kitesurf

Beginnen met kitesurfen: hoe krijg je de basis onder de knie?

Je hoeft geen waterrat of waaghals te zijn om te beginnen kitesurfen. Een paar lessen, een beetje doorzettingsvermogen en willen genieten van wind en water volstaan om meteen verkocht te zijn aan de sensaties van deze sport!

Het was in San Francisco dat ik voor de eerste keer iemand heb zien kitesurfen. Ik vond het indrukwekkend dat je door een grote vlieger vooruit getrokken kon worden om zo over het water te surfen. Daar bleef het toen echter bij; deze sport leek me niet geschikt voor gewone stervelingen. Ik dacht dat je hiervoor sterk moest zijn, een waaghals en goed moest kunnen surfen. NIET DUS!

Hoe ben ik gestart met kitesurfen?

Het was eigenlijk een collega kitesurfer die me vertelde dat ik het ook kon leren, en dat er eigenlijk geen basisvoorwaarden zijn (behalve dan een klein beetje sportief zijn).Hij raadde me enkele kitesurfscholen aan; ik maakte een afspraak en in mei had ik prompt mijn eerste les!

anna test het kitesurfen uit

Neem lessen vooraleer je begint met kitesurfen!

Ik heb drie halve dagen les genomen. Ga nooit met je materiaal in het water zonder lessen te hebben genomen met een leraar: dat is echt heel belangrijk. Ook al moet je niet supergespierd zijn om te kitesurfen, je moet wel supervoorzichtig zijn! Als je niet weet hoe je je kite moet oplaten of welke voorrangsregels op het water gelden bijvoorbeeld, kan je al snel in een ongewenste, zelfs gevaarlijke situatie terechtkomen!

anna test het kitesurfen uit

Het verloop van de lessen

Mijn eerste les ging vooral over veiligheid. Ik leerde hoe ik mijn lijnen strak moest houden, waar en hoe de lijnen te verbinden met de kite, hoe ik mijn kite moest opblazen en op de grond plaatsen. De kite-leraar gaf ook veiligheidstips in verband met het harnas en het besturen van de kite. Daarna leerde ik mijn kite op te laten (rekening houdend met de windrichting) en te besturen. En toen had ik iets van wauw! Ik weet nog goed hoe ik onder de indruk was van de trekkrachten van de kite! Ik voelde de adrenaline in heel mijn lichaam! Het is dus op het strand dat ik mijn kite heb leren bedwingen: eerst naar rechts, dan naar links, en dan in een soort van 8.Op het einde van mijn eerste les was ik zowat bevroren, met paarse lippen, maar ook dolblij dat ik de eerste stap had gezet.

Tijdens mijn tweede les heb ik opnieuw de kite bestuurd vanop het strand. Maar daarna was het tijd voor bodydrag. Bodydrag speelt zich af in het water, zonder board maar mét kite. De bedoeling is om te begrijpen hoe je je kite 'doet leven' (hem van links naar rechts en omgekeerd sturen) om hem genoeg kracht te geven om je voort te trekken.

De derde les, met het board aan de voeten, was de grote uitdaging van de eerste waterstart! Een waterstart is het moment dat je uit het water komt en je bevrijd voelt!

anna test het kitesurfen uit

De waterstart en eerste baantjes

Ik had nogal wat moeite met de waterstart! Ik lanceerde de kite te voorzichtig, waardoor hij niet genoeg kracht kreeg om me recht te trekken op mijn board zodat ik kon sturen. Mijn board lag ook niet correct in het water. En die twee zaken, board en kite, moeten op elkaar afgestemd worden. Ik heb liters zout water binnengekregen vooraleer ik het door had. Maar het lukte me! Uiteindelijk dacht ik niet meer na en lanceerde ik de kite met de juiste kracht: genoeg om me uit het water te trekken, maar niet te veel om niet naar voren gekatapulteerd te worden! En hup, ik was vertrokken!

En ik kon ook onmiddellijk van rechts naar links navigeren.  Ik ben redelijk trots dat ik niet die typische beginnersfout heb gemaakt en me heb laten meeglijden met de wind (waardoor je breedtegraad verliest ten opzichte van het vertrekpunt). Met andere woorden, een wat moeilijke waterstart, maar het sturen ging daarna vlot.

Na drie lessen raadde mijn kite-leraar me aan om alleen verder te oefenen. Ik kende volgens hem de basis:  ik kende de veiligheidsregels, en wist hoe mijn kite op te laten, hoe uit het water te komen en hoe te sturen.  Ik moest vanaf nu op eigen houtje verder.

anna test het kitesurfen uit

Het vervolg

Ik vind het nog altijd indrukwekkend hoe je je door een kite over het water kunt laten meetrekken, maar ik beheers de wind nu en ik kan me uitleven. Iedereen heeft zijn stijl: Je kunt cool riden (sturen) op de golven en gewoon genieten van het water, je kunt snel gaan, sprongen maken en surfen. Wat ook je stijl is, kiten is een moment voor jezelf. Je moet tegelijkertijd waakzaam blijven om je steeds te kunnen aanpassen aan de elementen, en toch helemaal ontspannen en je geest het laten overnemen. Het is hoe dan ook een sport met vele emoties!

 

Wat ik ook geleerd heb is dat je, beginner of niet, altijd eerst de kitespot moet verkennen vooraleer je in het water gaat: staat er stroming? Wat is de windkracht? En de windrichting? Kijk ook naar de kites en de stijl van de andere kitesurfers. Het beste is om contact te leggen met de mensen in de buurt.

Gerelateerde content

Kitesurf trapeze

Hoe kies ik een kitesurf trapeze?

Wil jij een kitesurf trapeze kopen maar weet je nog niet waar je op moet letten? Je kunt kiezen uit zit trapeze en heup trapezes en beide trapezes hebben specifieke kenmerken. Het is daarom belangrijk om een trapeze te kiezen die bij je past.

kitesurfspots

Kitespots Nederland: dit zijn de beste surfplekken

In Nederland vind je talloze kitespots, zowel voor beginners als gevorderden. De Noordzeekust alleen al bedraagt zo’n 350 kilometer. Maar wat zijn nu de beste surfplekken van Nederland? In dit artikel zetten wij er een aantal voor je op een rijtje!

Kitesurfen

Kitesurf tips voor beginnende kitesurfers.

Kitesurfen is een spectaculaire watersport en heeft in een korte tijd veel aan populariteit gewonnen en niet voor niets. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste kitesurf tips.

kitesurf wetsuit

Hoe kies ik een kitesurf wetsuit?

Tijdens het kitesurfen is het essentieel om een perfecte thermische isolatie te hebben. De juiste lichaamstemperatuur biedt comfort en dat is super belangrijk voor het uitoefenen van deze sport. Het kan lastig zijn om een juiste keuze te maken tussen alle verschillende modellen wetsuits. Wij leggen je uit waar je op moet letten!