sphere media background sample

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Het schepnet is een essentieel stukje uitrusting voor elke visser. Er zijn vele verschillende soorten schepnetten op de markt, welke heb jij nodig?

Stel je voor: het is een prachtige lentedag aan de waterkant. Je hengel staat klaar, je hebt het aas zorgvuldig gekozen en nu wil je een grote vis binnenhalen. Maar heb je wel het juiste schepnet bij je? Het schepnet is een essentieel stukje uitrusting voor elke visser. Er zijn vele verschillende soorten schepnetten op de markt en het is niet altijd even makkelijk om de juiste keuze te maken. In deze blog vertellen we je hoe je het juiste landingsnet voor jouw visavontuur kiest.

Waarvoor heb je een schepnet nodig?

Een schepnet is onmisbaar om je vangst veilig te laten landen. Zodra je beet hebt, begint de strijd om de vis te behouden. Wanneer je je prooi dichterbij haalt, wil je geen risico lopen hem te verliezen. Met een schepnet til je je vangst op een veilige en efficiënte manier uit het water. Zeker bij grotere en krachtigere vissen kan het lastig zijn om de vis uit het water te tillen met alleen je hengel. De extra ondersteuning van een landingsnet helpt je om zelfs de grootste vissen veilig aan land te brengen. Het zachte net voorkomt eveneens dat de vis schubben verliest of in de war raakt in de lijn en maakt het makkelijk om de haak te verwijderen. Zo minimaliseer je de kans op letsel bij de vis, wat zeker een goede zaak is als je van plan bent de vis terug te zetten.

Waar ga je vissen?

In Nederland heb je tal van mogelijkheden om te vissen. Een van de populairste plekken zijn de vele binnenwateren. Denk maar aan kanalen, rivieren en meren. In uitgestrekte rivieren als de Maas en Waal vind je een grote verscheidenheid aan vissoorten, zoals baars, snoek, brasem en karper. Het IJsselmeer staat bekend om zijn overvloed aan snoek, snoekbaars en karper. Andere populaire meren om te vissen zijn het Haringvliet en het Veluwemeer. Houd je van zeevissen, dan ligt de hele Nederlandse kustlijn voor je open. Hoewel niet alle plekken even goed zijn, valt er wel overal vis te vangen. Bekende stekken zijn de havenhoofden van Scheveningen, de Noordzeestranden van de Waddeneilanden en de Pieren van IJmuiden. Naast deze natuurlijke wateren heb je ook de mogelijkheid om aan een commerciële visvijver tegen betaling te vissen.

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Welk schepnet voor welke visserij?

Bij aankoop van een schepnet is het belangrijk om op voorhand te bedenken waarvoor je het schepnet gaat gebruiken. Wil je graag op kleine witvis vissen, dan heb je een kleiner landingsnet nodig dan wanneer je van plan bent om snoeken en karpers te vangen. Vis je voornamelijk in beekjes en rivieren, dan wil je een schepnet dat wendbaar en licht van gewicht is. Als je vaak op zee vist, waarbij je grote en zware vissen vangt, heb je krachtig schepnet nodig.

Naast de grootte van het net zijn er nog enkele andere zaken waar je op moet letten als je een landingsnet aankoopt. Ook de lengte van de steel, het materiaal en de breedte van het landingsnet zijn belangrijk bij het kiezen van het juiste schepnet voor jou

Welk schepnet moet ik gebruiken?

De steel

Op het eerste gezicht lijkt de steel van een landingsnet een onopvallend onderdeel, maar het speelt een belangrijke rol op het vlak van gebruiksgemak. De ideale lengte van de steel wordt niet bepaald door het soort vis waarop je vist, maar door het viswater. Een langere steel komt goed van pas wanneer je over plantenbedden heen of van steile oevers vist. Vis je eerder in ondiepe wateren of water waar je dicht bij de oever staat, dan volstaat een kortere steel. Er zijn ook telescopische stelen op de markt, die je eenvoudig aanpast aan verschillende situaties.

Stelen worden gemaakt van materialen zoals aluminium en carbon. Deze materialen zijn licht van gewicht, terwijl ze toch ook sterk genoeg zijn om zelfs karpers en snoeken te landen. Als je een steel nodig hebt die goed draagbaar is en waarmee je makkelijk manoeuvreert, dan zit je goed met deze materialen. Bovendien zijn ze over het algemeen goed bestand tegen corrosie en rot, zelfs bij blootstelling aan water en uiteenlopende weersomstandigheden.

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Breedte van de opening

De breedte van de opening van het landingsnet wordt bepaald door de lengte van de armen. Voor vissen als een baars, forel of winde volstaat een schepnet van 50 centimeter. Als je graag vist op snoek in polders of stadswater, heb je een schepnet met een breedte van 60 à 70 centimeter nodig. De snoeken die je in deze wateren vist, zijn meestal niet groter dan een meter en passen zodoende in dit schepnet. Ben je van plan om een metersnoek te vangen, kies dan voor een schepnet van 70 tot 80 centimeter. Zo heeft deze vis voldoende plaats om te landen. Een schepnet dat breed genoeg is, vermindert de stress op de vis. Het is gemakkelijker om de vis in één keer te vangen en er is minder risico dat de vis weer ontsnapt. Zo is er ook minder kans dat de vis verstrikt raakt in het landingsnet en zich verwondt.

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Diepte van het net

De diepte van een landingsnet wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de waterdiepte. In ondiep water hoef je het schepnet niet heel diep te laten zakken, terwijl je in dieper water een dieper net nodig hebt om de vis effectief te landen. Wanneer je vist met een dobber heb je mogelijk een minder diep net nodig dan wanneer je op zee vist. Ook de grootte van de vis waarop je vist is bepalend. Grotere vissen hebben meer ruimte en zodoende een dieper net nodig. Houd er wel rekening mee dat een diep landingsnet betekent dat er meer materiaal is om door het water te manoeuvreren, waardoor je een grotere kans hebt dat het landingsnet vast komt te zitten in ondiep water.

Vergeet niet dat weersomstandigheden ook een invloed hebben op de diepte waarop vissen zich bevinden. Vaak geldt dat hoe helderder het weer, hoe dieper vissen zich verschuilen. Wanneer het dan ook nog eens koud is, gaan ze nog dieper liggen. Bij bewolkt weer of in het donker van de nacht komen ze juist meer tegen het wateroppervlak zwemmen. Pas de diepte van je landingsnet aan op de omstandigheden waarin je gaat vissen.

Materiaal van het net

Nylon
Nylon is een van de meest gebruikte materialen voor landingsnetten, en daar zijn goede redenen voor. Het materiaal is goed bestand tegen slijtage, waardoor je het landingsnet vele jaren kunt gebruiken, zelfs in ruwe omstandigheden. Daarnaast is een nylon schepnet licht en gemakkelijk te hanteren. Daardoor is dit schepnet geschikt voor zowel beginners als ervaren vissers. Omdat nylon een flexibel materiaal is, wordt het gebruikt om landingsnetten in verschillende maten en vormen te produceren. Zo vind je altijd een nylon landingsnet dat bij jou past.

Rubber
Een schepnet met rubberen coating heeft een uitstekende grip, waardoor je de vis gemakkelijk vangt zonder hem te beschadigen. Schepnetten van rubber zijn vooral populair onder sportvissers die de natuurlijke omgeving zo min mogelijk willen verstoren.

Katoen
Katoen is een klassiek materiaal dat gebruikt omwille van zijn zachtheid en soepelheid. Dit materiaal is minder schadelijk voor gevoelige vissoorten. Omdat het minder water absorbeert dan synthetisch materiaal, is het landingsnet makkelijk te hanteren en droogt het snel na gebruik. Een katoenen schepnet geeft je de authentieke ervaring waar elke traditionele visser naar op zoek is.

Mesh
Een landingsnet met fijne mesh is ideaal voor het vangen van kleine vis zoals aasvisjes of garnalen. Dit net heeft kleine openingen die voorkomen dat kleine visjes ontsnappen, terwijl ze toch voldoende water en zuurstof doorlaten. Voor grote vissen zoals karper en snoek heb je een landingsnet met grote mesh nodig.

Welk schepnet moet ik gebruiken?

Compactheid van het schepnet

Als je een nieuw schepnet zoekt, overweeg dan zeker ook om voor een compact schepnet te kiezen. Een compact landingsnet heeft vele voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is het gemak waarmee je het net transporteert. Een compact landingsnet neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan een traditioneel groter net, waardoor je het gemakkelijk te voet, met de fiets of met de auto vervoert. Daarnaast is een compact schepnet eenvoudiger op te bergen. Het neemt minder ruimte in beslag in je garage, schuur of viskoffer, zodat er meer ruimte overblijft voor je andere uitrusting. Als je beperkte opslagruimte ter beschikking hebt, is het geen slecht idee om voor een compact landingsnet te kiezen.

Een compact schepnet is eenvoudig te gebruiken. Het lichte gewicht en de ergonomische handgrepen zorgen ervoor dat je het net comfortabel vasthoudt en er gemakkelijk mee manoeuvreert. Bovendien zijn ze vaak voorzien van handige functies als telescopische grepen, waardoor ze nog gebruiksvriendelijker zijn. Een klein formaat hoeft niet direct te betekenen dat een compact landingsnet weinig mogelijkheden heeft. Deze netten zijn verrassend veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende formaten en materialen, zodat je altijd het juiste landingsnet voor jouw vishobby kunt vinden.

Een schepnet is onmisbaar voor een visser, toch is het niet gemakkelijk om precies het goede schepnet te vinden. In eerste instantie bepalen de vissoort en het water waarop je wilt vissen welk schepnet je nodig hebt. Ook factoren als de steel, het materiaal, de diepte en de breedte van het net zijn belangrijk om het schepnet te kiezen dat bij jou past.

Lees ook

Welke vistas heb je nodig?

Welke vistas heb je nodig?

Of je nu net begint met sportvissen of een ervaren hobbyvisser bent die een nieuwe vistas nodig heeft, er is een ruime keuze aan verschillende soorten en maten beschikbaar.

sphere media background sample

Hoe kies je de beste vismolen?

Om echt te genieten van de hengelsport heb je niet enkel een goede hengel, maar ook de beste vismolen nodig. Welke vismolen past bij jou?

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

sphere media background sample

Wat is de beste visdraad?

Het is belangrijk om te weten wat al die verschillende vormen, materialen en kleuren betekenen. Hier lees je alles wat je moet weten!