sphere media background sample

Boulderen, alles wat je wilt weten over deze populaire sport

Na het lezen van deze blog weet jij precies wat boulderen is en heeft de klimsport voor jou geen geheimen meer.

Heb jij weleens van boulderen gehoord, maar heb je geen idee wat het is? We gaan je een handje helpen: boulderen is een vorm van klimmen. De populaire klimsport laat de harten van steeds meer sportliefhebbers sneller kloppen. En dat is niet voor niets. Boulderen is avontuurlijk, geschikt voor jong en oud en kun je zowel binnen als buiten. In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van boulderen. Van de definitie en het verschil tussen boulderen en klimmen, tot de benodigdheden om te boulderen en de mooiste boulderlocaties in binnen- en buitenland. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat boulderen is en heeft de klimsport voor jou geen geheimen meer. 

Boulderen, alles wat je wilt weten over deze populaire sport

Wat is boulderen?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is boulderen nu precies? Boulderen is een vorm van klimmen die zich richt op het beklimmen van rotsen of wanden. Deze rotsen of wanden zijn relatief laag, meestal niet hoger dan vijf meter. Tijdens het boulderen klim je zonder touw of harnas korte routes met verschillende obstakels. De routes hebben de mooie naam ‘boulders’ gekregen. Het doel is om de top van de boulder te bereiken. Daarbij maak je gebruik van jouw fysieke kracht, techniek, balans en creativiteit. Klimmen zonder touw klinkt gevaarlijk, maar dat valt reuze mee. Ga je binnen boulderen? Dan ligt er een dikke mat op de grond om jouw eventuele val op te vangen. Ga je buiten boulderen? Dan maak je gebruik van een crashpad. Een crashpad, ook wel bouldermat genoemd, is een mobiele valmat die je neerlegt om veilig en zacht te landen. 

Verschil binnen boulderen en klimmen

Vraag jij je af wat nu het verschil is tussen gewoon klimmen en boulderen? We gaan het je haarfijn uitleggen en zetten de verschillen voor je op een rij.

Hoogte – Een klimmuur is hoger dan een bouldermuur. Een klimmuur is maximaal twintig meter en een bouldermuur maximaal vijf meter hoog.
Gezelschap – Een route klimmen doe je met een klimmaatje. Als jij klimt, zekert je maatje en andersom. Boulderen kun je ook in je eentje doen.
Materiaal – Voor klimmen gebruik je verschillende materialen zoals een klimtouw, klimgordel en zekersetje. Deze materialen heb je bij de bouldersport niet nodig.
Pofzak – Een pofzak gebruik je om je handen droog te houden tijdens het klimmen. Ga je klimmen? Dan bevestig je de pofzak met magnesiumcarbonaat aan je heupgordel. Ga je boulderen? Dan pof je je handen voordat je aan je route begint en laat je de pofzak op de grond staan.
Mat – Val je tijdens het boulderen? Dan vangt de mat of crashpad jou op. Val je tijdens het klimmen? Dan vangt je zekermaatje jouw val op.

Wat heb je nodig om te boulderen?

Heb jij de bouldersport ontdekt en wil je graag investeren in je eigen boulderspullen? Het mooie van de sport is dat je er weinig spullen voor nodig hebt. Klimschoenen, een crashpad, een pofzak en comfortabele kleding zijn voldoende.

Klimschoenen – Om een goede grip te krijgen op kleine richels en grepen zijn speciale klimschoenen met een strakke pasvorm onmisbaar. Je hebt de keuze uit klimschoenen met klittenband of veters. Bekende merken zijn Simond en Boreal.
Crashpad - Een crashpad, ook valmat of bouldermat genoemd, is de zachte mat die jouw val breekt én blessures voorkomt.
Pofzak en magnesium – Niks is vervelender dan vochtige handen tijdens het klimmen. Magnesium absorbeert het zweet op je handen en verbetert je grip. Je houdt het magnesium binnen handbereik in een magnesiumzak, ofwel pofzak.
Kleding – Kies voor comfortabele kleding waarin je jezelf prettig voelt en lekker kunt bewegen.

Boulderen, alles wat je wilt weten over deze populaire sport

Waar kun je boulderen in Nederland?

Ben jij op zoek naar boulderlocaties in Nederland? Je hebt geluk. Omdat de klimsport steeds populairder wordt, zijn er de afgelopen jaren veel boulderhallen bijgekomen. Op dit moment zijn er ruim 45 hallen in Nederland die 100% gericht zijn op boulderen. Daarnaast zijn er ook klimhallen met een speciaal bouldergedeelte, dus keuze genoeg. Een aantal boulderhallen, zoals Block013 in Tilburg, de Klimhal Amsterdam in Amsterdam en Rock Steady in Bussum hebben ook buitenwanden met verschillende routes waar je kunt sporten in de frisse buitenlucht. De keuze is aan jou. Is het de eerste keer dat je gaat boulderen? Kijk dan altijd van te voren op de website van de boulderhal of er introductielessen gegeven worden. En als je eenmaal de kneepjes van het bouldervak hebt geleerd, krijg je misschien wel zin in een boulderavontuur op een mooie locatie in het buitenland.

Bijzondere boulderlocaties in het buitenland

Boulderen is een populaire klimsport die je zowel binnen als buiten kunt uitoefenen. Maar wat is er nu avontuurlijker dan boulderen op een bijzondere plek in het buitenland? Bekijk snel de volgende geweldige locaties om te boulderen in het buitenland en zet je boulderspullen vast klaar.

Fontainebleau in Frankrijk – Fontainebleau is een walhalla voor boulderliefhebbers. De legendarische locatie is een van de best ontwikkelde bouldergebieden ter wereld en staat bekend om zijn uitgestrekte zandstenen boulders. Nog een pluspunt van deze fantastische boulderplek? Je rijdt er vanuit Nederland al in 6 uur naar toe.
Ogwyen Valley in Wales – Midden in het nationaal Park Snowdonia vind je een verzameling rotsblokken verspreid over een hoog niveau, Sheep Pen. Tijdens het boulderen, geniet je niet alleen van de interessante routes op verschillende niveaus, maar ook van een prachtig uitzicht over bergen, meren en de zee.
Rocklands in Zuid-Afrika - Ben jij op zoek naar een unieke boulderlocatie iets verder van huis? Dan is Rocklands in Zuid-Afrika absoluut een aanrader. De wereldberoemde locatie is een waar boulderparadijs met zowel technisch uitdagende als adembenemende routes.
Yosemite Valley in de Verenigde Staten – Yosemite Valley is beroemd om zijn spectaculaire landschap en hoge granieten muren. Hier vind je ook een aantal geweldige boulderplekken voor de ervaren boulderaars.

Wat is er zo leuk aan boulderen?

Waarom is boulderen zo populair en trekt de klimsport sportliefhebbers van alle leeftijden aan? We zetten de voordelen voor je op een rij.

Uitdaging – Boulderen is een uitdagende sport. Je staat voor een boulderprobleem, analyseert de grepen, bepaalt je route en gaat ervoor. En reken maar dat je een voldaan gevoel hebt als je de uitdaging overwint.
Fysiek en mentaal– Boulderen is een combinatie van fysieke kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en technische vaardigheden. Al jouw creativiteit is nodig om de route te voltooien
Laagdrempelig – Iedereen kan boulderen. Je hebt geen touwen, harnassen of ingewikkelde apparatuur nodig zoals bij klimmen. Trek je (gehuurde) klimschoenen aan, pof je handen met magnesium en boulderen maar.
Zelfvertrouwen – Hoe vaker je bouldert, hoe sneller je voelt dat je vaardigheden verbeteren. En dat is absoluut goed voor je zelfvertrouwen.
Sociale sport – Deel je kennis, ervaring en passie voor de bouldersport met je bouldermaatjes. Samen sporten is altijd leuker.

Boulderen, alles wat je wilt weten over deze populaire sport

5 tips om veilig te boulderen

Net als bij alle andere sporten die je uitoefent, staat veiligheid bij boulderen op nummer 1. Ga jij buiten de klim- of boulderhal aan de slag? Lees dan de volgende tips goed door, zodat je goed voorbereid begint aan je boulderavontuur

1. Ken je locatie – Zorg dat je de locatie waar je gaat klimmen kent. Oriënteer je op internet of vergaar kennis bij andere klimmers over jouw boulderlocatie.

2. Check je crashpad – Je crashpad is jouw valbeveiliging. Zorg dat je crashpad op de juiste plek ligt en houd rekening met boomwortels, stenen en dennenappels.

3. Doe een warming-up – Boulderen vraagt wat van je lichaam en een goede warming-up is daarom onmisbaar. Wat is nu een goede manier om je spieren op te warmen? Wandel op stevig tempo naar de boulderlocatie of neem een springtouw mee om te starten met een paar minuten touwtjespringen.

4. Weet hoe je moet vallen – Oefen in de klimhal met vallen, want een blessure aan je enkels, hielen en polsen ligt op de loer. De moeilijkste vallen zijn die van lage hoogte omdat je dan heel weinig tijd hebt om te reageren. Spring op tijd af als het niet lukt. Liever nog een keer proberen, is beter dan vervelend vallen.

5. Begin rustig – Leer de rotsen rustig kennen door te beginnen met de eenvoudigste boulders. Pas als je die onder de knie hebt, is het tijd om een stapje (rotsje) verder te gaan.

Boulderen is een klimsport die populair is bij zowel jong als oud, dat je zowel buiten als binnen kunt uitoefenen. Tijdens het boulderen beklim je routes op een rots (buiten) of een wand (binnen) met obstakels, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een touw. Het doel is om de top van de boulder te bereiken. Wat zijn nu de verschillen tussen boulderen en klimmen? De hoogte bijvoorbeeld, een klimmuur is veel hoger dan een bouldermuur. En je hebt veel minder spullen en materialen nodig, klimschoenen, een crashpad en een pofzak zijn al voldoende. Je kunt boulderen in een van de vele boulderhallen of klimhallen in Nederland. Heb je meer ervaring en ben je op zoek naar extra uitdaging? Dan zijn bijzondere locaties als Fontainebleue in Frankrijk of Rocklands in Zuid-Afrika absolute aanraders. We wensen je veel boulderplezier.