Unselected
Het plezier van ultralopen

Het plezier van ultralopen

Geniet jij van het lopen van lange afstanden zoals de marathon en loop je het liefst nog verder? Vind jij het heerlijk om in de natuur te lopen en zijn heuvels en bergen voor jou geen probleem? Dan is ultralopen jou op het lijf geschreven. Wij gaan je meenemen in de wereld van het lange afstand lopen en geven je antwoord op al je vragen over ultralopen. Na het lezen van de blog weet jij alles over het plezier van ultralopen en ga jij misschien wel trainen voor jouw eerste ultraloop in binnen- of buitenland.

Unselected

Wat is een ultraloop?

Voor veel hardlopers is het lopen van de hele marathon genoeg. De groep lopers die verder gaat dan het aantal kilometers van de hele marathon, noemen we ultralopers. Een ultraloop is een wedstrijd over een afstand langer dan 42,195 kilometer. Bij de ultraloopwedstrijden maken we onderscheid tussen afstandslopen en tijdslopen.

Afstandslopen – De standaard afstanden van de ultramarathon variëren van 50 kilometer en 50 mijl tot 1000 kilometer en 1000 mijl. De lange afstanden kun je niet in 1 dag afleggen. Dat betekent niet uren, maar dagenlang rennen.

Tijdlopen – De standaard tijdsduur van de tijdlopen zijn: 6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur en 144 uur. Tijdens deze tijdlopen win je als je de grootste afstand aflegt binnen de geldende tijd. 

Unselected
Het plezier van ultralopen

Wat is er zo mooi aan ultralopen?

Waarom zou je jezelf en je lichaam uitdagen om nog verder dan de hele marathon te lopen? Het klinkt raar, maar veel ultralopers noemen het feit dat het niet meer puur om snelheid gaat als belangrijke reden. Waar je tijdens de marathon snel je bekertje water drinkt, neem je bij de ultramarathon rustig de tijd om wat te drinken. Bij ultralopen is je gemiddelde loopsnelheid lager dan tijdens de marathon of wedstrijden over kortere afstanden. Dit betekent minder kans op vervelende hardloopblessures die juist veroorzaakt worden door het lopen van snelle en explosieve tempo’s. 

Daarnaast is ultralopen natuurlijk ook een strijd met jezelf over hoe ver en hoe diep je kunt gaan. Zorg jij voor een goede voorbereiding? Dan kan dat heel ver en heel diep zijn. Het gevoel als je over de finishlijn loopt van jouw eerste ultrarun, is net als bij je eerste halve en hele marathon onbeschrijfelijk.

Unselected

Ultralopen voor beginners

Als je nog nooit meegedaan hebt aan een ultraloop, lijken de afstanden onmogelijk en een flinke uitdaging. Besef je goed dat je zo ook dacht over je eerste 10 kilometer, je eerste halve marathon en je eerste hele marathon. Natuurlijk begin je niet met het trainen voor je eerste ultra als je nog nooit hardgelopen hebt of 2 keer per week 10 kilometer loopt. Je bent klaar voor het trainen voor je eerste ultraloop als je:

- Tenminste één keer een marathon gerend hebt;
- Het heerlijk vindt om rond te dolen in de natuur;
- Gewend bent aan ten minste vier trainingen per week;
- Zonder problemen 40 tot 80 trainingskilometers per week rent.

Unselected

Trainingstips voor een ultraloop

Gaat jouw hart sneller kloppen bij de gedachte aan een ultraloop, maar heb je geen idee hoe je je daarop voorbereid? Wij gaan je helpen met onze 6 trainingstips voor ultralopen voor beginners.

Rustig opbouwen – Deze tip geldt voor het opbouwen naar elke nieuwe afstand. Je treedt uit je comfortzone en dat doe je niet van de ene op de andere dag. Bouw je trainingen rustig op en blijf naar je lichaam luisteren.

Zorg voor regelmaat – Verdeel je totaal aantal kilometers liever over zoveel mogelijk trainingen per week. 4 tot 6 trainingen per week, is beter voor je lichaam dan dat totaal aantal kilometers verdelen over 3 trainingen per week. Belangrijk is dat je lichaam went aan regelmaat.

Train op verschillende ondergronden – Veel ultramarathons gaan door de natuur, waarbij bospaadjes en heuvels eerder regel dan uitzondering zijn. Bereid je daarop voor en train niet alleen op asfalt, maar trek er op uit. Ren in het bos, op het strand , door de duinen en sla ook de bruggen in jouw woonplaats niet over.

Voldoende brandstof – Een ultramarathon betekent een aanslag op de energievoorraad in je lichaam. Ook tijdens de ultramarathon dien je daarom voldoende te eten en te drinken. Begin daar alvast mee tijdens je duurlooptrainingen, zodat je lichaam daaraan gewend is. Zorg ervoor dat je altijd gelletjes bij de hand hebt voor snelle energie.

Zorg voor afwisseling – Afwisseling tijdens je training is de sleutel naar jouw succes op je eerste ultraloop. Dat betekent lopen op verschillende tempo’s en verschillende afstanden. Rustige en ontspannen duurlopen, lange duurlopen op een iets hoger tempo, intervaltrainingen en korte tempolopen.

Laat de tijd los – Het mooie van ultralopen is dat het niet om de tijd gaat. Laat die tijd dan ook meteen los. Het heeft geen zin om de hele tijd op je klokje te kijken en je te focussen op 10 of 12 kilometer per uur als je deze afstanden loopt onder wisselende omstandigheden.

Herstel – Je vraagt veel van je lichaam tijdens de trainingen voor je eerste ultramarathon. Zorg daarom voor voldoende hersteltijd. Herstellen doet jouw lichaam graag ’s nachts. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en stap op tijd je bed in.

Krachtoefeningen – Jij wilt je lichaam toch ook zo goed mogelijk voorbereiden op de belasting van de ultraloop en de extra trainingsbelasting? Doe daarom minimaal 1 keer per week krachtoefeningen voor hardlopers om je lichaam sterker te maken.

Blijf genieten – Het belangrijkste van alles is dat je geniet van het hardlopen. Je loopt niet elke training lekker, maar zorg ervoor dat je plezier houdt in het lopen. Je motivatie helpt je om je doel te bereiken.

Unselected
Het plezier van ultralopen

Ultralopen in nederland

Wil jij je opgeven voor een ultraloop in Nederland, dan heb je keuze genoeg. Wij hebben 4 mooie ultraruns voor je uitgezocht, zodat je een idee krijgt van de verschillende mogelijkheden.

Sallandtrail – Tijdens de Sallandtrail in Nijverdal loop je 50 kilometer of 50 mijl. Je rent door de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug over onverharde paden, heide en heuvels. De 50 kilometer ultrarun telt ruim 500 hoogtemeters en de 50 mijl ultrarun zelfs 900 hoogtemeters.

De 60 van Walcheren – Naast de beroemde Kustmarathon heeft Zeeland nu ook een echte ultramarathon. De zware, maar prachtige route laat je 65 kilometer lang genieten van de mooiste plekjes van Zeeland. Een geweldig uitzicht over de Noordzee ontbreekt vanzelfsprekend niet.

Indian Summer Ultra – Deze trailrun is een reis door het uitgestrekte Drenthe. De kleinschalige loop voert je door bossen, over heide, akkers en velden waarbij 95% van de paden onverhard is. Ga jij voor de 50, 75 of 100 kilometer?

Run Winschoten – De oudste ultraloop van ons land is een wegwedstrijd over 50 of 100 kilometer die vanaf 1976 jaarlijks georganiseerd wordt. Het parcours is een rondje van 10 kilometer dat je 5 of 10 keer rent. Dit is de run waar in 2018 de 34-jarige Hinke Schokker dacht een 10 kilometer te lopen als voorbereiding voor haar marathon in Berlijn, maar uiteindelijk zo lekker liep dat ze 100 kilometer volmaakte.

Unselected

De meest uitdagende ultralopen ter wereld

Ben jij een echte durfal en op zoek naar een speciale, uitdagende ultraloop verder van huis? We zetten 4 uitdagende trailruns voor je op een rij. De keuze is aan jou.

Ultratrail du Mont Blanc – Tijdens deze ultratrail van 171 kilometer volg je het wandelpad van de Mont Blanc en overbrug je maar liefst 9600 hoogtemeters. De route gaat door 3 landen en doet 10 bergpassen aan. Een ware uitdaging mede door de onvoorspelbare weersomstandigheden.

Badwater Ultramarathon – Vind jij het een extra uitdaging om in de hitte te lopen? Dan is deze ultramarathon in de Amerikaanse Death Valley een aanrader. Je legt 217 kilometer af en overbrugt 2548 hoogtemeters van het diepste naar het hoogste punt in de Verenigde Staten. Warm wordt het gegarandeerd met temperaturen die op kunnen lopen tot 54°C.

6633 Arctic Ultra – Kun jij goed tegen extreme kou en ben jij een echte bikkel? In Tuktoyaktuk in het noorden van Canada wacht een ware uitdaging. De 6633 Arctic Ultra is een van de zwaarste races ter wereld. Kies voor 193 of 563 kilometer door dikke pakken sneeuw, snijdende wind met temperaturen tot - 40°C. Meedoen is belangrijker dan winnen, want bijna niemand haalt de finish.

Spartathlon – Wil jij rennen in het land waar de marathon ontstaan is? De Spartathlon is een race van 250 kilometer van Athene naar Sparta. De start vindt plaats onder de Acropolis, het hoogste punt in Athene. Tijdens deze ultra gaat het om snelheid. Voldoe je bij 1 van de controlepunten niet aan de tijdslimiet? Dan volgt diskwalificatie.

De Barkley Marathons – Misschien wel de zwaarste ultraloop die er is. Inschrijven voor deze wedstrijd is niet mogelijk, er is geen website en geen inschrijvingsformulier. Slechts 40 ultralopers ontvangen een uitnodiging in de vorm van een condoleancebrief. Over de route zelf is weinig bekend. Alleen dat je 5 rondes moet lopen van ongeveer 20 mijl, alhoewel deelnemers aangeven dat het ongeveer een marathon is. Daarnaast moet je 18000 hoogtemeters overwinnen, als je alle 5 rondes haalt. 
Daarbij is de exacte datum niet bekend bij de deelnemers, enige aanwijziging is dat er op een schelp wordt geblazen midden in de nacht en dat één uur na dit moment de wedstrijd start.

Unselected

Is de marathon voor jou geen uitdaging meer? Breid je aantal kilometers uit en kies voor een ultralopen. Ultralopers rennen afstanden van minimaal 42,195 kilometer tot wel 1000 kilometer of 1000 mijl. Met onze tips weet je hoe je je voorbereidt op je eerste ultrarun. In Nederland heb je de keuze uit vele ultralopen. Aanraders zijn de Sallandtrail, De 60 van Walcheren, de Indian Summer Ultra en de oudste trailloop van Nederland, Run Winschoten. Zoek jij het maximale avontuur? Dan zijn de warme Badwater Ultramarathon en de ijskoude 663300 Arctic Ultra een ware uitdaging. Waar ter wereld je jouw ultrarun loopt, maakt niet uit. Heb plezier in ultralopen, dat is het allerbelangrijkste.

Unselected

Meer hardloopadviezen

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Hoe zorg je er voor dat je hardlopen beter aan kan, zodat jij beter presteert en minder kans hebt op blessures, combineer het met krachttraining. Wij vertellen je waarom krachttraining zo belangrijk is, hoe je het combineert met hardlopen en natuurlijk geven we je een aantal krachtige oefeningen.

De 7 meest vervelende hardloopblessures

De 7 meest vervelende hardloopblessures

Een hardloopblessure oplopen is de nachtmerrie van elke hardloper. Naast de vele voordelen die hardlopen jou oplevert, kleeft er helaas een belangrijk nadeel aan jouw favoriete sport. We zetten de 7 meest vervelende hardloopblessures voor je op een rij in willekeurige volgorde.

Je eerste marathon lopen

Je eerste marathon lopen

Staat het lopen van een marathon nog op jouw bucketlist? Ben jij een hardlopers met de ultieme droom om ooit die 42,195 kilometer. Lees hier alle tips

Marathon tips

Een marathon lopen doe je niet onvoorbereid

Onze artikelen voor hardlopen op de weg zijn bedoeld voor lopers en loopsters die deelnemen aan wedstrijden met als doel een prestatie neer te zetten, en boven zichzelf uit te stijgen. Met dit doel voor ogen zijn ze op zoek naar technisch en gepersonaliseerd advies.

Beginnen met hardlopen

Hoe begin je met hardlopen?

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; hardloopschoenen, een hardloopshirtje en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er meer bij kijken. Hier volgen een paar tips om te beginnen met hardlopen.

Zo zorg jij voor een goede hardloophouding

Zo zorg jij voor een goede hardloophouding

Ben jij bezig met de juiste hardloophouding als je een rondje rent? Veel recreatieve lopers denken niet na over hun loophouding. Toch is de juiste houding tijdens het hardlopen ontzettend belangrijk. Wij vertellen je waarom en geven je 9 tips voor de juiste hardloophouding.