Zo schakel je op een racefiets

Zo schakel je op een racefiets

Ben jij de trotse bezitter van een racefiets of van plan om een exemplaar aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je moet schakelen op je fiets.

Veel wielrenners vinden het lastig om de juiste versnelling te vinden, vooral op heuvelachtig terrein. Als je in de verkeerde versnelling fietst, word je sneller moe en beleef je minder plezier aan je rit. Weet je precies hoe je moet schakelen? Dan fiets je niet alleen sneller en soepeler, maar maak je je fietsrit ook veel leuker. In dit sportadvies vertellen we je alles over schakelen op een racefiets, zodat je altijd in de juiste versnelling rijdt en optimaal geniet van je rit. Lees verder en ontdek de tips en trucs die je nodig hebt om te schakelen als een prof.

Waarom is schakelen op je racefiets zo belangrijk?

De sleutel naar optimaal plezier op je racefiets is goed schakelen. Door naar de juiste versnelling te schakelen, voorkom je dat je te hard moet trappen op een vlakke weg of dat je benen het zwaar krijgen bij het klimmen. Waarom zou je meer zweten en energie gebruiken dan nodig is? Met goed schakelen blijf je altijd in het juiste ritme, waardoor je het langer volhoudt en comfortabeler op je fiets zit. Of je nu een recreatieve fietser bent of een fanatieke wielrenner, door goed te schakelen haal je het maximale uit elke rit. Leer de basisprincipes van schakelen en ontdek wanneer en hoe je het beste kunt schakelen. Zo voorkom je slijtage aan je fiets en geniet je nog meer van elke fietstocht.

De basisprincipes van schakelen

Schakelen op een racefiets draait om het vinden van de juiste balans tussen snelheid en inspanning. Bij het schakelen bedien je de derailleurs van je fiets. Deze derailleurs zorgen ervoor dat de ketting van het ene naar het andere tandwiel beweegt. Je racefiets heeft meestal twee derailleurs: een voorderailleeur voor de kettingbladen en een aachterderailleur voor de tandwielen op de cassette. Met de shifters, ofwel schakelhendels op je stuur, bedien je deze derailleurs. Daarbij geldt dat je de linkershifter gebruikt voor de kettingbladen vooraan en de rechtershifter voor de tandwielen achteraan.
Wat zijn nu de basisprincipes van het schakelen? Fiets je omhoog? Dan kies je een lichtere versnelling door naar een kleiner kettingblad vooraan en een groter tandwiel achteraan te schakelen. Fiets je op vlakke stukken of daal je? Dan schakel je naar een zwaardere versnelling met een groter kettingblad en een kleiner tandwiel. Oefening baart kunst, dus speel met je versnellingen en ervaar zelf hoe verschillende combinaties aanvoelen tijdens het fietsen.

Het verschil tussen voor- en achterderailleur

We hebben het vaak over een derailleur, maar weet jij eigenlijk wat dat is? En ken je het verschil tussen een voor- en achterderailleur? We leggen het je graag uit. Met een derailleur schakel je soepel tussen de verschillende versnellingen. Een racefiets heeft twee soorten: de voorderailleur en de achterderailleur.
De voorderailleur zit bij de trapas en verplaatst de ketting tussen de kettingbladen aan de voorkant van de fiets. Deze derailleur maakt grote aanpassingen in je versnelling mogelijk, zoals schakelen van een licht naar een zwaar kettingblad.
De achterderailleur zit bij het achterwiel en verplaatst de ketting over de tandwielen op de cassette. Dit zorgt voor de fijnere aanpassingen in je versnelling en helpt je om de juiste trapfrequentie te vinden. Omdat de cassette meer tandwielen heeft, gebruik je de achterderailleur vaker dan de voorderailleur.
Samen zorgen de voor- en achterderailleur ervoor dat jij altijd in de juiste versnelling fietst.

Zo schakel je op een racefiets

Wat zijn shifters?

Wil je soepel schakelen tijdens het fietsen? Dan zijn shifters onmisbaar. Met shifters bedien je de derailleur, zodat je altijd in de juiste versnelling fietst. Shifters vind je op je stuur en bedien je eenvoudig met je duim of vinger. Je hebt de keuze uit twee soorten shifters: mechanische en elektronische. Mechanische shifters werken met kabels om de versnellingen aan te sturen. Terwijl elektronische shifters op batterijen of accu’s werken en heel nauwkeurig schakelen.
Welke shifter het beste bij jouw racefiets past, hangt af van je wensen en budget. Electronische shifters schakelen snel en precies, ongeacht de omstandigheden. Of je nu bergop of bergaf fietst, in de hitte of de kou, in de zomer of de winter, ze presteren altijd optimaal. Mechanische shifters zijn daarentege een stuk voordeliger. De keuze is aan jou!

Wat is het juiste moment om te schakelen?

Op tijd schakelen naar een hogere of lagere versnelling is cruciaal voor een soepele rit. Door op tijd te schakelen heb je altijd de juiste cadans. Cadans is het aantal omwentelingen van je pedalen in een bepaalde tijd. Wanneer moet je nu schakelen?
Schakel naar een hogere versnelling als je snelheid toeneemt, bijvoorbeeld als je afdaalt of wind in de rug hebt. Zo trap je soepeler en krachtiger. Houd ook rekening met verandering van terrein. Schakel naar een lagere versnelling voordat je aan die heuvel begint en niet als je al heuvelop fiets. Zo voorkom je dat je je benen onnodig zwaar belast.
Ben je een beginner? Gebruik dan eerst het kleinste kettingblad vooraan om het schakelen onder de knie te krijgen. Heb je meer ervaring? Gebruik dan verschillende versnellingen voor verschillende situaties. Kies kleinere kettingbladen en grotere achtertandwielen voor heuvelop en tegenwind, en grotere kettingbladen en kleinere achtertandwielen voor afdalingen en vlakke wegen. 

Meest voorkomende fouten tijdens het schakelen

Wat zijn nu de meest voorkomende fouten tijdens het schakelen? We zetten ze graag voor je op een rij.
Schakelen onder te hoge druk – Schakel je onder te hoge druk? Dan loop je het risico dat je ketting overslaat of zelfs breekt.
Schakelen midden op een steile helling – Schakel je midden op een steile helling? Dan belast je je ketting en tandwielen onnodig zwaar.
Abrupt schakelen – Schakel je abrupt? Dan bestaat de kans dat je de controle over je fiets verliest.
Ketting te schuin laten lopen - Een schuine kettinglijn betekent dat de ene shifter in de zwaarste stand en de andere shifter in de lichtste stand staat. De ketting loopt dan schuin, in plaats van recht en dat zorgt voor slijtage.
Vergeten schakelsysteem te onderhouden – Onderhoud je je schakelsysteem niet goed? Dan slijt je systeem sneller en wordt het minder veilig en soepel. 

Zo schakel je op een racefiets

7 tips voor schakelen op je racefiets

Schakelen op een racefiets lastig? Al het begin is moeilijk, maar met onze tips voor schakelen op de racefiets heb je het zo onder de knie.
1. Zet geen druk op de pedalen - Zorg dat je licht doortrapt als je schakelt om vloeiend te schakelen.
2. Schakel op tijd terug - Schakel naar een lichter verzet voordat je een steile helling opgaat om te voorkomen dat de spanning op de ketting te groot wordt.
3. Schakel lichter voor stops - Zet je fiets in een lichtere versnelling voordat je stopt. Zo vertrek je na de stop weer eenvoudig.
4. Gebruik je versnellingen vaak - Gebruik je versnellingen zo vaak als nodig is om efficiënter te fietsen en minder energie te verbruiken.
5. Houd je ketting recht – Voorkom een schuine ketting door extreme hoeken te vermijden en je ketting recht te houden.
6. Ken je shifters - Gebruik je linkerhand voor de voorste kettingbladen en je rechterhand voor de achterste tandwielen om optimaal te schakelen.
7. Oefen regelmatig – Oefening baart kunst, ook met schakelen. Stap regelmatig op je racefiets om het schakelen onder de knie te krijgen.

Hoe stel je je derailleur af?

Schakelt je fiets minder goed? Dan is de kans groot dat je derailleurs niet goed zijn afgesteld. Gelukkig kun je dit probleem zelf verhelpen. Volg dan de volgende stappen om je achter- en voorderailleur perfect af te stellen.
Achterderailleur afstellen
1. Controleer de kabelspanning - Zorg ervoor dat de kabel strak genoeg staat voor een precieze bediening.
2. Check de derailleurwieltjes - Deze moeten recht onder het kleinste tandwiel staan.
3. Fijn afstellen met de stelschroef - Gebruik de schroef om de derailleur precies af te stellen zodat deze soepel schakelt tussen de tandwielen.
Voorderailleur afstellen
1. Controleer de uitlijning - De derailleur moet evenwijdig aan de kettingbladen lopen.
2. Stel de hoogte in - Zorg voor een kleine speling tussen de derailleur en het grootste kettingblad.

Vind je dit te ingewikkeld en doe je dit liever niet zelf? Breng je racefiets naar de fietsenwinkel. Laat de expert jouw derailleur afstellen, zodat je zeker weet dat alles weer perfect werkt

Samenvatting

Het correct schakelen op een racefiets is essentieel voor een soepele en efficiënte rit. Of je nu een ervaren wielrenner bent of net begint, het begrijpen van de basisprincipes van schakelen helpt je om het maximale uit je fietsritten te halen. Door op tijd en op de juiste manier te schakelen, voorkom je onnodige vermoeidheid en verhoog je je rijplezier. Gebruik de voorderailleur voor grote aanpassingen en de achterderailleur voor fijnere schakelingen. Let op je cadans, denk vooruit en vermijd veelvoorkomende fouten zoals schakelen onder hoge druk of met een schuine kettinglijn. Regelmatig oefenen en goed onderhoud van je schakelsysteem zijn de sleutels tot een optimale prestatie. Met deze tips fiets je sneller, soepeler en geniet je meer van elke rit op je racefiets.

Gerelateerde content

Soepel fietsen

Soepel fietsen en nooit meer zwaar trappen

Met de fiets naar het werk, het lijkt je wel wat? Maar je bent bang dat je doodmoe aankomt of 's avonds geen energie meer hebt om nog terug te rijden? Check dan snel onze handige tips om lekker soepel te trappen, en dus nooit meer onnodig vermoeid raakt op je fiets.

Wat is het verschil tussen een racefiets en een gravelbike?

Wat is het verschil tussen een racefiets en een gravelbike?

Wielrenfietsen en gravelbikes lijken op het eerste oog veel op elkaar. Maar wat is het verschil tussen beide fietsen? We leggen het uit.

Hoe kies ik de beste fietstrainer voor mij?

Hoe kies ik de beste fietstrainer voor mij?

Fietstrainers zijn de perfecte manier om in de winter door te kunnen blijven fietsen. Wij vertellen hoe je de beste fietstrainer voor jou kiest.

Hoe kies je de juiste fietsendrager?

Hoe kies je de juiste fietsendrager?

Ga je op vakantie en wil je je fietsen meenemen? Dan is een fietsendrager onmisbaar. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en handige tips.