De voordelen van hardlopen op hogere leeftijd

De voordelen van hardlopen op hogere leeftijd

Is hardlopen ook al heel lang jouw favoriete sport? Of wil jij op hogere leeftijd juist beginnen met hardlopen? Hardlopen is een sport die je altijd en overal kunt uitoefenen. En of je nu jong of oud bent, maakt daarbij niet uit. Het heerlijke gevoel als het lopen vanzelf gaat, de voldoening na een training en de euforie na het passeren van de finishlijn tijdens een wedstrijd, gelden voor atleten van alle leeftijden. We vertellen je alles over de vele voordelen van hardlopen op hogere leeftijd. Zodat jij nog heel lang kunt blijven rennen.

De voordelen van hardlopen op hogere leeftijd

Wanneer ben je een hardloper op hogere leeftijd?

We praten over hardlopers op hogere leeftijd of oudere hardlopers, maar vanaf welke leeftijd behoor je nu eigenlijk tot die groep? Ouder worden, gaat helaas met gebreken. Hoe ouder je wordt, hoe eerder je moe bent, hoe minder kracht je hebt en hoe groter de kans is op blessures. Dat komt omdat je spieren dunner worden. Wist je dat je al vanaf je 30e verjaardag elk jaar een klein beetje spiermassa inlevert? Gelukkig gaat het heel langzaam, maar het is duidelijk dat je vermogen om topprestaties te leveren jaarlijks minder wordt. We praten over hardlopen op hogere leeftijd als je de 40 bent gepasseerd. Maar wees gerust, dit betekent niet dat je dan niet meer goed kunt hardlopen. Het betekent dat je anders met je sport omgaat, nog meer naar je lichaam luistert en 100% geniet van alle voordelen van hardlopen op hogere leeftijd.

Hardlopen op oudere leeftijd maakt je gelukkig

Hardlopen maakt je blij en gelukkig op elke leeftijd, dat is 1 ding wat zeker is. Tijdens het rennen, maakt jouw lichaam endorfine aan, ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd. De naam endorfine is een samenvoeging van ‘endo’ -dat binnen betekent- en het laatste gedeelte van mor-fine, wat pijnstillend is. Endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn en geeft je een gelukzalig gevoel. Dat stofje is natuurlijk niet het enige wat jou als oudere hardloper gelukkig maakt. Rennen in het zonnetje, met de wind door je haren, en het gevoel dat het rennen vanzelf gaat, maakt jou vast ook gelukkig. En het lijkt wel of je daar als oudere hardloper nog meer van geniet dan als jonge atleet.

Hardlopen op hogere leeftijd houdt je scherp

Je herkent het vast: je staat op om iets te pakken en weet plots niet meer wat. Of je gaat naar de winkel om groente te halen en komt terug met een tas vol boodschappen, behalve groente. Allemaal heel onschuldig, maar feit is dat hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is op vergeetachtigheid. Gelukkig helpt hardlopen jou om scherp te blijven. 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat sporten goed is voor je brein. Hardlopen prikkelt en activeert jouw hersenen. Door regelmatig te rennen, vergroot je je concentratievermogen en kost het je minder moeite om dingen te onthouden. Precies wat je nodig hebt op hogere leeftijd. Alleen niet vergeten om te bewegen dus!

De voordelen van hardlopen op hogere leeftijd

Hardlopen op oudere leeftijd houdt je op gewicht

Op gewicht blijven, is voor veel mensen een uitdaging, zeker als je ouder wordt. Dit komt weer door de afname in spiermassa en doordat je minder fanatiek beweegt. Daardoor heeft je lichaam minder energie nodig en wordt jij -als je hetzelfde blijft eten-simpelweg zwaarder. Gelukkig ben jij een hardloper en blijf je bewegen, waardoor je dat gewicht gewoon op peil houdt. Dat bewegen gaat overigens een stuk makkelijker met sterke spieren. Hoe houd je die spieren sterk als oudere hardloper? Door krachtoefeningen voor hardlopers te doen. Krachtoefeningen en hardlopen zijn de perfecte combinatie om niet zwaarder te worden. Daarnaast is hardlopen een uitstekende manier om de nodige calorieën te verbranden. Blijf jij op latere leeftijd 2 tot 3 keer per week hardlopen? Dan houd je jouw gewicht netjes onder controle.

Hardlopen op hogere leeftijd is gezond

Ouder worden betekent automatisch dat je meer risico loopt op hart- en vaatziekten. Factoren die dit risico vergroten zijn overgewicht, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Hoe mooi is het dat hardlopen de kans op deze kwalen juist verkleint?

Volgens de beweegrichtlijn voor ouderen dien je minimaal 150 minuten per week matige inspanning te verrichten zoals wandelen of fietsen. Meer en intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Als jij 2 of 3 keer per week op rustig tempo 5 tot 10 kilometer gaat hardlopen of joggen, voldoe je al ruimschoots aan deze richtlijn. Hardlopen op oudere leeftijd is absoluut gezond, zolang je maar luistert naar je lichaam. En als je ervoor kiest om op latere leeftijd te beginnen met hardlopen om je conditie op te bouwen, doe dit dan rustig aan en volg een hardloopschema om vervelende hardloopblessures te voorkomen.

Hardlopen op hogere leeftijd verkleint kans op depressie

Wist jij dat depressie op hogere leeftijd vaak voorkomt? Daar zit je natuurlijk niet om te wachten. Het leven is veel te mooi om depressief te zijn. Gelukkig is er een eenvoudig medicijn dat het risico op depressie kan verkleinen: hardlopen. Hardlopen op hogere leeftijd is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Ook als al even niet zo lekker in je vel zit en last hebt van sombere gevoelens en stress, helpt het om een rondje te rennen. Hardlopen voorkomt dat je gaat piekeren en kan net zo goed werken als het slikken van antidepressiva en het volgen van speciale therapie.

Hardlopen op hogere leeftijd is minder prestatiegericht

Voor de meeste recreatieve lopers met een hogere leeftijd geldt dat hoe ouder je wordt, hoe minder druk je ervaart om maximaal te presteren. Ook is het steeds minder belangrijk om sneller te lopen of meer kilometers te maken dan al die andere lopers die je volgt op Strava. Je moet ook reëel zijn, want als je 50 bent, is het lastig om die toptijd die je op je 30e op de 10 kilometer liep te verbeteren of sneller te lopen dan je buurman van 25 jaar. Waar je als jongere hardloper druk bezig bent met het behalen van een PR (persoonlijke record), ben je nu meer bezig met maximaal genieten. Oftewel je gaat nu voor een GR (geniet records) in plaats van een PR. 

De voordelen van hardlopen op hogere leeftijd

Hardlopen op oudere leeftijd is gezellig

Hardlopen op oudere leeftijd is niet alleen heel goed voor je, maar ook nog eens ontzettend gezellig als je het samen doet. Maak jij je trainingskilometers met 1 of meerdere hardloopmaatje(s)? Dan is hardlopen ook goed voor je sociale contacten. Tijdens het lopen, geniet je van elkaars gezelschap, is er tijd om een praatje te maken en motiveer je elkaar om vol te houden. Een heleboel vliegen in 1 klap!

Tips voor hardlopen op hogere leeftijd

Natuurlijk wil je je eeuwig jong voelen en zo lang mogelijk genieten van jouw favoriete sport. Graag geven we je 6 handige tips om rekening mee te houden voor hardlopen op latere leeftijd.

Rustig opbouwen – Begin je op hogere leeftijd met hardlopen? Bouw je trainingen dan rustig op met behulp van een hardloopschema voor 5 kilometer. Geef je de voorkeur aan professionele begeleiding? Meld je dan aan voor een beginnerscursus hardlopen in jouw woonplaats.

Warm je spieren op – Koude en stramme spieren vergroten het risico op blessures. Doe een uitgebreide warming-up met rekoefeningen en loopoefeningen op laag tempo om je lichaam rustig voor te bereiden op de inspanning van het hardlopen.

Luister naar je lichaam – Je lichaam en jij gaan samen al een tijdje mee, dus jullie weten precies wat je aan elkaar hebt. Voel je pijntjes of geeft je lichaam aan dat het vermoeid is? Luister dan naar je lichaam. Neem je rust en schakel in geval van pijntjes die je niet vertrouwt direct de huisarts of fysiotherapeut in.

Voldoende hersteltijd – Hoe ouder je bent, hoe meer tijd je spieren nodig hebben om te herstellen. Geef ze de tijd die nodig is. Dat betekent na een intensieve training altijd 1 of 2 rustdagen in bouwen en af te wisselen qua intensiteit. Dus lange duurlopen afwisselen met korte trainingen en eventueel een andere minder belastende sport zoals zwemmen.

Pas je tempo aan – Dat snelle tempo uit je jonge jaren komt echt niet meer terug, dus pas je tempo aan je gevoel aan. En ook als je op latere leeftijd begint met hardlopen, is op laag tempo hardlopen ontzettend goed voor het opbouwen van je conditie.

Krachttraining – Sterke spieren zijn onmisbaar om de eenzijdige belasting van hardlopen op jouw lichaam goed op te vangen. Doe 1 tot 2 keer per week een aantal krachtoefeningen voor hardlopers om die vermindering van spiermassa door ouderdom tegen te gaan.

Conclusie

Genieten van hardlopen doen we allemaal. Het maakt daarbij niet uit of je een jongere of oudere hardloper bent. Hardlopen op latere leeftijd heeft veel voordelen. Zo is hardlopen goed voor je gezondheid, houdt het je gewicht op peil en verkleint het de kans op een depressie. Om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van hardlopen op hogere leeftijd dien je goed naar je lichaam te luisteren, pas je je tempo aan en zorg je met krachttraining voor hardlopers voor sterke spieren. Geniet vooral van alle mooie kilometers die je maakt.

Meer hardloopadviezen

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Hoe zorg je er voor dat je hardlopen beter aan kan, zodat jij beter presteert en minder kans hebt op blessures, combineer het met krachttraining. Wij vertellen je waarom krachttraining zo belangrijk is, hoe je het combineert met hardlopen en natuurlijk geven we je een aantal krachtige oefeningen.

Hardloopschema 5 km

Hardloopschema 5 km

Met het hardloopschema 5 km sta jij goed voorbereid aan de start van de 5km. Wij helpen je zonder blessures toe te werken naar je hardloopdoelen. Met ons hardloopschema 5 km werk je in 12 weken toe naar het succesvol lopen van een 5 kilometer.

Hardloopschema 10 km

Hardloopschema 10 km

Om je te helpen bij het lopen van een 10 km hebben wij een hardloopschema 10 km voor je gemaakt. Met dit trainingsschema bereid je jezelf voor in 12 weken om succesvol aan één stuk een 10 km te kunnen hardlopen. Dit schema is gericht op de beginnende hardloper die al 5km aan één gesloten kan lopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Alles wat je wilt weten over joggen

Alles wat je wilt weten over joggen

Wil jij graag je conditie verbeteren, maar is hardlopen voor jou net een stapje te ver? Heb je weleens aan joggen gedacht? Wij leggen het je uit!