BOKSEN: ZEER DIVERS EN GOED VOOR LICHAAM EN GEEST

Boksen is een 1-tegen-1 vechtsport, waarbij je de ander met slagen probeert uit te schakelen. De sport heeft tal van voordelen, zowel fysiek als mentaal. Boksen is een heel complete sport waarmee je heel je lichaam traint. Bovendien bestaan er verschillende disciplines: kickboksen, full contact, thaiboksen, Engels boksen en Frans boksen.

Boksen

Boksen is fysieke vechtsport, die eeuwen geleden is ontstaan en vandaag tal van varianten heeft. Waarmee moet je rekening houden tijdens het boksen?

- Licht op je voeten staan.

- Je bewegingen coördineren.

- Je inspanningen in tijd en ruimte beheersen.

Door te boksen werk je aan je evenwichtsgevoel en je reflexen.

DE VERSCHILLENDE VARIANTEN

Kickboksen: deze sport is een mengeling van slagtechnieken die in het Engels boksen gebruikt worden en traptechnieken uit de verschillende krijgskunsten.

Full contact: een vechtsport die is ontstaan uit een vorm van kickboksen. Bij deze vorm moet je je stootkracht goed kunnen beheersen.

Thaiboksen: deze discipline berust op vier technieken: vuistslagen, trappen en elleboog- en kniestoten.

Engels boksen: een vechtsport waarbij twee tegenstanders elkaar bekampen met vuistslagen. De slagen worden toegebracht op het gezicht en het lichaam met speciale handschoenen en boven de gordel.

Frans boksen: twee tegenstanders, uitgerust met handschoenen en speciale schoenen, proberen elkaar te raken met vuistslagen en trappen. De sport is ontsproten uit de traditie van het Franse schermen, waar ze de woordenschat en de spirit aan ontleent.

BOKSEN: DE HEILZAME EFFECTEN

Boksen is goed voor lichaam en geest. Wat zijn de troeven voor je lichaam?

- Ontwikkeling van het hart- en vaatstelsel.

- Combineren van gevarieerde oefeningen die het hele lichaam op de proef stellen.

- Meer soepelheid.

- Strakkere spieren.

- Beheersing van de emoties.

- Ontwikkeling van het zelfvertrouwen

VOOR WIE?

Voor je in de ring stapt, word je ingedeeld in een bepaalde gewichtsklasse: er zit 3 tot 10 kilo verschil tussen twee klassen. Bij de dames en de amateurs zijn er 11 verschillende klassen. Die gaan van ‘supervlieggewicht’ (48 kilo) tot ‘zwaargewicht’ (meer dan 91 kilo). Als bokser moet je minstens 15 jaar oud zijn en 45 kilo wegen. Wie een jaarlicentie wil krijgen moet eerst een grondige medische keuring ondergaan.

boksen_voor_wie_outshock