Welk kunstaas kan je het best gebruiken?

Welk kunstaas kan je het best gebruiken?

Ontdek hier meer over de soorten kunstaas en de functionaliteit ervan.

Goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer het om vissen gaat. Je hebt de juiste uitrusting nodig om bepaalde vissen te vangen, van de correcte hengel tot een lijn die het gewicht van de vis aankan. En hoe zit het met kunstaas? Dit aas is in allerlei varianten verkrijgbaar, waarbij iedere soort weer zijn eigen pluspunten heeft. Ontdek hier welke soorten kunstaas er zijn en welke vorm je moet gebruiken voor het type vis dat je wilt vangen.

Welke soorten kunstaas zijn er?

Voordat je kunt bepalen welke soorten kunstaas je nodig hebt voor iedere vissoort is het belangrijk om te weten wat je opties zijn. Kunstaas heeft allerlei vormen en maten. Ieder type maakt weer andere bewegingen in het water of biedt unieke voordelen. Daarom vind je hier alle varianten op een rij.

Pluggen
Pluggen zijn imitatieprooien gemaakt van hard plastic. Ze zijn licht, maar wel vrij stevig. Dit kunstaas is voorzien van een duiklip. Die lip zorgt ervoor dat het kunstaas altijd naar beneden duikelt wanneer je je hengel uitgooit. Dat zorgt dus voor een natuurlijk beeld van een klein visje dat rustig naar de bodem van een meer of rivier zwemt. De grootte en vorm van de duiklip hebben weer invloed op de snelheid waarmee een plug naar de bodem zakt. Dat kan relatief snel zijn, maar dus ook langzaam.

Jerkbaits
Jerkbaits lijken op het oog gewoon plugs te zijn. Het zijn ook kleine prooidieren gemaakt van hard plastic, maar met één groot verschil: er is geen duiklip aanwezig. Dat betekent dat het aas niet vanzelf op een mooie manier naar de bodem zwemt. Je moet het aas met behulp van je hengel in beweging brengen. Hierdoor heb je veel meer controle over de bewegingen van het kunstaas, maar het vergt ook iets meer techniek. Jerkbaits vragen bovendien wat meer van je hengel. Daarom zijn ze alleen geschikt voor zwaardere en sterkere hengels.

Softbaits
Sommige soorten kunstaas zijn niet van hard plastic gemaakt, maar juist van zachte materialen, zoals siliconen. Dit worden softbaits genoemd. Het voordeel van softbaits is dat ze heel realistisch ogen en aanvoelen. Kieskeurige vissen zijn dus eerder geneigd om aan te happen en het aas niet uit te spugen. Het nadeel van die zachte materialen is dat ze wat minder sterk zijn. Daarom gaan softbaits minder langer mee dan pluggen en jerkbaits.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten softbaits: shads en creature baits. Shads hebben de vorm van visjes. Creature baits zijn juist realistische versies van andere prooidieren, zoals garnalen, krabben en kreeften. Het is afhankelijk van het dieet van de vis die je wilt vangen welke soort de beste keuze is.

Swimbaits
Waar softbaits vooral van realistische materialen zijn gemaakt, zorgen swimbaits vooral voor een realistische beweging in het water. Swimbaits hebben vaak kleine scharniertjes of kleine inkepingen. Deze zorgen ervoor dat het aas zich soepel beweegt in het water. Hierbij imiteert het kunstaas de beweging die vissen maken terwijl ze aan het zwemmen zijn. Er zijn varianten die van hard plastic zijn gemaakt, maar je kunt ook softbaits kopen. Het aas oogt dan realistisch, maar voelt ook realistisch aan.

Spinners
Spinners horen bij de oudste soorten kunstaas. Ze proberen geen prooidieren te imiteren, maar zorgen wel voor beweging en glinstering in het water. Het zijn metalen staafjes waar een blad aan is bevestigd. Dit blad gaat draaien zodra je de spinner in het water laat vallen. Hierdoor komt het water in beweging, wat vissen aantrekt. Spinners zijn bovendien van metaal gemaakt. Dit metaal glinstert prachtig in het water, wat er ook weer voor zorgt dat vissen worden aangetrokken. Metaal is bovendien erg sterk, waardoor spinners lang meegaan.

Lepels
Op het oog zijn lepels misschien wel de meest eenvoudige soort kunstaas. Het zijn lepelvormige bladen die je aan je hengel bevestigt. De lepelvorm zorgt voor wat beweging in het water. Ook dit kunstaas is gemaakt van metaal, wat voor een schittering in het water zorgt. Lepels zijn bijzonder sterk en makkelijk te gebruiken, waardoor ze een uitkomst zijn voor beginnende vissers.

Welke soorten kunstaas zijn er?

Welk kunstaas voor snoek?

Je weet nu welke soorten kunstaas er precies zijn. Dan is het de vraag welke soort je gebruikt voor de vis waar jij het op gemunt hebt. Wanneer je op snoek gaat vissen, is het belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Snoeken zijn gelukkig geen lastige vissen. Ze vinden alle soorten aas wel aantrekkelijk, waardoor je eigenlijk altijd succesvol kunt vissen. Toch zijn er bepaalde aassoorten die net wat meer in de smaak vallen.

Zo doe je het altijd goed met pluggen en jerkbaits. Beide soorten imiteren de natuurlijke prooien van de snoek, waardoor deze vissen snel bijten. Gebruik bij voorkeur exemplaren met een lengte tussen 10 en 15 centimeter. Let ook op de omstandigheden waarin je gaat vissen. Zo is het bij ondiep water misschien beter om spinners te gebruiken. Die zorgen voor net wat meer beweging en zijn dus aantrekkelijker. In zeer diep water doen softbaits het weer wat beter. Het is vooral een kwestie van uitproberen.

Welk aas voor baars?

Baarzen hebben het vooral gemunt op prooien die klein zijn, maar wel snel bewegen. Daarom is het slim om kunstaas uit te kiezen dat die prooien het beste imiteert. Pluggen zijn een geliefde keuze bij baarsvissers, zeker wanneer het om exemplaren van maximaal 7 centimeter lang gaat. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, van pluggen die vrij diep lopen tot exemplaren die meer aan de oppervlakte blijven. Stem je keuze af op het water waar je gaat vissen. Bij dieper water moet de plug nu eenmaal beter de diepte in gaan.

Natuurlijk zijn er ook andere geschikte soorten kunstaas voor baarzen. Zo is softbait een steeds populairdere keuze voor deze vissoort. Dat is niet gek, want de zachte materialen bewegen veel soepeler in het water. Hierdoor ontstaan er allerlei kleine bewegingen terwijl je aan het vissen bent, wat de baars aantrekt. Je kunt kiezen uit verschillende soorten softbaits. Een baars vangt graag een imitatievis, maar een garnaal of andere soorten aas horen ook bij de opties. Zolang er voldoende beweging in zit, zit je goed.

Ben je op zoek naar kunstaas dat zeker genoeg beweging creëert in het water? Dan zijn spinners je beste keuze. Deze zijn altijd een goede optie wanneer je een baars probeert te vangen. Houd het bij deze vissoort wel bij de kleinere spinners. De kans dat een baars toehapt wanneer je groot kunstaas gebruikt, is vrij klein. Vooral bij ondiep water is het slim om een spinner aan je hengel te bevestigen.

Welk kunstaas voor forelvissen?

Welk kunstaas voor forelvissen?

Waar weet je een forel mee te verleiden? Met klein kunstaas dat prachtig schittert in het water. Daarom is het voor deze vissoort vooral belangrijk om kunstaas van metaal te gebruiken. Metaal reflecteert licht optimaal en zorgt zo dus voor veel schitteringen onderwater. Dat trekt een forel aan, waardoor de kans groot is dat hij jouw aas uitprobeert.

Maar welke soort kunstaas moet je dan kopen wanneer je gaat forelvissen? Je hebt verschillende opties. Zo doen deze vissen het goed met spinners. Bij voorkeur een smallere spinner die wel verzwaard is, zodat hij goed naar beneden zakt. Je kunt ook lepels als kunstaas gebruiken. Het is dan vooral belangrijk dat ze niet te groot zijn. Houd het maximaal bij een centimeter of 5. Dit maakt het aas zo aantrekkelijk mogelijk voor de forel.

Heb je voornamelijk plugs in huis? Geen probleem, want daarmee kun je ook uitstekend vissen op forel. Het is vooral belangrijk dat de plugs klein zijn en zeer snelle, trillende bewegingen kunnen maken. Die plotselinge bewegingen zorgen ervoor dat de forel wordt aangetrokken. Vis je liever met softbait? Ook geen probleem. Kies dan wel shads uit in natuurlijke kleuren. Ook hier geldt: houd het aas zo klein mogelijk en de kans is groter dat je uiteindelijk een forel aan de haak slaat.

Er zijn meer dan genoeg soorten kunstaas verkrijgbaar. Iedere variant heeft weer zijn eigen voordelen, van gebruiksgemak tot stevigheid. Zo zijn pluggen en jerkbaits makkelijk in gebruik, relatief goedkoop en geschikt voor veel soorten vissen. Softbaits zijn een uitkomst wanneer je het op kieskeurige vissen gemunt hebt, maar zijn wel wat minder sterk. Een swimbait zorgt ook voor meer realisme, met een natuurlijke zwembeweging in het water. Dan zijn er nog spinners en lepels: allebei vertrouwde opties die van metaal zijn gemaakt. Makkelijk in gebruik, maar ook met een lange levensduur.

Welk kunstaas je moet gebruiken, is deels afhankelijk van de vissen die je aan de haak wilt slaan. Voor snoeken geldt vooral dat je middelgroot aas moet gebruiken en rekening moet houden met de diepte van het water. Deze vissen vinden bijna alle soorten aas aantrekkelijk. Baarzen hebben een voorkeur voor klein en snel. Daarom zijn spinners een goede keuze, maar kleine pluggen kunnen ook. Bij forellen doe je het goed wanneer je metalen kunstaas gebruikt, zoals lepels en spinners. Ga dus voorbereid op pad, zodat jij thuiskomt van een succesvol dagje vissen.

Bekijk onze gerelateerde sportadviezen

Wanneer kan je het beste vissen

Wanneer kan je het beste vissen?

Overweeg je om te gaan vissen? De hengelsport is zeer geliefd bij velen.

Welke foudraal heb je nodig

Welke foudraal heb je nodig?

Je hebt verschillende accessoires nodig wanneer je gaat vissen. Hoe bewaar je al die spullen?

telescopische vaste hengel kiezen

Hoe kies je een telescopische vaste hengel?

Vissen met een vaste stok is een techniek die je kunt gebruiken in alle wateren, rivieren, beekjes en zoetwatermeren. Het is de meest efficiënte vistechniek, want je kan er heel gemakkelijk veel vis mee vangen.

Mag je vissen zonder VISpas?

Mag je vissen zonder VISpas?

Het is belangrijk om te weten dat vissen in Nederland aan regels is gebonden. Een belangrijke regel is het hebben van een VISpas.

sphere media background sample

Vissen met lood

Er zijn verschillende manieren om die controle te houden. Vissen met lood is daar een uitstekend voorbeeld van. Lees hier meer over lood!

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Decathlon heeft 4 tips voor jou om je visseizoen goed te starten. Heb jij je checklist al helemaal af?