21 items
4.6/5 gebaseerd op 4960 reviews verzameld online en in winkels

Wat is dadel pasta?

Dadels worden vaak het snoep van de natuur genoemd. Ze zijn ontzettend smaakvol en zoet, vaak met een lichte karamelsmaak. Het is daarom lekker om ze zo te eten, maar ook gedroogde dadels zijn heel populair. Tegenwoordig kom je ze steeds vaker tegen in andere voedingswaren. Dat komt doordat ze etenswaren een lekker zoete smaak en een zachte textuur geven. Ben je gek op die smaak en textuur? Dan is dadel pasta misschien wel iets voor jou.

Zoals de naam al doet vermoeden, is dadel pasta een pasta gemaakt van dadels. De dadels worden fijngemalen tot ze helemaal zacht en soepel zijn. Deze pasta is makkelijk smeerbaar en bevat geen fijne stukjes. Hierdoor is het makkelijk om het te gebruiken in verschillende recepten. Het maken van de pasta is niet lastig. Het is belangrijk om dadels zonder pitten te gebruiken. Deze moeten vervolgens een tijdje in water wellen, om zo lekker zacht te worden. Het is dus niet de bedoeling om zomaar gedroogde dadels te gebruiken. Deze zijn te droog om in een zachte pasta te veranderen.

De pasta wordt vervolgens gemaakt door alle dadels in een grote blender te doen. Wanneer deze lange tijd draait, worden de dadels steeds fijner en fijner, tot er een pasta ontstaat. Er wordt verder dus niks aan de pasta toegevoegd, behalve dadels en water. Geen extra suiker, geen olie en ook geen andere stoffen die de voedingswaarden van de pasta aantasten. Het is mogelijk om zelf je dadel pasta te maken, maar daar heb je wel een goede blender voor nodig. De plakkerige textuur van de dadels maakt het namelijk lastig voor de messen van je blender. Je kunt jezelf wat moeite besparen door de pasta kant-en-klaar te kopen.

Wat zijn de voordelen van dadel pasta?

Dat klinkt natuurlijk heel lekker, dadel pasta, maar waarom zou je deze pasta eigenlijk gebruiken? Een van de belangrijkste redenen om deze pasta te gebruiken is wegens gezondheidsvoordelen. Vind je het leuk om te bakken of maak je graag je eigen snacks? Vaak heb je dan suiker nodig om deze baksels op smaak te brengen. Suiker is alleen calorierijk en bevat weinig bouwstoffen voor je lichaam. Hierdoor is het slim om op zoek te gaan naar alternatieven. De zoete smaak van dadels maakt dadel pasta een uitstekend alternatief voor suiker in verschillende recepten. De rijke, karamelachtige smaak zorgt er ook voor dat je baksels niet alleen maar zoet zijn. De smaak krijgt een extra dimensie die je bij normale kristalsuiker niet krijgt.

Het pluspunt van dadel pasta is dat de pasta direct klaar is voor gebruik. Je hoeft dus geen dadels fijn te hakken of te laten wellen in water. Je kunt de pasta door een beslag gieten, maar ook als een laag gebruiken in cake of op een crêpe. De pasta is eenvoudig te doseren en ook lang houdbaar. Heb je nu dus maar een klein beetje nodig? Dan hoef je niet te haasten om de rest van de verpakking leeg te maken. Je hebt dus altijd een mooie voorraad in huis.

Wanneer je op de voedingswaarde van je voeding let, vind je het vast ook belangrijk om te weten dat dadels vezels bevatten. Die zijn voor een deel nog steeds terug te vinden in de dadelpasta. Hierdoor krijg je niet alleen fruitsuiker binnen, maar ook vezels die je bijvoorbeeld helpen bij een betere spijsvertering. Zo zoet je je gerechten op een manier die je lichaam verder helpt.

Hoe gebruik je dadel pasta?

Het leuke aan dadel pasta is dat je alle ruimte hebt om te experimenteren. Een van de meest gebruikelijke manieren om deze pasta te gebruiken, is door hem te verwerken in zoete baksels. Zo kun je bijvoorbeeld chocoladekoekjes bakken. Vervang (een deel van) de suiker dan voor dadel pasta. Zo geniet je nog steeds van een zoete smaak, zonder geraffineerde suiker binnen te krijgen. De pasta is wel iets vloeibaarder. Voeg dus iets minder vocht aan je recepten toe of geniet gewoon van een net wat zachtere textuur.

Vind je het leuk om je eigen eiwitrepen te maken? Ook dan is dadelpasta een handig ingrediënt. Je gebruikt het bijvoorbeeld om verschillende bestanddelen aan elkaar te binden. Denk dan aan noten, hennepzaad of chiazaad. Wanneer je hier een beetje dadel pasta doorheen mengt, maak je de reep niet alleen zoeter. Je zorgt er ook voor dat de ingrediënten aan elkaar plakken en dus een mooie reep vormen. Dezelfde techniek kun je gebruiken wanneer je je eigen cruesli wilt maken. Je laat de granen aan elkaar kleven met dadelpasta in plaats van suiker. Gezonder, maar wel net zo lekker.

Waar je misschien niet aan denkt, is dat je deze pasta ook gewoon bij je dagelijkse maaltijden kunt gebruiken. Smeer je bijvoorbeeld een boterham met pindakaas? Maak hem dan net wat zoeter door er een klein beetje dadelpasta overheen te doen. Of ben je van plan om te gaan brunchen met pannenkoeken? Verruil die gebruikelijke stroop dan eens voor wat fijngemalen dadels. Dat zorgt voor evenveel zoetheid, maar je weet ook dat je gezond bezig bent. Tijdens het koken komt de pasta ook goed van pas. Dat geldt voornamelijk wanneer je zoetere sauzen maakt, bijvoorbeeld wanneer je Aziatisch kookt. De dadels zorgen meteen voor een lekker plakkerige textuur die perfect is voor noedels.