Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Alles wat jij moet weten over longeren en vooral de voor- en nadelen van longeren met het gebruik van longeerhulp.

Om je paard goed te observeren, te trainen en in te rijden kun je hem longeren. Deze manier van trainen is zowel geschikt voor jonge als al wat oudere paarden, om verschillende redenen. Bovendien kun je je paard longeren met of zonder longeerhulp. In dit artikel leggen we je alles uit over longeren en bespreken we zowel de voor- als nadelen van longeren met een longeerhulp.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Wat is longeren?

Longeren is een manier om je paard te trainen zonder hem of haar te berijden. Tijdens het longeren ga je zelf op de grond in het midden van een cirkel staan, terwijl je je paard in rondjes om je heen laat bewegen. Het is een populaire manier om je paard onbelast, dus zonder jou op zijn rug, te trainen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een jong paard goed inrijden: door te longeren leren jullie goed te communiceren, verbeter je jullie onderlinge vertrouwen en leert je paard de basiscommando’s. Ook voor volwassen en meer getrainde paarden is longeren nog altijd een fijne afwisseling. Het zorgt er bovendien voor dat je je paard goed kunt observeren en het biedt je paard tevens de mogelijkheid om na een blessure weer rustig op te bouwen.

Waarom je paard longeren?

Longeren kan dus onder andere handig zijn als onderdeel van de opleiding en africhting van een jong paard. Een jong paard heeft nog onvoldoende spierkracht en stabiliteit om een ruiter te kunnen dragen. Om dit rustig op te bouwen is het ideaal hem onbelast te trainen, zoals je met longeren doet. Hierdoor wordt hij soepel, bouwt hij conditie op, ontwikkelt hij spierkracht en vindt hij balans. Investeer je als ruiter in de eerste paar maanden van de training van je paard voldoende tijd in het longeren, dan kun je daar tijdens de rest van zijn opleiding veel van profiteren.

Daarnaast helpt het longeren van een jong paard ook bij het verbeteren van de communicatie tussen jou en je paard. Door je paard van een kleine afstand te trainen kun je goed op zijn lichaamstaal letten. Communicatie werkt immers twee kanten op: je moet niet alleen jezelf goed kunnen uiten, maar ook goed naar je paard kunnen luisteren. Pas je jouw taal en houding aan op je paard, dan voelt hij dat jij hem begrijpt. Vervolgens merkt hij ook nog eens dat jij hem niet alleen commando’s geeft, maar ook echt helpt. Dat zorgt voor vertrouwen, ontspanning en betere resultaten.

Ook bij een wat ouder paard kan longeren goed helpen om de communicatie tussen jou en je paard te verbeteren. Wanneer je nog onbekend bent met het paard, maar ook wanneer jullie al jaren samen trainen, maar er nog altijd ruimte voor verbetering is.

Door te longeren kun je je paard dus goed in de gaten houden. Dat helpt je bij jullie onderlinge communicatie, maar ook bij andere aspecten van de training van je paard. Zo kun je zijn gangen goed observeren, kun je zien of hij ontspannen is of juist gestrest en of hij soepel of stram loopt. Ook kun je zo zien wanneer je moet stoppen met longeren. Doe je dat te laat, dan raken de spieren van je paard overbelast. Je paard onthoudt dan dat longeren vermoeiend is en zal steeds minder gemotiveerd zijn om mee te werken. Hierdoor zal de kwaliteit van zijn bewegingen achteruit gaan. Kun je dan beter een heel stuk eerder stoppen met longeren? Dat nou ook weer niet. Je paard heeft tijdens het longeren nu eenmaal een poosje nodig om een bepaalde ontspanning te bereiken die ervoor zorgt dat hij correct kan bewegen. Stop je te snel, dan heeft hij die ontspanning nog niet bereikt. Daardoor behaal je niet alleen het gewenste resultaat niet, maar ervaart je paard ook niet dat het longeren heel fijn kan zijn. Door je paard goed te observeren kun je het juiste moment aangrijpen om te stoppen: wanneer je paard ontspannen is, maar nog niet overbelast.

Tot slot is het longeren van je paard een ideale afwisseling voor belaste trainingen. Tijdens het longeren kan je paard zonder belasting en in zijn eigen tempo trainen. Bovendien kun je hem trainen om de bovenlijn langer en de onderlijn sterker te maken. Je paard leert zo zijn gewicht goed te verdelen over vier benen, waarmee hij zijn draagkracht vergroot. Daarnaast is longeren ook ideaal om de gangen die je paard moeilijk vindt om met jou op zijn rug te maken, eerst onbelast te oefenen. Dankzij de afstand die je tussen jullie creëert, krijg je juist meer mogelijkheden om je paard te observeren, om goed met hem te communiceren en om op hem te reageren. Hierdoor raken jullie steeds beter op elkaar afgestemd, wat zowel het longeren als andere trainingsvormen alleen maar ten goede komt.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Hoe vaak je paard longeren?

Hoewel je je paard met longeren onbelast traint is longeren wel een intensieve training. Daarom is het belangrijk om niet al te vaak te longeren. Maximaal twee keer per week zo’n 20 tot 25 minuten is voldoende, zeker voor een jong paard. Belangrijk is om hoe dan ook goed naar je paard te kijken zodat je op het juiste moment kunt stoppen met longeren. Zo haal je het maximale uit de training en help je je paard het longeren als een aangename manier van trainen te beschouwen.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Wat is een longeerhulp?

Om je paard extra ondersteuning te bieden tijdens het longeren kun je gebruikmaken van een longeerhulp. Deze zachte lijn die over de rug achter de schoft komt te liggen gaat onder de voorbenen door en wordt daar door een ring gestoken. Aan beide zijden van het hoofstel of aan een goed passend halster zet je de longeerhulp vervolgens vast. Daarbij zorg je ervoor dat de lijnen de juiste afstand hebben, zodat je paard lang en laag kan lopen met zijn hoofd.

Een longeerhulp zorgt voor nageeflijkheid, helpt je paard zijn rug te ontspannen en vraagt om meer activatie van de buikspieren. Daarnaast komen de achterbenen van je paard met een longeerhulp meer onder zijn lichaam te staan en kun je een longeerhulp soms gebruiken om je paard iets te vragen wat je op een andere manier niet voor elkaar krijgt.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Wat is het nut van longeren met een pessoa longeerhulp?

Wil je je paard longeren met een longeerhulp, dan heb je de keuze uit diverse opties. Een van die opties is een pessoa longeerhulp. Deze teugel loopt vanaf de longeersingel naar het bit en vanaf daar via een katrol weer terug naar de longeersingel. Daarnaast loopt er achter de achterhand, net boven het spronggewricht, ook een koord. Dit koord heeft effect op de buik- en rugspieren van het paard, doordat het het achterbeen activeert. Met een pessoa longeerhulp kun je je paard zowel lang en laag als middelhoog, hoog en dressuur instellen.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Wat zijn de voordelen van longeren met een longeerhulp?

Uit bovengenoemd verhaal blijkt al dat longeren met een longeerhulp diverse voordelen biedt. Een longeerhulp is eenvoudig aan te brengen en zorgt voor meer controle over de hoofd-halspositie van je paard. Met een longeerhulp help je je paard zijn rug te ontspannen en zijn buikspieren te activeren. De achterbenen van je paard komen meer onder zijn lichaam te staan en soms kun je je paard met een longeerhulp iets vragen wat op een andere manier niet lukt. Tot slot zorgt een longeerhulp in de meeste gevallen voor nageeflijkheid.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Wat zijn de nadelen van longeren met een longeerhulp?

Toch kan longeren met een longeerhulp ook nadelen met zich meebrengen. Als de longeerhulp niet goed is afgesteld kan het paard bijvoorbeeld juist zijn rug wegdrukken, kan een verkeerde hoofd-halspositie ontstaan en kan de drukverdeling ongelijk zijn. Ook kan het voorkomen dat het paard juist van de druk van de longeerhulp wilt weglopen en daardoor alleen maar moeilijker te trainen wordt.

Het is dus belangrijk om bij de keuze voor en het gebruik van een longeerhulp goed naar je paard te blijven kijken. Een longeerhulp is een hulpmiddel en kan bij verkeerd gebruik juist het tegenovergestelde effect hebben van wat je wilt bereiken.

Zorg er dan ook voor dat je de longeerhulp die je kiest op de juiste manier gebruikt en win indien nodig advies in. Hiervoor kun je terecht in het dichtstbijzijnde filiaal van Decathlon, waar onze ruitersportexperts je graag te woord staan.