Unselected
Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Ben jij een trotse hondenbezitter en dol op hardlopen? Heb je weleens gedacht aan hardlopen met je hond? Samen hardlopen betekent samen met je trouwe viervoeter genieten van de mooie natuur, de frisse lucht en het actief bezig zijn. Maar hoe pak je hardlopen met je hond nu aan? Kun je met elke hond hardlopen en hoelang mag een hond eigenlijk rennen? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over hardlopen met de hond. Zodat jullie goed voorbereid kunnen genieten van de hardloopsport en elkaar.

Unselected

Kun je met elke hond hardlopen?

Ja, je kunt met elke hond hardlopen. Natuurlijk is het wel zo dat het ene ras meer geschikt is voor hardlopen dan het andere ras. Slanke, sterke honden zoals dalmatiërs, bordercollies en jackrussellterriers houden hardlopen langer vol dan chihuahua’s en pitbulls. En met je hazewindhond bereik je hogere snelheden dan met je golden retriever. 

Een voorwaarde voor succes is dat jouw hond net zoals jij geniet van het lopen. Ook je hond moet wennen aan hardlopen, dus geef niet te snel op. Blijf de hond belonen en motiveren, dat helpt altijd. Belangrijk is dat je niet alleen luistert naar je eigen lichaam, maar ook naar je hond. Merk je dat je trouwe viervoeter uitgeput is na het rondje rennen? Of dat hij moeite heeft om jouw tempo bij te houden en geen plezier beleeft aan het samen hardlopen? Kies dan eieren voor je geld en ga gewoon lekker wandelen met je viervoeter. Dan ben je nog steeds samen actief, alleen op een lager tempo.

Unselected
Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Hoeveel kilometer kun je hardlopen met de hond?

Heb je net een pup in huis? Dan moet je nog even geduld hebben voordat je samen kunt gaan hardlopen. Honden mogen hardlopen als ze uitgegroeid zijn en dat is gemiddeld rond een leeftijd van 10 maanden. Eerder hardlopen veroorzaakt schade aan de spieren en de botten van jouw maatje. En net zoals dat voor beginnende hardlopers geldt, geldt ook voor honden dat je hardlopen rustig op moet bouwen. Begin met korte stukjes rennen, bijvoorbeeld 200 meter. Beloon de hond uitbundig, wandel 200 meter en ga daarna weer een stukje rennen. Maak de stukjes rennen steeds iets langer en verhoog het tempo om uiteindelijk na 3 maanden zonder te stoppen bijvoorbeeld 3 kilometer kunt rennen. Een hond kan gemiddeld tussen de 3 en 8 kilometer rennen zonder te stoppen. Langere afstanden zijn voor veel honden geen probleem, zolang je af en toe maar stopt om wat te drinken.

Tip! Zijn jij en je hond allebei beginnende hardlopers? Maak dan, als je hond een beetje gewend is aan het korte stukjes rennen, gebruik van het hardloopschema voor 5 kilometer. Zo zorg je dat jullie allebei verantwoord jullie conditie opbouwen met een minimale kans op vervelende blessures. 3 trainingen per week is best veel, dus beperk jezelf tot 2 hardlooptrainingen met de hond per week.

Unselected

Hoelang mag een hond rennen?

Honden houden net als jij van bewegen. Een volwassen hond gaat graag 3 tot 4 keer per dag de deur uit om actief te zijn. Wees gerust, dat betekent niet dat je meerdere keren per dag met je hond dient te gaan hardlopen. Actief zijn, is in elk geval 1 keer per dag minimaal een half uur wandelen. De andere uitlaatrondes kunnen dan korter zijn, bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten. Ga jij hardlopen met je hond? Doe dit dan niet vaker dan 2 keer per week om overbelasting van je trouwe viervoeter te voorkomen. Bouw de duur rustig op en kijk wat je hond leuk vindt en aan kan. Waar de ene hond moeite heeft met 20 minuten rennen, rent de andere hond zonder problemen 1 uur met je mee.

Unselected

Hardlopen met de hond, wat heb je nodig?

Om hard te lopen zijn de juiste hardloopschoenen en een prettig zittende hardloopoutfit onmisbaar. Maar wat heb je nu nodig als je gaat hardlopen met je hond? Een goede hardloopriem! Lopen met een normale hardloopriem is namelijk niet handig. Deze riem moet je de hele tijd vasthouden en dat loopt niet lekker. Daarom zijn er speciale hardloopriemen waarbij je jouw handen vrij hebt. De riemen bestaan uit een heupband die je eenvoudig om je middel bevestigt en een elastische lijn. Het handige is dat er in deze heupband ook ruimte is om kleine belangrijke dingen als hondenkoekjes, waterflesjes en natuurlijk poepzakjes mee te nemen. De lijn van de hardloopriem is elastisch en vangt de schokken van de rennende hond op. Welke riem bij jou en je hond past, is afhankelijk van de grootte en de snelheid van jouw viervoeter. Laat je bij twijfel adviseren in de dierenspeciaalzaak.

Unselected
Hardlopen met je hond, een absolute aanrader

Canicross, een hardloopevenement met je hond

Wil je samen met je hond meedoen aan een evenement? Dan is canicross een absolute aanrader. Canicross is een loopwedstrijd in de natuur waarbij jij en je hond een team vormen. Samen leggen jullie rennend een parcours af over onverharde paden. Jouw hond is met jou verbonden met een elastische lijn van 2 à 3 meter lang. De hond mag jou trekken, zodat jullie zo snel mogelijk de finish bereiken. Wat heb je hier voor nodig? Een vrolijke en gedreven hond, een heupgordel, een tuig en een elastische lijn. Natuurlijk ga je niet de deur uit zonder een paar hardloopschoenen. Het liefst trailschoenen omdat deze meer profiel hebben. En dat profiel heb je wel nodig op die onverharde paden als je viervoeter jou hard laat rennen.

Wist je dat je elke maand wel ergens in Nederland mee kunt doen aan een canicrossevenement? De afstanden variëren van 2 tot 6 kilometer en jaarlijks vindt er zelfs een NK canicross plaats.

Tip: Verken de route vooraf wandelend met je hond. Zo weten jullie beide precies wat jullie te wachten staat.

Unselected

10 Tips voor hardlopen met de hond

Hardlopen met je hond is heerlijk. Wij geven je 10 praktische tips zodat je samen met je trouwe viervoeter 100% kunt genieten van het hardlopen.

1. Bezoek dierenarts – Je weet dat hardlopen een flinke belasting is voor je lichaam. Dat geldt ook voor het lijf van de hond. Een bezoekje aan de dierenarts om te checken of jouw hond die belasting aan kan, is dan ook een absolute aanrader.

2. Rustig opbouwen – Net als jij, kan een hond niet in 1 keer 5 kilometer rennen zonder te stoppen. Bouw zowel het tempo als de afstand daarom rustig op. Begin met snelwandelen en kleine stukjes rennen. Is de hond gewend aan rennen? Gebruik dan een hardloopschema als leidraad.

3. Comfortabele hardloopriem hond– Kies voor een comfortabele hardloopriem met elastische lijn. Dan heb jij je handen vrij en heeft de hond optimale bewegingsvrijheid. Een elastische lijn zorgt ook voor demping van de schokkende bewegingen van de rennende hond.

4. Ren niet direct na het eten – Zorg ervoor dat je je hond niet net voor het rennen trakteert op een bak eten. Net als jij krijgt ook je hond dan tijdens het rennen maagklachten. Houd dezelfde stelregel aan als voor jezelf: wacht na een grote maaltijd minimaal 2 uur voordat je gaat rennen.

5. Eerst even snuffelen – Ren niet direct de deur uit, maar geef de hond ook de tijd voor een warming-up; even lekker snuffelen en de behoefte doen. Mooie gelegenheid voor jou om een aantal loopoefeningen te doen om je spieren op te warmen.

6. Neem altijd water mee – Ben jij ook altijd dorstig tijdens het rennen? Je hond heeft hier nog meer last van omdat hij zijn warmte moeilijk kwijt kan. Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt en neem tussendoor pauzes om af te koelen en te drinken. De waterflesjes neem je eenvoudig mee in je trailvest of je hardloopriem.

7. Houd rekening met het weer – Omdat je hond snel oververhit raakt, is het niet slim om op het heetst van de dag hard te lopen. Kies op een warme dag daarom voor hardlopen met de hond in de ochtend of in de avond. Niet alleen voor de hond, maar ook voor jou een stuk aangenamer. En hardlopen in de regen is heerlijk, maar je hond koelt snel af, dus wacht liever even tot de bui over is.

8. Stimuleer je hond – Honden doen graag hun best voor hun baasje. Stimuleer je hond door hem tijdens het rennen aan te sporen met een enthousiaste stem en na het rennen te belonen met wat lekkers.

9. Neem de tijd – Het plezier staat voorop als jullie samen rennen. Wil je een pr lopen, ren dan lekker zonder de hond. Als je maatje even wil snuffelen of een rustpauze nodig heeft, dan neem je daar rustig de tijd voor.

10. Voetzolen hond checken – Jij loopt lekker op hardloopschoenen, maar je viervoeter niet. Asfalt is hard voor die tere voetkussentjes van de hond. Loop daarom zoveel mogelijk op zachte ondergrond als bospaadjes, zand of gras en check bij thuiskomst altijd de voetzolen op eventuele beschadigingen.

Unselected

Conclusie

Heb jij weleens nagedacht over hardlopen met je hond? Als je hond volgroeid is, kan hij met je mee tijdens het rennen. Vergeet hierbij niet dat elke hond anders is en dat een hazewindhond meer geschikt is voor snelle loopjes dan een golden retriever. Zorg voor de juiste hardloopriem, zodat zowel jij als je trouwe viervoeter comfortabel lopen en bouw het hardlopen rustig op. Zijn jullie gewend aan het samen hardlopen en wil je meer? Doe dan met je hond mee aan een canicrossevenement. Check voordat jullie de deur uit gaan, onze praktische tips voor hardlopen met de hond. Geniet van het hardlopen en elkaar!

Unselected

Meer hardloopadviezen

Alles over hardlopen in de regen

Alles over hardlopen in de regen

Wat vind jij van hardlopen in de regen? De ene hardloper vindt het heerlijk en de andere hardloper slaat de training het liefst over als het regent. We vertellen je alles over de voordelen van hardlopen in de regen en geven je praktische tips. Zo ben jij optimaal voorbereid op lopen in de regen.

Hardlopen op lege maag. Wel of niet doen?

Hardlopen op lege maag, wel of niet doen?

Heb je weleens getwijfeld of het nu wel of niet handig is om eerst te ontbijten. Wij zetten de voor- en nadelen van nuchter hardlopen voor je op een rij. Natuurlijk ontbreken de handige tips voor hardlopen op lege maag niet. Met deze tips begin je ook zonder ontbijt goed voorbereid aan je training.

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Ben jij zwanger en dol op hardlopen? Maar wat betekent de zwangerschap nu voor jouw sportieve leven? Waar moet je rekening mee houden als je gaat hardlopen met een dikke buik? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over hardlopen tijdens de verschillende trimesters van je zwangerschap.

10 tips voor hardlopen na je bevalling

10 tips voor hardlopen na je bevalling

Voel jij je ook de gelukkigste vrouw op aarde nu je mama bent? Je zou bijna vergeten dat er nog iets anders was dat jou heel gelukkig maakte voordat je zwanger werd, namelijk hardlopen. We geven je 10 handige tips om het hardlopen na je bevalling weer op te pakken als je er klaar voor bent.

Welke spieren train je met hardlopen?

Welke spieren train je met hardlopen?

Wil jij je conditie opbouwen of verbeteren? Dan is hardlopen absoluut een ideale sport. Weet jij welke spieren je allemaal activeert tijdens het rennen? Wij vertellen je welke spieren dat zijn en hoe je deze spieren gebruikt tijdens de verschillende fases van de loopcyclus.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!