cheval au pré

Je paard in de wei zetten

Waar moet je op letten wanneer je jouw paard in de wei wilt zetten? 

Je paard in de wei zetten

De plaats

De eerste stap is om een geschikte en veilige plek voor je paard te zoeken. Afhankelijk van waar je woont, gaat het om een weiland, een weide of een paddock. Vraag aan bevriende ruiters of de voorzitter van je club of ze een aantal adresjes kennen. Op die manier kun je eens gaan kijken en de locatie kiezen die je het meest geschikt lijkt.  Tel ongeveer een hectare per dier, zodat je paard zeker genoeg ruimte heeft om te bewegen. Deze hoeveelheid grond verzekert ook dat je paard genoeg te eten heeft, hij brengt immers de meeste tijd door met grazen. Als je paard toch niet genoeg gras heeft, geef hem dan aanvullend wat paardenvoer. Denk er ook aan dat een paard gemiddeld 30 tot 40 liter per dag drinkt, en dat hij dus altijd toegang moet hebben tot genoeg water. 

Eerst en vooral moet je natuurlijk de kwaliteit van de omheining checken. Vermijd weides met prikkeldraad. Kies voor een omheining met lint of koord. We raden je aan om ook te checken of het gras onder de omheining goed gemaaid is. Dit zorgt immers voor een goede geleiding van de elektrische stroom over de hele weide. Meestal zijn weiden voorzien van een elektrische omheining. Als je op zoek bent naar een weide voor je paard is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het gebied in goede staat is: * Aarzel zeker niet om zelf de staat van de omheining te controleren: werkt het schrikdraadapparaat nog, is er geen hoog gras dat de stroomuitstoot verstoort, liggen er geen gebroken draden of linten binnen de omheining... enzovoort. * Er mag niks rondslingeren op de weide (oude verroeste landbouwmachines, bijvoorbeeld), zodat je paard zich niet kan blesseren. * Prikkeldraad wordt sterk afgeraden, omdat het gevaarlijk kan zijn en je paard ernstige wonden kan toebrengen. Nog een belangrijk punt: is er een schuilstal? Zorg voor een plek waar je paard kan schuilen. Je zou het misschien niet zeggen, maar een paard gebruikt de beschutting met name om in de schaduw te kunnen staan en insecten te ontlopen (vooral paarden met een donkere vacht), en minder om te schuilen bij slecht weer. Bomen kunnen een natuurlijke bescherming bieden, maar zijn geen vervanging van echte beschutting.

Je paard in de wei zetten

De overgang

Een paard die gewend is aan het leven in een stal, kan je niet ineens in de weide zetten. Dat moet geleidelijk gaan. Je kunt je paard rustig aan de weide laten wennen door hem in de dagen voor zijn vertrek enkele uren in de paddock te zetten. Op die manier zal de verandering in voeding niet te abrupt komen. Zonder deze overgang kan je paard koliek krijgen. Zorg er zeker voor dat de vaccins tegen griep en tetanus up-to-date zijn en ontworm je paard om te voorkomen dat hij de hele wei besmet. Doe dit idealiter 3 dagen van tevoren, zodat hij volledig vrij is van parasieten. Als je paard samen met andere paarden op de wei staat, wordt het aangeraden om de ijzers van zijn achterbenen af te nemen. Een schop van een been met hoefijzer is immers altijd gevaarlijker dan van een been zonder. Laat je paard indien mogelijk 2 of 3 dagen naast zijn soortgenoten staan, zodat hij door de draad heen kennis kan maken. Zorg dat er op de dag dat je paard zijn nieuwe "vrienden" gaat ontmoeten veel gras staat. Als ze het allemaal druk hebben met grazen, zal de kennismaking veel rustiger verlopen. Denk eraan dat de manen en staart van je paard zijn natuurlijke verdediging vormen tegen insecten. Zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn zodat hij zich kan beschermen.

* Breng je hoefsmid ruim van tevoren op de hoogte, zodat hij de ijzers van je paard net voordat hij naar de wei vertrekt kan afnemen.

* Als je je paard moet vervoeren om hem in de wei te kunnen zetten, maak dan een paar testritjes zodat hij kan wennen aan de vrachtwagen of trailer.

Andere sportadviezen die je misschien leuk vindt

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Longeren; alles wat jij moet weten of de voor- en nadelen van longeren en het gebruik van longeerhulp.

Hoe kies ik paardrijlaarzen?

Hoe kies ik de paardrijlaarzen?

Leer of PVC, met of zonder veters ... De selectie van paardrijlaarzen is zeer gevarieerd. Hier zijn onze tips voor het kiezen van het model dat je nodig hebt.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Ontdek een uitgebreid overzicht van diverse paardenbitten en vind het perfecte bit voor jouw paard.