Het kiezen van een mountainbike short is op basis van twee criteria: de duur van de mountainbiketocht en het materiaal van een short.

De duur van je mountainbiketocht

Voor mountainbiken heb je de keuze uit korte en lange fietsbroeken met of zonder bretels. Shorts met elastiek (zonder bretels) zijn over het algemeen gemakkelijker in het gebruik (aan en uit te trekken) en zijn eenvoudig te dragen onder de normale kleding. Echter, de meeste ervaren fietsers zullen een bib-short of een bretels broek dragen. Deze broeken voelen in het begin misschien vreemd aan maar ze zijn over het algemeen comfortabel op de fiets en geven geen beperkend gevoel zoals de tailleband van elastiek wel kan doen. Hoe dan ook, zelfs een eenvoudige lycra short met een elastische tailleband zal al veel meer comfort geven op de kortere ritten dan het rijden in een normale korte broek met normaal ondergoed. Of je nou 1 uur of 3 uur op de mountainbike fietst, je kiest een mountainbike broek zorgvuldig. 

Hoe langer je tocht, hoe belangrijker het is om een goede mountainbike broek te dragen. Tijdens ritten van 90 minuten of meer maar vooral op de langere ritten van drie uur of langer, zul je erg veel baat hebben bij een goede broek. De modellen in het hogere segment hebben betere pads die speciaal voor de lange afstanden zijn ontworpen terwijl de goedkopere modellen vaak zijn uitgerust met een eenvoudige, enkele laag. Echte kwaliteitsbroeken variëren in dikte en bieden extra steun waar nodig. Het oppervlakte van de bekleding moet glad en zacht zijn zodat schuren tot een minimum wordt beperkt. Een fietsbroek met een voorgevormde zeem en een vochtafdrijvende stof is een ware must voor tochten met langere afstanden. Over het algemeen zul je een betere pasvorm krijgen bij een duurdere broek. Daarnaast zijn sommige broeken voorzien van een antibacteriële behandeling om zo zweetgeurtjes te beperken, een lange afstand broek zal over het algemeen beter zijn voor het afvoeren van vocht en zweet. 

 

Hoe kies ik een mountainbike broek?

Mountainbike tochten tot 1 uur

De voorkeur gaat uit naar een short waarbij de zeem in de broek zit door middel van een apart broekje.

Hoe kies ik een mountainbike broek?

Mountainbiketochten van 1 tot 3 uur

Voor langere tochten gaat de voorkeur uit naar een uitneembare binnenbroek. Hierbij heb je twee verschillende soorten zemen: 500 zeem voor tochten van 1 - 3 uur en de 900 zeem voor tochten van meer dan 3 uur. Door de dikke stof zal de 900 short beter bestand zijn tegen eventuele vroegtijdige slijtage die je zou kunnen oplopen tijdens de mountainbiketocht (door middel van bijvoorbeeld uitstekende takken) in vergelijking met de short 500 en 100.

Het materiaal van een short

Een mountainbike broek is super belangrijk als je een mountainbike outfit kiest. Het maakt een enorm verschil als het gaat om je comfort tijdens het rijden en mountainbike broeken verschillen sterk in prijs en prestatie. Sommige mountainbike broeken / shorts zijn beter geschikt voor lange afstanden terwijl andere broeken prima geschikt zijn voor de korte ritten; deze broekjes zullen over het algemeen minder comfortabel zijn voor serieuze dagtochten. Met een mountainbike broek heb je minder kans op schuren en pijn omdat de pad of het zeem in de broek het zadel comfortabeler laat aanvoelen. Vergeet niet dat een lycra fietsbroek, ongeacht de afstand, gedragen moet worden tegen de huid, zonder ondergoed. Als je toch ondergoed draagt onder je fietsbroek zal de kans op wrijving, ongemak en pijn toenemen. Zorg dat je broek ten alle tijden een goede pasvorm heeft zonder het gevoel te krijgen dat deze overdreven strak zit rond de taille of rond de dijen. Let er in ieder geval op dat je broek is voorzien van een gewatteerde zeem of pad. Koop dus geen shorts zonder een zeem of pad, deze zijn namelijk voor hardlopen of het gebruik in de sportschool, niet voor mountainbiken of fietsen.