Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Welke hardloopschoenen heb je nodig? Er zijn veel merken op de hardloopmarkt en elk merk biedt zo tientallen hardloopschoenen aan. Waar moet je op letten als je een nieuw paar gaat kopen? Wat zijn de beste hardloopschoenen voor jouw loopstijl? Ontdek het in dit sportadvies.

Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Soorten hardloopschoenen

Bij het kiezen van het beste paar hardloopschoenen moet je aan verschillende dingen denken. Denk hierbij aan de drop van de schoen (het hoogteverschil van de voorvoet en de hak), afwikkeling van je voet en of je dit wilt je corrigeren met je hardloopschoen. Daarbij moet je ook rekening houden waarvoor je de hardloopschoenen gaat gebruiken, hoe vaak je traint, hoe snel je loopt en hoe lang je loopt. Je kan dus ook niet zeggen dat één schoen de beste hardloopschoen is. Dit is afhankelijk van de hardloper zelf.
Bij het kiezen van het juiste paar hardloopschoenen moet je dus weten welke soorten hardloopschoenen er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Allereerst kies je de hardloopschoen die past bij de ondergrond waar je op loopt. Ga je de bossen in dan kies je een trailschoen, loop je op de verharde weg dan is een normale hardloopschoen geschikt en loop je op de baan dan kan je kiezen voor atletiekschoenen. Als we uitgaan van dat je op zoekt bent naar hardloopschoenen voor op de verharde weg dan zijn er alsnog verschillende opties.
Zo heb je hardloopschoenen om ver mee te lopen, deze hebben meer demping en meer comfort. Hierbij wordt deze hardloper gekenmerkt doordat deze steeds verder en langer wil hardlopen. Dit type hardloper is gebaat bij een schoen die comfortabel zit en genoeg demping heeft om langdurig alle klappen op te vangen. Daarbij is deze loper op zoek naar een schoen dat licht is, om zo nog langer te kunnen lopen.
Naast de lange duurloper hebben we de hardloper die sneller wil. Deze hardloopschoenen zijn lichter en responsiever, waarbij je dus inlevert op comfort. Deze hardloper kenmerkt zich doordat hij van snelheid houdt en graag het gevoel krijgt alsof hij vliegt. Dit type hardloper is op zoek naar een hardloopschoen die responsief en stijf is. In deze hardloopschoenen vind je vaak een plaat die van voor naar achteren loopt. Dit verhoogt het responsieve karakter van de hardloopschoen. Daarnaast heeft de schoen een lagere drop, dit is het hoogteverschil tussen de voor- en achterkant van de schoen en is de schoen licht.
Maar de grootste groep hardlopers zijn hardlopers die of net beginnen of af en toe een klein rondje willen hardlopen. Deze grote groep is voornamelijk op zoek naar comfort. Dat uit zich in goede schokabsorptie van de hardloopschoenen.
Afhankelijk van het type hardloper dat je bent kies je de juiste schoen. Daarbij lijkt de schoen van de duurloper veel op de hardloopschoen van de beginnende loper. Beide lopers zijn op zoek naar een hardloopschoen met veel demping en comfort.

Overpronatie, onderpronatie of neutraal?

Als we het hebben over het kiezen van de juiste hardloopschoenen, dan komt de onvermijdelijke vraag of je op zoek bent naar hardloopschoenen tegen overpronatie, onderpronatie of dat je op zoek bent naar een neutrale hardloopschoen. Hierbij is het belangrijk om te weten wat deze termen betekenen voordat je een keuze maakt welk type hardloopschoen je nodig hebt. Bij overpronatie is er sprake van dat je voet teveel naar binnen zakt, vaak doordat de spieren aan de binnenkant wat minder sterk zijn. Als je naar de zool van je schoenen kijkt dan kan je dit terugzien door een verhoogde slijtage aan de binnenkant van de hak. Bij onderpronatie is het precies andersom en zakt je voet teveel naar buiten. Dit is te zien aan het slijtpatroon aan de buitenkant van de hak. Een neutrale afwikkeling van de voet is de slijtage evenredig verdeeld.

Wat je inmiddels veel ziet is dat merken terugkomen van schoenen tegen pronatie of supinatie en dat ze allemaal neutrale hardloopschoenen aanbieden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het corrigeren van je voetafwikkeling niet per definitie leidt tot minder blessures.

Hardloopschoenen met goede demping

Hardloopschoenen met een goede demping zijn onmisbaar voor tijdens het hardlopen. De demping in je hardloopschoenen zorgen ervoor dat de klappen worden opgevangen en dat er minder belasting is op knieën en heupen. De hoeveelheid demping die je nodig hebt verschilt wel per loper en dit is afhankelijk van je looppatroon, snelheid en je gewicht.
Wat je ziet is dat schoenen ongeveer 600-800 kilometer meegaan en dat na deze periode een gedeelte van de demping uit de schoenen verdwenen is. Dit komt onder andere door slijtage, maar ook zal een hardloopschoen over tijd demping verliezen zonder dat je ermee hardloopt. Zorg dat je hardloopschoenen neemt met goede demping die voor jou comfortabel aanvoelt en wissel tijdig van hardloopschoenen.

Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Inlegzolen hardlopen

Inlegzolen voor het hardlopen kunnen comfortabel zijn. In de meeste hardloopschoenen zit een verwijderbare inlegzool die je zou kunnen vervangen met een andere hardloop zooltjes. Het is belangrijk dat een hardloopschoen comfortabel zit en goed aansluit op je voeten. Hiervoor kan je soms gebruik maken voor inlegzolen met hardlopen. Deze kunnen meer correctie bieden dan de originele inlegzolen. Het vervangen van het originele hardloop zooltje kan op basis van je voettype, looppatroon of bij aanhoudende klachten of blessures. Inlegzolen met hardlopen kan het loopcomfort verbeteren, een betere pasvorm creeën of de voetboog ondersteunen.
Onze hardloop experts in de winkel helpen je graag op zoek te gaan naar de juiste hardloopschoenen voor jouw hardloopdoelen!

Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

De juiste maat kiezen

Wat verder het erg belangrijk is aan je paar hardloopschoenen is dat deze comfortabel zitten, dat je genoeg ruimte over hebt bij de tenen en dat de schoen goed aansluit op je voeten.
Als je gaat hardlopen zullen je voeten uitzetten omdat deze warm worden. Hierdoor heb je over het algemeen hardloopschoenen nodig die 1 of 2 maten groter zijn dan je normale schoenen. Zo voorkom je zwarte nagels en blaren. Over het algemeen kan je de vuistregel gebruiken dat er ongeveer 1 vingerdikte mag zitten tussen je hiel en de hak van de schoen als je voeten helemaal naar voren geschoven zijn. Deze speling is voldoende voor een comfortabele loop.

Alleen nieuwe hardloopschoenen of inlegzolen zorgen er niet voor dat je geen blessures krijgt. Een gedegen trainingsplan is daarbij ook belangrijk. Blessures ontstaan vaak door een verkeerde manier van trainen, dit kan zijn door te snel, te lang of door met een verkeerde houding te lopen.
Lees ook onze sportadviezen over verschillende trainingsschema's.

Conclusie

Welke hardloopschoenen heb je nu nodig als je gaat hardlopen? Het kiezen van de juiste schoenen die bij je passen kan lastig zijn. Hierbij moet je rekening houden met de ondergrond waarop je loopt, je loopstijl en het type loper dat je bent. Afhankelijk van deze factoren kies je de schoen die bij je past.
Als je eenmaal weet welk type loper je bent dan is het belangrijk dat je de juiste maat kiest. Je kan dan wel de goede schoen hebben gekozen, maar als je de verkeerde maat kiest zal je alsnog geen plezierig loopervaring hebben. Heb je alsnog een kleine correctie nodig, dan kunnen inlegzolen uitkomst bieden.
Met deze tips zorg je ervoor dat je de juiste hardloopschoen hebt en bereik je ieder hardloopdoel.

Andere hardloopadviezen

Hardloopschema 5 km

Hardloopschema 5 km

Met het hardloopschema 5 km sta jij goed voorbereid aan de start van de 5km. Wij helpen je zonder blessures toe te werken naar je hardloopdoelen. Met ons hardloopschema 5 km werk je in 12 weken toe naar het succesvol lopen van een 5 kilometer.

Hardloopschema 10 km

Hardloopschema 10 km

Om je te helpen bij het lopen van een 10 km hebben wij een hardloopschema 10 km voor je gemaakt. Met dit trainingsschema bereid je jezelf voor in 12 weken om succesvol aan één stuk een 10 km te kunnen hardlopen. Dit schema is gericht op de beginnende hardloper die al 5km aan één gesloten kan lopen

Trainingsschema halve marathon

Trainingsschema halve marathon

Heb jij als doel een halve marathon te gaan hardlopen? Of wil je er meer over weten? Wij hebben een trainingsschema halve marathon voor je gemaakt, geven je enkele tips voor een goede voorbereiding en meer informatie over de halve marathon.

Trainingsschema marathon

Trainingsschema marathon

In de aanloop naar een marathon is een goede voorbereiding cruciaal. Het is belangrijk dat je alle voorbereidingen hebt treft om zo succesvol een marathon te voltooien. Wij hebben een aantal trainingsschema's en tips voor de marathon voor je klaar gezet.

Beginnen met hardlopen

Hoe begin je met hardlopen?

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; hardloopschoenen, een hardloopshirtje en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er meer bij kijken. Hier volgen een paar tips om te beginnen met hardlopen.

Samen hardlopen

Hardlopen om fit te blijven

Hardlopen is een simpele en goedkope sport om mee te beginnen, je hebt maar een paar dingen nodig; een paar hardloopschoenen, een hardloopshirt en een hardloopbroek of sportbroek. Toch komt er iets meer bij kijken. Waar moet je op letten als beginnende hardloper en wat zijn de valkuilen?