Alles over de aerobe drempel en de anaerobe drempel

Alles over de aerobe drempel en de anaerobe drempel

Ken jij de termen aerobe en anaerobe drempel? De hardloopsport kent veel jargon en deze drempels zijn daar typische voorbeelden van. Maar wat houden die aerobe en anaerobe drempel precies in? Wij vertellen hoe je je hardloopprestaties kunt verbeteren door je aerobe en anaerobe drempel te verhogen.

Atp-cp, anaerobe en aerobe energiesystemen

Allereerst nemen we je mee in de wereld van verschillende energiesystemen voor een korte biologieles. Om prestaties te leveren, heeft jouw lichaam energie nodig. Iedereen beschikt over 3 verschillende energiesystemen: het ATP-CP systeem, het anaerobe systeem en het aerobe energiesysteem. Alles draait daarbij om de aanmaak van adenosinetrifosfaat (ATP), dé energiebron voor jouw spieren.

ATP-CP systeem - De makkelijkste manier om energie te produceren, is via het ATP-CP systeem. In je skeletspieren zit creatinefosfaat (CP) en dat zorgt ervoor jouw lichaam tijdens intensieve training ATP aanmaakt. ATP wordt in dit systeem aangemaakt zonder zuurstof. Het ATP-CP systeem is snel (na ongeveer 10 seconden) uitgeput en gebruik je bijvoorbeeld voor energie tijdens een korte sprint.

Anaerobe systeem – Anaeroob betekent ‘zonder zuurstof’. In het anaerobe energiesysteem zorgt jouw lichaam voor ATP door glucose af te breken. Net als bij het ATP-CP systeem is hierbij geen zuurstof nodig. Het systeem komt in actie als het ATP-CP systeem leeg is. Je gebruikt het anaerobe systeem tijdens korte afstanden op hoge intensiteit.

Aerobe systeem – Aeroob betekent ‘met zuurstof’. Het aerobe systeem is afhankelijk van zuurstof en gebruikt zowel glucose, glycogeen als vet om ATP te maken. In dit systeem duurt de productie van ATP langer, maar het kan wel voor langere tijd energie leveren. Het aerobe energiesysteem gebruik je tijdens een lage, langdurige trainingsbelasting, zoals een duurloop op laag tempo.

Alles over de aerobe drempel en de anaerobe drempel

Wat is een aerobe drempel?

De aerobe drempel is het punt waarop het lactaat- of melkzuurgehalte in je bloed stijgt. Hoe hoger jouw aerobe drempel, hoe intensiever je kunt trainen zonder dat het melkzuur zich ophoopt. Train je rond je aerobe drempel? Dan stimuleer je je lichaam om zuurstof naar je spieren te transporteren. Je traint je hart en je longen en verbetert je uithoudingsvermogen. Trainen rond je aerobe drempel, betekent lopen op 60 tot 80% van je maximale hartslag. De training voelt comfortabel aan en praten met je hardloopmaatje gaat zonder problemen. Een training die je vast als muziek in de oren klinkt.

Alles over de aerobe drempel en de anaerobe drempel

Wat is een anaerobe drempel?

De anaerobe drempel is de hoogste trainingsintensiteit die je vol kunt houden, waarbij je spieren nog net voldoende zuurstof op kunnen nemen om de productie en verbruik van melkzuur in evenwicht te houden. Ga je over de drempel heen? Dan hoopt het melkzuur op in je bloed en krijg je last van verzuring. Voor snelle energie schakelt jouw lichaam automatisch over van het aerobe naar het anaerobe energiesysteem. Andere namen voor deze drempel zijn het omslagpunt of de lactaatdrempel. Trainen rond je anaerobe drempel, betekent lopen op 80 tot 90% van je maximale hartslag Door regelmatig net onder je anaerobe drempel te trainen, leert jouw lichaam steeds beter hoe het om moet gaan met al het geproduceerde melkzuur. Zo kun je steeds langer in een hoger tempo lopen, zonder dat je lichaam protesteert.

De anaerobe drempel ligt dicht bij jouw VO2max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut op kunt nemen). Loop je op je anaerobe drempel? Dan loop je onder een lager melkzuurgehalte dan op je VO2max. Dit betekent dat je minder verzuurd en je de inspanning op je anaerobe drempel langer volhoudt dan inspanning op je VO2max.

Verschillen aerobe en anaerobe training

Om de aerobe en anaerobe drempel verder te verduidelijken en om je een handje te helpen, zetten we de verschillen tussen aerobe en anaerobe training voor je op een rij.

Energieproductie – Bij aerobe training verbrand je vetten en koolhydraten met zuurstof en bij anaerobe training verbrand je koolhydraten zonder zuurstof.

Belasting – Waar je bij aerobe training je lichaam licht belast, zorg je bij anaerobe training voor een hoge trainingsbelasting.

Trainingsduur – Aerobe training is lang, terwijl anaerobe training uit korte trainingssessies bestaat.

Hartslag – Bij aerobe training train je op 60 tot 80% van je maximale hartslag. Bij anaerobe training train je op 80 tot 90% van je maximale hartslag.

Soort training – Tijdens rustige duurlopen op laag tempo gebruik je je aerobe energiesysteem. Je anaerobe energiesysteem gebruik je vooral tijdens sprinten en korte trainingen op hoge snelheid.

Zo bereken je jouw anaerobe drempel

Wil jij ook je conditie opbouwen met hardlopen? Als je weet wat jouw anaerobe drempel is, kun je je trainingen optimaliseren en je conditie en hardloopprestaties verbeteren. Hoe bereken je die anaerobe drempel? Daarvoor kun je gebruik maken van een lactaattest bij een arts of zelf met je hartslagmeter aan de slag gaan.

Lactaattest arts - De meest betrouwbare manier om jouw anaerobe drempel te bepalen, is om een zogenaamde lactaattest uit te laten voeren bij een sportarts. Deze test geeft je inzicht in de efficiëntie van de vet- en suikerverbranding van jouw lichaam tijdens een inspanning.

Zelf bepalen met maximale hartslag – Wil je jezelf de kosten van een test besparen? Dan bepaal je gewoon zelf je anaerobe drempel met behulp van een hartslagmeter. Hiervoor moet je eerst weten wat jouw maximale hartslag is. Dit is de hartslag waarbij je helemaal buiten adem bent. Oftewel wanneer jouw hart zich tussen 2 hartslagen door niet meer goed kan vullen met bloed. Je maximale hartslag bepaal je door na een duurtraining 1 minuut lang op maximaal tempo te sprinten. Vervolgens wacht je 15 seconden en meet je eenvoudig je maximale hartslag met een hartslagmeter via je sporthorloge of een borstband.

De anaerobe drempel voor beginners ligt op 80% van de maximale hartslag en voor gevorderden op 90% van de maximale hartslag. Ben jij een beginnende loper en is jouw maximale hartslag 172? Dat betekent dat jouw anaerobe drempel (0,9 x 172 = 154,8) 155 bedraagt.

Anaerobe training hardlopen

Anaerobe hardlooptraining is explosief en met hoge intensiteit trainen. Je duwt jezelf even uit die vertrouwde comfortzone, het rustige tempo waarbij hardlopen jou geen moeite kost. Train jij binnen je anaerobe zone? Dan raak je buiten adem van het rennen en loop je op hartslagzone 4 en 5 (80 tot 90% van je maximale hartslag). Hartslagzones geven de intensiteit van je training aan. Lees meer over hartslagzones in Hardlopen op hartslag (link blog). Anaeroob hardlopen is geschikt voor korte en intense inspanning, zoals sprint- en intervaltraining. Lange afstanden lopen, lukt absoluut niet op dit tempo. Niet alleen omdat je de snelheid niet zo lang volhoudt. Maar ook omdat je lichaam teveel melkzuur produceert, en dat voelt niet fijn! We zetten de voordelen van jezelf af en toe even flink in het zweet werken tijdens een anaerobe training voor je op een rij.

Extra verbranding – Ook na de training blijft jouw lichaam energie verbranden.

Spieropbouw – Anaerobe training zorgt voor de opbouw van spiermassa en een sterker lijf.

Gewenning – Je lijf raakt gewend aan de intensieve trainingsprikkels. Daardoor kun je meer presteren zonder dat je verzuurd raakt.

Aerobe training hardlopen

Kun jij ook zo genieten van aerobe hardlooptrainingen? Aerobe hardlooptrainingen zijn trainingen op een comfortabel tempo. Je ademhaling is rustig en gaat eigenlijk vanzelf, zo zou het altijd moeten zijn. Tijdens lange duurlopen zoals een hele marathon, moet je zolang mogelijk binnen die aerobe drempel blijven. Die geweldige sprint kan altijd nog als je nog energie over hebt op het einde. Het mooie is dat aerobe hardlooptraining niet alleen prettig voelt, maar ook nog veel voordelen heeft.

Vetverbranding – Tijdens een aerobe training verbrand je meer vet met behulp van zuurstof.

Verhoging aerobe drempel – Doordat je lichaam gewend raakt aan de belasting, is er steeds meer zuurstof beschikbaar. Je aerobe drempel gaat omhoog, waardoor je langer en sneller kunt trainen zonder te verzuren.

Versterking cardiovasculaire systeem – Met aerobe training maak je je hartspier sterk en verbeter je je conditie. Je hart kan steeds meer bloed per slag door je lichaam pompen.

Alles over de aerobe drempel en de anaerobe drempel

Zo verhoog jij jouw anaerobe drempel

Wil jij jouw anaerobe drempel verhogen met hardlopen? Dan wil je dat het looptempo waarop je spieren nog net genoeg zuurstof krijgen om de aanmaak en afbraak van melkzuur te reguleren, steeds hoger wordt. Let op: het draait hierbij om het verhogen van je snelheid en niet om je hartslag. De hartslag blijft namelijk hetzelfde, maar jouw doel is het tempo bij die hartslag opvoeren. Dit doe je door zogenaamde tresholdtrainingen en intervaltrainingen in je trainingsschema in te bouwen.

Tresholdtrainingen zijn trainingen waarbij je constant een hoge snelheid aanhoudt. Het tempo moet aanvoelen als hard en je moet het net vol kunnen houden. Intervaltrainingen zijn trainingen waarbij je je snelheid steeds afwisselt. Dat wil zeggen rustig inlopen en korte stukjes sprinten op een hoog tempo. Je lichaam leert zo om efficiënter met zuurstof om te gaan waardoor jij jouw anaerobe drempel verhoogd.

Zo verhoog jij jouw aerobe drempel

Wil jij met hardlopen jouw aerobe drempel verhogen? Dan leg je vanaf nu de nadruk op trainen op lage intensiteit. Zo train je je lichaam om intensiever te trainen zonder dat je melkzuur niet meer afgebroken kan worden. Houd een hartslag aan van 70 tot 80% van jouw maximale hartslag en loop minimaal 30 minuten. Je merkt al binnen een paar weken dat je het gemakkelijke tempo steeds langer volhoudt.

Hardlopers praten regelmatig over de aerobe en de anaerobe drempel. De aerobe drempel is het punt waarop het lactaatniveau in je bloed stijgt. De anaerobe drempel is het punt waarbij je spieren nog net genoeg zuurstof kunnen opnemen om de ophoping van melkzuur te voorkomen. Anaerobe hardlooptraining is korte explosieve training, terwijl aerobe training juist langer en op laag tempo is. Door regelmatig net onder of op je anaerobe drempel te trainen, verbeter je jouw hardloopprestaties. Of je nu tijdens je training wel of niet gebruik maakt van de anerobe drempel maakt niet uit. Geniet van het hardlopen!

Meer hardloopadviezen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?

Marathon tips

Een marathon lopen doe je niet onvoorbereid

Onze artikelen voor hardlopen op de weg zijn bedoeld voor lopers en loopsters die deelnemen aan wedstrijden met als doel een prestatie neer te zetten, en boven zichzelf uit te stijgen. Met dit doel voor ogen zijn ze op zoek naar technisch en gepersonaliseerd advies.

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op hartslag, wat houdt dat precies in? Waarom zou je op deze manier trainen? Wij geven je antwoorden op alle vragen over lopen op hartslag?

Interval training hardlopen

Interval training hardlopen

Sneller worden is voor veel hardlopers één van de grootste wensen. Hierbij zijn interval trainingen eigenlijk onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om sneller te worden, maar de interval is de meest effectieve manier. Wij leggen voor je uit wat intervaltraining is en waar je aan moet denken.