Boilies

Boilies

Boilies zijn het meest gebruikte aas door karpervissers. De gekookte deegballetjes zijn er in verschillende smaken, diameters en kleuren en zijn geschikt om er langere tijd mee te vissen. Bij Decathlon vind je, naast een ruim assortiment aan boilies, ook ander karperaas zoals; partikels en karperpellets.

Skip categories Skip categories
Skip filters
Filters
Merk
Prijs
‪DIAMETER (in cm)‬
‪gewicht (in kg)‬
4.4/5 Op basis van 2662 reviews

Wat is een boilie?

Boilies zijn in de jaren 90 ontwikkeld om selectief op karpers te vissen. Het zijn hardgekookte deegballetjes met diverse door karpers gewaardeerde ingrediënten, die zonder problemen langere tijd aan de montage blijven zitten. Bijvoorbeeld gedurende een hele visnacht of zelfs meerdere dagen. Er zijn veel verschillende soorten boilies voor allerlei omstandigheden. Er zijn diverse kleuren, diameters en vooral enorm veel verschillende smaken en attracties. Om je de juiste keuze te laten maken zullen we de belangrijkste kenmerken van boilies toelichten.

Diameters en vorm

Boilies zijn normaal gesproken rond van vorm waardoor ze gemakkelijk bij te voeren zijn met behulp van een boilie werppijp. In tegenstelling tot licht, klein, niet rond gevormd aas, zoals tijgernoten of mais, kun je boilies tot wel 120 meter voeren met een werppijp. Omdat de binnenkant van een boilie zachter is, kun je ze ook verkruimelen en in een voermix verwerken, om onder water een soort wolk van attractiviteit te creëren. Dit verkruimelde aas kun je ook in een pva zakje doen, zodat je dichtbij je haakaas een mooi voerplekje krijgt.Boilies zijn er in verschillende diameters. Zo heb je 12, 15, 20 en 24 millimeter boilies. De meest gebruikte diameter is 20 millimeter. Als je aan het karpervissen bent op een water met veel witvis kun je kiezen voor een grotere diameter zoals 24 millimeter. Deze zijn lastiger weg te krijgen door bijvoorbeeld brasems of andere witvis. Kies bij een grotere boilie ook het liefst een iets grotere haak. Wil je meer boilies voeren, maar het liefst niet een te grote hoeveelheid, dan kun je een kleinere diameter proberen. Zo blijft de karper langer op de stek. Ook is dit aan te raden in de winter, wanneer karpers passief zijn, lastiger aas verteren en niet veel eten.

Wat is het verschil tussen vismeel en zoete boilies?

In de karpervisserij wordt onderscheid gemaakt tussen vismeel- en zoete boilies, ook wel hartig of zoet genoemd. Vismeel boilies worden door karpers sneller herkend als natuurlijk voedsel, terwijl zoete boilies meer als een snoepje gezien worden. Als er ergens veel natuurlijk voedsel aanwezig is, kun je met een zoete boilie daarom proberen iets opvallends aan te bieden. Omdat verschillende karpers voorkeuren kunnen hebben is het aan te raden beide soorten door elkaar heen te gebruiken. Tip: mix ook partikels en karper pellets door je voermix. Zo heeft de karper veel variatie in voedsel en heb je meer kans dat ze langer op de stek blijven rondhangen.

Welke boilie smaak werkt het beste?

Smaken verschillen, zo ook bij karpers. Experimenteer daarom met verschillende soorten om te zien wat op jouw karperstek het beste resultaat oplevert. Probeer bijvoorbeeld als je met meerdere hengels vist op iedere montage een ander haakaas. Zijn er veel andere karpervissers aanwezig? Achterhaal dan waar zij mee vissen en gebruik zelf iets totaal anders! Vervolgens kan je kijken of jij, of de andere karpervisser meer karpers vangt!Wil je nog meer attractiviteit creëren om de karpers sneller te lokken? Dan kun je een liquid/flavour gebruiken. Dit is een vloeibare ‘stroop’ vaak op olie basis waardoor je aas nog attractiever wordt. Door dit meerdere dagen in te laten trekken zullen de boilies de olie opnemen waardoor ze dus extra lekker zullen zijn. Vervolgens kun je ook altijd nog je haakaas boosten met een dip.

Een stek voorbereiden met een voercampagne

Boilies zijn naast het gebruik als haakaas ook uitermate geschikt voor een voercampagne van één of meerdere dagen voor aanvang van het vissen op karper. Ze zijn hard, lossen niet op en zijn voor witvis zoals brasems lastiger weg te krijgen. Boilies zijn makkelijk te voeren met een voerschep, boilie werppijp, maar ook met een wateroplosbaar pva zakje. Voorvoeren kan eraan bijdragen dat karpers al in de buurt zijn wanneer je gaat vissen, maar ook dat ze jouw haakaas al herkennen als voedsel. Voer daarom in elk geval met de boilies die je ook als haakaas gaat gebruiken. Van juni tot en met september kun je gerust een kilogram per hengel voeren, in de winter kun je beter wat rustiger aan doen. Bij een koudere watertemperatuur werkt het spijsversteringssysteem van een karper namelijk niet optimaal en zal de vis snel verzadigd raken. Aangezien vismeelboilies lastiger te verteren zijn, gebruiken we in de winter periode vooral zoete boilies.