Hoe kies een stand up paddle board?

Beginnen met stand up paddle (SUP) maar weet je niet welk SUP board voor geschikt is? Decathlon heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards en helpt je graag met het maken van de juiste keuze! 

stand-up-paddle-comment-choisir

Ben je op zoek naar een SUP board of opblaasbare SUP? Wil je regelmatig of juist fanatiek gaan suppen? Ben je een beginner of een expert? ITIWIT helpt je bij het maken van de juiste keuze. Een stand up paddle board kies je aan de hand van de volgende criteria:

Maak een keuze op basis van je gewicht en gebruik

Hoe kies ik een SUP board?
Hoe kies ik een SUP board? | Decathlon.nl

De verschillende disciplines van suppen

De juiste SUP-plank kiezen: Een SUP-plank van schuimrubber is ruimschoots voldoende voor vrijetijdsgebruik en rustige tochtjes. Maar je kunt ook een keuze maken op basis van een aantal kenmerken van het board zelf:– De wendbaarheid: dit hangt af van de lijn (de afmetingen) en de shape (de algemene vorm van het board). Hoe kleiner het board, hoe wendbaarder het zal zijn. Het zal daarentegen minder stabiel zijn en dus minder geschikt voor een beginner. Hetzelfde geldt voor een board met een ronde vorm, dat zal wendbaarder zijn maar minder stabiel. De smallere en langere SUP’s zijn geschikt voor beoefenaars die meer belang hechten aan snelheid dan aan surfen op golven.– De stabiliteit: hangt af van de algemene vorm van het board. Hoe ‘volumineuzer’ het board, hoe meer drijfvermogen en dus hoe stabieler. De breedte van het board is ook een factor waar je rekening mee moet houden wanneer het om stabiliteit gaat.

ITIWIT gaat uit van 4 verschillende manieren van suppen: recreatief, touring, race en wave sup

Hoe kies ik een SUP board? | Decathlon.nl

Accessoires en veiligheid

Je kunt een sup board selecteren op basis van de compactheid en de grootte. Hiermee bedoelen we eigenlijk het meeneem gemak. Er zijn stijve supboards en opblaasbare supboards..Het voordeel van een opblaasbaar supboard is dat het in een rugzak kan en dus heel gemakkelijk mee te nemen is in de kofferbak van de auto. Een stijf supboard is sterker en stabieler maar neemt meer ruimte in, je hebt dus dakdragers nodig om het te kunnen vervoeren met de auto.

De juiste peddel: Beginners nemen vaak een verstelbare peddel, omdat je dan de lengte kunt aanpassen afhankelijk van je vorderingen. Gevorderde SUP’ers kiezen dan weer best voor een vaste peddel die je op maat moet afsnijden, dat type peddel is immers steviger en lichter. Tip: om de juiste maat van je peddel te kiezen plaats je hem recht voor je, met het blad op de grond. Steek je arm verticaal boven je hoofd, het heft moet tot net onder de pols komen.

Sup pomp: Voor een opblaasbaar supboard van Itiwit heb je een speciale sup pomp nodig. Deze pompen zijn geschikt om een supboard op te blazen tot de gewenste druk (vaak 15 of 17 psi). Een sup pomp heeft een aansluiting die je in het ventiel van het supboard draait. Bij Decathlon verkopen we handpompen en een elektrische pomp die op de auto kan worden aangesloten. 

Je SUP vervoeren: Een hoes beschermt je SUP-board tegen schokken tijdens het vervoer. We raden aan om je SUP te vervoeren op dakrails of op een imperiaal, om te vermijden dat je auto overvol zit en je zicht belemmerd wordt.

Een waterdichte tas is super handig om je sleutels, een gezonde snack of een klein flesje water mee te nemen op je tochtjes.

De SUP leash: dit is een veiligheidsaccessoire waarmee je je board heel gemakkelijk weer naar je toe trekt na een val. Een SUP-leash moet minstens 3 meter lang zijn, voor een maximale veiligheid.

Een uv-werend T-shirt: om je te beschermen tegen schadelijke zonnestralen raden we aan om een uv-werend T-shirt aan te trekken.

Wetsuit / Thermische isolatie: om zowel te SUP’en in koud water als je te beschermen tegen de wind wanneer je nat bent, draag je best een thermische top of een neopreenpak. Dan nog dit: we raden aan om je altijd met water te besprenkelen, zo beperk je het risico op hydrocutie als je in het water valt na een lange peddelbeurt. Om je voeten te beschermen tegen de kou en tegen scherpe voorwerpen in het water, raden we aan om surfschoenen te dragen.

Een SUP-board wordt gezien als een strandtuig en is dus niet geschikt om verder dan 300 meter van de kust te gaan. Een zwemvest of reddingsvest is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor mensen die niet heel goed kunnen zwemmen.

irwin-chef-de-produit-stand-up-paddle-itiwit

ERWIN

Product manager stand up paddle

Om zoveel mogelijk plezier aan suppen te beleven heeft ons eigen peddel merk ITIWIT verschillende producten ontwikkelt om zo comfortabel mogelijk te suppen. Compacte en eenvoudige producten die makkelijk op te bergen zijn en daarbij ook nog eens goed te transporteren zijn, zorgen ervoor dat de suppen steeds toegankelijker wordt!

Ook INTERESSANT

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

SUP testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Wil je een sup board testen? Onze sup's kun je gratis testen voordat je deze aanschaft. Lees meer.

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

SUP huren?

Wil je een sup board huren? Onze sup's kun je voordelig huren bij een winkel bij jou in de buurt. Lees meer.

sy

Go Try: SUP yoga!

Waarom Stand Up Paddle (SUP) en yoga combineren? SUP yoga is de ultieme manier om te genieten van de rust van de natuur en yoga op een bijzondere manier uit te voeren. Met dit artikel kun je zelf het water op en SUP yoga oefeningen uitproberen!

Hoe kies ik een surf wetsuit?

Hoe kies ik een wetsuit en waar moet ik op letten?

De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.

vakantie

Zomervakantie-inspiratie nodig? 5 soorten vakantie die je wilt ondernemen

Nog even en het is zover: de zomervakantie komt eraan! Ben jij op zoek naar vakantie-inspiratie? In deze blog ontdek je vijf verschillende soorten vakanties die je zomervakantie onvergetelijk maken. Houd jij wel van een actieve fiets- of watersportvakantie? Of neem je liever de tijd om te ontspannen tijdens een strandvakantie of het kamperen? Of vind je een thuisvakantie wel aantrekkelijk klinken? Wat je ook gaat doen, Decathlon heeft alles voor jouw zomervakantie. Met de tips uit deze blog geniet jij deze zomer extra van je vrije tijd. Wie weet probeer jij na het lezen straks alle soorten uit. Go try en geniet van je vakantie!

surf

Hoe kies ik dames surf- en badkleding?

Surfen, bodyboarden, suppen, snorkelen. Deze zomer sport je in een bikini of badpak die perfect blijft zitten. Maar welke badkleding moet ik kiezen?

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!