Hoe kies ik volleybalschoenen?

Om de beste volleybalschoenen te kiezen kijken we naar de intensiteit van spelen en naar de pasvorm van je voeten. Verder is het belangrijk om te kijken naar het niveau van spelen. Daarom hebben we 2 verschillende ranges. Range 100 is voor beginners en range 500 is voor gevorderde volleyballers.

Volleybalschoenen kiezen

1. Waarom volleybalschoenen dragen in de zaal?

Als je binnen volleybal speelt wil je dat de zaal stof en vuil vrij is. Daarom spelen we met volleybalschoenen die je alleen binnen draagt en niet buiten. Het is een kwestie van respect om de zaal schoon te houden voor een ieder die er moet spelen.

Helaas kunnen er door normale sportschoenen snel strepen ontstaan op het synthetische materiaal wat in de zalen wordt gebruikt. Volleybalschoenen hebben een non-marking zool zodat er geen strepen ontstaan en de zaal schoon blijft.

De samenstelling van de zool zorgt er ook voor dat je meer grip hebt zodat je niet uitglijdt. Meestal is de zool gemaakt van een rubber component.

Volleybalschoenen kiezen

2. Demping van de schoen

We springen bij de aanval, blok, pass en soms ook service. En elke keer moeten we ons lichaamsgewicht weer opvangen met onze voeten en benen.

Het is dus noodzaak om onze gewrichten en ruggengraat goed te beschermen.

De mate van demping speelt dus een grote rol in de keuze van de volleybalschoenen. Hoe meer je springt tijdens een wedstrijd hoe belangrijker de demping is.

Iets om ook rekening mee te houden is het feit dat de demping van een schoen afneemt naar verloop van tijd. Dit komt doordat het schuim wat voor de demping zorgt meer en meer in elkaar gedrukt wordt. Aan het einde van het seizoen zal waarschijnlijk het effect van de demping flink zijn afgenomen. We raden aan om elk seizoen een nieuw paar te kopen als je regelmatig volleybal speelt (vanaf 2x per week).

Volleybalschoenen

3. Bescherming van je enkels

Een verdraaiing of verstuiking kan een wedstrijd of zelfs een seizoen bederven. Als je zwakke enkels hebt zorg dan voor volleybalschoenen met versterking aan de zijkanten.

Sommige schoenen zijn ook voorzien van een harder stuk in de zool ter hoogte van de voetboog waardoor er geen rotatie mogelijk is van de zool. Dit zorgt ervoor dat de voet beter op positie blijft in de schoen.

We zien tegenwoordig veel hoge schoenen tijdens het volleybal. Wetenschappers zijn er niet allemaal over eens of dit het juiste schoeisel is, maar feit is wel dat wanneer ze goed en helemaal dicht geveterd zijn ze stabiliteit geven aan de zijkant van de enkel.

Volleybalschoenen zullen er helaas niet voor zorgen dat er nooit meer blessures voorkomen, maar ze kunnen de kans wel verkleinen.

Volleybalschoenen kiezen

4. Lichte schoenen om hoger te springen

Hoe vervelend is het als je tijdens het blokken de bal tegen je vingertoppen krijgt en de bal uit gaat. Terwijl als je een paar centimeter hoger zou springen de bal perfect had geblokt en het punt had gemaakt.

Om die kostbare centimeters te halen zit er maar 1 ding op en dat is natuurlijk meer trainen. Maar lichte volleybalschoenen zullen je ook zeker helpen. Des te langer de wedstrijd duurt hoe fijner het is dat je een paar gram minder aan je voeten hebt die je mee de lucht in moet nemen.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden om de schoenen lichter te maken. Zoals mesh, schuim en suède.

Vergelijk het gewicht van de schoenen tijdens het oriënteren.

Hoe kies ik volleybalschoenen

5. Neem de juiste maat

Draag je normaal gesproken maat 39 of maat 43 bij je dagelijkse schoenen?

Het is niet nodig om een maat groter te nemen bij volleybalschoenen. Het kan zijn dat je voeten iets uitzetten door de warmte, maar het is het belangrijkste dat je voeten goed gepositioneerd blijven door de schoenen.

Het is mogelijk dat de maten verschillen per merk, dus het is sowieso verstandig om eerst een paar maten te passen voordat je een uiteindelijke keuze maakt.

 

Bekijk nog meer volleybal adviezen!