Hoe kies ik een fietshelm?

Snel, voordelig, milieuvriendelijk: de fiets geeft alle andere vervoersmiddelen het nakijken! Dit kan je ook zien in de steden, waar fietspaden en -zones worden aangelegd, zodat je je veilig door de stad kunt bewegen met de fiets. Toch is het een helm noodzakelijk. Hier volgen alvast enkele tips om je te helpen de juiste fietshelm te kiezen.

Fietshelm kiezen
Hoe kies ik een fietshelm?

De veiligheid moet voorgaan op je look! Op een fiets ben je namelijk erg kwetsbaar. Bescherming is dan ook broodnodig. Alle fietshelmen bieden je bescherming tegen schokken. Dankzij hun unieke vorm zijn ze licht en stevig. Doorwinterde fietsers opteren best voor een hoogwaardig product met een verstevigde interne structuur, die nog beter bestand is. Veiligheid betekent ook zichtbaarheid. Kies een helm met reflecterende stroken en ledverlichting achteraan. Zo kunnen voetgangers en automobilisten je goed zien.

Een fietshelm dragen is helemaal niet onaangenaam. Kies de juiste maat om zeker te zijn dat de helm je niet hindert. Je helm moet je bewegingen kunnen volgen, dan vergeet je zo dat je hem draagt. De comfortabele binnenbekleding voelt zacht aan en dankzij de verstelbare hoofdomtrek van de helm kan je hem perfect afstellen op je hoofd. Nog een aandachtspunt: het gewicht van de helm. Ben je een bedreven fietser, kies dan voor een lichte helm zodat je hem lang kan dragen. Het ventilatiesysteem en de luchtgaten zorgen dat de lucht in de helm circuleert, zodat het niet te warm wordt en je geen jeuk krijgt. Voor een maximaal comfort tijdens je MTB-ritten kies je voor een helm met klep. De klep beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen takken en opspattend vuil van de andere fietsers.

Hoe kies ik een fietshelm?

De pasvorm van een fietshelm

Een fietshelm moet je hoofd goed inpakken en er mag geen ruimte zijn tussen je hoofd en de helm. Hij moet tegelijkertijd je voorhoofd (enkele centimeters boven de wenkbrauwen) en je achterhoofd beschermen. Wanneer je op je achterhoofd valt, mag alleen je fietshelm de grond raken.

 

Hoe kies ik een fietshelm?

De maat

De riem mag niet te strak (je moet je hoofd probleemloos kunnen draaien) maar ook niet te los zitten. Om er zeker van te zijn dat je fietshelm goed past, moet je je hoofd van links naar rechts draaien en van onder naar boven bewegen. De helm noch de riem mogen bewegen of je hinder bezorgen.

Hoe kies ik een fietshelm?

De sluiting

Het heeft helemaal geen zin om een fietshelm te dragen als je hem niet vastmaakt. Wanneer je valt of crasht, is je hoofd dan ook niet beschermd.

Hoe kies ik een fietshelm?

Het afstellen van je fietshelm

Veel fietshelmen zijn voorzien van een afstel mechanisme. Dit is vaak een draaiknop waarmee je de vorm van de binnenkant kunt aanpassen om zo de helm sluitend te maken.