Unselected
10 tips voor hardlopen na je bevalling

10 Tips voor hardlopen na je bevalling

Voel jij je ook de gelukkigste vrouw op aarde nu je mama bent? Je zou bijna vergeten dat er nog iets anders was dat jou heel gelukkig maakte voordat je zwanger werd, namelijk hardlopen. We geven je 10 handige tips om het hardlopen na je bevalling weer op te pakken als je er klaar voor bent.

Unselected

1. Begin met wandelen na de bevalling

Net na de bevalling heb je wel wat anders om je mee bezig te houden dan hardlopen. Maar na een aantal weken kan het zomaar weer beginnen te kriebelen: je wilt rennen. Dat is echter nog niet het juiste moment om je hardloopschoenen aan te trekken en een rondje te gaan rennen. Waarom niet? Omdat jij en je lichaam flink wat doorgemaakt hebben. Het duurt echt nog even voordat je weer een 5 kilometer kunt rennen. De eerste 12 weken is wandelen een prima activiteit om je lijf in beweging te houden. Probeer zodra je je lichamelijk weer wat sterker voelt, te beginnen met kleine stukjes rustig wandelen. Lekker achter de kinderwagen met je kleintje of gewoon even alleen. Gaat dit goed en voel je geen pijn of ongemak? Loop dan steeds een stukje verder en verhoog het wandeltempo. 

Unselected

2. Hardlopen vanaf 12 weken na de bevalling

De eerste 6 weken na de bevalling heeft je lichaam rust nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Je kunt het zien als het herstel dat je nodig hebt na een vervelende hardloopblessure. De tweede 6 weken kun je in overleg met je verloskundige of bekkenbodemfysiotherapeut beginnen met oefeningen om bekkenbodemspieren weer sterk te maken. Dit is heel belangrijk, omdat de klappen die jouw lichaam opvangt tijdens het hardlopen flink zijn. Rennen met bekkenbodemspieren die die nog niet sterk genoeg zijn, kan leiden tot vervelende kwaaltjes zoals incontinentieproblemen. En aan de luiers voor de kleine heb je vast al genoeg.

Ongeveer 12 weken na de bevalling krijg je als je postnatale controle bij de verloskundige goed is, weer groen licht om te gaan hardlopen. Of je nu gaat hardlopen na een vaginale bevalling of gaat hardlopen na een keizersnee, maakt daarbij niet uit. 12 weken lijkt een eeuwigheid, maar als je druk bent met je baby vliegt de tijd. En plak je er liever nog wat weekjes hardlooprust aan vast, omdat je er nog niet aan toe bent om hard te lopen? Helemaal goed, mama is de baas!

Oefening bekkenbodemspieren – Span liggend in bed 3 keer per dag 6 seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan. Doe net alsof je een windje of je plas ophoudt. Houd je bil- en beenspieren daarbij ontspannen.

Unselected

3. Hardlopen na de bevalling rustig opbouwen

Dat je weer mag hardlopen, betekent niet dat je verder gaat op het punt waar je voor de zwangerschap en de bevalling gebleven eindigde. Ook als je een ervaren loper bent, begin je na de bevalling gewoon weer bij 0. En dat betekent rustig je conditie opbouwen met hardlopen. Natuurlijk scheelt het als je een goede basisconditie hebt, maar loop niet te hard van stapel. Hoe pak je dat aan? Door gebruik te maken van een hardloopschema. Pak een beginnersschema voor 5 kilometer, trek je hardloopschoenen aan en kijk hoe het uitpakt. Loop zo rustig mogelijk. 
Juist hardlopen op laag tempo of joggen is heel goed om je conditie weer op te bouwen. Gebruik het schema als een leidraad, je hoeft echt niet per se 3 keer in de week te trainen. Luister altijd naar je lichaam. Voel je pijn tijdens het lopen? Stop dan met lopen en raadpleeg een arts. Ook kleine pijntjes en klachten zijn een teken dat je even pas op de plaats moet maken. Geduld is een schone zaak, die topconditie komt echt wel weer.

Unselected
10 tips voor hardlopen na je bevalling

4. Houd rekening met je mentale kant

Luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, is altijd goed. Maar vergeet ook je mentale kant niet. Na de bevalling begint je lijf met ontzwangeren om langzaam weer de oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Alle hormonen die daarbij door jouw moederlijf gieren, maken het jou emotioneel niet altijd makkelijk. Ben je ondanks de blijdschap over het moederschap moe, prikkelbaar, somber en voel je je niet fit? Dat komt echt door die vervelende hormonen. Luister ook naar die mentale klachten. Voelt het niet goed om te rennen? Blijf dan lekker thuis bij de kleine of ga wat anders doen om je zinnen te verzetten. De stelregel is: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Het kan dus even duren voordat je weer helemaal jezelf bent. Houden de mentale klachten langer aan dan die 9 maanden? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts. 

Unselected

5. Ademhalingsoefening na de bevalling

Na de zwangerschap en de bevalling is het tijd om je lichaam weer sterk te maken. Door krachtoefeningen te doen voor hardlopers, zorg je dat je lijf beter bestand is tegen de zware belasting voor hardlopen. Ook deze krachtoefeningen kun je niet oppakken met de gewichten en het aantal herhalingen dat je gewend was voor de zwangerschap. Net als met hardlopen, begin je ook met krachtoefeningen bij 0. Wist je dat ademhalingsoefeningen goede krachtoefeningen zijn voor je core (rug, buik, bil, heupen) en je herstel bevorderen? Het mooie is dat je die oefeningen al kent. Je deed ze namelijk al tijdens je zwangerschap om je voor te bereiden op de bevalling.

Ademhalingsoefening – Ga liggen, met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Plaats je handen tegen de zijkant van je ribbenkast. Adem in door je neus en probeer je bekkenbodemspier te ontspannen. Adem uit via je mond en span je bekkenbodemspier aan.

Unselected
10 tips voor hardlopen na je bevalling

6. Plan je loopje in

Heb jij het gevoel dat je gewoon geen tijd meer hebt om iets voor je zelf te doen? Heel herkenbaar, want er komt heel wat op je af nu je een kersverse mama bent. Vergeet niet dat het heel belangrijk is om tussen de luiers en de voedingen door ook wat voor jezelf te doen. Je bent tenslotte niet alleen mama, maar ook een vrouw die ervan geniet om buitenshuis actief te zijn. En als je terugkomt van een rondje wandelen of rennen, bruis je van de energie en kun je er weer 100% tegenaan. Wil je weer beginnen met hardlopen na je bevalling? Plan dan een moment in je agenda wanneer je partner thuis is of wanneer de buurvrouw of de trotse opa en oma even willen oppassen. Zij vinden het heerlijk om even alleen te zijn met de baby en jij hebt de tijd om je favoriete sport uit te oefenen. 2 vliegen in 1 klap!

Unselected

7. Een goede sport-bh is onmisbaar

Als hardloper weet je hoe fijn het is om een goede sportbh te dragen. Een sportbh absorbeert veel meer schokken dan een normale bh. Geef je borstvoeding? Dan heb je waarschijnlijk een andere cupmaat dan voor de bevalling. Maar ook als je geen borstvoeding geeft of hebt gegeven, zijn je borsten anders dan voorheen. Zorg voor een sportbh die past om vervelende klachten als pijnlijke borsten, schuurplekjes of snijdende bandjes te voorkomen. En nog een tip voor de mama’s die borstvoeding geven. Ga eerst voeden of kolven voordat je gaat rennen, trainen met volle borsten is niet fijn!

Unselected

8. Combineer hardlopen

Kun jij je kleintje echt niet missen of is er niemand die even op kan passen? Ga dan hardlopen met een speciale hardloopkinderwagen. Zo combineer je je favoriete sport met je favoriete wereldburger. En reken maar jullie allebei genieten. Ook als je een baby hebt die veel huilt, kan dit een ideale oplossing zijn. Terwijl jij rent, valt je kleintje snel in slaap luisterend naar het ritme van jouw voetstappen. Hardlopen met de kinderwagen is extra zwaar omdat je ook de wagen duwt. Loop daarom niet te lang (niet langer dan een uur) en pas je tempo aan om ongelukken te voorkomen.

Unselected
10 tips voor hardlopen na je bevalling

9. Hardlopen maakt jou een blije mama

Vanaf het moment dat je je baby in je armen krijgt, voel je een diepe onvoorwaardelijke liefde. Bij alles wat je vanaf nu doet, staat het kleintje op nummer 1. Dat is heel natuurlijk en hebben (bijna) alle mama’s. Maar vergeet jezelf niet! Hardlopen maakt je gelukkig. En gelukkige mama’s zijn de beste mama’s. Trek je hardloopschoenen aan, ga naar buiten en geniet van het hardlopen!

Unselected

10. Samen hardlopen is leuker

Nu de bevalling achter de rug is, is er ook weer tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen. Hardlopen bijvoorbeeld! Vraag een vriendin of ze mee gaat rennen. Tijdens het lopen, hebben jullie alle tijd om lekker bij te kletsen. Samen lopen is ook ideaal als je moeite hebt om jezelf te motiveren om de deur uit te gaan. En heb je geen sportieve vriendinnen? Sluit je dan aan bij een hardloopgroepje in je woonplaats. Zeker weten dat je daar gelijkgestemden ontmoet. Samen hardlopen is echt leuker.

Unselected

Nu je mama bent, is je leven compleet veranderd. Al je tijd en aandacht gaan naar dat kleine moppie wat je 9 maanden in je buik hebt gedragen. Maar langzaam maar zeker begint het weer te kriebelen en wil je weer rennen. Hardlopen na de bevalling gaat niet vanzelf. Je begint weer bij 0 en moet je conditie rustig opbouwen. Onze 10 tips om weer te hardlopen geven je handvatten om je weer op te pakken. Begin wanneer jij er klaar voor bent en luister naar je lichaam. Heel veel succes en blijf ook als mama 100% genieten van jouw favoriete sport.

Unselected

Meer hardloopadviezen

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Hardlopen tijdens de zwangerschap

Ben jij zwanger en dol op hardlopen? Maar wat betekent de zwangerschap nu voor jouw sportieve leven? Waar moet je rekening mee houden als je gaat hardlopen met een dikke buik? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over hardlopen tijdens de verschillende trimesters van je zwangerschap.

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers?

Hoe zorg je er voor dat je hardlopen beter aan kan, zodat jij beter presteert en minder kans hebt op blessures, combineer het met krachttraining. Wij vertellen je waarom krachttraining zo belangrijk is, hoe je het combineert met hardlopen en natuurlijk geven we je een aantal krachtige oefeningen.

Hardloopschema 5 km

Hardloopschema 5 km

Met het hardloopschema 5 km sta jij goed voorbereid aan de start van de 5km. Wij helpen je zonder blessures toe te werken naar je hardloopdoelen. Met ons hardloopschema 5 km werk je in 12 weken toe naar het succesvol lopen van een 5 kilometer.

De complete gids voor 5 km hardlopen

De complete gids voor 5 km hardlopen

Wil jij een toegankelijke afstand hardlopen? 5 km hardlopen is een mooi doel om naartoe te werken. Als beginner is het een ideale afstand om binnen een aantal weken trainen resultaat van te zien. In dit sportadvies kom je alles te weten over het hardlopen van 5 km. Hoe je jouw eerste hardloopstappen zet, tot hoe lang je loopt over 5 km en welke wedstrijden je kunt meedoen.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Alles wat je wilt weten over joggen

Alles wat je wilt weten over joggen

Wil jij graag je conditie verbeteren, maar is hardlopen voor jou net een stapje te ver? Heb je weleens aan joggen gedacht? Wij leggen het je uit!

HARDLOPEN

Tips voor beginnende hardlopers

Ben jij van plan om te gaan hardlopen maar weet je nog niet precies waar je op moet letten... Wij adviseren je graag, zodat jij precies weet wat je wel en niet moet doen als je gaat beginnen met hardlopen.