Wat is crossminton?

Wat is crossminton?

Crossminton is een moderne racketsport die veel gelijkenissen vertoont met badminton. Toch zijn er ook een hoop verschillen. Ontdek het in deze blog!

Crossminton is een moderne racketsport die veel gelijkenissen vertoont met badminton. Toch zijn er ook een hoop verschillen. Zo liggen de snelheden bij crossminton een stuk hoger en is het beter mogelijk om dit spel in de buitenlucht te spelen. Dit laatste heeft te maken met de speciale uitrusting die je gebruikt voor het spelen van een potje crossminton. Vandaag de dag zou je crossminton kunnen zien als een combinatie van badminton, squash en tennis.

Wat is crossminton?

Wat is crossminton?

Misschien heb je ook wel eens gehoord van Speedminton, Speed Badminton of shuttleball. Maar wat is crossminton - en wat zijn al die andere sporten? Het is heel simpel, het gaat namelijk allemaal over precies dezelfde sport. Door de jaren heen zijn er verschillende benamingen voor ontstaan. De term Speedminton wordt gebruikt, omdat de sport vaak met dit sportmerk in verband wordt gebracht. De benaming Speed Badminton is hier weer van afgeleid. De officiële naam van de sport is echter sinds 2015 crossminton. De centrale organisatie van de sport heet dan ook de International Crossminton Organization (ICO).

Crossminton werd voor het eerst gepresenteerd op een beurs in 2003, waar het werd aangemerkt als een van de meer interessante nieuwe sporten. De sport is bedacht door Bill Brandes in Berlijn. Door de jaren heen is crossminton steeds populairder geworden. De populariteit van deze sport heeft veel te maken met het feit dat je het buiten kunt spelen. Dit is bij 'normaal' badminton minder goed mogelijk, omdat de shuttle snel wegwaait. Crossminton kan je praktisch overal spelen, bijvoorbeeld op het schoolplein, een grasveld of in de tuin.

Wat is crossminton?

Wat heb je nodig voor crossminton?

Wanneer je deze sport wil beoefenen, moet je beschikken over een aantal materialen. Welke materialen je precies nodig hebt? We leggen het je uit. Je kunt de benodigdheden los aanschaffen, maar Decathlon biedt ook complete startersets aan waarmee je direct aan de slag kunt!

Racket
Crossminton speel je met een racket. Beide spelers moeten over een racket beschikken. Dit racket heeft wat betreft vorm veel weg van een squashracket. Toch is het een stuk lichter en is het vaak van andere materialen gemaakt. Heb je toevallig een squashracket bij de hand, dan kan je hier best een potje mee spelen. Dit kan nadrukkelijk niet met een badminton- of tennisracket. Wil je de sport op professioneel niveau beoefenen, houd dan rekening met de maximale grootte van het frame van 650cm.

Voor welk racket je uiteindelijk moet kiezen, komt neer op een persoonlijke afweging. Kijk bijvoorbeeld naar het ontwerp van een racket, maar houdt ook rekening met het gewicht. Een lichter racket maakt het gemakkelijker en minder zwaar om soepel te spelen. Veel rackets zijn gemaakt van aluminium. Hierdoor zijn ze stevig en bieden ze een prettig balans tussen kracht en snelheid.

Speeder
Een wat? Een speeder! Dit is een soort shuttle die je wegslaat met behulp van je racket. Wat betreft de vorm, lijkt een speeder erg op een shuttle zoals bekend van badminton. Wel is een speeder wat zwaarder. Hierdoor biedt deze meer stabiliteit wanneer je speelt in de buitenlucht. Ook kunnen ze behoorlijk hoge snelheden bereiken. Ben je op zoek naar een goede speeder, dan is het goed om te weten dat de ene speeder de andere niet is.

Over het algemeen zijn er drie soorten speeders van elkaar te onderscheiden: de fun speeder, match speeder en cross speeder. De verschillen tussen deze speeders zijn als volgt.
• Fun speeder | Afstand 5 tot 20 meter | Snelheid +/- 260 kilometer per uur;
• Match speeder | Afstand 10 tot 30 meter | Snelheid +/- 290 kilometer per uur;
• Cross speeder | Afstand 20 tot 40 meter | Snelheid +/- 3-- kilometer per uur.

Verschillende speeders hebben dus verschillende eigenschappen. Naast bovenstaande speeders, bestaat er ook nog de night speeder. Deze beschikt over een speciale opening aan de voorzijde waar je een lampje in kunt plaatsen. Zo kan je doorgaan met het spelen van crossminton nadat de zon onder is gegaan. Alle speeders zijn gemaakt van plastic en het verschil wordt voornamelijk gemaakt door het dopje.

Ga je beginnen met het beoefenen van crossminton, dan is het een goed idee om direct een complete set speeders te kopen. Hier zitten alle drie de soorten in, zodat je voor elk speltype de juiste speeder voorhanden hebt.

Wind ring
Een wind ring is een extra ringetje dat je kunt plaatsen over het topje van de speeder. Deze biedt meer stabiliteit onder winderige omstandigheden. Hierdoor kan je ook doorspelen wanneer het wat harder waait. Een wind ring is inbegrepen in veel sets en is handig om bij de hand te hebben.

Hoe speel je crossminton?

Het spel crossminton is gemakkelijk om onder de knie te krijgen. Het spelverloop is niet erg ingewikkeld, maar je moet net even weten hoe het werkt. 

  • Wat is crossminton?

    Speelveld

    Ga je voor het eerst crossminton spelen, dan hoeft dit nog niet direct volgens de officiële regels. Begin met de fun speeder. Deze herken je aan het rode jasje en de gele dop. Ga ongeveer op 5 meter afstand van elkaar staan en begin met spelen. Gaat dit goed, schakel dan over op de match speeder en ga ongeveer op 12 tot 15 meter afstand van elkaar staan. Lukt het een beetje? Dan kan je een speelveld gaan opstellen om het spelletje serieuzer aan te pakken.

    Een normaal speelveld bestaat uit 2 vakken: een voor jou en eentje voor de tegenstander. Een vak is officieel 5,5 meter breed en 5,5 meter lang. Hiermee is het precies een vierkant. Afhankelijk van het niveau waarop je speelt, zijn de 2 vakken verder of minder ver van elkaar verwijderd. Speel je een reguliere wedstrijd met een match speeder, dan horen de vakken 12,8 meter van elkaar verwijderd te zijn. Deze afstand is met een match speeder gemakkelijk te overbruggen. Een officieel veld is met een Easy Court set op te stellen en uit te meten. In deze set zitten een aantal speciale haringen en banden.

    Kinderen spelen over het algemeen (nog) niet met de match speeder, maar met de fun speeder. Deze gaat minder ver en hierdoor moeten de vakken ook dichter bij elkaar komen te liggen. Een afstand van 8,8 meter tussen de vakken is gebruikelijk voor de categorie Under 14.

  • Wat is crossminton?

    Puntentelling

    Wil je het spel winnen, dan moet je de eerste zijn die de 16 punten behaalt met een verschil van 2 punten. Staat het dus bijvoorbeeld 15-15, dan moet je tenminste 17-15 behalen om het potje te winnen. Je moet twee keer winnen om het gehele spel gewonnen te hebben. Er zijn verschillende manieren om punten te verdienen. Je verdient een punt wanneer de speeder de grond raakt in het vak van de tegenstander. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de tegenstander de speeder mist.

Spelregels

Er zijn verschillende spelregels die om de hoek komen kijken gedurende een potje crossminton. Het spel begint met de opslag - ook wel service genoemd. Een officiële service doe je, net als bij badminton, op heuphoogte. Het is dus niet toegestaan om te serveren als 'smash' boven het hoofd. Doe je dit wel, dan krijgt de tegenstander een punt. Heeft je tegenstander een punt gemaakt, dan ben jij aan de beurt om op te slaan. Bij het opslaan moet je minimaal 3 meter achter de voorste lijn van jouw vak gaan staan.

Als de speeder op jou afkomt, mag je deze eenmaal raken om hem naar het vak van de tegenstander te krijgen. Je moet de speeder raken voordat deze de grond raakt. Raakt de speeder de grond of sla je een tweede keer, dan krijgt de andere partij een punt. Het is goed om te weten dat de regels wat betreft lijnen gelijk zijn aan die van badminton. Dat betekent dat de lijnen 'meedoen'. Raakt de speeder dus de grond op een lijn, dan is de speeder binnen en dus niet uit.

Als jouw tegenstander de speeder buiten jouw vak speelt, maar jij slaat hem alsnog terug, dan gaat het spel door. Er wordt dan dus gedaan alsof de speeder gewoon binnen was. Je hebt de speeder 'geaccepteerd'. Als de speeder uit dreigt te gaan, mag je hem niet meer aanraken als je een punt wil halen. Wel mag je als speler altijd jouw vak uitlopen. Dit hoort bij het spel.

Is een set voorbij, dan wissel je van kant. Een set is voorbij wanneer een speler 16 punten heeft behaald met minimaal 2 punten voorsprong. Wanneer het gelijkspel is, en dus sprake van een zogeheten tiebreak, werkt het iets anders. Je wisselt dan niet pas na de hele set van zijde, maar al na 6 punten. Zo krijgen beide spelers ongeveer een gelijke hoeveelheid aan speeltijd per zijde van het veld.

"Het is dus niet toegestaan om te serveren als 'smash' boven het hoofd. Doe je dit wel, dan krijgt de tegenstander een punt."

Dubbelspel

Het is mogelijk om crossminton met 2 spelers per kant te spelen. Je speelt dan dus in totaal met 4 spelers. In principe blijven de spelregels precies hetzelfde. Wel is het even opletten als het gaat om positiespel. Per vak staat een speler aan de voorzijde en de andere aan de achterzijde. Je deelt het vak dus als het ware op in een voor- en achterkant. Een extra spelregel is dat de achterste speler zijn voeten niet voor de achterste voet van de voorste speler mag plaatsen. Dit geldt alleen op het moment dat de speeder wordt geraakt.

De moderne racketsport crossminton is door de jaren heen steeds populairder geworden. Door de zwaardere uitrusting, is dit een perfect spel voor buiten. Het hoge tempo zorgt daarnaast voor een leuke en spannende spelervaring. Afhankelijk van je niveau, kun je het spel op verschillende manieren spelen met verschillende speeders. De spelregels lijken erg op die van badminton. Ben jij klaar voor jouw eerste potje crossminton?

Onze badmintonblogs

Spelregels badminton: zo speel je het

Spelregels badminton: zo speel je het

Klaar om de snelste racketsport ter wereld te spelen? Badminton is zowel een ontspannende als uitdagende activiteit.

voordelenbuitenbadmintonnen

Wat is AirBadminton?

AirBadminton is een heel nieuwe vorm van badminton spelen. Het grote verschil met zijn indoorbroer? Je speelt het buiten! De perfecte manier om je sport overal en altijd te beleven! In dit artikel leggen we je alles uit over dit nieuwe concept!

Spanning badminton

Hoe kies ik de juiste bespanning voor mijn badmintonracket?

Het vinden van het juiste badminton racket dat bij je past is essentieel om je goed te voelen tijdens het spelen. Daarbij is een spanning van je snaar ook van groot belang. Als de spanning niet is aangepast aan je spel, zul je niet het optimale uit je spel kunnen halen.

Badminton grip kiezen

Hoe kies ik een grip of een overgrip voor badminton?

De grip of overgrip is bijna de tweede huid van je racket. Of je nu anti-transpiratie grip nodig hebt, of een met een goede structuur of hechting, elke greep heeft een bijzonderheid die je in staat stelt om plezier te hebben in je spel.