1-tegen-1 of in team, golf kun je op heel wat verschillende manieren zodat het nooit saai wordt! Stroke Play, Match Play, Foursome, ... Zeggen deze termen je helemaal niets? Ontdek de regels en daag je vrienden uit op de golfbaan.

Netto score vs. bruto score

In dit artikel maken we het onderscheid tussen de netto score en de bruto score. De 'bruto' score komt overeen met het aantal gespeelde slagen. Om de 'netto' score te berekenen, trek je de handicap af van de bruto score. Een speler met een handicap van 36 die in Stroke Play een baan van 108 slagen afwerkt, heeft netto 72 slagen gespeeld, met andere woorden zijn netto par. Als je niet alle regels kent om de punten uit je hoofd te tellen, kun je je geheugen opfrissen met ons volgende advies.

Wat zijn de belangrijkste spelvormen in het golfen?

De klassieke spelvormen

Stroke Play, Stableford en Match Play zijn de drie varianten die door de golffederaties erkend worden en dan ook het meest worden gespeeld.

Match play

Een rechtstreeks duel per hole tussen de twee afzonderlijke spelers of twee teams.De speler met het minst aantal slagen wint de hole en scoort 1 punt.

Hij heeft dus een slag voorsprong (1-0) en is '1 up'. Als hij de tweede hole binnenhaalt, is hij '2 up'. Als hij de derde verliest, gaat hij terug naar '1 up' ...Indien de twee spelers de hole met hetzelfde aantal slagen afronden, scoort geen van beide een punt en blijft de score onveranderd tot de volgende hole.Als de 18 holes afgerond zijn en de stand gelijk is, wordt er een zogenaamde 'sudden death' gespeeld: de eerste speler die een punt scoort, wint de match.

Als je deze variant met twee teams speelt, tel je de gescoorde punten in elk duel op om het winnende team te kennen.

Stroke play

Alle gespeelde slagen tussen de afslag bij hole 1 en de final putt bij hole 18 worden geteld. De winnaar is de speler met het minst aantal slagen. Deze formule kan in team gespeeld worden. In dat geval wint het team met de minst aantal slagen.

Stableford

Het Stableford-systeem is een variant waarbij punten worden behaald in functie van het aantal gespeelde slagen ten opzichte van de par van elke hole. De winnaar is de speler met het hoogste aantal netto punten aan het einde van de wedstrijd.HOE TEL IK HET AANTAL PUNTEN

Om je netto score te berekenen, pas je de par van elke hole aan in functie van je handicap. Je golfclub geeft je aan het begin van de wedstrijd een scorekaart die aan je handicap is aangepast.

Bijvoorbeeld: Op een hole met par 4 en een speler met 1 gegeven slag. 6 gespeelde slagen = 1 punt, 5 slagen = 2 punten, 4 slagen = 3 punten, ...

Originele spelvormen

Als je tijdens zomer vooral wilt golfen om je te ontspannen en je vrienden uit te dagen, zijn er heel wat originele spelvormen om eens out of the box denken.

Alle hieronder vermelde spelvormen zijn nog leuker als je twee tegen twee speelt. Je kunt spelen in Stroke Play (het team met het minst aantal slagen na 18 holes wint) of in Match Play (het team dat de meeste holes heeft binnengehaald wint).

GREENSOME
Deze spelvorm lijkt erg op Foursome. De twee spelers beginnen allebei aan de afslag. Vervolgens kiezen ze de beste van de twee ballen waar ze vervolgens afwisselend de hole mee zullen uitspelen.

CHAPMAN
Deze spelvorm is afgeleid van de Greensome. De twee spelers beginnen allebei aan de afslag. Bij de tweede slag speelt speler A met de bal van speler B en omgekeerd. Vanaf de derde slag wordt de beste van de twee ballen gekozen. Vervolgens spelen A en B afwisselend verder met die bal.

FOURSOME
Elk team van twee spelers beschikt slechts over een bal waar ze beurtelings mee spelen. De ene speler slaat af bij de even holes en de andere bij de oneven holes.
Bijvoorbeeld : Speler A slaat af bij hole 1, speler B speelt de tweede hole, speler A speelt de derde hole, ...

SCRAMBLE
De twee spelers van elk team spelen hun eerste bal vanaf de afslag. Bij elke slag kiest het team de beste bal en de spelers gaan vervolgens vanaf die plek verder.

De originele spelvormen 2

Touwtjeswedstrijd

Voor de afslag krijgt elke speler een stuk touw mee met de helft van zijn handicap in meters (bijv. 10 m bij handicap 20). Dat touw mag hij op elk moment tijdens de wedstrijd gebruiken.Met het touw kan hij de bal verplaatsen zonder hem te spelen. Handig om een te korte putt te putten of je uit een bunker te halen! Telkens het touw ingezet wordt, moet de gebruikte lengte afgeknipt worden.In Match Play is dit een zeer strategische spelvariant, ongeacht je handicap!

Take off

In Match Play mag de winnaar van de hole een club kiezen uit de tas van zijn tegenstander. Als die speler de tweede hole wint, kan hij zijn club terugvragen of kan hij er een kiezen uit de tas van zijn tegenstander. Niet zo simpel als je het ons vraagt!

Deze tips zullen je misschien ook interesseren:

thumbnail-outfit-regen-golf

Hoe kies je je golfoutfit als het regent?

Wordt er zacht weer met regenbuien voorspeld? Hangt er regen in de lucht? En toch heb je zin om te gaan golfen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je droog blijft terwijl je speelt!

Handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Waar moet ik staan op? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Ontdek de basisregels met onze zeven eenvoudige en handige weetjes.

De juiste uitrusting voor beginnende golfers

Je fysieke paraatheid bij golf, een belangrijk gegeven

Golfen, dat is toch gewoon gezellig over een golfbaan kuieren? Wel ... niet helemaal. Ook golfers moeten over een goede fysieke conditie beschikken om ervoor te zorgen dat elke slag doeltreffend is. Netjes. En mooi... Een goede basisconditie is dan ook een must.

Golf kit kinderen Decathlon

Hoe kies ik een set golfclubs voor kinderen?

Ontdek onze tips om een aangepaste set golfclubs voor je kind te kiezen.

Met welk geschenk kan je iemand die golft blij maken?

Cadeau ideeën voor golfliefhebbers

Het is elk jaar hetzelfde... Hoe ga je een origineel en geschikt cadeau vinden voor de golfers rondom jou?

de deugden van golf

De deugden van golf

Een balletje in een gat spelen dat 10,8 cm diameter meet en 500 meter verder ligt, dat gaat toch niet... Fout! Golf is uitdagend. Ga de uitdaging aan en geniet!

thumbnail-inruimen-golftas

Hoe deel je je je golftas in?

Hoe bereid je je tas voor op een partijtje golf? Volg onze tips voor een perfect en handig ingedeelde tas!

golf spelen oefeningen spelvormen

Wat zijn de belangrijkste spelvormen in het golfen?

1-tegen-1 of in team, golfen kun je op heel wat verschillende manieren zodat het nooit saai wordt! Stroke Play, Match Play, Foursome, ... Zeggen deze termen je helemaal niets? Ontdek de regels en daag je vrienden uit voor een wedstrijdje op de green.

Hoe plant je een golftee in de grond?

Hoe plant je een golftee in de grond?

Ontdek de tips van Inesis om je golftees perfect in de grond te platen voor elke afslag!

le golf à la maison

Thuis mijn golfseizoen voorbereiden

Is het mogelijk om je thuis voor te bereiden op het golfseizoen? Tuurlijk! We hebben enkele tips voor je!