Hoe vervang ik mijn skeelerwielen en lagers?

Na een tijdje skaten kunnen je skeeler wieltjes gaan slijten. Door ze tijdig te vervangen kun je beter en comfortabeler skaten en kun je langer met je skeelers vooruit. Ook kun je grotere skeelerwielen kopen om zo gemakkelijker een hoge snelheid te behalen. Maar hoe vervang je dan je skeelerwielen? In deze blog leggen wij je stap voor stap en met een video uit hoe je dit doet. Zo zijn jouw inline skates of skeelers binnen de kortste keren weer als nieuw!

Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?

Wanneer moet ik mijn skeelerwielen vervangen?

Bij het goed onderhouden van je skeelers of inline skates hoort ook het vervangen van je wieltjes en lagers. De skeeler lagers zijn de zilverkleurige cilindertjes die in de as van het wiel zitten. Als je skeelerwielen aan vervanging toe zijn kun je dat eenvoudig zien. Het profiel van de wielen wordt minder en ze zien er minder glad uit, er kunnen scheurtjes ontstaan of ze brokkelen wat af. Ook kun je merken dat je minder soepel of comfortabel over je ondergrond rolt. Over het algemeen is het verstandig om bij intensief gebruik, wanner je meerdere keren per week skate, ieder half jaar je wieltjes te vervangen. Skate je minder intensief? Dan raden wij aan je skate wieltjes na ongeveer een jaar te vervangen, tenzij je al eerder slijtage ziet.

Welke wielen moet ik kiezen?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten welke skeeler wielen je moet kopen. Kijk hierbij vooral naar het formaat van de wieltjes: de diameter. Vond je je huidige wielen prettig skaten? Dan kun je nieuwe wielen kopen van hetzelfde formaat, bijvoorbeeld skeelerwielen van 72mm. Wil je echter je prestaties verbeteren en makkelijker een hoge snelheid behalen? Dan kun je ervoor kiezen om je nieuwe wieltjes in een slag groter te kopen. Let er dan wel goed op of deze grote wielen ook onder jouw skeeler passen. Bij onze inline skates en skeelers van Oxelo kun je vaak op het frame van de skeeler zien wat de maximale wielgrootte is. Onze FIT500 skate heeft bijvoorbeeld zelf skeeler wielen van 80mm maar zoals je hiernaast kunt aflezen passen er ook skeeler wieltjes van 84mm onder.

Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?

wat heb ik nodig?

-  2 inbussleutels in de juiste maat (afhankelijk van wat er in de wielas van jouw skate past)
-  Nieuwe skeeler wielen en/of skate lagers (per wiel gebruik je 2 lagers, voor skeelers met 3 wielen heb je dus 6 lagers per enkele skeeler nodig)
-  Een droge doek

Aanbevolen maar optioneel:
-   Lagertrekker (zoals in de Oxelo 5-in-1 multi tool)
-   Ontvetter of lager cleaner
-   Lager olie

De verschillende benodigheden zullen ook in het stappenplan aan bod komen. Hier kun je rustig nalezen wat wordt bedoeld met ieder van deze benodigdheden.

Dan gaan we nu echt aan de slag! In de video hieronder kun je duidelijk zien hoe je zelf je wielen vervangt. Ook nemen we je stap voor stap mee in het proces en kun je de handelingen rustig meelezen.

Wielen loshalen

1.   Eerst maak je de skate wieltjes los. Die doe je door de inbussleutels aan beide kanten van de wielas op het frame te bevestigen. Met de wielassen bedoelen we de schroeven in het midden van het wiel. Je steekt dus eigenlijk de inbussleutels aan beide kanten van het wiel in de kop van de schroef.

2.   Houdt één van beide sleutels vast op zijn plaats, en draai de ander linksom tot de schroef los komt. Zorg er dus voor dat de ene schroef draait en de ander op z’n plaats blijft.

3.   Herhaal dit bij alle wielen. Maak nu je frame schoon met een droge doek en haal al het vuil uit de gaten.

Lagers uit wielen halen en Lagers schoonmaken

4.   Vervolgens gaan we de lagers uit de skeeler wielen halen. Dit zijn de zilveren cilindertjes in de as van het wiel. Gebruik hiervoor een lagertrekker, deze zit bijvoorbeeld aan de Oxelo 5-in-1 multitool. Steek de lagertrekker in het gat midden in de lager en trek de lager eruit door deze naar je toe te halen.

5.   Heb je geen lagertrekker? Dan kun je een inbussleutel gebruiken om de lagers uit de wielen te halen. Dit zal wel iets minder soepel gaan en vergt een beetje geduld en kracht. Houdt met één hand het wiel vast, en steek met de andere hand de inbussleutel (een beetje schuin) in het gat waar de as doorheen gaat. Met de onderkant van de inbussleutel kun je nu de onderste lager uit het wiel drukken. Dit vergt wat kracht, die je geleidelijk moet opvoeren. Als het goed is valt de lager er nu aan de onderkant uit.  Dit geeft je vrij spel om de andere lager er ook uit te drukken.

6.   Als je alle lagers uit de skate wielen hebt verwijderd, maak je deze schoon met een droge doek. Voor het beste resultaat kun je je skeeler lagers schoonmaken met wat ontvetter of een lager cleaner. Voeg vervolgens een paar druppeltjes olie aan de lagers toe. Hierdoor kunnen ze weer soepel rollen.

Als je wielen toe zijn aan vervanging raden wij ook zeker aan om je skeeler lagers te vervangen. Nieuwe lagers zullen je rolvermogen sterk verbeteren. Als je iets hoort rammelen zodra je je aan de wieltjes draait weet je dat het tijd is om nieuwe lagers te kopen. Per wiel gebruik je twee lagers. Voor skeelers met 5 wielen gebruik je in totaal dus 20 lagers. Let bij het aanschaffen van lagers op de ABEC waarde. Hoe hoger het cijfer achter de letters ABEC, hoe beter het rolvermogen. Over het algemeen adviseren wij ABEC 5 of ABEC 7 voor een gemiddelde tot gevorderde skater.

Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?

Lagers en wielen weer bevestigen

7.   Als je alle lagers hebt schoongemaakt druk je deze, of je nieuwe lagers terug in de wielen. Vergeet niet om de spacer weer tussen de twee lagers te plaatsen. De spacer is het cilindervormige buisje dat tussen de twee lagers in het wiel zit, deze is smaller dan de lagers zelf.

8.   Heb je je wielen en het frame goed schoongemaakt? Plaats dan de wielen terug in het frame. Zet de wielen terug op hun plek, steek de schroeven (de assen) door het wiel en draai ze met de inbussleutels weer vast. Dit doe je door rechtsom te draaien. Vast is vast, probeer ervoor te zorgen dat je assen niet doordraaien.

KLaar om te skaten!

Als je alle stappen goed gelezen hebt is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan. Haal de benodigheden in huis, ga er even goed voor zitten en vervang je wielen. Zo skate jij binnen de kortste keren weg met je nieuwe wieltjes en kun je het hele seizoen weer vooruit. En geloof ons, je zult merken dat je weer een stuk comfortabeler, soepeler en sneller kunt skaten! Veel skate plezier!

Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?
Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?
Hoe vervang ik mijn skeelerwielen?

Meer hulp nodig?

Is het je na het lezen van deze blog toch nog niet gelukt om je wielen te vervangen of vraag je liever wat hulp? Kom dan naar een van onze Decathlon winkels. Onze werkplaats medewerkers staan voor je klaar om te helpen met het vervangen van je skeeler wielen en lagers.