Waar moet ik staan? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Lees onze zeven basisregels om je eerste keer op de golfbaan vlekkeloos en veilig te laten verlopen!

  HOE GA JE BIJ DE AFSLAGPLAATS STAAN?

WELKE KLEUR KIES IK BIJ DE AFSLAG?

Je staat klaar bij de hole en je hebt je club zorgvuldig gekozen naar gelang de afstand. Maar plots zie je verschillende afslagplaatsen in verschillende kleuren. Welke moet je kiezen? Dat hangt af van je niveau (je handicap), je geslacht en de regels van de baan waar je op speelt.

Het eenvoudigste is om even langs de receptie van de golfclub te gaan. Je vraagt dan na bij welke kleur je moet beginnen als je bijvoorbeeld een handicap van 30 hebt. Het is misschien wel verleidelijk om je vanaf de eerste slagen met de beste spelers te meten maar probeer dat toch niet te doen. Het is immers zoveel leuker om op een realistisch niveau te beginnen. Zo kun je bovendien al aardig wat spelritme opdoen zodat je tijdens de volgende wedstrijd niet onder de druk bezwijkt.

HET GEBRUIK VAN EEN TEE

We hebben je aangeraden om als onervaren speler steeds een tee mee te nemen. Maar hoe gebruik je die nu precies?

Eerst moet je weten dat je dit kleine accessoire enkel mag gebruiken bij de afslagplaats van een hole. Vergeet het dus maar om hem bij elke slag in het midden van de fairway of in de rough te plaatsen! Wil je meer weten over het gebruik van een tee? Klik dan op onderstaande link.

GEDRAGSREGELS TEN OPZICHTE VAN ANDERE SPELERS

Je speelt meestal niet alleen op de golfbaan. Concentratie en veiligheid zijn twee belangrijke elementen in de golfsport. Er zijn een aantal gedragsregels die je moet volgen wanneer je samen met een andere speler aan de afslagplaats staat.

Zorg eerst voor absolute stilte zodat de andere speler zich optimaal kan concentreren. Beweeg niet te veel en ga niet in het licht staan. Je gaat op een redelijke afstand tegenover de speler op de afslagzone staan. Volg het traject van de bal en kijk waar hij uiteindelijk belandt. Zo kan je tijdens het spelen soms al enkele kostbare minuten winnen.

IN WELKE VOLGORDE MOET IK SPELEN?

WIE HET VERST VAN DE HOLE LIGT BEGINT!

Een belangrijke regel op de golfbaan betreft de speelbeurten. Omwille van evidente veiligheidsredenen mag de speler die het verst van de hole ligt als eerste slaan. Loop nooit voor een speler die zijn slag aan het voorbereiden is.

Wacht geduldig tot hij zijn bal geslagen heeft voordat je verder gaat. Golffederaties hebben de 'Klaar om te spelen'-regel ingevoerd om het spel op de green wat te versnellen. Ben je als eerste klaar om je bal te putten? Sla dan je slag! Zelfs als je bal niet het dichtst bij de hole ligt!

GEDRAGSREGELS OP DE GOLFBAAN

Een golfbal vol in je gezicht krijgen is geen lachertje. Neem geen onnodige risico's!

Leef de veiligheidsregels van de golfbaan goed na. Kijk steeds goed om je heen voordat je de bal slaat en wanneer je je over de fairway verplaatst.

HOE HERKEN IK MIJN BAL?

90% van de spelers speelt met witte ballen. Niet al te simpel dus om je bal op de fairway te herkennen. Er bestaan een aantal heel eenvoudige trucjes om te vermijden dat je met de bal van je tegenstander gaat spelen.

Onthoud steeds het nummer dat op je bal geschreven is. Om je bal nog iets meer te laten opvallen, kun je er bijvoorbeeld een opvallend teken met een viltstift op tekenen.

Maar je kunt uiteraard ook gewoon voor een gekleurde bal kiezen. Oranje, geel, roze, ... je kunt je bal niet alleen gemakkelijk onderscheiden van die van je tegenstander maar je vindt hem ook nog eens gemakkelijker terug op de baan.

ballen herkennen eerste golfwedstrijd Inesis
Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

WAT DOE JE ALS JE BAL NIET MEER OP DE BAAN LIGT?

Achter de rode, gele of witte paaltjes, ... In het water, het zand of de struiken, ... Hoe speel ik een bal die niet op de fairway ligt?

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd
Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

HOE SPEEL IK EEN HOLE UIT?

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

WIE MAG ER BEGINNEN AAN DE VOLGENDE HOLE?

Gefeliciteerd, je hebt de eerste hole gewonnen! Maar welke speler begint aan hole 2?

Wel, heel simpel, de eer is aan de winnaar van de vorige hole.

Hoe kies ik een golfbal

Rik

Golfexpert

Geniet van het de mooie sport! 

Voor vragen staat Rik uiteraard voor je klaar: rik.peters@decathlon.com