Hoe kies je het juiste sporthorloge

Ben jij ook dol op gadgets die jouw favoriete sport nog leuker maakt? Of je nu al jaren loopt of net begint met rennen, maakt niet uit. Gadgets kunnen voor elke sporter het verschil maken. Wij helpen je een handje. Wij vertellen je precies wat een sporthorloge is en hoe je de juiste kiest.

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Inhoud

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is een horloge dat speciaal ontwikkeld is voor sporters zoals jij. Het horloge is een ontzettend handig hulpmiddel tijdens het sporten dat jou inzicht geeft in je prestaties en veel extra mogelijkheden biedt. Sporthorloges kunnen tegen een stootje en vocht van regen of zweetdruppels is geen probleem. Ze dragen prettig en zijn gemaakt om jou nog meer te laten genieten van jouw trainingen en wedstrijden. Zo’n ideaal horloge wil jij toch ook?

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Waarom heb je een sporthorloge nodig?

Voordat je op zoek gaat naar een sporthorloge of hardloophorloge dien je eerst voor jezelf te bepalen wat je verwacht van het horloge. Wil je het horloge alleen gebruiken tijdens het hardlopen of ook tijdens andere sporten? En gebruik je het sporthorloge puur om je sportieve prestaties te meten of wil je er ook trainingen op instellen of muziek op afspelen? De keuze is aan jou, want de technologische ontwikkelingen staan niet stil en (bijna) alles is mogelijk. We zetten de voordelen van een hardloophorloge voor je op een rij, zodat jij zelf kunt bepalen welke voor jou van belang zijn. Deze voordelen gelden natuurlijk ook als je het sporthorloge gebruikt tijdens andere sporten als fietsen, zwemmen of wandelen.

- Weergave tempo –> Op het scherm zie je precies hoe snel jij loopt. Na elke kilometer piept jouw horloge en zie je jouw kilometertijd.
- Weergave hartslag –> Een ingebouwde hartslagsensor meet jouw hartslag via de pols tijdens het hardlopen. Houd je hartslag onderweg in de gaten en check je gemiddelde hartslag aan het einde van je training.
- Weergave afstand –> Op het scherm zie je exact welke afstand jij tot dan gelopen hebt.
- Weergave route –> Een hardloophorloge geeft de door jouw gelopen route weer. Duurdere horloges voor hardlopen beschikken zelfs over een navigatiefunctie. Ideaal als jij snel de weg kwijt raakt.
- Meting cadans –> Een hardloophorloge meet het aantal keren dat jouw voeten de grond raken tijdens het hardlopen. Hoe hoger de cadans, hoe hoger jouw snelheid.
- Meting prestaties –> Een sporthorloge meet prestaties als VO2max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je elke minuut op kunt nemen) en laat zien in welke hartslagzones jij gelopen hebt.
- Afspelen muziek –> Bedien met je hardloophorloge eenvoudig de muziek op je smartphone. Uitgebreide sporthorloges zijn volledig zelfstandige muziekspelers. Zo luister jij muziek vanaf je horloge. Waarom hardlopen met muziek zo fijn is lees je in.
- Indeling training –> Je sporthorloge vertelt jou precies hoe hard en/of met welke hartslag je moet lopen doordat je vooraf zelf je training in hebt gesteld.
- Delen prestaties –> Via je sporthorloge deel je je prestaties op een sociaal sportersnetwerk als Strava. Dit werkt stimulerend, maar vergelijk je zelf nooit met anderen. Het gaat tenslotte om jouw prestatie en plezier in hardlopen.

Redenen genoeg om te kiezen voor een sporthorloge toch?

Wat is het beste sporthorloge voor hardlopen?

Je gaat op zoek naar een sporthorloge, maar welk horloge past nu bij jou? Dat hangt niet alleen af van jouw wensen, maar ook van hoe vaak jij actief bent. Sport jij echt fanatiek en train jij voor een speciale prestatie of wedstrijd? Dan is een sporthorloge met uitgebreide mogelijkheden zoals de Garmin Forerunner 945 de beste keuze voor jou. Dit horloge zorgt niet alleen voor de meest complete en optimale meting van jouw hardloopprestaties, maar ook van eventuele andere sporten. Verwen jezelf als fanatieke sporter met het neusje van de zalm op het gebied van sporthorloges.

Ben jij een enthousiaste hardloper die 2 à 3 keer per week de deur uit stapt voor een rondje rennen en bezig is met het opbouwen van je conditie? Dan wil je niet alleen weten hoe hard en hoe ver je gelopen hebt, maar ook met welke hartslag. En hoe fijn is het om dat rondje rennen aangenamer te maken door te luisteren naar je favoriete muziek? Kies voor een sporthorloge met zowel een ingebouwde gps-sensor, hartslagsensor en muziekfunctie, zoals de Garmin Forerunner 245 of de Kiprun 500.

Loop jij af en toe hard, maar train je niet met een speciaal doel? Dan is een sporthorloge met allerlei extra functies absoluut niet nodig. Natuurlijk vind je het wel leuk om te zien hoe hard en hoe ver je gelopen hebt. Een instapmodel van Garmin of ander merk als Nike, Huawei of Polar is ideaal voor jou. Zo verkrijg je eenvoudig inzicht in je prestaties zonder dat het een aanslag op je bankrekening is. Want hoe uitgebreider en completer het sporthorloge, hoe hoger de prijs.

Sporthorloges voor dames en heren

Natuurlijk draait het bij sporthorloges in de eerste plaats om de functies. Maar het sportieve oog wil ook wat. Toen de eerste sporthorloges jaren terug op de markt verschenen, waren het zwarte, grove en grote horloges. Gelukkig is het tij gekeerd! De meeste sporthorloges zijn unisex, maar er zijn uitgebreide keuzemogelijkheden voor zowel dames als heren. 

Dames hebben over het algemeen smallere polsen dan mannen. Kies voor het horloge dat past bij jouw polsomvang. Dat betekent dat sporthorloges voor vrouwen vaak lichter zijn en een minder brede horlogekast hebben. Sporthorloges voor mannen zijn grover en hebben een bredere horlogekast.

Qua uitstraling, kleur en materiaal is alles mogelijk in de wereld van sporthorloges. Veel sporters, zowel mannen als vrouwen, dragen het horloge niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens hun dagelijkse bezigheden. Een sporthorloge is dan naast gadget tijdens het hardlopen ook een modeaccessoire. Wat dacht je van een stoer horlogebandje van leer? Of word jij juist blij van een glanzend elegant horlogebandje in de kleur rosé goud? En ga jij voor een robuuste uitstraling of kies jij voor een verfijnd horloge? De keuze is aan jou!

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Welk garmin sporthorloge past bij jou?

Ga jij voor een Garmin sporthorloge? Dat is een goede keuze. Garmin is een topmerk en de horloges zijn niet voor niets enorm populair onder hardlopers. Garmin is opgericht in 1989 in Kansas door de heren Gary Burrel en Min Kao. Je snapt nu vast waar de naam Garmin vandaan komt! Alle horloges zijn voorzien van een ingebouwd gps-systeem en hartslagsensor en bieden jou oneindig veel mogelijkheden om jouw rondje rennen nog aangenamer te maken. De designers bij Garmin zitten niet stil en het aantal sporthorloges waar je uit kunt kiezen is enorm groot. We vertellen je graag meer over de verschillende modellen zodat jij zelf kunt kiezen welk Garmin sporthorloge bij jou past.

Vivo Active – Garmin Vivo Active is een sporthorloge voor de hardloper die geniet van een actieve levensstijl. Horloges hebben een touchscreen en een verwisselbare horlogeband. Het horloge is verkrijgbaar in verschillende formaten en met ingebouwde muziekfunctie.
Venu – Garmin Venu is een stijlvol sporthorloge waar je ook gebruik van maakt om je gezondheid te meten en bijvoorbeeld telefoongesprekken te voeren. Het is een luxe variant van de Vivo Active.
Forerunner – De Forerunner is hét hardloophorloge van Garmin. Van het instapmodel de Garmin Forerunner 45 met alle basisfuncties tot het meest complete model de Garmin Forerunner 945.
Instinct – Een robuust sporthorloge met verschillende outdoorprofielen als trailrunnen, hiken en klimmen.
Fenix – Ideaal sporthorloge in het hogere segment wanneer jij naast je hardloopprestaties ook andere sportprestaties wilt meten.

Verschillende merken sporthorloges

Garmin is een van de meest bekende merken op het gebied van sporthorloges. Dat wil niet zeggen dat Garmin altijd de juiste keuze is. Naast Garmin zijn er nog veel andere merken sporthorloges die jouw hardloopleven een stuk mooier maken.

Een van die merken is Polar, het eerste bedrijf dat een draadloze hartmonitor ontwikkelde om hartslag tijdens een training te meten. Polar is Fins en heeft net als Garmin horloges voor zowel de recreatieve sporter als de topsporter. Suunto is een ander Fins bedrijf met sporthorloges dat ook gespecialiseerd is in duiksport en outdoor. Een ideaal merk voor de trailrunners onder ons. En natuurlijk vergeten we Apple niet. Het Apple sporthorloge is een verlengstuk van je iPhone, een compleet hardloophorloge dat eruitziet als een normaal horloge. Daarnaast heeft het eigen merk van Decathlon, Kiprun, ook een zeer compleet sporthorloge met veel verschillende functies.

Kijk niet alleen naar een merk, maar vooral naar de functies en voordelen van een sporthorloge. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan

Hoe kies je het juiste sporthorloge

Conclusie

Een hardloophorloge helpt jou je sportieve prestaties te meten én extra te genieten van je favoriete sport. Je bent nu op de hoogte van alle voordelen van een sporthorloge en bepaalt zelf welke voor jou belangrijk zijn. Welk sporthorloge bij jou past, hangt af van jouw wensen en hoe fanatiek je bent. En of je nu kiest voor een hardloophorloge van Garmin of een ander bekend merk maakt niet uit. Als het horloge jou maar aan jouw verwachtingen voldoet. Succes met jouw zoektocht naar het juiste hardloophorloge.