Unselected
sphere media background sample

Hoe bevestig je een onderlijn?

Door een onderlijn te bevestigen aan je hoofdlijn, geniet je van veel meer flexibiliteit tijdens het vissen. Leer hier hoe dat moet!

Unselected

Je hebt heel wat spullen nodig wanneer je gaat vissen. Niet alleen een goede hengel en een sterke hoofdlijn, maar ook een haak en aas. Waar maak je die haak en het aas aan vast? Dat kan aan de hoofdlijn, maar veel vissers zweren bij vissen met een onderlijn. Door een onderlijn te bevestigen aan je hoofdlijn, geniet je van veel meer flexibiliteit tijdens het vissen. Ontdek hier alle voordelen en lees over de verschillende soorten onderlijnen. Natuurlijk krijg je ook tips voor het bevestigen van de onderlijn aan de hoofdlijn.

Unselected
Hoe bevestig je een onderlijn?

Wat is een onderlijn?

Eigenlijk zegt de naam het al. Een onderlijn is een klein stukje vislijn dat je aan de onderkant van de hoofdlijn vastmaakt. Deze lijnen zijn in verschillende maten verkrijgbaar, van 15 tot wel 40 centimeter. De ideale lengte is vooral afhankelijk van het soort vis waar je op vist. Zo heeft een grote snoek een flinke beet, waardoor een kleine onderlijn niet toereikend is. Ook je persoonlijke voorkeur speelt een rol. Misschien vind je vissen met een kortere lijn prettiger, omdat een langere lijn sneller in de war raakt.

De onderlijn is meteen het uiteinde van je vislijn. Daarom gebruik je deze ook om verschillende visaccessoires aan te bevestigen. Zo maak je je aas aan deze lijn vast, maar ook de haak. Een onderlijn heeft dus ook meer te verduren dan een hoofdlijn. Daar is hij dan ook voor bedoeld. Eigenlijk gebruik je een onderlijn zodat je hoofdlijn minder snel beschadigt. Het is heel makkelijk om een onderlijn te bevestigen aan je hoofdlijn. Je krijgt zo ook meer ruimte om te experimenteren met verschillende materialen en lengtes. Zo ontdek je een visuitrusting die bij jou past.

Unselected

Waarvoor heb ik een onderlijn nodig?

Het is zeker niet nodig om met een onderlijn te vissen. Een normale hoofdlijn doet in principe wat hij moet doen. Ook hier kun je aas en haken aan bevestigen. Toch vinden veel vissers het fijner om met een onderlijn te vissen. Waarom? Wij zetten de voordelen voor je op een rij.

Je hengel breekt minder snel
Je lijn komt onder ontzettend veel druk te staan wanneer een vis aanhapt. Daar is je hengel voor gemaakt, maar het zorgt wel voor snellere slijtage. Het is daarom verstandig om de druk op je hengel zoveel mogelijk te verdelen. Dat doe je door een onderlijn te gebruiken. De vis hapt zich aan deze lijn vast. Dit betekent dat je hoofdlijn minder kracht hoeft te dragen. Dit voorkomt slijtage aan de hengel. Je hoeft alleen maar regelmatig de onderlijn te vervangen, maar de rest van de onderdelen gaat een stuk langer mee.

Je dobber blijft minder snel achter planten of stenen haken
Het is vervelend wanneer je dobber ineens achter een plant blijft haken wanneer hij in het water ligt. Dat probleem heb je bijna niet meer wanneer je een onderlijn gebruikt. De dobber zit niet vast aan de onderlijn, maar aan de hoofdlijn. Doordat er minder druk op de hoofdlijn komt te staan, wordt je dobber ook niet zomaar in de planten getrokken.

Je vislijn wordt niet stukgebeten
Sommige vissen hebben bijzonder sterke tanden. Dat betekent dat je vislijn het zwaar te verduren heeft. Een nieuwe hoofdlijn is een stuk duurder dan een nieuwe onderlijn. Daarom is het bij krachtige vissen slim om een onderlijn te gebruiken. Deze is bovendien wat sterker dan een gemiddelde hoofdlijn. Hierdoor kan zelfs een krachtige snoekbeet de onderlijn niet stuk krijgen.

Je vervangt makkelijk je aas en haak
Iedere situatie vraagt om een ander soort aas. Het is een stuk makkelijker om je aas te vervangen wanneer je een onderlijn gebruikt. Je hoeft alleen maar de onderlijn te vervangen. Ga met een aantal voorbereide onderlijnen op pad en je bent klaar voor iedere situatie.

Je voelt een beet makkelijker aan
Het is mogelijk om voor een zeer dunne onderlijn te kiezen. Dat is vooral bij kleinere vissen aan te raden. De dunne onderlijn is heel gevoelig voor kleine bewegingen. Hierdoor voel je een aanbeet een stuk sneller. Dat geeft je de ruimte om snel te handelen, zodat je in een mum van tijd een vis binnenhaalt. Vissen met een onderlijn helpt je dus om net wat sneller en verfijnder te vissen.

Unselected

Soorten onderlijnen

Net zoals je de keuze hebt uit verschillende hoofdlijnen, zijn er ook verschillende soorten onderlijnen verkrijgbaar. Deze hebben allemaal weer iets anders te bieden. Het verschil zit hem in de gebruikte materialen, maar ook in de manier waarop de onderlijn gemaakt is. Dit zijn de belangrijkste soorten en hun unieke kwaliteiten.

Stalen onderlijn
Staal is een ontzettend sterk materiaal. Het is vrij stug, maar kan zeker een flinke vissenbeet verdragen. Daarom zijn stalen onderlijnen een favoriete keuze voor roofvissers. Snoeken en karpers hebben namelijk een krachtige beet die een normale vislijn zomaar kan laten breken. Door een stalen onderlijn te gebruiken, voorkom je dat de vis de lijn doorbijt en weer weg kan zwemmen.

Nylon onderlijn
Nylon is niet voor niets een geliefd materiaal voor vislijnen. Het is dun, licht en soepel. Er zit bovendien een fijne hoeveelheid rek in het materiaal. Hierdoor beweegt de vislijn makkelijk mee met de vis. Het is minder krachtig, maar ook goedkoper. Voor de meeste vissen is een nylon onderlijn toereikend. Een bijkomend voordeel is dat het knopen van een nylon vislijn een stuk makkelijker is.

Fluorocarbon onderlijn
Fluorocarbon is een speciaal materiaal dat vrijwel helemaal onzichtbaar is in het water. Het is vrij prijzig, dus misschien niet geschikt voor iedere visser. Het voordeel is dat de vis de lijn vrijwel niet kan zien. Hierdoor is het makkelijker om zeer schuchtere vissen te vangen. Een dikke lijn van fluorocarbon is bovendien vrij sterk.

Gevlochten onderlijn
Wil je van het gemak van nylon genieten, maar ook van de kracht van staal? Dan is een gevlochten onderlijn een goede keuze. Deze vislijnen bestaan uit minstens twee draden die om elkaar heen gewikkeld zijn. Dit maakt de onderlijn aanzienlijk sterker dan een enkele vislijn. Zo kun je dus gewoon met nylon vissen, ook wanneer je het op roofvissen gemunt hebt.

Unselected
Hoe bevestig je een onderlijn?

Hoe bevestig ik een onderlijn?

Je wilt de onderlijn aan de hoofdlijn bevestigen, maar hoe doe je dat? Het is belangrijk dat de verbinding sterk is, maar je wilt ook weer niet te lang aan het knopen zijn. De makkelijkste manier om een onderlijn te bevestigen, is door een speldkwartel te gebruiken. Dit is het tussenstuk dat je tussen de hoofdlijn en de onderlijn vastmaakt. Het mooie is dat je in een mum van tijd je onderlijn wisselt wanneer je eenmaal de speldkwartel aan de hoofdlijn hebt vastgemaakt. Iedere onderlijn heeft namelijk een lus die je makkelijk aan de speldkwartel haakt. Wil je dus tijdens het vissen een onderlijn bevestigen? Dan hoef je de oude lijn maar los te klikken en de nieuwe vast te maken. Zo is het makkelijk om je onderlijn aan te passen aan de vissen en wateromstandigheden.

Om de onderlijn te bevestigen, moet er wel eerst een speldkwartel aan de hoofdlijn zitten. Deze maak je het gemakkelijkste vast door middel van een dubbele lijnknoop. Bij deze techniek maak je eerst een lus door de hoofdlijn dubbel te vouwen. Schuif het uiteinde van de speldkwartel over deze lus. Vervolgens ga je de speldkwartel vijf keer door de grote lus halen. Hierdoor wikkelt de lijn zich meerdere keren om zichzelf heen. Trek dan de speldkwartel rustig maar krachtig aan. Je hebt nu een sterke knoop om de speldkwartel gemaakt en kunt je onderlijn aan het andere uiteinde vastmaken.

Wil je liever geen speldkwartel gebruiken? Dan is het ook mogelijk om de onderlijn direct aan de lus van de hoofdlijn vast te maken. Dat doe je door een lus te knopen in de hoofdlijn. Maak ook een lus in het uiteinde van de onderlijn. De lus van de onderlijn haal je door de lus van de bovenlijn heen. Je neemt vervolgens de haak van de onderlijn om deze door de lus van de onderlijn te doen. Dit trek je vervolgens strak aan. Het systeem is wat minder sterk dan wanneer je een speldkwartel gebruikt, maar wel heel makkelijk te knopen. Dat maakt het vervangen van je onderlijn ook een snel proces.

Unselected

Een onderlijn is het onderste stukje van je vislijn. Dit is een apart gedeelte dat je dus aan de hoofdlijn vast moet maken. Vissen met een onderlijn is zeker niet verplicht, maar het is wel een goede gewoonte om te hebben. Door een onderlijn te bevestigen aan de hoofdlijn, heeft je hengel het veel minder zwaar te verduren. Je voelt een aanhappende vis beter aan en hoeft je geen zorgen te maken dat een vis je lijn kapotbijt.

Experimenteer met verschillende soorten onderlijnen. Zo is nylon heel flexibel en fijngevoelig, terwijl een stalen onderlijn uitstekend is wanneer je gaat roofvissen. Voor welk type je ook kiest: goede bevestiging is belangrijk. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een speldkwartel of door twee lussen aan elkaar vast te knopen. Ga zelf op ontdekkingstocht en kijk welke materialen en technieken het beste bij jou passen. Dat is de charme van de vissport.

Unselected

Lees ook

Welke vistas heb je nodig?

Welke vistas heb je nodig?

Of je nu net begint met sportvissen of een ervaren hobbyvisser bent die een nieuwe vistas nodig heeft, er is een ruime keuze aan verschillende soorten en maten beschikbaar.

sphere media background sample

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Het schepnet is een essentieel stukje uitrusting voor elke visser. Er zijn vele verschillende soorten schepnetten op de markt, welke heb jij nodig?

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

sphere media background sample

Wat is de beste vishengel voor jou?

Een vishengel is natuurlijk onmisbaar, maar hoe kies je tussen alle beschikbare modellen? Lees dat hier!