Hoe verleng ik de levensduur van mijn skeelerwielen?

Om langer met je skates vooruit te kunnen moet je ze goed onderhouden. Na een tijdje skaten kan er namelijk viezigheid ophopen en zullen je wieltjes slijten.  Maar wist je dat de skatewielen maar aan één kant slijten? Voordat je een vervangende set wieltjes moet aanschaffen kun je daarom eerst de wieltjes van de ene skate wisselen met die van de andere skate. Lekker duurzaam en ook nog goed voor de portemonnee! In deze blog leggen wij je uit hoe je dit gemakkelijk zelf doet. Zo kun jij een stuk langer doorskaten op je huidige skatewielen!

Zelf je skatewieltjes wisselen voor geleidelijke slijtage

in dit sportadvies

1. WAAROM OMWISSELEN EN NIET VERVANGEN?
2. HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?
3. BENODIGHEDEN
4. AAN DE SLAG
5. HULP NODIG?

WAAROM OMWISSELEN EN NIET VERVANGEN?

Na een tijdje skaten slijten de wielen van je skeelers of inline skates. Dit slijtproces gebeurt echter niet gelijkmatig. Het voorste wiel slijt namelijk sneller dan het achterste wiel. Ook slijt de binnenkant van de wielen sneller dan de buitenkant omdat je je tijdens het skaten met de binnenkant afzet. Voordat je een nieuwe set skeelerwielen koopt kun je daarom eerst de wielen van linker skate omwisselen met de wielen van je rechter skate. Zo zullen ze gelijkmatiger slijten en kun je dus langer doorskaten met één paar wieltjes.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het enige wat je hoeft te doen is de wielen van je linker skate monteren in je rechter skate en andersom. De kant van het wiel die nog niet versleten is (de buitenkant), zal nu op dezelfde wijze slijten als de binnenkant die al versleten is. Hieronder leggen we je graag uit hoe je dit doet.

benodigdheden

Het enige wat je nodig hebt zijn twee inbussleutels die passen op de schroeven van de wielassen. Het gaat dan dus om de schroef waarmee de wielen zijn bevestigd aan het frame, zoals staat aangewezen op de afbeelding.

Zelf je skatewieltjes omwisselen voor een langere levensduur

Aan de slag

1.   Je begint met het loshalen van de wielen. Dit doe je door de inbussleutels aan beide kanten in de schroef van de wielas te steken. Met de ene inbussleutel hou je de schroef vast op zijn plek en met de andere draai je de schroef los. Je draait hem los door de inbussleutel linksom, tegen de klok in, te draaien. Vergeet niet om goed te onthouden welk wiel op welke plek zat en wat toen de binnenkant van het wiel was. Kijk bijvoorbeeld welke kant een opdruk heeft en welke kant niet. Ter verduidelijking zie je op de afbeelding op de linker skate aangegeven wat we bedoelen met de binnenkant en de buitenkant.

2.   Herhaal stap 1 met alle wielen.

3.   Vervolgens monteer je de wielen van de linker skate aan de rechter skate. In de afbeelding hieronder zie je hoe je dit het beste kunt doen. Bij een skate met vier wielen worden het voorste en achterste wiel van de linker skate nu de twee middelste wielen van de rechter skate. Het voorste en achterste wiel van de rechter skate worden nu de twee middelste wielen van de linker skate. Let er ook op dat je de wielen zelf niet omdraait. De binnenkant van de wielen van de linker skate zullen nu aan de buitenkant van de rechter skate zitten en andersom. Op die manier zullen je wielen dus gelijkmatiger slijten.

4.   Het monteren van de wielen doe je door de wielas weer door het wiel en het frame te halen en de schroef weer vast te draaien met de inbussleutels. Draai de as niet te strak aan, het is namelijk niet de bedoeling dat de assen doordraaien.

Zelf je skatewieltjes wisselen voor een langere levensduur
Zelf je skatewieltjes wisselen voor een langere levensduur

hULP NODIG?

Nu je zelf je wieltjes hebt omgewisseld kun je weer een hele tijd door skaten. Goed bezig! Mocht het nou toch niet gelukt zijn, bel dan naar een van onze winkels en informeer naar de werkplaats. Als jouw skates bij de Decathlon zijn gekocht helpen onze medewerkers je graag verder!

Het enige wat je nu nog rest is goed in de gaten te houden of de andere kant van de wieltjes ook slijt. Zodra je merkt dat je minder comfortabel over de ondergrond rolt, zodra je scheurtjes in de wielen ziet of zodra het materiaal van de wieltjes wat afbrokkelt is het tijd om je wieltjes helemaal te vervangen. Ook daar geven wij je graag advies over in onze blog: "Hoe vervang ik mijn skeelerwielen en lagers?". Tot die tijd wensen wij je veel skateplezier!