schaats balans

Hoe kun je jouw balans op schaatsen verbeteren?

Als je eenmaal hebt leren schaatsen, verleer je het over het algemeen niet. Je kunt dan ook vrij gemakkelijk zeggen dat je kunt schaatsen.

Maar wil je snelheid maken en ook goed door de bochten komen, dan komt er toch een hoop techniek bij kijken. Een van de zaken waar een goede techniek mee valt of staat, soms letterlijk, is de balans. Hoe krijg je de juiste balans of hoe kun je je balans op schaatsen verbeteren? Je leest het hier.

schaats balans

Wat is je balans met schaatsen?

Tijdens het schaatsen zorgt de combinatie van een aantal aspecten voor een goede prestatie en een ontspannen houding. Je bent altijd op zoek naar de juiste verhouding tussen snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, en lenigheid. Je coördinatievermogen is ook belangrijk. Natuurlijk moet je daarbij de schaatsen zelf niet vergeten. Deze moeten goed geslepen zijn, dus de juiste scherpte hebben en bovendien correct afgesteld zijn. Al deze zaken zijn van belang en kunnen, ook als je techniek nog niet optimaal is, je al een eind vooruit helpen tijdens het schaatsen.

De schaatsen spelen daar dus net zo goed een belangrijke rol in. Want als je niet correct, of zelfs scheef, op je schaatsen staat, zijn alle bovengenoemde aspecten ondergeschikt. Staat het ijzer bijvoorbeeld niet correct ten opzichte van het midden van je voet, dan ben je al uit balans. Dat merk je doordat je naar binnen valt onder het schaatsen. Dit kun je verhelpen door ervoor te zorgen dat het ijzer goed onder de schaats komt te staan. Op deze manier voorkom je dat je onder het schaatsen steeds op zoek bent naar de juiste balans, wat je vervolgens compenseert met een verkeerde lichaamshouding.

Als je schaatsen helemaal goed afgesteld zijn, blijft het belangrijk dat je een goede links-rechts- en voor-achterbalans hebt. Heb je dit niet van nature in je, of wil je deze balans verbeteren, dan kun je dat trainen.

Hoe werk je aan je stabiliteit?

Stabiliteit tijdens het schaatsen krijg je niet zomaar. Ook als je een geoefende schaatser bent, zijn er naast de techniek nog meer zaken die een rol spelen bij het hebben van stabiliteit. De soort schaatsen die je hebt zijn bijvoorbeeld van invloed. Noren vragen om een andere techniek en houding dan klapschaatsen. In de glijfase heb je een andere balans nodig dan in de afzetfase en natuurlijk is het soort ijs en de kwaliteit ervan ook niet onbelangrijk.

Alles draait uiteindelijk om het vinden van de goede houding op het juiste moment. Het is belangrijk om de juiste balans te hebben op het moment dat je afzet. Alleen dan kun je je schaatsen, je kracht en je techniek gelijktijdig en efficiënt inzetten. 

Schaatsbeweging oefenen zonder ijs

Hoe oefen je nu het vinden van de juiste balans? Om het jezelf wat gemakkelijker te maken, kun je een schaatsbeweging eerst oefenen als je niet op het ijs staat. Dit wordt ook wel droogtraining genoemd. Deze oefeningen hebben verschillende doelen, waaronder het beheersen van techniek en het opbouwen van uithoudingsvermogen. Maar de belangrijkste oefening om mee te beginnen is de balansoefening.

Hoe voer je een balansoefening zonder ijs uit?
Het doel van een droogtraining is dat de schaatshouding zo vertrouwd wordt dat je er onder het schaatsen niet meer over na hoeft te denken. Doordat je geen schaatsen draagt en niet op glad ijs staat, kun je je tijdens deze oefening voor balans schaatsen volledig concentreren. Omdat de meeste oefeningen ook tegelijk technisch zijn, oefen je dat tegelijk gedeeltelijk. Voor een droogtraining heb je in principe niet veel ruimte nodig, je kunt deze oefening gewoon binnenshuis doen.

1. Balanshouding –zitten met gewicht op twee benen
Ga in de schaatshouding zitten en zorg dat je gewicht over beide benen verdeeld is. In deze houding pas je de enkelhoek aan, door deze te verkleinen en vervolgens weer te vergroten. Je balans oefen je doordat je enkel niet omhoog mag komen onder het veranderen van de enkelhoek. Varieer deze oefening door zowel achterop als voorop te gaan zitten. Bij het achteropzitten maak je het mogelijk om te glijden, terwijl het vooropzitten tijdens het schaatsen juist afremt.

Je maakt de oefening zwaarder door niet alleen de enkelhoek te veranderen, maar ook een kleine kniehoek toe te passen. Dit zal je meer inspanning kosten. Datzelfde geldt als je de hoek tussen de bovenbenen en je romp vergroot en verkleint. Let op een correcte kanteling van je bekken bij deze oefening. Is je rug te bol, dan belemmert je dat bij het maken van een goede zijwaarste afzet.

Tot slot verander je de zwaarte van de oefening door je hoofd iets voorover te buigen. Je kijkt daarbij naar voren, zonder je hoofd te veel op te lichten. Dit voorkomt dat je een holle rug krijgt.

Tijdens deze droogtraining houd je je armen laag op je rug. Je houdt je handen daarbij op dezelfde manier vast als tijdens het schaatsen. Door je handen vast te houden en je armen te buigen en iets omhoog te trekken, maak je de oefening wat zwaarder.

2. Balanshouding –zitten met gewicht op één been
Bij deze oefening neem je dezelfde houding aan als bij de eerste oefening. Je gaat dus in de zittende schaatshouding staan. Het verschil is dat je je gewicht op één been houdt. Hierdoor kan het andere been zoveel mogelijk ontspannen. Tijdens de oefening wissel je van been, zodat je voor beide benen de balans oefent. Aan deze oefening kun je ook de overige, bovengenoemde variaties toevoegen, zoals het verkleinen van de enkelhoek en het toepassen van de kniehoek.

3. Overige balansoefeningen
De eerste twee oefeningen doe je op een vaste plaats, terwijl je min of meer stilstaat. Je buikspieren helpen je tijdens deze oefening om je balans te vinden als je je evenwicht verliest. Voor meer explosieve oefeningen voor meer balans bij het schaatsen, kun je denken aan het maken van wisselsprongen of met een been opspringen. Daarmee train je voornamelijk de spierkracht van je bovenbenen en je billen.

Bij de wisselsprong plaats je beide voeten uit elkaar op heupbreedte. Je springt omhoog en onder het springen doe je een been naar achter en tegelijk het andere been naar voren. Tijdens het landen, buig je de knieën. Bij de tweede sprong wissel je de positie van de benen om, ten opzichte van de eerste sprong. Deze oefening herhaal je een aantal keren, terwijl je blijft afwisselen met voor en achter.

De schaatszithouding

Een terugkerende techniek bij het schaatsen is de schaatszithouding. Deze schaatsbeweging is dus belangrijk om te oefenen. Deze schaatszithouding oefen je altijd op het ijs, omdat het glijden over het ijs een vast onderdeel van de oefening is.

- Neem de houding aan waarbij je borstbeen naar het ijs wijst.
- Je stuitje is ook naar het ijs gericht. Je leunt iets achterover en je bekken is
gekanteld.
- De voorkeursknie is ver naar voren gericht, deze knie bevindt zich boven de neus van
de schaats waarmee je afzet.
- Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn en dat je hoofd zich in het verlengde
van je romp bevindt.
- De schouderlijn is hierbij evenwijdig aan de heuplijn.

Nadat je hebt afgezet en vaart hebt gemaakt, glijd je ongeveer 50 meter over het ijs. Daarbij zorg je dat je in dezelfde schaatshouding blijft. Dat wil dus zeggen dat je handen zich ongeveer op de hoogte van je schaatsschoen bevinden, in het midden. Nadat je de genoemde afstand hebt bereikt, blijf je in dezelfde houding en ga je vanuit die positie schaatsen. Het is dus niet de bedoeling dat je je eerst opricht, maar je gaat in een vloeiende houding en beweging door. 

schaats balans

Verbeter je spierkracht voor een betere balans

Bij een krachtige afzet kun je eenvoudig je balans verliezen. Behalve dat je dit met techniek kunt opvangen, moet je ook over voldoende spierkracht in je benen beschikken. Hiervoor kun je ook verschillende oefeningen doen. De sprongen van bij de balansoefening dragen hier bijvoorbeeld al aan bij. Hierbij train je voornamelijk je spieren met je eigen lichaamsgewicht. Het is ook mogelijk om hier krachttraining met gewichten aan toe te voegen. Daarmee train je je been-en bilspieren, waardoor je niet alleen beter in staat bent om je balans te behouden. Je profiteert ook van deze spierkracht als je snelheid wilt maken tijdens het schaatsen.

Andere voorbeelden van oefeningen die je kunt doen, zijn squats, waarbij je met een dumbell of een gewichtsstang in je handen door je benen zakt en weer omhoog komt. Voor het specifiek trainen van je dijbeenspieren doe je bijvoorbeeld een singe leg-extension. Hiervoor gebruik je de fitnessapparaten in de sportschool. Terwijl je op het fitnesapparaat zit, tillen je onderbenen een door jezelf bepaald gewicht omhoog. Heb je in de zomermaanden geen ijsbaan in de buurt om je technieken en balans op peil te houden? Trek er dan gerust skates bij aan. Daarmee werk je in het laagseizoen ook nog eens aan je conditie.

Let er in alle gevallen op dat je de oefeningen zorgvuldig uitvoert en daarbij ook de juiste houding aanneemt. Twijfel je over de juiste uitvoering of welk gewicht je moet toepassen? Vraag dan advies aan je trainer of aan een medewerker van de fitnessschool.

Om valpartijen tijdens het schaatsen te voorkomen en om op snelheid te blijven onder het schaatsen, train je jezelf op een aantal punten. Je techniek is belangrijk, maar deze is nauw verbonden met het hebben van een goede balans. Zorg er in ieder geval voor dat je schaatsen je de correcte houding geven. Dat geeft je al een goede basis bij het vinden van de juiste balans.

Daarnaast oefen je, van het ijs af, op het vinden en vasthouden van je balans. Tijdens deze oefeningen train je automatisch je buikspieren. Dit kun je eventueel ondersteunen met aanvullende krachtoefeningen om de verschillende spieren van je bovenbenen en je billen te versterken.

Ontdek nog meer bokstips

Hoe leer je schaatsen?

Hoe leer je schaatsen?

Wil je leren schaatsen? Vraag je je af hoe je kunt beginnen met schaatsen? Leren schaatsen vraagt eigenlijk maar een klein beetje moed, voldoende motivatie, en vooral veel oefening!

Schaatsen kopen, hoe kies ik de juiste schaatsen?

Welke schaatsen kopen? Kies de juiste schaatsen

Waar moet je op letten bij het kopen van schaatsen? Kies je ijshockeyschaatsen, kunstschaatsen of noren? Lees hier welke schaatsen bij jou passen.