Unselected
Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Zo bescherm je jezelf tegen uv-straling van de zon

3 tips: smeren, kleren en weren

Unselected

Het is heerlijk om van de zon te genieten! Maar we weten ook dat de zon erg krachtig is en uv-straling gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen.
Lees onderstaande tips en geniet veilig van de zon!

Unselected

Waarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk ?

Huidkanker
Uv-straling van de zon (of zonnebank) is een van de bekendste oorzaken van huidkanker. Daarom is het belangrijk jezelf en vooral kinderen goed tegen deze straling te beschermen. De jonge huid van kinderen is namelijk nog gevoeliger voor de zon. Als je op jonge leeftijd verbrand, loop je op latere leeftijd meer kans op huidkanker. Maar gelukkig kun je je eenvoudig tegen uv-straling beschermen. We geven hieronder 3 tips: smeren, kleren en weren.
Bron: KWF

Extra risico op en rondom water
Door de reflectie van uv-straling op het water, loop je hier extra risico. Surfers en andere watersporters die een tijdje in zee of op het strand liggen, lopen dus veel risico. Wist je dat je vanaf een halfuurtje in de zon al gevaar loopt? En dat je ook op bewolkte dagen kunt verbranden? Bovendien heb je tijdens het beoefenen van watersport niet echt door dat je lang in de zon zit, omdat je telkens wordt verfrist door het koude water.

Wat betekent UPF 50+?
Alle UV kleding van Olaian en Nabaiji heeft een UPF (ultra violet protection factor) van 50+. Dit betekend dat slecht 1/50ste deel van de UV door de stof komt. Met een UV shirt van Olaian kan je dus veilig een hele dag in de zon recreëren. Een standaard katoenen t-shirt heeft slechts een UPF waarde van 16, dat biedt onvoldoende bescherming. UPF is dus iets anders als SPF (Sun protection factor), dit is de index om de mate van effectiviteit van zonnebrandcrème aan te geven.

Uv protectie
Unselected

1. Smeren

Je kunt op het strand niet zonder zonnebrand. Om geen risico te lopen doe je er goed aan je om de twee uur goed in te smeren. We adviseren tijdens het beoefen van watersport waterproof zonnebrand te dragen. Deze blijft in het water beter zitten. Veeg je in met een dikke laag SPF50 zonnebrand. Vergeet ook niet je oren  en gezicht in te smeren. Lees meer over zonnebrandcrème in onze blog "Alles wat je wil weten over zonnebrand".

UV-bescherming voor kinderen
Unselected

2. Kleren

Je lichaam bedekken is de beste manier om je tegen uv-straling te beschermen. Onze uv-werende kleding biedt permanente en duurzame bescherming. Onze UV-shirts zijn ontworpen voor surfers en beschermen je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen huidirritatie. Handig als je veel met je borst op je surfplank ligt. Naast uv-shirts, raden we ook aan een zonnehoedje en eventueel zwemleggings 
te dragen

Let op: kies je een uv-shirt met korte mouwen, moet je nog steeds je armen insmeren.

Bedek je voldoende tegen de zon
Unselected

3. Weren

De schadelijkheid van UV-stralen is direct gelinkt aan het aantal uren waarin je eraan bent blootgesteld. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, zijn de UV-stralen ook het meest intens en schadelijk. Om risico te vermijden doe je er dus goed aan tussen 12 en 15 uur de schaduw op te zoeken.

Je kunt ook schuilen in een strandtentje. Onze strandtentjes bieden dezelfde bescherming als onze UV-werende kleding: UPF50+. Ook zit je hiermee lekker uit de wind.

Ga de zee niet in rond de middag
Unselected

Ook interessant

Alles wat je moet weten over zonnebrand

Alles wat je moet weten over zonnebrand

Zonlicht is goed voor je, maar alleen als je jezelf goed insmeert met zonnebrand.

Hoe werkt uv-werende kleding?

Hoe werkt uv-werende kleding?

Waar let je op bij het kopen van uv-werende kleding?

badpak

Welk badpak past bij mij?

Lees hier welk type badpak voor jouw sport en niveau ontwikkeld is. En welk badpak het beste bij jouw figuur past.

surf

Welke bikini past bij mijn figuur?

Lees hier welk type bikini bij jouw figuur past. Grote of kleine borsten, een lichte of donkere huid? Voor elk type lichaam hebben we een bikini.

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!

vakantie

Zomervakantie-inspiratie nodig? 5 soorten vakantie die je wilt ondernemen

Nog even en het is zover: de zomervakantie komt eraan! Ben jij op zoek naar vakantie-inspiratie? In deze blog ontdek je vijf verschillende soorten vakanties die je zomervakantie onvergetelijk maken. Houd jij wel van een actieve fiets- of watersportvakantie? Of neem je liever de tijd om te ontspannen tijdens een strandvakantie of het kamperen? Of vind je een thuisvakantie wel aantrekkelijk klinken? Wat je ook gaat doen, Decathlon heeft alles voor jouw zomervakantie. Met de tips uit deze blog geniet jij deze zomer extra van je vrije tijd. Wie weet probeer jij na het lezen straks alle soorten uit. Go try en geniet van je vakantie!

Hoe kies een stand up paddle board?

Hoe kies ik een SUP board?

Ga je voor het eerst een stand up paddle (SUP) gebruiken of ben je van plan om een SUP board aan te schaffen? Decathlon biedt een uitgebreid assortiment aan stand-up paddle boards. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren, vandaar deze adviesgids.

Welke waterschoenen passen bij mij?

Welke waterschoenen passen bij mij?

Voor iedere gelegenheid, gerelateerd aan water, kan je waterschoentjes dragen. Maar welke waterschoen past eigenlijk bij jou? Lees het in onze blog!