Wat is pre-workout?

Wat is pre-workout?

Zoek je naar een manier om het maximale uit je training te halen? Met een pre-workout verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en concentratie terwijl je nog niet aan je training bent begonnen. Wat is een pre-workout precies? Wat doet een pre-workout?  Daar geven we antwoord op in dit sportadvies.

Wat is pre-workout?

1. Wat is pre-workout?

Een pre-workout is een samenstelling van meerdere natuurlijke en chemische voedingssupplementen die jouw sportprestaties verbeteren. Meestal drink je de pre-workout supplementen in een shake-vorm. Zeker na een lange werkdag heb je vaak weinig energie meer om in de sportschool of op het sportveld urenlang te bewegen. Door een pre-workout te drinken, krijg je meer energie, verminder je het gevoel van vermoeidheid, ben je scherper en versterk je de doorbloeding naar je spieren en gewrichten. De stoffen van de pre-workout ondersteunen je op de volgende gebieden:

1. Je energieniveau krijgt een enorme impuls;
2. Je hebt een langer uithoudingsvermogen;
3. Je voert oefeningen krachtiger uit;
4. Je bevordert het herstel van spieren en gewrichten.

Wat is pre-workout?

2. Voor wie is pre-workout voordelig?

Vooral als krachtsporter zul je profiteren van pre-workout. Doordat je je beter kunt concentreren, voer je de herhalingen in de sportschool krachtiger en intensiever uit, waardoor je sneller profiteert van goede resultaten. Maar ook bij andere sporten kent het nemen van pre-workout voordelen. Ben je een duursporter of doe je veel cardio? Let erop dat pre-workout weinig tot geen verschil geeft in je conditie. Het helpt je wel om je die energieboost te geven en je spieruithoudingsvermogen te vergroten. 

Wat zit er in pre-workout?

3. Wat zit er in pre-workout?

Met een pre-workout motiveer je jezelf om daadwerkelijk de stap te nemen om te gaan sporten in de sportschool of sportzaal of om te gaan trainen in de buitenlucht. Maar wat zit er in een pre-workout? De precieze samenstelling van de supplementen verschilt behoorlijk, maar over het algemeen komen deze ingrediënten het meest voor in een pre-workout:

Cafeïne

Als antwoord op de vraag "wat zit er in pre-workout?", neemt cafeïne een belangrijke plaats in op de ingrediëntenlijst. In pre-workout zit geconcentreerde cafeïne. Dit geeft je lichaam een flinke oppepper, waardoor je met focus je training doet. De cafeïne maakt daarnaast je bloedvaten wijder, waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer naar je spieren vergroot.

Je kent het effect van cafeïne van een kopje koffie of blikje energiedrank. Met geconcentreerde cafeïne behaal je veel sneller het gewenste effect. Gemiddeld neem je met een pre-workout zo'n 100 tot 400 milligram cafeïne in, terwijl een kop koffie ongeveer 40 milligram cafeïne bevat. Daarnaast geeft de geconcentreerde cafeïne minder hoofdpijnklachten. Hoe je reageert op cafeïne varieert per persoon. Als jij op het werk al vijf koppen koffie drinkt, levert een hoeveelheid van 100 milligram cafeïne voor jou niet meteen enorme verschillen op. Reageer je wel sterk op dit ingrediënt, dan raden we je aan om een pre-workout zonder cafeïne te bestellen. In het algemeen is het overigens verstandig om niet direct de sterkste pre-workout te drinken, maar dit geleidelijk op te bouwen.

Creatine

Wat zit er in een pre-workout, naast cafeïne? Creatine! Dit komt ook veel voor bij voedingssupplementen. Creatine ondersteunt je lichaam om maximale kracht te leveren. De stof zorgt voor energie in de spieren, zeker bij korte en intensieve inspanning. Wanneer je het beste uit je sportactiviteiten wilt halen, moeten je spieren over een goede energietoevoer beschikken. Creatine helpt de spieren bij het vasthouden van vocht in de spiercellen, waardoor je een hogere inspanning levert. Daarnaast voorkomt creatine uitdroging en is het een uitstekend middel om het herstelvermogen te versnellen.

Taurine

Net als in energiedranken kom je bij pre-workout supplementen vaak taurine tegen. De pre-workouts bevatten naast taurine vaak cafeïne. Beide middelen dragen bij aan de doorbloeding van de spieren en de verbranding in het lichaam.

L-tyrosine

L-Tyrosine is een ingrediënt dat de productie van adrenaline en dopamine in je lichaam versterkt. Je lichaam maakt ook zelf dit aminozuur aan. Door het in te nemen met een pre-workout zorg je dat je extra alert blijft tijdens lichamelijke inspanningen. Voor je lichaam is sporten een stressvolle aangelegenheid. L-Tyrosine in de pre-workout geeft je lichaam de juiste bouwstenen om zo snel mogelijk de juiste hoeveelheid hormonen te produceren. L-Tyrosine helpt bij het focussen op de training, is een vetverbrander, stimuleert je geheugen en verlaagt de spanning in je lichaam. 

Bcaa

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids. Deze samenstelling van vertakte ketenaminozuren bestaat onder meer uit L-Isoleucine, L-Leucine en L-Valine. BCAA voorkomt spierschade en spierafbraak, helpt bij de opbouw van spieren en vermindert vermoeidheidsklachten. 

L-arginine en l-citrulline

Twee andere aminozuren die vaak in pre-workout supplementen worden opgenomen, zijn L-Arginine en L-Citrulline. Hoewel je lichaam deze stoffen al aanmaakt, stimuleert een extra dosis van deze aminozuren het stikstofmonoxidegehalte in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je hartfunctie en bloedsomloop verbeteren. Ook verhoog je je uithoudingsvermogen en weerstand. 

Bèta-alanine

Het aminozuur bèta-alanine stimuleert de spieren en vertraagt de verzuring van je lichaam. Hierdoor heb je meer energie en kracht om extra herhalingen uit te voeren. Wanneer je bèta-alanine voor het eerst inneemt, kan je huid licht tintelend aanvoelen. Ondanks deze werking biedt de stof talrijke voordelen voor je uithoudingsvermogen waardoor je prestaties aanzienlijk verbeteren. 

Koolhydraten

In sommige pre-workout supplementen vind je koolhydraten als suikers om je energieniveau naar een hoger plan te tillen. Andere supplementen zijn echter volledig vrij van suikers of calorieën. Het hangt af van de soort sport, je doelen en voedingsschema of koolhydraten in de pre-workout noodzakelijk zijn. Ga je bijvoorbeeld wielrennen of fietsen, dan zijn de koolhydraten een prettige aanvulling op het sporten. Wanneer je alleen krachttraining gaat uitvoeren, zijn de koolhydraten overbodig. 

Overige ingrediënten van een pre-workout


Producenten vullen pre-workouts vaak aan met ingrediënten als vitamines en magnesium. Vooral vitamine B6 en B12 zie je vaak terug. Deze vitamines ondersteunen je metabolisme en energieniveau. Wat er in de pre-workout zit, verschilt echter enorm. Probeer daarom meerdere pre-workouts uit om te zien hoe deze supplementen je prestaties verbeteren. Let daarbij wel op het toepassen van losse supplementen. Als er bijvoorbeeld al BCAA in de pre-workout zit, hoef je niet iedere dag de BCAA los in te nemen. Zo voorkom je een teveel aan voedingssupplementen in je lichaam!

Hoe lang werkt een pre-workout?

4. Hoe lang werkt een pre-workout?

Je hebt pre-workout genomen en je bent helemaal klaar voor je training: tijd om alles te geven! Maar hoe lang werkt een pre-workout in je lichaam? Dit is afhankelijk van de stoffen die in het voedingssupplement zitten. Als we kijken naar cafeïne zien we dat deze stof een halfwaardetijd heeft van gemiddeld 5 uur. Dat betekent dat na 5 uur de halve hoeveelheid cafeïne nog in je lichaam aanwezig is. Wanneer je pre-workout dus 200 milligram cafeïne bevat, heb je na ongeveer 5 uur nog 100 milligram in je lichaam over. Na 10 uur zal dit zo'n 50 milligram zijn, na 15 uur 25 milligram, enzovoorts. Na 5 uur merk je nog wel de invloed van de cafeïne, maar gewenning aan de stof zorgt ervoor dat dit wegebt.

Hoe lang werkt een pre-workout als je dagelijks al veel koppen koffie drinkt? Je merkt waarschijnlijk minder effecten van de cafeïne, maar het verschilt van persoon tot persoon. We raden je wel af om de pre-workout met cafeïne in te nemen vlak voordat je gaat slapen. Dit verslechtert namelijk je slaapkwaliteit, terwijl dit erg belangrijk is voor je herstel.

5. Wanneer neem je pre-workout?

Zoals de naam al aangeeft, neem je een pre-workout in vóór je training. “Pre” betekent namelijk vóór. De pre-workout ontvang je met een maatschepje dat een scoop wordt genoemd. Eén scoop staat voor één portie. Wanneer de bestanddelen van een pre-workout gaan werken, hangt af van het soort ingrediënten en wisselt per persoon.

Bij een pre-workout met cafeïne en bèta-alanine raden we je aan om het voedingssupplement ongeveer 30 tot 60 minuten van tevoren in te nemen. Zo geef je je lichaam de tijd om de pre-workout in de bloedsomloop te laten circuleren en voel je al snel de voordelen van het voedingssupplement.

Neem je een pre-workout zonder cafeïne? Als de pre-workout zonder cafeïne over elementen als creatine beschikt, is er meer tijd nodig om de effecten te voelen. Meestal ervaar je de effecten van het voedingssupplement het beste als je het regelmatig inneemt. Je houdt zo de spierreserves op peil. 

Is pre-workout slecht voor je?

6. Is pre-workout slecht voor je?

De ingrediënten van de pre-workout vormen een welkome aanvulling op je gezonde fitnessschema in de sportschool, buiten, of op het sportveld. Naast een verantwoord voedingspatroon en voldoende rust ondersteunt een pre-workout je bij het behalen van de beste sportprestaties. Let wel op: geen enkel middel is zonder bijwerkingen.

De mogelijke neveneffecten van een pre-workout hangen af van de specifieke ingrediënten die in het supplement aanwezig zijn. Zo bestaat bij cafeïne en andere stoffen die energiestimulerend werken de mogelijkheid tot een tijdelijk verhoogde hartslag en bloeddruk. Een teveel aan cafeïne leidt ook tot misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen. Daarnaast kan cafeïne tot slaapproblemen leiden. Neem daarom een pre-workout met cafeïne niet in tijdens de avonduren, of kies voor een pre-workout zonder cafeïne. Zolang je de pre-workout precies volgens de gebruiksaanwijzing volgt en het middel met mate gebruikt, biedt het vooral voordelen bij het sporten.

Samenvatting

Behaal met de pre-workout betere prestaties

Pre-workout is een voedingssupplementen dat helpt je sportprestaties te verbeteren. Doordat je uithoudingsvermogen, kracht en energie toenemen, til je je trainingen naar een hoger niveau. Hierdoor bereik je sneller het doel dat je met de oefeningen voor ogen hebt. Binnen een half uur na het innemen begint de pre-workout te werken. Belangrijk is om het voedingssupplement te kiezen dat bij je past. Vooral een pre-workout zonder cafeïne raden we aan voor sporters die in de avonduren actief zijn. Richt je als beginnende sporter eerst op een regelmatig trainingsschema, verantwoord voedingspatroon en genoeg rust tussen het sporten. Zodra je een zekere routine hebt, kies je een supplement uit dat bij je doelen past. Zo lang je je aan de gebruiksaanwijzing houdt, zijn de pre-workouts volkomen veilig. Een pre-workout helpt je de volgende stap te zetten om het je PR’s te verbreken!

Meer sporttips voor jou:

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en wanneer neem je het?

Wat is sportdrank en welke voordelen heeft het? Wat zit er in sportdrank en wanneer drink je het? Lees in dit sportadvies alles over sportdranken.

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Lekker wandelen, uitwaaien op de fiets of een spannende voetbalwedstrijd spelen: bewegen is niet alleen leuk, maar bewegen is ook gezond.

Alles wat je moet weten over de power clean

Alles wat je moet weten over de power clean

De power clean is een krachtige oefening waarbij je talloze spieren gebruikt. Een onmisbare techniek om te gebruiken tijdens krachttraing. Om blessures te voorkomen is een juiste technische uitvoering enorm belangrijk. Daarom lees je hier alles over de perfect power clean.

Devil press: Hoe doe je de oefening en wat zijn de voordelen?

Devil press: Hoe doe je de oefening en wat zijn de voordelen?

Klaar om je fitnessschema uit te breiden met een uitdagende oefening voor je complete lichaam? Met de devil press haal je het maximale uit je training.

Alles wat je moet weten over HIIT (High Intensity Interval Training)

Alles wat je moet weten over HIIT (High Intensity Interval Training)

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. In deze blog lees je alles over de voordelen en nadelen van HIIT.