Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?

Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?

Bikepacking, wat afgeleid is van backpacken, is een minimalistische vorm van fietsvakantie. Je trekt hierbij met alleen het broodnodige voor meerdere dagen op de fiets de natuur in. Maar wat heb je hiervoor precies nodig? Wij vertellen je er meer over!

Wil je een keer minimalistisch op vakantie, een uitdaging aangaan en het avontuur beleven? Dan is een vakantie op de fiets een mooie tip. Met een fietsvakantie geniet je volop wat de natuur te bieden heeft, je bent actief bezig en je komt op de plekken waar je met de auto niet kunt komen. Je combineert simpelweg je liefde voor fietsen en de vrijheid van meerdere dagen rondreizen door een gebied of land met een minimale kampeeruitrusting, met je fiets als vervoersmiddel.

WAT IS BIKEPACKING?

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat mensen op bikepacking vakantie gaan. Wat is nu het verschil tussen bikepacking en een fietsvakantie? Bikepacking is afgeleid van het welbekende backpacken. Met backpacken trek je erop uit met zo weinig mogelijk spullen om van plaats naar plaats te reizen. Vaak uitgerust met een tentje om zo de nacht door te brengen. Bikepacking is hier een variant op, echter ga je dan op de fiets. Het verschil tussen de fietsvakantie en bikepacking is voornamelijk dat je met een fietsvakantie op verharde fietspaden blijft en vaak meer traditionele fietstassen gebruikt. Bikepacking wordt gedaan met een mountainbike, gravelbike of een andere goede fiets waar je ook slecht begaanbare wegen zoals grind- en zandpaden mee kunt fietsen. Tijdens bikepacking reis je ook met minimale bepakking, en neem je alleen mee wat je echt nodig hebt. 

Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?

DE EERSTE KEER BIKEPACKEN

Als je voor het eerst gaat bikepacken of op fietsvakantie gaat, maak dan niet meteen een lange trip, maar begin met één of twee dagen weg. Op deze manier kun je mooi je uitrusting testen en kom je erachter of je niets vergeten bent. Eén nachtje overleef je dan wel. Plan je eerste trip ook wanneer het mooi weer is. Het weer is namelijk een belangrijke factor bij bikepacking. Als het zonnetje schijnt is ten eerste het fietsen een stuk aangenamer, en daarnaast scheelt het een scala aan kleding. Je kunt hierbij denken aan thermo- en regenkleding die je anders extra mee moet nemen op je fiets. Zorg ervoor dat de eerste ervaring met bikepacking een feestje wordt in plaats van een survivaltocht!

START RUSTIG

Start je eerste bikepacking trip in de buurt. Het is beter om het met plezier en rustig op te bouwen en zo langzamerhand over te gaan op langere afstanden en eventueel meer hoogtemeters. Hoewel dit in eerste instantie wat saai lijkt, kies voor een eerste keer een plaatsje even verderop. Bedenk dat de wereld vanaf de fiets er heel anders uitziet dan met de auto en ongetwijfeld kom je paden tegen waar je nog niet eerder bent geweest.

Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?

HEB JE EEN ANDERE FIETS NODIG?

Als je de eerste keer op pad gaat heb je niet meteen de ultieme bikepacking fiets nodig, maar kun je gerust je eigen vertrouwde fiets nemen. Het eerste avontuur is al wennen op zich, dan is het fijn als je een vertrouwde fiets hebt. Wil je na de eerste keer vaker gaan bikepacken en daarmee ook grotere afstanden of ruiger terrein gaan betreden, dan kan een investering in een goede fiets een volgende stap zijn. Geplaagd worden door slecht materiaal dat defect raakt geeft je geen plezier tijdens je tocht. Dit hoeft echt niet meteen een top-of-the-line bikepacking bike te zijn. Tegenwoordig zijn er veel betaalbare fietsen waar je prima mee op avontuur kunt gaan. Een gravelbike is daarmee een prima fiets, of als je echt ruiger terrein kiest zou je een mountainbike met extra brede banden kunnen nemen. De gravelbike is echter wel lichter en heeft een zitpositie die je heel lang vol kunt houden. Een gravelbike is ook beter geschikt voor stukken over verharde paden of wegen.

Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?

WAT TE DOEN MET SLAPEN?

Je kunt ervoor kiezen om meteen in het diepe te springen en ervoor kiezen om de eerste overnachting in een tentje te doen. Natuurlijk is kamperen in een tentje en een slaapzak de ultieme vorm van bikepacking, maar dit is geen must. Om enigszins wat comfort te hebben tijdens je eerste trip is overnachten in een eenvoudige hotelkamer of hutje best fijn. Er zijn genoeg doorgewinterde bikepackers die tijdens lange tochten zoals bijvoorbeeld de Tuscany Trail echt niet alle dagen in een tent overnachten. Zij kiezen af en toe ook voor meer comfort en een lekkere warme douche. Goed slapen is belangrijk, kies de overnachtingsvorm die bij jou past.

ZORG VOOR EEN GOEDE UITRUSTING

Kies je ervoor om met de tent op pad te gaan, bespaar dan niet op een goede warme slaapzak en een isolerend matje. Het is heel vervelend als je ‘s nachts niet kunt slapen omdat je het koud hebt. Kies de slaapzak aan de hand van de buitentemperatuur die je ‘s nachts verwacht. Slaapzak, tent en matje zijn de grootste items die je mee moet nemen op de fiets. Let dus goed op deze afmetingen en het gewicht. Vaak geldt wel: hoe kleiner en lichter het materiaal, hoe duurder. Wil je geen tent meenemen, dan kun je voor een bivvy bag kiezen. Dit is een soort waterdichte hoes voor om je slaapzak en matje. Een nadeel is wel dat wanneer het gaat regenen, je niet al je bagage droog kunt houden.

Afhankelijk van het seizoen kies je de kleding die je meeneemt en aantrekt. Bij kouder weer is het fijn om thermokleding te dragen. Het gebruik van laagjes kleding is ook een aanrader, hierdoor kun je indien het warmer wordt altijd iets uit doen. Kies bijvoorbeeld voor een thermo ondershirt, een ademende warme kledinglaag daaroverheen en ten slotte een laag die je beschermt tegen regen en wind. Je kunt beter te warm gekleed zijn dan te koud. Een merinowol baselayer is perfect om te nemen als onderlaag, vanwege zijn uitstekende vochtafvoerende en warmte eigenschappen. Dit materiaal is bovendien antibacterieel waardoor je er een paar dagen achtereenvolgens in kunt rijden zonder te hoeven wassen. Als buitenste laag kun je kiezen voor een goed ademend water- en windwerend jack. Ook is een donsjack fijn om mee te nemen. Je kunt hem namelijk compact inpakken, en hij houdt je erg goed warm als het (‘s avonds) kouder wordt.

WAT NEEM JE MEE ALS JE GAAT BIKEPACKEN?

Welke spullen je mee neemt als je gaat bikepacken hangt grotendeels af van hoelang je op pad gaat, wat voor paden je gaat fietsen en het weer. Je kunt ervoor kiezen om de overnachting in een hostel of hotel te doen, maar als je dat niet doet kun je het overzicht hieronder gebruiken. Naarmate je vaker gaat bikepacken zul je leren wat jij prettig vindt om mee te nemen en wat je thuis kunt laten.

Alles wat je meeneemt zorgt voor meer gewicht en bepakking op je fiets. Te veel spullen meenemen is zo mogelijk nog erger dan te weinig. Kies daarom de spullen die je meeneemt zorgvuldig uit. Ga je nog spullen aanschaffen, kies dan voor lichtgewicht producten. Je betaalt hier iets meer voor, maar op een lange trip zul je merken dat iedere gram die je bespaart je minder vermoeit en meer plezier geeft. Zorg dat alles wat je meeneemt op de fiets je aan het einde van de rit ook echt hebt gebruikt.

De eerste keer is het echt niet erg om je kookspulletjes thuis te laten en gewoon in een restaurant of langs de route te eten. Naarmate je meer gewend bent en het opzetten van je tentje makkelijker en sneller gaat, kun je de stap nemen om zelf te gaan koken. Handig om mee te nemen is gevriesdroogd eten, deze zijn heel smakelijk en verkrijgbaar in diverse varianten. Bijkomend voordeel is dat ze veel lichter en compacter zijn dan zware blikken voedsel. Het enige waar je wel voldoende gewicht van mee mag nemen is water. Dat is echt een eerste levensbehoefte. Richt je fiets zo in dat er meerdere bidonhouders op je fiets passen, of stop een drinkzak in een rugzak of frametas.

BIKEPACKING PAKLIJST

Overnachten:
- Kleine lichtgewicht tent OF een tarp en bivvy bag
- Lichtgewicht (donzen) slaapzak
- Lichtgewicht slaapmatje
- Eventueel een (opblaasbaar) kussen. Ook kun je een stapeltje kleding nemen
- Powerbank
- Hoofdlampje
- Opladers van je telefoon, fietscomputer, en eventueel Shimano Di2/SRAM AXS

Kleding:
- Minstens 2 fietsbroeken (afhankelijk van duur van de trip)
- Minstens 2 fietsshirts (afhankelijk van duur van de trip)
- (Merino/thermo) onderkleding
- Arm- en beenstukken (afhankelijk van het weer)
- Minstens 2 paar sokken (afhankelijk van duur van de trip)
- Buff (afhankelijk van het weer)
- Regenjas en/of windjack
- Muts of koerspetje (afhankelijk van het weer)
- Fietshandschoenen
- Fietsschoenen
- Fietsbril
- Fietshelm
- Vrijetijdskleding: broek, shirt, ondergoed en sneakers/slippers
- Donsjack

Verzorging en toiletspullen:
- Tandenborstel en tandpasta
- Deodorant
- Microvezelhanddoek
- Zeep en shampoo
- Toiletpapier en vochtige toiletdoekjes

Koken:
- Kookstelletje
- Aansteker of lucifers
- Pan
- Bord en bestek (bijv. spork)
- Zakmes
- Mok
- Koffiesysteem of oploskoffie
- Gevriesdroogde maaltijden
- Snacks, mueslirepen
- Genoeg water

Fietsbenodigdheden:

- Pompje
- Bandenlichters
- Multitool
- Reservebandjes
- Kettinglink
- Tie wraps
- Duct tape
- Kettingolie
- Remblokjes
- Fietsverlichting

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?

Voor bikepacking heb je legio mogelijkheden bij het kiezen van fietstassen. We vertellen hieronder welke soorten fietstassen er zijn, en wat je in elke tas kunt stoppen.

ZADELTAS

Zoals de naam al zegt is dit een tas die je onder het zadel bevestigt, en die naar achteren uitsteekt. Bij het kopen van deze tas is het goed om op te letten dat de tas goed vastgemaakt kan worden en niet te veel heen en weer schudt. De tas is handig voor artikelen die je tijdens het fietsen niet nodig hebt. Deze tas wordt vaak gebruikt om je slaapzak en kleding in op te bergen. Probeer geen zware spullen in deze tas te stoppen.

Wat is bikepacking en wat je heb je nodig?
FRAMETAS

Een frametas wordt in de driehoek van het frame gehangen. De frametas heeft een laag zwaartepunt dicht tegen de fiets. Dit maakt de frametas ideaal om zwaardere en langere spullen in te bewaren. Deze tas wordt vaak gebruikt voor het kooktoestel, tentstokken, gereedschap en proviand.  Er zijn veel verschillende frametassen. Het verschil zit met name in het formaat van de tas. Zo zijn er frametassen die de hele driehoek van je frame vullen, en tassen die smaller zijn waardoor je nog bidons in je bidonhouders kunt stoppen. Wanneer je je bidons aan je voorvork of de onderkant van de schuine buis monteert, kun je kiezen voor een full framebag.

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?
STUURTAS

Vanzelfsprekend hangt de stuurtas aan het stuur. Je kunt hier kiezen voor een kleine tas voor spullen waar je onderweg bij wilt kunnen, of voor een grotere tas waarin je je tent en matje kunt stoppen.

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?
BOVENBUISTAS

Dit is een klein tasje die je boven op de bovenbuis, tegen de stuurpen aan, monteert. Deze is perfect voor kleine spullen die je bij de hand wil houden, zoals je telefoon en portemonnee.

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?
SNACK POUCH

De snack pouch is een rond tasje die je aan je stuur hangt. Het tasje kan op meerdere manieren gebruikt worden. Je kunt er een bidon in doen, je telefoon in bewaren, maar veel bikepackers gebruiken deze voor hun repen en andere snacks. Omdat je voor lange bikepacking tochten veel moet blijven eten, is het fijn als je hier een speciaal plekje op een handige plek voor hebt.

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?
VOORVORKTAS

Deze tassen zijn echt voor de ultra-bikepacker die veel spullen mee wil nemen. Als je met bovenstaande tassen nog ruimte tekort komt kun je ervoor kiezen nog twee kleine tassen aan je voorvork te monteren. Op deze plek kun je ook nog extra bidonhouders monteren.

WELKE FIETSTASSEN HEB JE NODIG VOOR BIKEPACKING?

OOK INTERESSANT VOOR JOU

Wat is het verschil tussen een racefiets en een gravelbike?

Wat is het verschil tussen een racefiets en een gravelbike?

Wielrenfietsen en gravelbikes lijken op het eerste oog veel op elkaar. Maar wat is het verschil tussen beide fietsen? We leggen het uit.

Sportvoeding voor wielrennen

Sportvoeding voor wielrennen

Bij wielrennen verbrand je veel energie. We vertellen je welke, en hoeveel, voeding en drinken je binnen moet krijgen om te presteren.

Racefiets kopen

Racefiets kopen? Hier moet je op letten!

Wil jij een racefiets kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? Wij vertellen er meer over en helpen met het kiezen van de juiste wielrenfiets!