Alles wat je nodig hebt om te beginnen met squash
Vorm
Het meest opmerkelijke verschil tussen squashrackets is de vorm. Het beïnvloedt de kracht en controle die je racket heeft en de grootte van de sweetspot: het ideale gebied waar je de bal het beste kan raken en controleren want het zorgt voor de minste trillingen naar je hand en is dus het meest comfortabel om daar te slaan, je hebt dus niet per se meer kracht of controle als je de bal in de sweetspot raakt. Meestal zijn er 2 vormen, klassieke rackets met een brug of moderne druppelvormige rackets.
Klassiek (met brug) frame
- Kleinere sweetspot
- Geschikt voor gevorderde spelers met goede techniek Controle frame (Het snarenbed is compacter, dus minder snaarbeweging, dus meer controle)
Druppelvormig frame
- Grotere sweetspot
- Geschikt voor iedereen
- Kracht frame (snarenbed heeft lange verticale snaren (‘mains’), dus meer snaarbeweging, dus meer kracht)
Bladgrootte
Hoe groter het blad, hoe langer de snaren, hoe groter de sweetspot van een racket zal zijn. Dit is het ideale raakpunt in het racket. Hierdoor zal het racket ook meer power genereren, waardoor het makkelijker wordt om het spel te spelen. Een nadeel van een groter blad is dat je minder controle zult hebben.
Balans
Er wordt onderscheid gemaakt tussen topzware (Head Heavy) rackets en gewicht in het handvat (Head Light) rackets. Topzware rackets zullen meer power genereren, maar zullen tevens langzamer bewegen en zwaarder in de hand voelen. Voor rackets waar het gewicht in het handvat zit geldt precies het tegenovergestelde. Dan heb je als laatste nog squashrackets die gemiddelde balans (even balanced) hebben. Dat wil zeggen dat het gewicht in het midden van het racket ligt en hierdoor wat meer allround is.
Gewicht van een squashracket
Squashrackets variëren van ongeveer tussen de 110 gram en de 200 gram. Hoe zwaarder een racket, hoe meer power je zult kunnen slaan. Ook zal een zwaarder racket meer stabiliteit bieden. Lichte rackets daarentegen zullen wendbaarder zijn, vergen minder energie van je lichaam en bieden meer controle, mits je een goede techniek hebt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en niveau is dit een van de belangrijkste keuzes voor de aanschaf van je squashracket.
Materiaal van een squashracket
Rackets worden gemaakt van verschillende materialen, er wordt hoofdzakelijk onderscheid gemaakt tussen aluminium, grafiet en composiet. Aluminium rackets, zijn zwaarder, goedkoper en uitstekend geschikt voor een beginnende speler. Is een racket gemaakt van grafiet of composiet, dan zal een racket steeds lichter worden en zal deze geschikt zijn voor een meer gedreven speler. Houd er rekening mee dat aluminium ook een zwaardere last zal zijn voor je spieren.
Squashbal
Squashballen hebben een diameter tussen de 39,5 mm en 40,5 mm en wegen tussen de 23 en 25 gram. Er zijn 5 categorieën squashballen, gemarkeerd met gekleurde stippen, die overeenkomen met 5 vaardigheidsniveaus.
- Dubbele gele stip = de langzaamste bal met de laagste stuit, gebruikt door gevorderden en expert spelers.
- Gele stip = een vrij langzame bal met een lage stuit voor gevorderden spelers.
- Witte stip = Een bal met een normale snelheid en stuit, ideaal voor spelers van gemiddeld niveau.
- Rode stip = Normale tot hoge stuit, geschikt voor trainingen van spelers met een beginners tot gemiddeld niveau.
- Blauwe stip = Hoge stuit en snelheid, geschikt voor beginnende spelers.
Met deze tips over het squash spel en de benodigde squash materialen zal jij straks goed voorbereid op de squashbaan staan!