Hoe kies ik een volleybal?

Het kiezen van een volleybal gebeurd op basis van verschillende criteria: balcontact, duurzaamheid, stuit kwaliteit, gewicht en stabiliteit in de lucht.

volleybal kiezen

Volleybal wordt gespeeld op verschillende niveau’s. Dus of je nou beginner bent, een regelmatige speler of expert er is voor iedereen een bal met specifieke criteria om aan het niveau van spelen te voldoen. Daarom hebben we bij Decathlon 3 verschillende ranges. Range 100 voor beginners, range 500 voor gevorderden en range 900 voor experts. Deze getallen komen terug in de productnamen van onze eigen merken. Dus volg deze adviesgids om de juiste volleybal te kiezen.

 

1. Niveau van spelen

In tegenstelling tot andere teamsporten hebben de volleyballen bijna allemaal dezelfde grootte. Dus eerst moeten we je niveau bepalen voordat we weten welke volleybal geschikt is voor jou.

Het kan zijn dat je tijdens de trainingen speelt met een maat 4 bal die een diameter heeft tussen de 18 en 20 centimeter. Maar je zult tijdens wedstrijden altijd spelen met een maat 5 bal die een diameter heeft tussen de 20 en 22 centimeter.

Hoe kies ik een volleybal?

BEGINNER

Deze volleyballer heeft behoefte aan een lichte en zachte volleybal. Zodat de contacten met de bal prettig aanvoelen en deze makkelijker zijn uit te voeren. Voor deze speler ontwierpen wij de V100 Soft bal.

Hoe kies ik een volleybal?

ERVAREN

Deze volleyballer heeft behoefte aan een duurzame bal. Zodat de bal lang meegaat terwijl er wel zo’n 2 tot 3 keer per week mee gespeeld wordt. Voor deze speler ontwierpen wij de V500 bal.

Hoe kies ik een volleybal?

EXPERT

Deze volleyballer heeft behoefte aan een bal die stabiel door de lucht gaat. De expert volleybalt minstens drie keer per week. Voor deze speler ontwierpen we de V900 bal.

2. Type volleybal naar leeftijd

Ook al hebben de volleyballen vaak dezelfde grootte, ze kunnen per niveau wel verschillen van gewicht. Naar de gewichten wordt altijd verwezen op de ballen. Hier een korte uitleg.

 

De verschillende soorten gewicht komt vooral naar voren bij het volleybal spelen van kinderen. Deze drie gewichtsklassen zijn officieel gedefinieerd door de franse volleybal federatie.

 

Kinderen van 6 tot 9 jaar spelen met een bal van 200 tot 220 gram.

Kinderen van 10 tot 14 jaar spelen met een bal van 230 tot 250 gram

Vanaf 15 jaar wordt er gespeeld met een bal met het officiële gewicht van 260 tot 280 gram.

 

Verder is het belangrijk om je volleybal goed op druk te houden. Want zonder lucht in de bal kun je niet spelen. Zorg ervoor dat er tussen 294 en 318 millibar aan lucht inzit.

Hoe kies ik een volleybal

3. Welk type materiaal?

Schuim, polyurethaan, synthetisch leer, er zijn veel verschillende componenten en moeilijke woorden. We leggen het rustig even uit.

 

Een beginner speelt met een bal die een zachte schuimlaag heeft. Dit zorgt ervoor dat het ontdekken van het spel niet al te veel pijn doet aan met name de onderarmen. Op deze manier kan het lichaam wennen aan de vele balcontacten. Wij verkopen ook arm sleeves om het contact nog meer te verzachten.

 

Een ervaren speler speelt met een bal van synthetisch leer. Door deze bal zal het spel verbeteren en je kunt lang met de bal doen door zijn duurzaamheid. We beloven niet dat je elke aanval af kan smashen, maar deze bal heeft al een aanzienlijk betere stabiliteit.

 

Een expert speelt met een bal van synthetisch microfiber die op het oppervlak allemaal kleine gaatjes heeft zodat de bal stabiel en met veel precisie door de lucht heen gaat.

 

Nu zou je alle kennis moeten hebben om de ideale volleybal te kunnen kiezen.

Volleybal kiezen
Hoe kies ik een volleybal

PAULINE

Volleybal expert

"Het is niet altijd makkelijk om de juiste bal te kiezen. Maar zorg ervoor dat je armen aan het eind van de training blij zijn dat je deze bal had gekozen!"

Bekijk nog meer volleybal adviezen!