Zwemkleding
Voor een zwemmer is badkleding het allerbelangrijkste. Het moet strak, maar comfortabel zitten. Het moet voldoende bewegingsvrijheid bieden én het moet zorgen voor extra stroomlijning.
Op het hoogste niveau wordt over alles nagedacht, inclusief zwemkleding en -accessoires. Wat dragen de top-zwemmers van de wereld en waarom?
Voor een zwemmer is badkleding het allerbelangrijkste. Het moet strak, maar comfortabel zitten. Het moet voldoende bewegingsvrijheid bieden én het moet zorgen voor extra stroomlijning.
Badpak
Wil jij je persoonlijk record verbeteren? Kies dan voor een badpak die aan de volgende eisen voldoet:
Zwembroek
Ben je op zoek naar een zwembroek? Kies dan voor een jammer.
Zwembril
Een zwembril is het belangrijkste attribuut voor een zwemmer. Mits deze goed aansluit op je gezicht! Het laatste wat je namelijk wilt is dat er water in je bril komt, of dat je bril of -bandje afzakt tijdens het zwemmen. TIP: Een zwembril zit goed wanneer de bril vacuüm zuigt op je gezicht zonder behulp van de bandjes.
Bij top-zwemmers zien we voornamelijk kleine, sportieve zwembrillen. Hoe kleiner de zwembril, hoe gestroomlijnder deze op je gezicht zal aansluiten. Om die reden kiezen veel atleten voor 'druppelvormige' zwembrillen; deze sluiten perfect aan op de oogkassen.
Kijkend naar het type glazen, zie je vooral spiegelglazen. Spiegelglazen werken qua lichtdoorlatendheid hetzelfde als de donkere glazen, maar het voordeel is dat jouw concurrenten je ogen niet meer kunnen zien. Hierdoor kan je intimiderend overkomen en weet iedereen dat ze voor jou uit moeten kijken (want ook jij gaat voor goud!)
Badmuts
Badmutsen zijn er in allerlei soorten en maten. Volgens het FINA-regelement mogen wedstijdzwemmers echter alleen kiezen voor badmutsen van zacht materiaal die de natuurlijke vorm van het hoofd volgen. Dus harde hoofddeksels in bijzondere vormen voor extra aquadynamica is niet toegestaan.
De top-zwemmers zul je met name met siliconen badmutsen aan de badrand zien. Siliconen badmutsen staan erom bekend dat ze weinig water doorlaten (waardoor je haar wordt beschermd tegen chloor) en ze blijven goed op de plek zitten. Daarnaast zorgt het materiaal voor extra stroomlijning in het water: het water glijdt als het ware langs de badmuts, waardoor je minder snelheid verliest.
Tijdens grote wedstrijden zie je verschillende merken voorbij komen. Onze Nederlandse top-zwemmers zal je voornamelijk zien met badkleding en attributen van het merk Arena. Dit sportmerk is namelijk een grote sponsor van veel professionele zwemmers.
Ongeacht het merk: elk kledingstuk en zwemmateriaal moet eerst gekeurd worden door de FINA (Fédération Internationale de Natation). Bij Decathlon verkopen we diverse badpakken, jammers en zwembrillen die het FINA-keurmerk dragen. Kijk hiervoor naar de wedstrijdzwemkleding pagina of filter op FINA-certificering op de zwembrillen pagina.
De afgelopen jaren hebben onze Nederlandse topzwemmers het openwaterzwemmen naar een hoger niveau getild. We zien hierdoor dat steeds meer Nederlanders het zwembad inruilen voor open water. Niet zo gek, want open water biedt verschillende voordelen: sporten in de buitenlucht, je hoeft geen keerpunten te maken, je hebt de mogelijkheid om op elk moment te zwemmen én je ontdekt mooie plekken.
De zwemkleding voor openwater-wedstrijdzwemmers is afhankelijk van de watertemperatuur. Tijdens de wedstrijd in de Seine dragen de openwaterzwemmers vrijwel dezelfde zwemkleding als in het zwembad: mouwloos, broek tot aan de knie, zonder rits.
Indien het water minder dan 20 graden is, is een wetsuit verplicht. Deze moet gemaakt zijn van minimaal 3 mm dik, thermisch materiaal en moet het torso, de schouders en knieën bedekken.
Wil je zelf beginnen met openwaterzwemmen? Let dan bij aankoop van een wetsuit op het volgende: