Karperlood

Karperlood

Karpervissen gebeurt meestal statisch, dat wil zeggen dat we een aaspresentatie aanbieden en de karper zich bij een aasopname zelf haakt. Voor dit zelfhaaksysteem is een loodgewicht essentieel. Afhankelijk van het water en werpafstand kies je bij Decathlon het gewenste loodgewicht en vorm. Bekijk ook onderlijnen of onderlijn materiaal.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Merk
Prijs
4.6/5 Op basis van 1248 reviews

Wat is karperlood?

In de meeste gevallen vis je op karper met een zelfhaaksysteem. De karper prikt zichzelf bij het opnemen van het aas, door het contragewicht van het lood. De schrikreactie zorgt ervoor dat de haak dieper in de bek penetreert. Lood is bij het haken dus een essentieel onderdeel. Zonder loodgewicht zal de vis het aas gewoon weer uit kunnen spugen.

Verschillende soorten karperlood

Niet alleen voor het haken is lood van belang, ook voor het op de juiste plek aanbieden van het aas zul je de juiste loodkeuze moeten maken. Vis je op korte afstand op stilstaand water, dan kun je met een klein loodje van bijvoorbeeld 70 gram wel uit de voeten. Vis je veel in Frankrijk is het aan te raden om lood van +/- 100 gram te vissen. Op grotere afstand kun je beter wat zwaarder lood nemen. Denk aan 160 tot 220 gram. Door wind of stroming kan je montage anders verplaatsten en kan de aaspresentatie negatief beïnvloed worden.

Inline of wartellood?

De naam zegt het al, bij inline lood loopt de lijn door je lood heen. Dit soort lood gooi je minder snel door de war en laat zich beter werpen. Bijkomend voordeel is bovendien dat dit soort lood in principe betere prikeigenschappen heeft. Doordat de wartel van je onderlijn vastzit in het lood, heb je een optimaal contragewicht. Inline lood is minder geschikt voor zachte bodems. Zodra je lood daarin wegzakt, gaat je onderlijn in een lus staan, of bij nog zachtere bodems, zal je aas zelfs in de bodem wegzakken.Wartellood klik je met bijvoorbeeld een loodclip aan je hoofdlijn. Bij een zachte bodem zakt het lood weg in de modder, maar blijft je presentatie wel gewoon goed liggen. Wartellood is makkelijker te verwisselen dan inline lood en wordt over het algemeen het meest gebruikt.

Verschillende vormen en kleuren karperlood

Karperlood is er ook in verschillende vormen, zoals langwerpig en compact lood. Voor een goede inhaking is een compacte vorm het best, omdat het lood dan niet kan draaien bij een aanbeet maar de haak direct optimaal van het loodgewicht profiteert.Een compact lood is echter niet optimaal om ver mee te werpen. Daar zijn gestroomlijnde, langwerpige loden beter geschikt voor. Wil je echt op grote afstand kunnen werpen, verder dan de concurrentie, kies dan een langwerpige loodsoort.Karperlood is er in verschillende kleuren. Uit onderwaterbeelden is namelijk gebleken dat karpers soms schrikken van het lood. Zeker op druk beviste wateren waar de vissen het klappen van de zweep kennen kun je je voordeel doen door goed te camoufleren. Tijdens je visserij kan je hier rekening mee houden. Weet je dat het een zandbodem is, probeer dan zandkleurig lood te pakken. Is de bodem erg modderig kun je ook kiezen voor een donker stuk lood.

Toplood

Tot slot zijn er toploodjes. Deze speciale soort loodjes bevestig je direct achter het laatste oog van je hengel op je lijn nádat je deze hebt uitgeworpen/uitgevaren. Deze loodjes laat je langzaam afzinken aan je eigen kant zodat je lijn over de bodem loopt. Onmisbaar op plekken met scheepvaart, maar ook op wateren waar veel gevist wordt. Strakke lijnen die het water doorkruisen kunnen karpers doen afschrikken. Als jouw lijnen netjes over de bodem lopen zullen ze ze niet opmerken. Er zijn toploodjes die op je lijn blijven zitten tijdens het drillen/binnenhalen, en toploodjes die met een touwtje aan de oevers bevestigd worden. Bij deze variant kun je je lijn lostrekken van het toplood.