Pull up

Hoe leer ik een pull up?

Sterke schouder- en rugspieren hebben is bij veel sporten de basis voor een goed getraind lichaam

Of je nu aan fitness, zwemmen, atletiek of turnen doet, je kunt je rugspieren trainen met pull-ups. Hoe leer je deze oefening en hoe voer je hem goed uit? Je leest het hier.

Pull up

Wat is een pull up?

Als je een pull up uitvoert, trek je je aan een stang of aan ringen op. Dit doe je puur op de spierkracht van je armen en je schouders. Het klinkt eenvoudig, maar er komt toch wel wat techniek bij kijken om deze oefening correct uit te voeren. Omdat je je eigen lichaamsgewicht aan je armen optrekt, moet je ook over aardig wat kracht beschikken. Zeker als je de oefening een aantal keren herhaalt. Daarnaast is het hebben van een goede grip ook heel belangrijk. Voer de oefening dus zorgvuldig en geconcentreerd uit voor het beste resultaat. Ben je nog niet zo ervaren in de oefening? Volg dan onderstaande stappen, zodat je zeker weet dat je de juiste grepen gebruikt en een goede houding hebt. 

Hoe oefen je een pull up?

De optrekoefening voer je over het algemeen in een sportschool of in een sporthal uit. Je hebt dan stabiel materiaal tot je beschikking, zoals een robuuste optrekstang of ringen. Doe je deze oefening in een andere omgeving, zoals thuis of aan het klimrek van een speeltuin? Controleer dan of de stang stevig bevestigd is en je gewicht zeker kan dragen. De stang moet zo hoog hangen dat je in ieder geval ruimte hebt om er aan te hangen. Tijdens het hangen kun je je benen eventueel iets buigen als dat nodig is. Let er ook op dat de stang niet te glad is, waardoor je handen geen grip hebben. Gebruik desnoods wat magnesium voor wat meer stroefheid tussen je handen en de stang.

1. Ga aan de stang hangen
Om te beginnen, pak je met beide handen de optrekstang vast. De palmen van je handen zijn van je afgekeerd. Daarbij plaats je je handen niet direct naast je hoofd. Zoek naar een houding die comfortabel aanvoelt. Dat is dus ook niet al te ver van je hoofd, maar eerder op schouderbreedte. Gebruik vervolgens je armkracht en ga aan de stang hangen. Je voeten raken de grond niet meer. Als de stang niet hoog genoeg hangt, kun je je knieën iets buigen.

2. Trek je lichaam op
Door de kracht van je armen te gebruiken, trek je je lichaam omhoog. Je gebruikt hierbij niet alleen je armspieren, maar spant ook je rug- en schouderspieren aan. Let erop dat je met beide armen evenveel kracht zet. Het is gebruikelijk dat je een dominante arm hebt die sterker is dan je andere arm. Voor de juiste balans moet je echter de spieren in beide armen gebruiken. Een ander punt van aandacht is dat je niet vanuit je nekspieren je lichaam optrekt. Om dit te voorkomen, beweeg je je schouderbladen naar elkaar toe, zodat je je nek ontlast.

Heb je deze oefening nog niet vaak gedaan, geef je lichaam dan de tijd om aan het gewicht te wennen. In het begin ervaar je waarschijnlijk spierpijn omdat je spieren aanspreekt die je niet altijd gebruikt.

3. Hang stil na het optrekken
Op het moment dat je schouders de hoogte van de stang bereiken, heb je het deel van de oefening voor wat betreft het optrekken voltooid. Behalve dat je schouders op de hoogte van de stang zitten, komt ook je kin boven de stang uit. Deze houding houd je even vast.

4. Rond de oefening af
Nadat je de opgetrokken houding hebt vastgehouden, laat je je langzaam weer aan je armen zakken. Dit doe je rustig totdat je armen helemaal gestrekt zijn. Pas dan zet je je voeten op de grond en is de oefening afgerond.

Heb je nog niet veel ervaring en moeten je spieren nog wennen aan de oefening? Dan houd je de opgetrokken positie van je lichaam kort vast. Naarmate je meer ervaring hebt en ook meer spierkracht opbouwt, kun je deze positie steeds langer volhouden. Het begint waarschijnlijk met enkele seconden. Uiteindelijk is een halve minuut optrekken het doel waar je naartoe werkt.

Pull ups met elastiek

Is het optrekken van je eigen lichaamsgewicht in het begin zwaar, maar wil je toch de techniek onder de knie krijgen? Om je armen wat te ontlasten kun je gebruikmaken van een weerstandsband voor de pull up. Deze band is gemaakt van dik elastiek en is rekbaar, maar wel stug. Hij geeft dus voldoende weerstand, maar ondersteunt je tegelijk tijdens het uitvoeren van de oefening.

Hoe gebruik je deze weerstandsband? Je maakt het elastiek zo aan de stang vast dat aan de onderkant een grote lus hangt. Hier ga je met je voet in staan. De oefening voer je vervolgens uit op de manier zoals je gewend bent. Het verschil met de standaardoefening is dat je profiteert van de rekbaarheid van het elastiek, waardoor je lichaam, en dus ook je gewicht, gemakkelijker omhoog komt. 

Pull up

Negative pull ups

Waar de pull-ups met elastiek geschikt zijn voor beginnende sporters om te oefenen, zijn negatieve pull-ups voor de meer ervaren sporters. Een ander woord voor de negative pull-ups is de reverse pull-ups. Bij deze variant pak je de stang niet rustig vast, maar spring je naar de stang. Terwijl je springt, grijp je de stang direct op hoogte vast. Je kin komt boven de stang uit en je schouders zijn daarbij ook op de hoogte van de stang. Het begin van de oefening is dus vrij explosief. Op het moment dat je hoog hangt en een goede grip hebt, laat je je lichaam heel langzaam zakken. Wanneer je armen gestrekt zijn, is de oefening klaar. 

Wat is het voordeel van optrekken tijdens je training?

Met optrekken aan een stang train je alle spieren van je bovenlichaam. Je maakt je spieren sterker en je werkt aan de conditie van je lichaam. Door deze oefening krijg je niet alleen sterkere spieren, je vermindert tijdens het trainen ook het vetpercentage. Doordat de spieren gevormd worden, ziet je lichaam er bovendien getraind uit. Het voordeel van optrekken is dat je het op ieder moment van de dag kunt doen en ook op veel verschillende locaties. Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, kan je de pull-ups ook thuis doen. Of misschien kom je onderweg een speeltuin of openbaar fitnessparcours tegen.

Omdat het optrekken, inclusief de herhalingen, in principe niet veel tijd inneemt, kun je dit ook tussen de bedrijven door doen. Zo heb je toch een korte training gedaan, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het heen-en-weer reizen naar de sportschool.

Welke spieren gebruik je bij het optrekken?

Bij het optrekken is je hele lichaam betrokken, maar je gebruikt eigenlijk alleen de spieren van je bovenlichaam. Je brede rugspieren zorgen ervoor dat je bovenarmen naar je romp getrokken worden. Deze spieren zorgen er uiteindelijk ook voor dat de afgetrainde V-vorm bij je rug zichtbaar wordt. De monnikskapspier is verantwoordelijk voor het functioneren van je schouderbladen. Hiermee trek je ze omlaag en naar achteren. In je schouders zitten ook spieren die verbonden zijn aan je bovenarmen. Zo kun je je bovenarmen en je schouders samen naar achter trekken. Je armspieren, zowel de biceps als de triceps, werken ook hard tijdens het optrekken. Datzelfde geldt voor de spieren van je elleboog en je onderarmen. De spieren in je onderarmen zijn ook belangrijk om een goede grip met je handen te hebben.

Naast deze spieren hebben de buikspieren ook een belangrijke rol. Door deze aan te spannen, blijft je rug recht en daarmee voorkom je blessures. Datzelfde geldt voor je bilspieren. Zorg dat je deze aanspant, ter ondersteuning van je buikspieren. Zo houd je je bovenlichaam zo recht mogelijk en trekt je onderrug niet hol. 

Pull up

Zo voorkom je blessures

Hoewel het een voordeel is dat je niet gebonden bent aan een locatie voor het optrekken, blijft het wel belangrijk dat je de oefeningen zorgvuldig en veilig uit kunt voeren. Een instabiele stang, een overhaaste uitvoering of een te zware belasting van je lichaam leidt tot blessures. En dat moet je natuurlijk altijd voorkomen.

Ook als je zelf niet in de gaten hebt dat de oefening te zwaar voor je is, kun je dat wel merken aan de manier waarop je lichaam reageert. Je gaat dan onbedoeld met je benen zwaaien of je probeert je niet meer rustig op te trekken, maar je gooit je lichaam omhoog om toch op de hoogte van de stang te komen. Hiermee loop je het risico dat je je schouders blesseert. Daarnaast gaat het effect dat je wilt bereiken op deze manier verloren. Al deze aanwijzingen duiden erop dat je een stapje terug moet doen. Dit kan je doen door even pauze te nemen of gebruik te maken van de weerstandsband om de oefening te verlichten. 

Voor het trainen van je bovenlichaam zijn pull-ups een hele geschikte oefening. Zolang je de oefening goed opbouwt en zorgvuldig uitvoert, kunnen zowel beginnende sporters als ervaren atleten hun spieren goed sterk maken. Heb je in eerste instantie moeite met het optrekken? Bouw het aantal seconden dat je blijft hangen rustig op en maak eventueel gebruik van hulpmiddelen als een weerstandsband voor pull ups. Na verloop van tijd merk je niet alleen dat je spieren sterker worden, maar ook dat je lichaam goed in vorm komt. Mooi meegenomen!

Interessant voor jou

Benchpress

Wat is een benchpress en hoe voer ik het uit?

Klaar om jouw kracht te testen en je bovenlichaam te laten groeien? Maak kennis met de benchpress!

Deadlift

Wat is een deadlift en hoe voer ik het uit?

Met een deadlift train je met een gewicht, en dus ook met kracht, de spieren van zowel je boven- als onderlichaam.

Biceps oefeningen

9 oefeningen om jouw biceps te trainen

Droom jij van grote spierballen zoals voormalig bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger? Welk doel je ook voor ogen hebt met je armen, dé manier om deze dromen waar te maken, is je biceps trainen.

12 weerstandsband oefeningen

12 weerstandsband oefeningen

Op zoek naar een workout die je altijd en overal kan doen? Dan is trainen met fitness elastieken perfect voor jou! Veelzijdig, goedkoop én praktisch.

Fitnessoefeningen

Fitnessoefeningen voor thuis

Ben je van plan om thuis te gaan fitnessen maar weet je niet zo goed welke oefeningen je het beste kunt doen? Lees dan dit sportadvies. Lees je in, pak je fitnessmat erbij en ga ervoor!