stand-up-paddle-comment-choisir

Hoe kies je een stand up paddle board?

Wil je beginnen met stand up paddle (SUP) maar weet je niet welk SUP-board geschikt is voor jou? Decathlon heeft een ruime keuze aan opblaasbare en harde SUP-boards en helpt je graag met het maken van de juiste keuze!

Hoe kies ik een SUP board?

Welke SUP moet je kiezen?

Het kiezen van een SUP-board kan soms een uitdaging zijn. Er zijn oneindig veel aanbieders, soorten, maten en kleuren. Daarom helpen wij je op basis van een aantal keuzes aan jouw perfecte SUP! Zo kijk je altijd eerst naar het formaat op basis van je gewicht en ervaring. Ben je echt een gevorderde of expert supper? Kijk dan ook naar wat voor type supper jij bent en voor welk onderdeel van het suppen je de SUP precies gaat gebruiken.

Maak een keuze op basis van je gewicht en ervaring.

Hoe kies ik een SUP board?

Maak een keuze op basis van de verschillende onderdelen van het suppen

Een standaard SUP-board is ruimschoots voldoende voor vrijetijdsgebruik en rustige tochtjes. Maar wil jij bijvoorbeeld gaan surf suppen, dan is het verstandig om een specifiek surf sup-board te gebruiken. ITIWIT, het SUP merk van Decathlon, gaat uit van vijf verschillende onderdelen van suppen: Recreatief, Touring, Race, Surf en Yoga. De mate van wendbaarheid en de stabiliteit van een SUP-board bepaald in hoeverre een SUP geschikt is om één of meerdere van de genoemde onderdelen van suppen te beoefenen.

1. De wendbaarheid
Dit hangt af van de afmetingen en de vorm. Hoe korter het board, hoe wendbaarder het zal zijn. Hoe langer het board hoe makkelijker het is om snelheid te maken in een rechte lijn, maar hoe moeilijker het is om bochten te maken. Kies jij voor een SUP met een rondere vorm (breed en kort), dan zal deze zeer wendbaar zijn. Dit komt goed van pas als je gaat suppen op de zee. Ga jij juist voor een langwerpig board, dan zal deze meer snelheid kunnen maken en minder wendbaar zijn. Dit komt goed van pas als je competitief bent en op relatief rustig water gaat suppen.

2. De stabiliteit
Ook de stabiliteit hangt af van de afmetingen en de vorm van het board. Hoe ‘volumineuzer’ het board, hoe meer drijfvermogen en daarmee stabiliteit het board heeft. De breedte van het board is ook een factor waar je rekening mee moet houden wanneer het om stabiliteit gaat. Een breder board zal stabieler zijn en daarom geschikt zijn voor een beginner of als je Yoga wil beoefenen. Een smaller board is minder stabiel en daarom beter geschikt voor een ervaren supper of om te racen tijdens een wedstrijd.

Hoe kies ik een SUP board? | Decathlon.nl
Hoe kies ik een SUP board?

Recreatief: tochtjes maken met een SUP-board

Je maakt af en toe korte tochtjes op het water en je bent nog een onervaren supper dus je wilt voornamelijk stabiliteit en zekerheid. Voor jou is een breed, dik en stabiel SUP-board de beste keuze.

Hoe kies ik een SUP board?

Touring: Je bent van plan om regelmatig te gaan suppen

Je maakt lange tochten en wilt dus een SUP die soepel over het water glijdt. Kies een lang maar stabiel supboard. Daarbij is het verstandig om een board te selecteren met voldoende grip en laadvermogen om spullen mee te nemen.

Hoe kies ik een SUP board?

Race: Intensief wedstrijd suppen op snelheid

Je maakt lange tochten of wil zo veel mogelijke snelheid ontwikkelen. Hierbij is stabiliteit en wendbaarheid minder van belang. Voor jou is een lang, smal en lichte stand up paddle board de beste keuze.

Hoe kies ik een SUP board?

Surf: suppen op de zee en door de golven. 

Je bent van plan om op relatief kleine golven te suppen en hebt dus een goede wendbare wave sup nodig. Kies voor een korter, minder dik en heeft een meer uitgesproken rocker (gebogen neus) zodat je niet met de punt van je board in het water zult happen. 

Maak een keuze op basis van de verschillende disciplines van suppen

Yoga: tijdens het suppen yoga beoefenen

Je gaat yoga oefeningen doen tijdens het suppen op het water. Kies voor een stabiel en breed SUP-board met voldoende grip en comfortabel materiaal. Zo kan je genieten van de rust tijden de yoga.

Wat heb je nog meer nodig naast een SUP-board?

Het belangrijkste is om naast een SUP-board de beschikking te hebben over een peddel en een pomp. Daarmee is jouw SUP-board compleet en kan je deze overal oppompen en direct het water op gaan

1. De SUP peddel: Beginners nemen vaak een verstelbare peddel, omdat je dan de lengte kunt aanpassen afhankelijk van je vorderingen. Gevorderde SUP’ers kiezen dan weer best voor een vaste peddel die je op maat moet afsnijden, dat type peddel is immers steviger en lichter. Tip: om de juiste maat van je peddel te kiezen plaats je hem recht voor je, met het blad op de grond. Steek je arm verticaal boven je hoofd, het heft moet tot net onder de pols komen.

2. De SUP pomp: Voor een opblaasbaar supboard van Itiwit heb je een speciale sup pomp nodig. Deze pompen zijn geschikt om een supboard op te blazen tot de gewenste druk (vaak 15 of 17 psi). Een sup pomp heeft een aansluiting die je in het ventiel van het supboard draait. Bij Decathlon verkopen we handpompen en een elektrische pomp die op de auto kan worden aangesloten. 

Vervolgens zijn er nog een aantal accessoires die jou gaan helpen bij het suppen. Denk hierbij aan een SUP leash, waterdichte tas en SUP-kleding:

- Je SUP vervoeren: Een hoes beschermt je SUP-board tegen schokken tijdens het vervoer. We raden aan om je SUP te vervoeren op dakrails of op een imperiaal, om te vermijden dat je auto overvol zit en je zicht belemmerd wordt.
- Een waterdichte tas is super handig om je sleutels, een gezonde snack of een klein flesje water mee te nemen op je tochtjes.
- De SUP leash: dit is een veiligheidsaccessoire waarmee je je board heel gemakkelijk weer naar je toe trekt na een val. Een SUP-leash moet minstens 3 meter lang zijn, voor een maximale veiligheid.
- Wetsuit / Thermische isolatie: om zowel te SUP’en in koud water als je te beschermen tegen de wind wanneer je nat bent, draag je het best een thermische top of een neopreenpak. Om je voeten te beschermen tegen de kou en tegen scherpe voorwerpen in het water, raden we aan om SUP-schoenen te dragen.

irwin-chef-de-produit-stand-up-paddle-itiwit

Erwin

Product manager Stand Up Paddle

Om zoveel mogelijk plezier aan suppen te beleven heeft ons eigen merk ITIWIT verschillende producten ontwikkelt om zo comfortabel mogelijk te suppen. Compacte en comfortabele producten die makkelijk op te bergen zijn en daarbij ook nog eens goed te vervoeren zijn. Dit zorgt ervoor dat suppen steeds toegankelijker wordt!

Ook interessant

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

SUP testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

Wil je een sup board testen? Onze sup's kun je gratis testen voordat je deze aanschaft. Lees meer.

Surfboard testen? | Try before you buy | Decathlon.nl

SUP huren?

Wil je een sup board huren? Onze sup's kun je voordelig huren bij een winkel bij jou in de buurt. Lees meer.

Hoe moet je suppen? Leer alles over de SUP-techniek

Hoe moet je suppen? Leer alles over de SUP-techniek

Of je nu een beginner of gevorderde supper bent, je ontdekt hier alles over de SUP-techniek. Welke houding is het beste? Hoe moet je peddelen?

Waar mag je suppen? De mooiste SUP plekken!

Waar mag je suppen? De mooiste SUP plekken!

Suppen kan op elk type water. Lees hier waar je mag suppen en wat de mooiste plekken zijn om te suppen!

Suppen in Utrecht

Waar suppen in Utrecht? De mooiste SUP plekken

Om te suppen ben in je in Utrecht op de juiste plek. Ontdek de mooiste plekken aan de grachten, Leidsche Rijn of Park Oog in Al.

Welke kleding draag je tijdens het Suppen? Kies de juiste Sup kleding

Welke kleding draag je tijdens het Suppen? Kies de juiste Sup kleding

Tijdens het Suppen kan je nat worden of zelfs in het water vallen. Hou hier rekening mee tijden het kiezen van de juiste Sup kleding. Lees meer!

sy

Go Try: SUP yoga!

Waarom Stand Up Paddle (SUP) en yoga combineren? SUP yoga is de ultieme manier om te genieten van de rust van de natuur en yoga op een bijzondere manier uit te voeren. Met dit artikel kun je zelf het water op en SUP yoga oefeningen uitproberen!

Suppen in Arnhem | Decathlon

Suppen in Arnhem

Ontdek hier de water-rijke omgeving van Arnhem waar je met een sup tochten kan maken door de Gelderse natuur en langs mooie bezienswaardigheden.

Hoe kies ik een surf wetsuit?

Hoe kies ik een wetsuit en waar moet ik op letten?

De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.

Suppen in Amsterdam

Suppen in Amsterdam

SUP in Amsterdam. Ontdek in dit artikel de leukste en mooiste plekken in en rondom Amsterdam waar je kunt gaan suppen en waar je een SUP kunt huren.

Suppen op zee

Suppen op zee: lees hier alles wat je moet weten!

Suppen op de zee is spectaculair en sportief. Lees alles over de voorbereiding, welke SUP-boards geschikt zijn en natuurlijk onze tips voor de zee.

vakantie

Zomervakantie-inspiratie nodig? 5 soorten vakantie die je wilt ondernemen

Nog even en het is zover: de zomervakantie komt eraan! Ben jij op zoek naar vakantie-inspiratie? In deze blog ontdek je vijf verschillende soorten vakanties die je zomervakantie onvergetelijk maken. Houd jij wel van een actieve fiets- of watersportvakantie? Of neem je liever de tijd om te ontspannen tijdens een strandvakantie of het kamperen? Of vind je een thuisvakantie wel aantrekkelijk klinken? Wat je ook gaat doen, Decathlon heeft alles voor jouw zomervakantie. Met de tips uit deze blog geniet jij deze zomer extra van je vrije tijd. Wie weet probeer jij na het lezen straks alle soorten uit. Go try en geniet van je vakantie!

surf

Hoe kies ik dames surf- en badkleding?

Surfen, bodyboarden, suppen, snorkelen. Deze zomer sport je in een bikini of badpak die perfect blijft zitten. Maar welke badkleding moet ik kiezen?

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!