Deadlift

Wat is een deadlift en hoe voer ik het uit?

Met een deadlift train je met een gewicht, en dus ook met kracht, de spieren van zowel je boven- als onderlichaam.

Door deze oefening in je krachttrainingen op te nemen, daag je als krachtsporter jezelf op sportief gebied uit. Maar het is wel belangrijk dat je deze oefeningen zorgvuldig uitvoert. Lees hier hoe je dat doet, waar je op moet letten en hoe je variatie in je trainingen aanbrengt tijdens deze ultieme compoundoefening.

Wat is een deadlift?

Deadliften staat voor de krachtoefening waarbij je een stang met gewichten vanaf de grond optilt. De zwaarte van de oefening hangt af van het gewicht dat je aan de stang hangt. Het is zeer belangrijk hierbij dat je de juiste lichaamshouding hebt. Tijdens het uitvoeren train je de spieren van de onderrug en de spieren van je bovenbenen. Maar tijdens het liften worden ook andere spiergroepen ter ondersteuning aangesproken, zoals je armspieren, kuiten, en buikspieren. Deze oefening is een vast onderdeel van de training voor verschillende sporten. Denk aan bodybuilden, fitness en CrossFit.

Voor het uitvoeren van deze oefening kun je zowel een kettlebell als een gewichtsstang gebruiken. Deze laatste is gebruikelijk omdat je hiermee eenvoudiger het gewicht kunt opbouwen. Dit doe je door gewichtschijven aan de stang toe te voegen. Uiteindelijk kun je ook een groter totaalgewicht aan de stang hangen. Met een kettlebell bereik je het maximum gewicht eerder.

Deadlift

Hoe voer je een deadlift uit?

Voordat je aan de oefening begint, is het belangrijk om te bepalen wat het gewicht is dat je gaat liften. Afhankelijk van de trainingsfase waarin je je bevindt, pas je het gewicht aan je kracht aan. Beginners die al over wat spierkracht beschikken, beginnen bijvoorbeeld met 80 kilogram. Heb je al veel ervaring en kun je het gewicht makkelijk dragen, dan kun je zelfs tot 300 kilogram tillen.

Wat het gewicht ook is, zonder een goede uitvoering is het ook voor ervaren sporters niet verantwoord om deze vorm van powerliften uit te voeren. Houd daarom altijd deze stappen aan bij het trainen.

- Leg de stang op de grond voor je neer, ga in het midden staan en zet je voeten wijd
genoeg zodat je op schouderbreedte staat.
- Zak door je knieën totdat ze in een rechte hoek staan en pak de stang op. Zorg dat je
armen gestrekt zijn, zonder ze te overstrekken.
- Plaats je armen net iets meer uit elkaar dan de wijdte van je benen. Dit helpt je om
je rug recht te houden.
- Til de stang op en span daarbij je buikspieren en bilspieren aan ter ondersteuning.
- Hef de stang hoger door vanuit de zitpositie te gaan staan. De stang komt niet hoger
dan je knieën. Houd daarbij nog steeds je armen gestrekt. Je rug trek je tijdens het optrekken van de stang enigszins
hol, in een natuurlijke houding.
- Op het moment dat je de stang ter hoogte van je knieën hebt, ga je recht staan. Dit is
een explosieve beweging waarbij je je rug en bovenlichaam dus strekt. Ook je benen
strek je nu volledig. Dit alles doe je met kracht, zonder te overstrekken of je
knieën op slot te zetten. Je hebt nog altijd het gewicht in je handen en je armen
zijn nog altijd gestrekt.
- Wanneer je helemaal recht staat, houd je deze positie een paar seconden vast.
- Laat de stang met gewichten daarna rustig op de grond zakken. Let ook hierbij op dat
je een gecontroleerde lichaamshouding aanhoudt.

Hoe voorkom je blessures bij deadliften?

Een goede uitvoering en de juiste lichaamshouding is zoals gezegd heel belangrijk bij deze manier van powerliften. Omdat je met veel gewicht werkt, is de kans dat je een blessure oploopt relatief groot. Houd daarom altijd je aandacht erbij als je aan het liften bent. Voer de oefening ook in de juiste volgorde uit, dus van beneden naar boven en niet andersom.

Maak gebruik van de vloer en laat het gewicht daar ook altijd mee in aanraking komen. Dat geldt ook als je de oefeningen in een serie uitvoert. Breng je het gewicht niet terug naar de grond en is er geen sprake van aanraking, dan levert dat je geen extra spierspanning op. Het enige wat je bereikt is dat je je (onder)rug overbelast. De enige manier om de spierspanning op te voeren is extra gewicht toevoegen als je dat ook werkelijk kunt tillen.

Verwar powerliften niet met squatten en houd je heupen dus niet te laag, maar pas je houding tijdens het uitvoeren van de oefening op de juiste manier aan. Zorg altijd voor een rechte rug en leun niet te veel achterover. Het is niet altijd te voorkomen dat de gewichtsstang je schenen aanraakt. Maar dat moet geen gewoonte zijn en het mag ook niet zo zijn dat de stang je scheenbeen verwondt. Is dat wel het geval, dan moet je misschien minder gewicht kiezen, maar in ieder geval proberen iets meer afstand te houden.

Romanian deadlift

Voor de afwisseling, of om andere spiergroepen intensiever te trainen, zijn er variaties op het powerliften. De Romanian deadlift is er daar één van. Deze oefening concentreert zich voornamelijk op de training van de bilspieren. Daarbij worden alle bilspieren aangepakt, maar met name gaat het om de grote bilspier.

De uitvoering van de Romanian deadlift wijkt iets af van de traditionele uitvoering. Het blijft ook hier natuurlijk belangrijk dat je een goede houding hebt en houdt tijdens het liften. Ook kies je het gewicht dat aansluit bij je trainingsschema. Bij de Romanian deadlift til je de gewichtsstang niet van de grond, maar houd je het gewicht vanaf het begin met je handen vast.

- Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar en pak de stang zo vast dat je handen
verder uit elkaar staan dan de breedte van je schouders. De armen zijn gestrekt.
- Houd je benen tijdens de oefening iets gebogen om je gluten en bilspieren te
trainen. Wil je de hamstrings trainen met de Romanian deadlift, dan strek je je benen
meer.
- Duw je bekken iets naar achter, zodat je billen ook naar achter gaan. Zorg er wel
voor dat je rug en je hoofd een rechte lijn vormen.
- Zak vervolgens door je knieën en kijk daarbij naar de grond, maar houd je rug iets
gebogen. De rug is alsnog eerder recht dan krom.
- Als je billen niet verder naar achteren kunnen en de stang dus waarschijnlijk op de
hoogte van de knieën is, kom je weer langzaam omhoog.
- Bij het omhoogkomen houd je wat spanning op je rug door deze niet helemaal te
strekken. Dit doe je door iets naar voren te buigen.
- Na enkele seconden breng je het gewicht weer rustig naar beneden.
- De gewichten raken bij de Romanian deadlift tijdens de herhalingen nooit de grond.

Deadlift

Sumo deadlift

De Sumo deadlift is een goede oefening voor beginnende krachtsporters. Door de specifieke houding, die van een sumoworstelaar, ontlast je de onderrug. Zo kun je je spierkracht op een verantwoorde manier ontwikkelen. Ook als je last hebt gehad van een rugblessure en je wilt het liften weer oppakken, dan is de Sumo deadlift een goed beginpunt.

Bij de Sumo deadlift ligt de nadruk op een flexibele heup. Hoewel het een goede oefening is voor beginners, moet de techniek die ook bij deze vorm van liften komt kijken, niet onderschat worden. Door de technische aspecten is het net zo goed nog steeds een populaire oefening onder getrainde powerlifters. Met de Sumo deadlift kan het gewicht opgevoerd worden om daarmee aan spiermassa voor de rug te werken. Ook train je hiermee voor een groter bewegingsbereik en meer kracht.

Er zijn een aantal overeenkomsten en een aantal verschillen in de houding vergeleken met de Romanian deadlift en de traditionele oefening. Voor de Sumo deadlift volg je deze stappen:

- Leg de stang met gewichten voor je op de grond.
- Zet je voeten wijder dan de schouders, houd hierbij aan dat de afstand 30
centimeter wijder moet zijn.
- Plaats je handen in het midden van de stang. Je handen hebben dus een positie binnen
de schouderbreedte en niet erbuiten.
- Strek je benen, zorg dat je rug en borst recht blijven en til de stang op.
- Houd de stang zo dicht mogelijk bij de heupen zonder deze te raken.
- Vervolgens houd je ook hier de stang een paar seconden op hoogte en daarna laat je
hem rustig op de grond zakken.

Tips voor veilig powerliften

Voor een goed resultaat is het verstandig om een realistisch trainingsschema op te stellen, waarbij je het gewicht waarmee je gaat powerliften goed opbouwt. Neem tussen de series bovendien voldoende rust. Zorg ervoor dat je met goed materiaal werkt en dat je voldoende ruimte hebt om de oefening uit te voeren. Kwalitatief materiaal geldt niet alleen voor de stangen en gewichten, maar ook voor je eigen uitrusting. Draag bijvoorbeeld een riem ter ondersteuning van je rug.

Ben je onervaren of ga je heel zwaar liften? Vraag dan aan een trainingspartner om je houding te monitoren. Dit is om eenmalige blessures te voorkomen. Het kan ook zijn dat je een repeterende fout maakt in je houding die je zelf niet ziet. Een buitenstaander kijkt van een afstand en kan dit wel ontdekken. Dit kan er ook aan bijdragen dat je door de verbeterde houding in staat bent meer gewicht te tillen en dus te groeien in je training.

Powerliften is een allround krachtoefening voor bodybuilders, crossfitters en iedereen die voor een krachtsport goed ontwikkelde spieren nodig heeft. Met liften train je veel spiergroepen, zoals de rugspieren en kuitspieren. Door variatie in de oefeningen aan te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van de Romanian deadlift of de Sumo deadlift, leg je de nadruk op training van bilspieren of creëer je spiermassa in de onderrug. Deze liftoefeningen mogen dan ook niet ontbreken in je trainingsschema. Voer ze zorgvuldig en geconcentreerd uit en vind je eigen balans met deze explosieve oefening.

Interessant voor jou

Biceps oefeningen

9 oefeningen om jouw biceps te trainen

Droom jij van grote spierballen zoals voormalig bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger? Welk doel je ook voor ogen hebt met je armen, dé manier om deze dromen waar te maken, is je biceps trainen.

12 weerstandsband oefeningen

12 weerstandsband oefeningen

Op zoek naar een workout die je altijd en overal kan doen? Dan is trainen met fitness elastieken perfect voor jou! Veelzijdig, goedkoop én praktisch.

Fitnessoefeningen

Fitnessoefeningen voor thuis

Ben je van plan om thuis te gaan fitnessen maar weet je niet zo goed welke oefeningen je het beste kunt doen? Lees dan dit sportadvies. Lees je in, pak je fitnessmat erbij en ga ervoor!