Unselected
Starten met boksen

Tips wanneer je wilt starten met boksen

Zag je laatst fanatiekelingen heerlijk los gaan tijdens een bokslesje op de sportschool? Zou je zelf graag fitter en sterker willen worden door te boksen, en wil je jezelf mentaal uitdagen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit sportadvies helpen we je graag op weg als je wilt starten met boksen.

Unselected

Boksen alleen geschikt voor echte macho’s? Echt niet! Boksen is een sport die voor iedereen geschikt is. Welk geslacht je ook hebt, hoe oud je ook bent en welk lichaamstype je ook hebt, iedereen kan beginnen met boksen. Je zult merken dat iedereen zijn eigen tempo hierbij volgt, maar het is goed om te weten dat ieder tempo goed is. Wij helpen je graag om de eerste stap te zetten.

Unselected
Buiten huis boksen

De locatie

Buiten huis
In Nederland zijn er ruim 110 door de Nederlandse Boksbond erkende boksclubs en -verenigingen. Bij deze bokscentra wordt er les gegeven door gecertificeerde trainers en coaches. Er bestaan bokscentra voor alleen recreatief boksen (de zogenaamde “breedtesport”), maar ook bokscentra voor zowel wedstrijd- als recreatief boksen. Daarnaast worden er tegenwoordig in veel sportscholen bokslessen gegeven. Ook deze kunnen behoren tot de erkende bokscentra. Bij de meeste boksscholen en sportscholen kun je een proefles nemen, wat perfect is voor de beginnende bokser. Als je het prettiger vindt om dit samen met een bekende te doen, raden we dit zeker aan.

Zoals de introductie al aangaf, is boksen ook zeker geschikt voor vrouwen. Boksen biedt voor vrouwen zelfs veel voordelen. Welke voordelen dat zijn, kun je lezen in dit sportadvies. Ben je als vrouw toch een beetje huiverig om te gaan starten met boksen, dan geven we je graag het laatste benodigde setje. Er is namelijk een initiatief genaamd Pink Boxing. Dit zijn boksscholen exclusief voor vrouwen, waar niet aan sparren wordt gedaan. Ideaal dus voor als je nog twijfelt!

Unselected
In huis boksen

In huis
Ook thuis kun je heel goed starten met boksen. Het enige wat je écht nodig hebt is wat ruimte in je huis of een lekkere plek buiten bij mooi weer. En natuurlijk zelfdiscipline, want thuis heb je geen trainer die tot het uiterste pusht.

Wat we wel aanraden, is om eerst wat lessen te volgen in een boksschool of sportschool. Vaak worden er lessen gegeven voor verschillende niveaus. Hierbij leer je in de praktijk de basis van een ervaren trainer. Deze basistechnieken kun je vervolgens zelf thuis gebruiken tijdens je eigen thuisworkout.

Wil je extra tips voor het creëren van een bokstraining voor thuis? Lees dan dit sportadvies.

Unselected

Fysieke voorbereiding

Als beginnende bokser hoef je zeker niet al heel gespierd te zijn of een hele goede conditie te hebben. Ons belangrijkste advies hierbij is: begin gewoon! Door te beginnen met simpele (conditionele) oefeningen en dit regelmatig te herhalen, bouw je een sportieve routine op. Langzaam zul je merken dat je steeds minder snel uitgeput raakt en steeds sterker wordt. Hierdoor kun je je trainingen bijvoorbeeld uitbreiden of intensiever maken. Je kunt dus echt een workout creëren die past bij jouw niveau en op jouw tempo tot het uiterste gaan.

Sport je al regelmatig, dan kan dit voordelen hebben. De bokstechnieken zul je nog steeds moeten leren, maar je hebt wel al een goede conditie en spiermassa opgebouwd. Boksen is echt een combinatie van deze twee elementen. Bezit je beiden al goed, dan zal dit ervoor zorgen dat je het in het begin langer volhoudt en dat je al sneller krachtige stoten kunt geven. Ben je wanneer je start sterk in één van beide elementen, dan zal het ene deel van de boksworkout je makkelijker afgaan dan het andere deel. Omdat de combinatie van boksen samen met duursport en/of fitness zo goed is, raden we je ook aan om dit vooral te blijven doen naast het boksen. 

Unselected

Het materiaal

Ben je ervan overtuigd dat je er klaar voor bent om te starten met boksen? Wij helpen je graag aan het juiste boksmateriaal. Vooral voor beginnende boksers hebben we een ruim assortiment.

Als je net begint: bokshandschoenen en boksbandages

We raden je aan om het volgende aan te schaffen als je net begint:
- Een paar bokshandschoenen: je belangrijkste boksitem.
- Boksbandages om je polsen te verstevigen, de belangrijkste botjes in je hand te beschermen en je zweet op te vangen.

Als je thuis gaat boksen: bokszak, boksbal of stootkussens

Wil je graag thuis een heuse boksworkout doen, kun je het hiermee uitbreiden:
- Een bokszak of boksbal om op te slaan.
- Een montagesysteem om je bokszak aan op te hangen.
- Stootkussens om met iemand samen te trainen.

Hierbij zijn een bokszak of stootkussens het meest geschikt voor beginners. Een bokszak is ideaal om aan je conditie te werken: lekker los gaan en hard stoten. In de sportscholen worden ze ook meestal gebruikt voor een conditionele training. Wil je je aangeleerde techniek testen op een persoon, dan vraag je of iemand dienst kan doen als sparringspartner. Ook kun je iemand vragen om stootkussens voor je op te houden zodat je je nieuwe aangeleerde technieken kunt oefenen. Een boksbal daarentegen vereist wat meer techniek en is daarom wat lastiger voor een echte beginner. 

Als je gaat kickboksen: scheenbeschermers

Heb je het boksen helemaal ontdekt en wil je graag kickboksen ontdekken, raden we het volgende aan:
- Scheenbeschermers: om je schenen en voeten te beschermen tijdens het trappen.

Scheenbeschermers zijn van belang bij kickboksen, omdat (zoals de naam het al zegt) je hierbij naast stoten ook trappen uitdeelt. Kickboksen is het soort boksen dat je vaak op tv ziet tijdens grote gevechten met onder andere Rico Verhoeven. Rico is kickbokskampioen binnen zijn gewichtsklasse (zwaargewicht). Het grote verschil met gewoon boksen (ook wel “Engels boksen”) is dat je bij kickboksen je handen, voeten en knieën gebruikt om te vechten, terwijl bij boksen alleen je handen gebruikt mogen worden. Bij boksen mag je je tegenstander dan ook niet onder de gordel (dus op het onderlichaam) raken. Om je eigen schenen te beschermen, plus die van je tegenstander, is het belangrijk om scheenbeschermers te dragen.

Als je meer uit je training wil halen: extra trainingsmateriaal

Wil je het uiterste uit je training halen, dan kun je het volgende trainingsmateriaal aanschaffen:
- Een springtouw om je warming-up mee te beginnen (of als eindoefening om nog even tot het gaatje te gaan).
- Een bokselastiek voor schaduwboksen om de precisie en kracht van je schouders en armen te trainen.
- Een reflexbal om je reflexen, je coördinatie en de slagprecisie van je vuisten te oefenen.
- Een fitnessmat om verschillende grondoefeningen op te doen.
- Diverse gewichten om tijdens je training echte krachtoefeningen te doen (bijv. dumbbells of een kettlebell).
- Een buikspiertrainer om je benodigde buikspieren te trainen.
- Een stopwatch om je oefeningen te timen en zo een goede intervaltraining te creëren.
- Een foamroller om je spieren te masseren na een bokstraining.
Wat betreft het trainingsmateriaal, kun je dit zo uitgebreid maken als je zelf wil. Niks is te gek! 

Als je naar de boks- of sportschool gaat: boksaccessoires

Ga je naar de boks- of sportschool en wil je van alle gemakken voorzien zijn? Dan zijn er verschillende boksaccessoires die daarbij helpen:
- Een tas speciaal geschikt voor al je boksspullen.
- Een bidon, om goed gehydrateerd te blijven (ook als je misschien een bitje draagt).
- Bokshandschoendrogers om je bokshandschoenen goed te laten drogen, waardoor ze uiteindelijk langer mee zullen gaan.

Unselected
Starten met boksen

Wat betreft bokshandschoenen, kun je deze soms ook in het begin lenen van de boksschool of sportschool waar je lest. Zo kun je eerst kijken of boksen echt wat voor jou is, zonder dat je zelf meteen een hele uitrusting aanschaft. Maar let op: vanwege de hygiëne en de coronacrisis zijn veel boksscholen en sportscholen hiermee gestopt. Ga je zelf bokshandschoenen aanschaffen, dan is het goed om te weten dat je handschoenen hebt speciaal voor het trainen op een zak of juist geschikt om te sparren met een trainingspartner. Als je begint met boksen, begin je vaak met trainingen op een bokszak, in combinatie met techniektraining. Houd daar dus rekening mee bij het kopen van bokshandschoenen. Bij bokshandschoenen is het ook belangrijk dat je de juiste maat kiest. De maten worden aangegeven in ounce (afkorting: oz.) en zijn afhankelijk van je niveau en hoe vaak je traint. Klik daarom hier voor een uitgebreid maatadvies. Daarnaast kan het omdoen van bandages best ingewikkeld zijn. Waarom bandages van belang zijn en hoe je ze omdoet, vertellen we je in dit sportadvies.

Unselected

Het soort boksen

Let bij bovenstaande wel op dat er meerdere soorten boksen bestaan. Drie van de belangrijkste soorten zijn Engels boksen, Thais boksen, Frans boksen en kickboksen. Per soort verschilt het net een beetje wat je nodig hebt. Qua boksmateriaal is het onderscheid als volgt:

Engels boksen
Bokshandschoenen (deze zijn erg belangrijk gezien het voornamelijk om de vuisten gaat) | Boksbandages | Bitje | Boksshirt of tanktop en kort boksshort met redelijk losse pasvorm | Hoge boksschoenen
Bij sparren daarnaast: Bokshelm | Toque | Borstbeschermer (voor vrouwen)

Thais boksen
Bokshandschoenen (eventueel speciaal voor Thais boksen, deze hebben een brede en vierkante vorm) | Boksbandages | Bitje | Scheen-voetbeschermer (scheenbeen-voet-elleboog is een veel voorkomende techniek) | Eventueel een enkelbrace | Boksshirt en kort boksshort of lange boksbroek | Hoge boksschoenen
Bij sparren daarnaast: Bokshelm | Toque | Borstbeschermer (voor amateurs en vrouwen)

Frans boksen
Bokshandschoenen | Boksbandages | Bitje | Eventueel een scheenbeschermer | Boksshirt en boksshort of lange boks- of sportbroek | Franse boksschoenen
Bij sparren daarnaast: Bokshelm | Toque | Borstbeschermer (voor amateurs en vrouwen)

Kickboksen
(Kick)bokshandschoenen | Boksbandages | Bitje | Scheenbeschermer | Boksshirt of tanktop en kort boksshort met redelijk losse pasvorm
Bij sparren daarnaast: Bokshelm | Toque | Borstbeschermer (voor vrouwen)

Unselected
Bokskleding

De kleding

Een bokstraining kun je goed uitvoeren in gewone fitnesskleding. Grote kans dat je dit thuis al hebt liggen. Wil je nog vrijer kunnen bewegen en jezelf een gave boksuitstraling geven? Dan kun je speciale bokskleding aanschaffen. De collectie bokskleding van Decathlon bestaat uit verschillende wijdvallende shorts, tops en hoodies. Hierin kun je heel vrij bewegen tijdens je workout. Ook verkopen we speciale boksschoenen, die extra stabiliteit geven. Deze zijn perfect voor de fanatieke boksers die nog beter willen kunnen bewegen tijdens het boksen. De boksschoenen zijn namelijk heel licht en hebben een dunne zool, waardoor goed in contact staat met de grond en je je snel en gemakkelijk kunt verplaatsen.

Unselected

De ideale set als je begint met boksen

Om het nog makkelijker te maken, hebben we twee sets voor je samengesteld. Afhankelijk van of je buitenshuis of in huis gaat boksen, raden we je verschillende producten aan van ons boksmerk Outshock.  

Buiten huis:

Unselected

In huis:

Unselected

Voeding

Aangezien bij een bokstraining zowel kracht als conditie komt kijken, is het belangrijk om de juiste dingen te eten. Eet maximaal een uur voordat je begint en eet daarbij voornamelijk koolhydraten, aangezien je dat het meest verbruikt tijdens de training. Het eten van voldoende koolhydraten van tevoren, zorgt ervoor dat je voldoende energie houdt tijdens de training. Na je bokstraining kun je het beste eiwitten nuttigen, zoals kwark met eventueel wat noten. Dit is nodig voor je herstel en het bevorderen van je spieropbouw. Eet daarom altijd iets na je training, ook als dit laat op de avond is.

Aangezien je je benodigde eiwitten makkelijk uit je voeding kunt halen, adviseren we niet om meteen te starten met eiwitshakes. Mocht je echt veel en intensief gaan boksen en je hebt behoeften aan extra eiwitten, dan kun je dit altijd nog overwegen. Maar probeer het altijd eerst gewoon uit je voeding te halen. 

Unselected

Aan de slag!

Nu je alle informatie hebt om te beginnen met boksen, houdt niets je nog tegen. Leen of koop een paar bokshandschoenen en stap in de ring! (Of natuurlijk eerst op de trainingsmat.) Probeer gewoon eens een lesje en kijk of het wat voor je is. Bevalt die eerste les, laat je spieren dan even herstellen en doe er daarna weer één. Zo blijf je in het ritme. In het begin heb je waarschijnlijk wat extra spierpijn, waardoor twee keer per week trainen meer dan voldoende is. Later kun je dit uitbreiden naar precies het aantal keer per week als dat in jouw schema en bij jouw lichaam past. Let’s get ready to rumble!

Unselected
Een goede basis voor boksen

Bokstraining voor thuis

In dit sportadvies geven we je een bokstraining mee waarmee je zo zelf aan de slag kunt. Goed geschikt voor mensen die beginnen met boksen.

Een goede basis voor boksen

Een goede basis voor boksen

Voordat je begint met boksen is het goed om een paar basisdingen te leren. Hoe jij je voorbereidt op je eerste boksles, lees je in dit sportadvies.

Boksen: zeer divers en goed voor lichaam en geest

Boksen: zeer divers en goed voor lichaam en geest

Boksen is een 1-tegen-1 vechtsport, waarbij je de ander met slagen probeert uit te schakelen. De sport heeft veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Boksen is een complete sport waarmee je heel je lichaam traint. Bovendien bestaan er verschillende disciplines, zoals kickboksen en Frans boksen.