaal 6 meter hoogte, waarin glazen wanden zijn verwerkt.

Daarnaast is een padelbaan ook een stuk kleiner dan een tennisbaan. Een tennisbaan is 23,77 meter lang en 10,97 meter breed, al wordt de breedte van de baan bij een enkelspel teruggebracht tot 8,23 meter. De afstand tussen de servicelijn en het net is bij een tennisbaan 6,4 meter en het net is 11,88 meter breed. De netpaal is 1,07 meter hoog en staat 0,914 meter van de zijlijn – zowel bij enkelspel als bij dubbelspel. Ook is de nethoogte in de middenlijn 0,914 meter.

Een padelbaan is ‘slechts’ 20 meter lang en 10 meter breed; vooral minder lang dan een tennisbaan dus. De afstand tussen de servicelijn en het net is juist langer: 6,95 meter. Het net is 10 meter breed en hangt iets lager dan het net op een tennisbaan: 0,92 meter aan de zijkanten en 0,88 meter in het midden.

Wat de ondergrond van een tennisbaan en een padelbaan betreft: die kán hetzelfde zijn, maar het hoeft niet. Een tennisbaan bevat een ondergrond van gravel, gazon of een harde vloer gemaakt van asfalt, beton of acryl. Voor padel is het vooral belangrijk dat de ondergrond een regelmatige rebound toelaat, dus bestaat de vloer van een padelbaan meestal uit poreus beton, cement, hout of kunstgras.

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Wat is het verschil tussen tennisregels en padelregels?

Een ander belangrijk verschil tussen padel en tennis vind je in de regels van beide racketsporten. Zo speel je padel in principe altijd met vier spelers, als dubbelspel dus. Tennis kun je zowel met twee als met vier spelers spelen: in enkelspel of in dubbelspel.

Tijdens de service van een tennisspel moet de serveerder achter de servicelijn staan en de bal over het hoofd diagonaal op het veld van de tegenstander serveren. Speel je een dubbelspel, dan moet de tweede speler zich tijdens de service achter de eindlijn bevinden. Ook bij padel moet de serveerder achter de servicelijn staan en de bal diagonaal op het veld van de tegenstander serveren. Een padel service moet echter uitgevoerd worden vanaf de zijkant van het lichaam, zonder de bekkenlijn te overschrijden – niet over het hoofd dus, zoals bij tennis wel het geval is. Bovendien mag de tweede speler zich tijdens de service overal op de baan opstellen, niet alleen achter de eindlijn.
De puntentelling is zowel hetzelfde padel als bij tennis hetzelfde:

  • Geen punt: 0
  • Eerste punt: 15
  • Tweede punt: 30
  • Derde punt: 40
  • Vierde punt: game
De speler of het team dat als eerste zes games wint met een verschil van minimaal twee gewonnen games ten opzichte van de tegenpartij, wint de set. En de speler of het team dat als eerste twee sets wint, wint de wedstrijd.

Wat is het verschil tussen een tennisracket en een padelracket?

Net zoals voor een padelbaan en een tennisbaan geldt dat ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, maar bij nader inzien toch sterk van elkaar verschillen, geldt dat ook voor een padelracket en een tennisracket. En net zoals een padelbaan kleiner is dan een tennisbaan, is een padelracket ook kleiner dan een tennisracket.

Een tennisracket mag maximaal 73,66 centimeter lang zijn, inclusief het handvat dat 31,75 centimeter breed is. Een padelracket mag slechts 45,5 centimeter lang en 26 centimeter breed zijn, met een maximale dikte van 38 millimeter.

Opvallend is ook dat een tennisracket bestaat uit een “zeef” van gekruiste snaren die samen een glad oppervlak vormen, terwijl een padelracket bestaat uit een gevuld oppervlak met gaten erin. Bovendien bevat een padelracket altijd een riempje die je om je pols moet dragen tijdens het spelen, zodat je je racket niet kwijtraakt wanneer het tempo van het spel onverwachts te hoog komt te liggen.

Een padelracket is dan ook een stuk zwaarder dan een tennisracket: waar een tennisracket tussen de 270 en 370 gram mag wegen, ligt dat gewicht bij een padelracket tussen de 360 en 375 gram. Bij de keuze voor een tennisracket is onder andere het gewicht een belangrijke factor. Padelrackets verschillen op hun beurt echter sterker in vorm: ronde padelrackets zijn meer geschikt voor beginners, terwijl diamantvormige of druppelvormige padelrackets beter passen bij gevorderde padelspelers.  

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Verschil padel schoenen tennisschoen

Wat tennis en padel gemeen hebben is dat je de schoenen die je draagt tijdens het spelen van beide sporten aanpast aan de ondergrond waarop je speelt. Tennis je veel op gravel, dan kies je eerder voor een visgraatzool dan wanneer je voornamelijk op kunstgras speelt. Hetzelfde geldt voor padel: je hebt de keuze uit schoenen met een visgraatzool, omnizool (stippenzool) en een gecombineerde zool. Voor welke zool je kiest is afhankelijk van de ondergrond van de padelbaan waarop je je meeste tijd doorbrengt.

Kun je dan niet gewoon je tennisschoenen aantrekken wanneer je gaat padellen op een padelbaan met dezelfde ondergrond als die van je favoriete tennisbaan? Liever niet. Omdat de snelheid tijdens een potje padel een stuk hoger ligt dan tijdens een tenniswedstrijd, heb je meer grip nodig. Padelschoenen hebben daarom diepere groeven in de zool dan tennisschoenen. Voor beide sporten geldt wel dat het belangrijk is om te kiezen voor schoenen die je voeten voldoende ondersteuning bieden en de schokken van je snelle bewegingen op kunnen vangen. Zo voorkom je onnodige blessures die je speelplezier in de weg staan!

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Kun je padellen met tennisballen?

Padellen op tennisschoenen is dus geen aanrader, maar kun je dan wel padellen met tennisballen? Ook dat liever niet! Hoewel zowel tennisballen als padelballen meestal geel (en soms wit) van kleur zijn, zien ze er toch echt anders uit. En veel belangrijker: hebben ze een ander effect!

Tennisballen zijn groter dan padelballen: ze mogen een diameter van 6,541 tot 6,858 centimeter hebben, terwijl padelballen slechts 6,35 tot 6,77 centimeter groot mogen zijn. Het gewicht van beide soorten ballen is echter wel gelijk: dat ligt tussen de 56 en 59,4 gram. Waarom padelballen dan toch een stukje kleiner zijn dan tennisballen? Omdat de ballen bij padel nauwkeuriger geraakt moeten worden dan bij tennis, en dat beter lukt met een kleinere bal.

Wat daarbij ook helpt is de vulling van de bal. Een padelbal is altijd gasgevuld, een tennisbal is gasgevuld óf drukloos. Een gasgevulde bal voelt wat zachter en comfortabeler aan en maakt langer contact met je racket. Dat geeft je meer controle over de bal, waardoor je die beter kunt sturen.

Hoewel tennis en padel in eerste instantie behoorlijk veel op elkaar lijken, zijn er bij nader inzien dus toch aardig wat cruciale verschillen tussen beide racketsporten. Dat maakt dat padel en tennis elk een compleet ander karakter kennen en je een totaal andere ervaring bieden.

Zou je voor een keertje je tennisschoenen aan kunnen trekken om de padelbaan op te stappen? Vast wel. En heb je geen padelbal, maar ligt er wel een tennisbal in de buurt? Dan kun je in ieder geval spelen. Maar wil je echt genieten van het unieke karakter van elk van deze sporten, dan zorg je ervoor dat je de juiste uitrusting aanschaft. Heb je daar hulp bij nodig? Kom dan gerust eens langs in een van onze winkels en vraag onze tennis- of padelexpert om advies!

Onze padelblogs

Como elegir mi pala de padel

Hoe kies ik een padelracket voor kinderen?

Ontdek de belangrijkste eigenschappen van een junior padelracket om er achter te komen welk racket het beste bij jouw kind past. Het allerbelangrijkste is dat de maat en het gewicht van het racket aangepast zijn aan de leeftijd en lengte van je kind.

Como elegir mi pala de padel

Welk padelracket kopen? Waar op letten?

Welk padelracket past bij mij? Ontdek de beste padelrackets voor beginners en gevorderden. Hier moet je op letten bij het kopen van een padelracket.

basic van de padel

Waarom gebruik je een padel overgrip?

Veel padelspelers gebruiken overgrips op hun padelracket. Dit is geen toeval! Ze helpen om een grotere mate van grip en comfort te krijgen.

Padelschoenen kiezen

Hoe kies je padelschoenen en waar op te letten?

Bekijk hier onze advies voor het kiezen van de juiste padel schoenen.

Hoe kies ik een padel bal?

Hoe kies ik een padelbal?

Het kiezen van de juiste bal voor padel is niet gemakkelijk, zeker omdat de bal ook nog eens op een tennisbal lijkt! Volg de gids om de juiste bal te selecteren.

Wat is padel?

Wat is padel?

Padel is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd. Ook ons land sluit de deze sport met plezier in de armen. Maar wat is padel nou precies?

Waar in Amsterdam kun je padel spelen? De beste padelbanen

Waar in Amsterdam kun je padel spelen? De beste padelbanen

Lees waar in Amsterdam je kunt padellen. De beste padelbanen banen van Amsterdam in Centrum, Oost, West, Noord, Zuid.