1.113 items
4.3/5 gebaseerd op 7715 reviews verzameld online en in winkels

Wat is melkeiwit?

De naam geeft het al een beetje prijs. Melkeiwit is namelijk de term die wordt gebruikt voor de eiwitten die terug te vinden zijn in koemelk. Deze melk bevat van nature verschillende eiwitten die allemaal als bouwsteen voor ons lichaam kunnen functioneren. Je krijgt ze natuurlijk binnen wanneer je een glas melk drinkt, maar tegenwoordig zijn er ook andere manieren om melkeiwitten binnen te krijgen. De meest bekende is als een concentraat. Dit betekent dat de eiwitten uit de melk gefilterd zijn. Wat overblijft is een poeder dat zeer geconcentreerd is. Zo krijg je dus veel eiwitten binnen, maar niet het vocht en vetten die normaal gesproken in melk zitten.

Het is ook mogelijk om de verschillende soorten eiwitten in melk van elkaar te scheiden. Zo krijg je bijvoorbeeld caseïne. Dat is de meest voorkomende proteïne die van nature in melk voorkomt. Tot wel 70% van de eiwitten in melk zijn caseïne. Het is dus heel makkelijk om dit eiwit van de andere eiwitten te scheiden. Een voordeel van dit eiwit is dat het heel langzaam verteerd wordt en je dus langer vol laat voelen. Daarom is het niet gek om een zak met caseïne tegen te komen wanneer je op zoek bent naar melkeiwit.

Ook wei-eiwit is een soort eiwit dat van nature in melk voorkomt. Ongeveer 20% van de eiwitten in melk zijn wei-eiwit. Dit is juist een soort proteïne die sneller door je lichaam verteerd wordt. Hierdoor wordt het ook snel opgenomen. Dat is de reden waarom wei-eiwit zo populair is bij sporters. Dit is namelijk een goed eiwit dat direct na het sporten bij je spieren terechtkomt. Je komt dit eiwit zowel als een concentraat als een isolaat tegen. Een concentraat is een geconcentreerde eiwitversie. Een isolaat betekent dat er geen andere eiwitten aan het poeder zijn toegevoegd.

Wat zijn de voordelen van melkeiwit nemen?

De belangrijkste reden om je voedingspatroon aan te vullen met melkeiwit, is de grote hoeveelheid proteïne in deze stof. Met een klein schepje poeder krijg je al een hoop eiwitten binnen. Dat is belangrijk, want eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Ze zijn vooral belangrijk voor de aanmaak en het herstel van spierweefsel. Het is niet voor niets dat veel sporters ervoor kiezen om hun dieet zo eiwitrijk mogelijk te maken. Door regelmatig een schepje melkeiwit te nemen, geef je je spieren de bouwstenen die ze nodig hebben. Zo herstellen ze makkelijker na het trainen en groeien ze uiteindelijk ook effectiever.

Een ander voordeel van melkeiwit is dat het vrij langzaam verteerd wordt door je lichaam. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld producten met snelle koolhydraten. Een pluspunt van die langzame vertering is dat je veel langer een verzadigd gevoel hebt. Merk je dus dat je gebruikelijke smoothie eigenlijk niet voldoende is om een paar uur op te teren? Dan maak je hem net wat voedzamer en vullend door er een schep melkeiwitpoeder doorheen te doen. Op die manier kan melkeiwit je ook helpen wanneer je probeert af te vallen.

Er zijn verschillende bronnen van eiwitten. Waarom zou je van voor melkeiwit kiezen? Dit is een relatief voordelige bron van eiwitten. Het kost minder dan andere eiwitbronnen. Je hebt slechts kleine hoeveelheden nodig om toch veel proteïne binnen te krijgen. Tegelijkertijd is het een goede optie voor vegetariërs. Het blijft een dierlijk product, waardoor je toch bepaalde aminozuren binnenkrijgt die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt. Zo vul je je normale voedingspatroon op een goede manier aan. Melkeiwit is bovendien heel makkelijk te verkrijgen, vaak in verschillende varianten. Zo is er altijd wel een optie die bij je past.

Hoe gebruik je melkeiwit?

Melkeiwit is in de meeste gevallen gewoon in poedervorm verkrijgbaar. Dit poeder doseer je met behulp van een maatschepje. Vaak is één schepje al voldoende om een mooie hoeveelheid proteïne binnen te krijgen. Je kunt het poeder op verschillende manieren verwerken. Meng het met water om een drankje te maken. Vaak heeft melkeiwitpoeder een lekker smaakje, bijvoorbeeld aardbei, vanille of chocolade. Voeg het eventueel toe aan een smoothie of doe een schepje door je yoghurt in de ochtend. Het is zelfs mogelijk om te bakken met eiwitpoeder. Dat doe je door het poeder bijvoorbeeld door het beslag van brownies of een cake te gooien. Zo maak je een lekker tussendoortje net wat eiwitrijker.

Het is ook goed om na te denken over het moment waarop je melkeiwitten gebruikt. Dat is afhankelijk van je doelen. Vind je het belangrijk om af te vallen? Dan helpt het je om melkeiwit te gebruiken op momenten dat je normaal last krijg van honger. Neem bijvoorbeeld een smoothie als tussendoortje met daar een schep poeder aan toegevoegd. Vind je het juist belangrijk om meer eiwitten te eten om zo je lichaam te laten herstellen na het sporten? Drink dan een eiwitshake in het half uur nadat je klaar bent in de sportschool. De eiwitten kunnen dan meteen hun werk doen om je spieren te helpen herstellen.

Het is niet nodig om meerdere scheppen eiwitpoeder per dag te gebruiken. Let er vooral op hoe je lichaam reageert wanneer je dit poeder gebruikt. Je kunt bij overmatig gebruik last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dat geldt zeker wanneer je niet zo goed tegen lactose kunt.