Vissersknoop leggen? Wij leggen uit hoe

Vissersknoop leggen? Wij leggen uit hoe

Als visser heb je niet alleen de juiste spullen nodig, maar ook de juiste kennis om met die spullen om te gaan. Een van de dingen die je moet weten is hoe je een goede knoop in je vislijn maakt. 

Een goede knoop is handig om je vislijn te verlengen, speciaal aas vast te maken of natuurlijk om een haak aan de lijn te bevestigen. Begin je net met vissen en ben je op zoek naar de beste vissersknopen? Hier ontdek je niet alleen welk nut ze precies hebben, maar ook hoe je de belangrijkste knopen maakt. Zo ben jij helemaal voorbereid wanneer je een middag aan het water gaat staan.

Wat is een vissersknoop en waarom is deze handig om te kunnen?

Knopen leggen is een belangrijk onderdeel van vissen. Je moet namelijk regelmatig knopen maken om je aas te bevestigen of om de haak vast te maken aan de vislijn. Dat kan niet met een normale knoop. Deze zijn namelijk niet sterk genoeg en vaak ook niet geschikt voor het materiaal van je vislijn. De materialen glijden langs elkaar af en blijven dus niet goed zitten. Dat wordt versterkt doordat de lijn lange tijd in het water ligt. Het water vermindert de grip van de lijn en zorgt er ook voor dat een simpele knoop in een mum van tijd weer loslaat.

Er zijn een paar redenen om meer te leren over deze speciale knopen voor vissers. Ten eerste zorgt een goede knoop ervoor dat je lijn langer houdt. Dat is belangrijk, want dit kan het verschil maken wanneer er een grote vis aanbijt. Is je knoop niet sterk genoeg? Dan kan de haak loslaten en ben je dus ook die grote vangst kwijt. Een goede vissersknoop voorkomt dat.

Een tweede reden is dat een goede knoop voor meer veiligheid zorgt. Je werkt uiteindelijk met een lijn die onder spanning staat en waar een scherpe haak aan vastzit. Leg je een verkeerde knoop en breekt deze onder spanning? Dan loop je het risico dat de lijn knapt en richting je gezicht komt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zeker wanneer je met een vishaak werkt.

Een laatste reden om speciale vissersknopen te leren maken is dat je nu eenmaal met andere materialen werkt. Het is heel anders om een stoffen veter te knopen dan om een draad van nylon stevig vast te zetten. Soms moet je ook draden met verschillende diktes aan elkaar knopen. Ook dat vraagt om een speciale techniek. Daarom is het als visser belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende knopen en hoe je ze maakt.

Waarom moet je meerdere soorten knopen kennen?
Natuurlijk kun je als visser beginnen met één simpele basisknoop. Zodra je die onder de knie hebt, is het belangrijk om ook andere soorten knopen uit te proberen. Dit geeft je namelijk de kans om te experimenteren met verschillende omstandigheden. Zo heeft het materiaal dat je gebruikt al invloed op de beste knoop. Ook wat je wilt gaan vastmaken bepaalt welke knoop je het beste maakt. Heb je lijnen met verschillende diktes of moet je juist in een korte tijd een knoop leggen? Er is een geschikte optie voor iedere situatie. Zo haal je meer uit je materiaal én uit je visuitstapjes.

Wat is een vissersknoop en waarom is deze handig om te kunnen?

Hoe leg je een vissersknoop?

Je weet nu hoe belangrijk het is om goed knopen te kunnen leggen bij het vissen, maar hoe maak je die knopen dan? Wij leren je een aantal belangrijke basisknopen. Voor al deze knopen gelden een paar basisregels. Zo is het altijd verstandig om de knoop nat te maken voordat je deze aantrekt. Dit verbetert de grip en maakt de knoop sterker. Probeer ook altijd een paar keer te oefenen voordat je daadwerkelijk gaat vissen. Dat voorkomt frustraties aan de waterkant en verzekert je ervan dat de knoop goed gelegd is. Probeer ook altijd de knoop af te stemmen op de materialen die je gebruikt.

De Palomar knoop
Deze knoop is ideaal voor echte beginners en komt op allerlei momenten goed van pas. Je gebruikt hem bijvoorbeeld om een haak of aas aan je lijn te bevestigen. De knoop is geschikt voor verschillende materialen, maar werkt het beste wanneer je gebruikmaakt van een gevlochten vislijn. Je maakt de knoop als volgt:

- Pak de lijn en vouw hem dubbel
- Doe het dubbelgevouwen einde door de opening van je vishaak
- Maak nu een simpele knoop in de vislijn
- Neem de haak en doe deze nog eens door de lus
- Trek de knoop stevig aan en je hebt een Palomar knoop

De verbeterde clinch
Deze knoop zie je vissers om je heen vast regelmatig gebruiken. Het is niet voor niets een van de meest gebruikelijke opties. Het voordeel van de verbeterde clinch is dat hij heel makkelijk te maken is, maar toch erg sterk is. Deze knoop is bij uitstek geschikt wanneer je met monofilament of fluorocarbon vist, maar een gevlochten vislijn is ook geen probleem. Volg de volgende stappen om een verbeterde clinch te maken:

- Neem het uiteinde van je vislijn en doe deze door het oog van je haak
- Trek het einde een stukje door, tot een centimeter of 15 voorbij het oog van de haak
- Wikkel het einde nu om de hoofdlijn heen, doe dat tussen de vijf en zeven keer
- Haal het einde van de lijn door het eerste lusje dat is ontstaan bij de haak
- Nu haal je het einde door de grote lus die je bij de vorige stap hebt gemaakt
- Trek de knoop strak en je verbeterde clinch is klaar

Turle knoop
Soms heb je een zeer kleine haak die je vast wilt maken aan je lijn. Ook dan is het belangrijk om een goede knoop achter de hand te hebben. De Turle knoop leent zich goed voor deze situatie. Het is echt een beginnersknoop die weinig oefening vergt. De knoop is redelijk sterk, maar niet zo sterk als andere knopen in dit lijstje. Gebruik hem dus vooral voor kleinere vissen.

- Doe het uiteinde van de lijn door het oog van de haak
- Maak vervolgens een losse knoop met het uiteinde van de lijn
- Haal de haak door de lus van deze knoop heen
- Trek de lijn aan en let er vooral op dat de knoop zich strak trekt bij het oog van de haak om je Turle knoop zo sterk mogelijk te maken.

De bloedknoop
Heb je twee stukken lijn die je met elkaar wilt verbinden? Dan heb je een knoop als de bloedknoop nodig. Deze vraagt om iets meer oefening, maar is nog steeds geschikt voor beginners. De knoop is vooral geschikt om lijnen in dezelfde diktes aan elkaar vast te maken. Het is een zeer sterke constructie die zelfs bij vliegvissen gebruikt wordt. Je maakt hem als volgt:

- Laat de uiteindes van beide lijnen voor een stuk met elkaar overlappen
- Neem het uiteinde van één lijn en wikkel deze tot zeven keer om de andere lijn
- Haal het uiteinde nu terug naar de eerste lus die je gemaakt hebt en steek hem daar doorheen
- Herhaal deze stappen nu met het uiteinde van de andere lijn
- Trek beide uiteinden strak aan om je bloedknoop af te maken

De Albright knoop
Soms moet je juist twee lijnen met verschillende diktes aan elkaar vastmaken. Daarvoor heb je een Albright knoop nodig. Deze gebruik je bijvoorbeeld om een gevlochten lijn en enkele lijn aan elkaar vast te maken. Hij lijkt wel wat op de bloedknoop, maar moet net iets anders gemaakt worden.

- Neem de dikkere lijn en maak hier een lus in
- Pak nu de dunne lijn en steek het uiteinde door de lus
- Wikkel de dunne lijn vervolgens minstens tien keer om beide strengen van de dikkere lijn
- Haal de dunne lijn nu nog eens door de lus van de dikke lijn
- Trek de knoop strak en je bent klaar

De chirurgenknoop
Het mooie aan de chirurgenknoop is dat het een ontzettend makkelijke én snelle knoop is. Deze is dus ideaal wanneer je even snel twee lijnen aan elkaar vast wilt maken zonder veel klein friemelwerk. Het enige nadeel van deze optie is dat de knoop aan de grote kant is. Je ziet hem dus goed zitten en je uitrusting ziet er net wat minder strak uit. Dat doet niks af aan de kracht van de knoop en zijn efficiëntie. Je maakt de chirurgenknoop als volgt:

- Leg de twee lijnen naast elkaar
- Maak een grote lus met beide lijnen
- Haal de uiteindes van de lijnen nu twee keer door de grote lus
- Trek de lijn goed strak en je chirurgenknoop is klaar

Hoe leg je een vissersknoop?

Wanneer je als visser in staat bent om een goede knoop te leggen, kun je veilig en met een zeker gevoel gaan vissen. Je weet zeker dat de knoop houdt en dat de vislijn niet ineens breekt of knapt op het punt van de knoop. Het is als visser belangrijk om verschillende soorten knopen te kennen. Iedere vissersknoop heeft namelijk weer een andere functie. Waar de ene knoop zich goed leent voor het vastmaken van een haak aan een gevlochten visdraad, is de andere knoop beter om twee lijnen aan elkaar te bevestigen. Zorg er dus voor dat je alle variaties kent en thuis ook al oefent. Dat maakt het een stuk makkelijker om in alle omstandigheden de juiste lijn te creëren.

Bekijk onze gerelateerde sportaviezen 

Wanneer kan je het beste vissen

Wanneer kan je het beste vissen?

Overweeg je om te gaan vissen? De hengelsport is zeer geliefd bij velen.

Hoe lees je de weersomstandigheden voor de ideale visdag?

Hoe lees je de weersomstandigheden voor de ideale visdag?

Zodra de zon schijnt, krijg je steeds meer zin om te gaan vissen. Maar niet alleen zonnige dagen zijn goede momenten om je vishengel tevoorschijn te halen.

Welk kunstaas kan je het best gebruiken?

Welk kunstaas kan je het best gebruiken?

Goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer het om vissen gaat. Je hebt de juiste uitrusting nodig om bepaalde vissen te vangen, van de correcte hengel tot een lijn die het gewicht van de vis aankan. En hoe zit het met kunstaas? Dit aas is in allerlei varianten verkrijgbaar, waarbij iedere soort weer zijn eigen pluspunten heeft. Ontdek hier welke soorten kunstaas er zijn en welke vorm je moet gebruiken voor het type vis dat je wilt vangen.

telescopische vaste hengel kiezen

Hoe kies je een telescopische vaste hengel?

Vissen met een vaste stok is een techniek die je kunt gebruiken in alle wateren, rivieren, beekjes en zoetwatermeren. Het is de meest efficiënte vistechniek, want je kan er heel gemakkelijk veel vis mee vangen.

Hoe bevestig je een onderlijn?

Hoe bevestig je een onderlijn?

Door een onderlijn te bevestigen aan je hoofdlijn, geniet je van veel meer flexibiliteit tijdens het vissen. Leer hier hoe dat moet!

sphere media background sample

Vissen met lood

Er zijn verschillende manieren om die controle te houden. Vissen met lood is daar een uitstekend voorbeeld van. Lees hier meer over lood!

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Zorgeloos vissen met deze 4 tips van Decathlon!

Decathlon heeft 4 tips voor jou om je visseizoen goed te starten. Heb jij je checklist al helemaal af?